záťaž

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
ehm123
King
King

záťaž

Príspevok od používateľa ehm123 »

Čo robi väčššiu zátaž??

ked je príklad 1000 tabuliek v db a v nich je 5-10 insertov

alebo je v 10 tabulkach 5000-1000 insertov

(tie čisla su len tak z hlavy,robim system pre blog a zaujma ma či ma kazdy new blog mať vlastne tabulky alebo maju byť všetky v jednej)
mastermind
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa mastermind »

narocnost na server bude taka ista. stale potrebujes urobit priblizne rovnake mnozstvo I/O operacii.
co sa tyka toho blog systemu... kazdy blog by mohol mat vlastnu db a nie len tabulky.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Ako už mastermind napísal, najlepšie by bolo, keby mal každý blog vlastnú DB (napr. by sa tak dali zálohovať oddelene).
Ak by si mal tých údajov veľmi veľa (a tabuľky by boli zindexované), tak by bolo rýchlejšie použitie viacerých menších tabuliek.
lammer
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Re: záťaž

Príspevok od používateľa lammer »

warezman napísal:Čo robi väčššiu zátaž??

ked je príklad 1000 tabuliek v db a v nich je 5-10 insertov

alebo je v 10 tabulkach 5000-1000 insertov

(tie čisla su len tak z hlavy,robim system pre blog a zaujma ma či ma kazdy new blog mať vlastne tabulky alebo maju byť všetky v jednej)
to velmi velmi zalezi na tych cislach.
ak bude blog fungovat systemom pat prispevkov denne v kazdom blogu a bude ich stopadesiattisic tak potom ano, kazdy blog vlastna db. ak vsak robis system kde sa vykona par stovak insertov denne neni treba ani ine tabulky a ani ina db. proste je to uplne o cislach, v pripade ze si nevies zataz predstavit, skus to navrhnut sposobom ktory vies neskor efektivne zuslachtit, napriklad pouzijes docasne vzdy len ine tabulky a ked zbadas ze je to moc, prejdes na db, alebo naopak na spolocne tabulky. ono je toto vzdy tazka otazka, este velmi zalezi na sql systeme a ako budes mat vyriesenu indexaciu tabuliek.
v pripade mnozstva insertov a nutnosti prehladavania odporucam sphinx
ehm123
King
King

lammer napísal:to velmi velmi zalezi na tych cislach.
ak bude blog fungovat systemom pat prispevkov denne v kazdom blogu a bude ich stopadesiattisic tak potom ano, kazdy blog vlastna db. ak vsak robis system kde sa vykona par stovak insertov denne neni treba ani ine tabulky a ani ina db. proste je to uplne o cislach, v pripade ze si nevies zataz predstavit, skus to navrhnut sposobom ktory vies neskor efektivne zuslachtit, napriklad pouzijes docasne vzdy len ine tabulky a ked zbadas ze je to moc, prejdes na db, alebo naopak na spolocne tabulky. ono je toto vzdy tazka otazka, este velmi zalezi na sql systeme a ako budes mat vyriesenu indexaciu tabuliek.
v pripade mnozstva insertov a nutnosti prehladavania odporucam sphinx
mno ešte som sa nerozhodol že či tam mám dávať fulltext

na obyčajné vyhľadávanie by malo stačiť "LIKE" ako query do sql

btw. neviem ako to riešiť vlastnou DB ... pretože by sa musela podla blogu
meniť v config aj prislusna DB...podla názvu blogu by sa to menilo alebo tak nejak...ale zložitejšia by bola admin - kompletná správa všetkých blogov

takže radšej by som to riešil jednou DB,buď na kazdy blog tabulky vlastne alebo všetky blogy do pár tabuliek...
lammer
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

warezman napísal:mno ešte som sa nerozhodol že či tam mám dávať fulltext

na obyčajné vyhľadávanie by malo stačiť "LIKE" ako query do sql

btw. neviem ako to riešiť vlastnou DB ... pretože by sa musela podla blogu
meniť v config aj prislusna DB...podla názvu blogu by sa to menilo alebo tak nejak...ale zložitejšia by bola admin - kompletná správa všetkých blogov

