Psychológia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Carver11
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Psychológia

Príspevok od používateľa Carver11 »

Ťažko tu asi nájdem pochopenie tejto témy, ale nevertheless, skúsim to. Mám záujem o psychológiu, neuveriteľne som posadnutý medziľudskými vzťahmi a vecami okolo nich, lenže svoj zájuem o túto tému som nikdy nedával najavo. A teraz chcem ísť študovať takúto školu, lenže rodičia si myslia, že ju nedokážem dokončiť, pretože nebudem chcieť. Majú síce pravdu, keďže som už jednu školu začal a nie celkom šťastne ukončil po jednom roku, ale toto ma naozaj baví neuveriteľne dlho a za ten ostatný rok som si len utvrdil, že to chcem študovať a robiť. Povedzte svoj názor na vec, nečakám rady, snáď maximálne postrehy.
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

brat k tymto veciam ani nemal nikdy vztah a siel na psychologiu UK v BA. Skoncil druhy rocnik bez vacsich problemov.. Je to cele len o teoretickych dristoch (ale to ostatne kazda VS), a ak cakas ze sa budes aspon v prvych rocnikoch zaoberat medziludskymi vztahmi, tak ta sklamem... je to spusta a spusta teorie, ta prax tam chyba. To mozno az vyssie budu mat. Ale ak vydrzis citat a pamatat si skvosty ako definicia vlastneho JA (na konci vety som nevedel co bolo povedane na zaciatku, a nie este o com bola veta :) ) a dalsie metodologicke poucky.. tak preco nie.. bude to pre teba lahke...

//ak ta ale laka psychologia preto ze chces skumat aj seba, tak na to radsej vopred zabudni ;)
Enduro3333
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Enduro3333 »

Ja som sa o toto zaujimal už v 15/16 a hlavne kamaratka 19(užasna žena chytra krasna a inteligentna ) ma zasobovala knižkami a veci okolo tohoto lebo ona to študovala tak som s nou mal dlhe a hlboke rozhovori a psychologia sa mi stala koničkom ani nevies ako je to dobre v normalnom živote na analizu ludi pripadne na ich manipulaciu (praxou overene ) :wink:
J.O.S.E
King
King

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

Mna tiež zaujíma psychologia. Fascinuje ma predstava, že pomocou psychologie by som dokázal poznávať myslenie iných, poskytovať im rady a vtrefne vyjadrovať to čo iných trápi.
Ale nikdy by som nechcel psychologiu študovať, pretože sa bojím, že by som z toho všetkého mohol scvoknúť a stal by sa so mna magor.
Možno by som nevedel prestať kecať jak nejaký psychoš neviem či ma rozumieš, ale držím ti prsty ked ťa to tak zaujíma tak ta túžba a vôľa študovať psychologiu ti pomôže skončiť školu úspešne.
orrim
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa orrim »

Ja si myslim ze ked ta to bavi, ak ked chces v zivote pomahat ludom, tak by si to mal skusit. Drzim palce...
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

Carver11: O psychológiu mám tiež veľmi veľký záujem. Zaoberám sa všetkým, čo sa mi ohľadne nej dostane pod ruku. Nedávno som si iba tak z pasie kúpil učebnicu psychiatrie pre VŠ a zhltol som ju za 3 dni. NEuveriteľne ma bavia aj medziľudské vzťahy, ale najviac ma ajtak fascinujú poruchy emocionálneho správania ako je napríklad obsesívna depresia a podobné poruchy. Vo všeobecnosti sa zaoberám hlavne temnou stránkou ľudskej duše. Psychológia ľudského zla má neskutočnú hĺbku :smt050
Neskôr, keď som sa prepracoval k Jungvi a čítal o jeho úmyselných a riadených psychózach, tka som sa s tým troška experimentoval, no musím uznať, že sa mi to občas vymklo (počas experimentu minutové výpadky pamäte, masochizmus). Experimentoval som vtedy konkrétne s citovou hranicou podvedomia a jej možnosťami.
Momentálne sa venujem teórii burn-outu, čo je problém emočnej prázdnoty, no zatiaľ o ňom neviem toľko, aby som o tom mohol niečo plodné napísať.

Som zatiaľ iba laik a v tejto rovine to asi aj zostane. Psychológiu by osm sce veľmi rád študoval a aj s ňou v budúcnosti robil. Bola by to robota, ktorá by bola fakt aj mojim koníčkom. Avšak...u "nás" sa s touto kvalifikáciou nie je ľahké zamestnať sa so slušným platom a podobne...Zatiaľ mi to vyhovuje ako samoukovi....

//Edit:Vďaka anonymovi za k-, nabudúce sa však podpíš OK? Lebo komentár nemachruj sulin mi o Tebe veľa nepovie. :wink:
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

nechcem tymto nikoho urazit ani ponizit ani nijako znizit jeho "kredit", ale snad sa mozem vyjadrit aj proti psychologii: nemyslim si, ze na to, aby som pochopil kto som, ako sa spravam v niektorych zivotnych situaciach, pripadne skumal postoje ludi atd, potrebujem psychologiu. ja mozem vnimat niekoho ako individuum, mozem vystudovat aj 10 VS s takymto zameranim, ale psychiku inych proste nepochopim, a to si myslim ze absolutne nikto. to je podobne, ako ked farar kaze o rodine. som sa pohadal so znamym (silny veriaci), ked vravel, ze ved maju vela psychologickych priprav. to mozu mat, ale pocit aky zazivaju rodicia pri narodeni dietata, jeho prvych problemoch a uspechoch proste nedokazu zazit. takze vlastne nevedia o com rozpravaju. ososbne si myslim, ze aj psycholog je nieco podobne. dokaze si vypocut ineho, diskutovat a podobne, ale na to nepotrebuje VS :wink: nic v zlom, ale to robim kazdy piatok pri pive s kamosmi... sorry, mozno to bolo tvrdsie ako by ste chceli, ale to je moj nazor. mozte protestovat, ale to je vsetko, co proti tomu mozte urobit 8)

EDIT: viete aky je rozdiel medzi psychiatrom a jeho pacientom? lekar ma kluce :D
KoCi
Darca
Darca

ades - nebudes verit ale psychologia je velmi velmi velmi nasadzovana v kazdodennom zivote aj bez toho ze by si si to uvedomoval.. Psychologia hra rolu pri pracovnych pohovoroch, hra rolu v marketingu, v skolach (kazdy ucitel aj s pedagogickym minimom by mal mat zaklady psychologie), o doktoroch a podobne nehovoriac. Vsade tam mas psychologiu plus si jej sucastou aj ty sam. Proste vsetko kde su nejake medziludske vztahy, ani nemusis studovat psychologiu a si jej sucastou. Dokazes aj sam kolkokrat odhadnut cloveka pri rozhovore... A teraz mozme diskutovat o tom ako je psychologia zbytocnost. Dobry psycholog ta vie navodit na zmyslanie ku ktoremu by si sam nedospel - trebars aj tym ze ta presvedci reklama... Psychologia ma velky vplyv na vsetko okolo nas, tak mi nepripada rozumne potlacat jej zmysel a radit ju k nepodstatnym zalezitostiam ;)
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

KoCi: mas pravdu, ale na vsetko, co si spomenul nemusis mat VS, na to staci cloveku zdravy sedliacky rozum :) psychologia ako vedny odbor vznikla relativne nedavno, a nemozes povedat, ze by ludom chybala. a povedal by som, ze casto boli ludia "normalnejsi" ako dnes :D

edit: ale to je vecou nazoru kazdeho z nas
KoCi
Darca
Darca

No cisto teoreticky na co potrebujes vysoku skolu? :) .. vysoka skola ta ma naucit byt samostatne zmyslajucim a kreativnym clovekom. Bez zamerania psychologie vies sice so psychologiou manipulovat, ale nikto ta nenauci postupy ako ju vyuzivat cielene pre dany ucel - a to je mimoriadne dolezite prave pre spominany marketing, pracovne pohovory vo vacsich firmach na vyssie posty a pod..
dew6
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dew6 »

Tiež ma veľmi zaujíma psychológia, no mám pocit, že jednak by som mala problémy pri štúdiu tohto odboru na VS a jednak si myslím, že psychológovia sa u nás (zatiaľ) veľmi dobre nemajú-možno o 50 rokov a momentálne sa to oplatí skôr v zahraničí (USA, VB, BRD, . . .)
Preto naivne verím, že pre mňa do troch mesiacov vymyslia a postavia univerzitu, ktorá mi bude vyhovovať... :lol: :smt022
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

KoCi napísal:No cisto teoreticky na co potrebujes vysoku skolu? :) .. vysoka skola ta ma naucit byt samostatne zmyslajucim a kreativnym clovekom. Bez zamerania psychologie vies sice so psychologiou manipulovat, ale nikto ta nenauci postupy ako ju vyuzivat cielene pre dany ucel - a to je mimoriadne dolezite prave pre spominany marketing, pracovne pohovory vo vacsich firmach na vyssie posty a pod..
dobre ale vieme ze koho prijmu na miesto z dvoch týpkov ak jeden z nich ma papie z vysokej skoly :wink:
Carver11
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

dew6 napísal:Tiež ma veľmi zaujíma psychológia, no mám pocit, že jednak by som mala problémy pri štúdiu tohto odboru na VS a jednak si myslím, že psychológovia sa u nás (zatiaľ) veľmi dobre nemajú-možno o 50 rokov a momentálne sa to oplatí skôr v zahraničí (USA, VB, BRD, . . .)
Preto naivne verím, že pre mňa do troch mesiacov vymyslia a postavia univerzitu, ktorá mi bude vyhovovať... :lol: :smt022
tak to možno nie je odveci spraviť tu za slovenské keše, ale s dostatočnou kvalitou, a vypadnúť následne niekam von (USA, VB, BDR,...).
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

heh koci ... no nevim takze podla tvojho musis byt na poste riaditela na useku vyroby v boeingu lepsim psychologom ako leteckym inzinierom ? .. podla mna nie ( aj ked ani tym inzinerom, pretoze nejyk fas tam stejne dosadi manazera ktory studoval ekonomiku a akurat tak dubovy k.. o tom vie :-) ) ...