takže radšej by som to riešil jednou DB,buď na kazdy blog tabulky vlastne alebo všetky blogy do pár tabuliek...
na toto existuju nastroje uz celkom dlho
pozistujem ti co a ako, kamarat ma takto zrieseny jeden advertise web. ono to co napisali chalani je najlepsia cesta, jeden blog, jedna db. db sa moze automaticky vytvarat podla mena blogu alebo v pripade ze budes pouzivat nejaky nastroj moze niest id tohoto blogu, avsak rucne by to bolo nenormalne neprehladne.
ehm123
King
King

lammer napísal:na toto existuju nastroje uz celkom dlho
pozistujem ti co a ako, kamarat ma takto zrieseny jeden advertise web. ono to co napisali chalani je najlepsia cesta, jeden blog, jedna db. db sa moze automaticky vytvarat podla mena blogu alebo v pripade ze budes pouzivat nejaky nastroj moze niest id tohoto blogu, avsak rucne by to bolo nenormalne neprehladne.
ak možeš zisti...ale neviem...ani webhoster tym nebol nadseny...pri zmene hostingu alebo servera by to bol zabijak pri importe (aspon myslim)...
lammer
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

warezman napísal:ak možeš zisti...ale neviem...ani webhoster tym nebol nadseny...pri zmene hostingu alebo servera by to bol zabijak pri importe (aspon myslim)...
aha takze ty to chces robit na hostingu? zabudni :) to co sa tu navrhovalo bolo vyslovene len o vlastnej masine, pochybujem ze ti hoster bude robit dookola db. ak smiem taku ulisnu otazku. naco kodis blog system ked ich je jak nasratych? :)
btw uz aj spustenie bude celkom mimo, lebo ked pominiem sk najpouzivanejsi sme blog, tak ich mas tak pol miliona na vyber kde si mozes spravit vlastny blog. ona tato era je myslim uz preslapnuta, ale zas ti nechcem radit, mozno radim zle
ehm123
King
King

lammer napísal:aha takze ty to chces robit na hostingu? zabudni :) to co sa tu navrhovalo bolo vyslovene len o vlastnej masine, pochybujem ze ti hoster bude robit dookola db. ak smiem taku ulisnu otazku. naco kodis blog system ked ich je jak nasratych? :)
btw uz aj spustenie bude celkom mimo, lebo ked pominiem sk najpouzivanejsi sme blog, tak ich mas tak pol miliona na vyber kde si mozes spravit vlastny blog. ona tato era je myslim uz preslapnuta, ale zas ti nechcem radit, mozno radim zle
hosting neries...mam to u kamosa www.kraja.cz mi sa vždy dohodneme,ale vlastna masina sa nikdy nevylucuje

ono viem ze ich je vela ale co uz...myslim že kazdy si ma pravo vybrat tak nech je ich co najviac...a nemyslim ze by to nemalo zmysel kedze wblog.sk po cca 5 tich mesiacoch mal cca 3200 blogov - s toho cca 100 aktivnych...preto prerabam system pretoze to bezi na wordpress mu a to mi nevyhovuje...pretoze niektore veci by som tam nedal a niektore zmenil...a v ich kode sa mi hrabat nechce
lammer
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

tak s tym suhlasim, wordpress kod je uhm viac nez lahodka :)
kazdopadne jasne, povedal som ze ta nechcem kritizovat.
no kamarat mi hovoril ze ma vlastny framework ktory ma v sebe logiku databaz, takze by to bolo nepouzitelne pre teba. myslim ze by si si to mohol napisat sam, ono to zas take zlozite neni. staci ti nacitavat mena databaz, na tie sa pripojit a potom je to vlastne totozne, takze si k db mozes priradit id a na tom zaklade velmi lahko s tym pracovat. popripade si mozes spravit aj table kde to budes zapisovat a potom je to uz uplne easy, to znamena ze pri kazdom vytvoreni novej db sa ti hned aj pekne zapise do table a mas rychly pristup k comu potrebujes.
samorejme to treba napisat co ta trosicka spomali
ehm123
King
King

hh skúsim nieco...

neviem stále sa bojim toho zalohovania...:)
Napísať odpoveď