... apropo psychologia ... je zaujimave studovat spravanie ludi a podobne veci spate s tym .. ale len obcas ... psychologovia su podla mna nadbytocny tovar na trhu .. presne ako vravel ades, sedliacky rozum rulezz .. mne je jedno ci clovek trpi na niektory z milion typov depresii .. dolezity je ten point, ze tym vnutorne trpi ..a ON nepotrebuje aby ho niekto anaylzoval, on potebuje aby mu niekto pomohol ... aj ked poviete ze bez analyzy mu nepomoze ..ale naco preboha tomu cloveku bude informacia ktorej dobre ani nerozumie, a este k tmou mu lekar povie to iste ako pri nejakom zakladnom type :-) ... zbytocnost :-) .. keby psychologovia radsej nastudovali nieco take ako krasny zivot ... a ucili to vsetych vokol :-) ... to by bolo fajn :-) ...

.. ehm a ake ma valstne psycholog dobre uplatnenie u nas ? :-) ...
jimino
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jimino »

nechcem zakladat novu temu, ale nedoporucili by ste mi nejake kvalitne knizky na tuto temu? blizia sa prazdniny a cestou vlakom by som si rad precital nieco zaujimave :)
KoCi
Darca
Darca

nordkapp_pb ehm nechapeme sa... teraz nehovorim o tom ze prijimany zamestnanec musi byt psycholog.. ale ze prijimacie pohovory do tychto vacsich spolocnosti byvaju vypracovane za spoluucasti psychologa, pripadne niekedy je psycholog pritomny aj priamo pri pohovore a vsima si reakcie prijimaneho. Podla toho vie zamestnavatelovi odporucit ze ci sa pre dane miesto kandidat hodi alebo nie. Su povolania kde je potrebny sebavedomy, suverenny clovek s kludnou povahou, a pohovor netrva tolko, aby si zamestnavatel vsimol jeho povahove rysy - presne od toho je tam ucast psychologa. Presne o tom su netradicne mierene otazky ktore s povolanim nemaju nic spolocne. Odsledovat si tvoje reakcie. Take otazky niekto musi vediet vhodne vypracovat a tiez vhodne vyhodnotit. Letecky inzinier to veru nevypracuje :)
Riuška:-)
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Riuška:-) »

no takze,ja chcem ist psychologiu studovat od svojich priblizne deviatich rokou:)...uvedom si ale ze na VS nenajdes to co hladas....to ze ta zaujimaju ludske vztahy a psychika neznamena ze s teba bude psycholog.....ak si napriek tomu presvedceny ze to xes,tak sa mozes na fotrofcou maximalne vysrat...je to tvoj zivot,a dalsia vec..aj keby si to nedokoncil...aspon budes mat nejake skusenosti a tak.....ak si rozhodnuty ...tak tam chod..ale upozornujem ta...budes sklamany....budes tam mat milion predmetou ktore z psychologiou absolutne nesuvisia..a budes sa ich muset ucit a budes z nich robit skusky...ak si toto ochotny podstupit koly tvojej bducnsti psychologa.....tak ti uz len prajem vela stastia.. :wink:
Carver11
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Riuška:-) napísal:no takze,ja chcem ist psychologiu studovat od svojich priblizne deviatich rokou:)...uvedom si ale ze na VS nenajdes to co hladas....to ze ta zaujimaju ludske vztahy a psychika neznamena ze s teba bude psycholog.....ak si napriek tomu presvedceny ze to xes,tak sa mozes na fotrofcou maximalne vysrat...je to tvoj zivot,a dalsia vec..aj keby si to nedokoncil...aspon budes mat nejake skusenosti a tak.....ak si rozhodnuty ...tak tam chod..ale upozornujem ta...budes sklamany....budes tam mat milion predmetou ktore z psychologiou absolutne nesuvisia..a budes sa ich muset ucit a budes z nich robit skusky...ak si toto ochotny podstupit koly tvojej bducnsti psychologa.....tak ti uz len prajem vela stastia.. :wink:
uz som absolvoval rok na vysokej skole, kde to takto vyzeralo, takze viem, co znamena studovat. minimalne polka predmetov je onicom, dalsia polka je zaujimava. ak je to pol na pol, tak sa to ale da vydrzat.
Lenka-El
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Lenka-El »

ahojte
študuje niekto na univerzite Śafarika v Košiciach Medziodborové štúdium: kombináciu prírodovedný predmet -psychológia Bakalárske?????????????
potrebovala by som s niečim poradiť súrne
taki7
Professional
Professional

Re: Psychológia

Príspevok od používateľa taki7 »

Náhle zomrel známy slovenský psychológ: Slová najbližších musia dojať každého...

https://www1.pluska.sk/regiony/bratisla ... at-kazdeho
Napísať odpoveď