Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Fall
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Fall »

axXis napísal:2 Fall: Matko888 napisal ake strasne zlociny napachala cirkev v minulosti (kriziaci, inkvizicia, odpustky...) tak som mu napisal, ze to iste robili aj cirkvi, ale v tejto dobe je to absolutne jedno. Co bolo to bolo a nikto s tym nic nespravi, netreba za to odsudzvat. (francuzov tiez nikto nedojebava za Napoleona ani nemcov za Hitlera, videli ste uz niekoho kto by nemal rad Nemcov len koli tomu, ze viedli WW2?)

Ad pedofili: sam si napisal, ze aj ucitelia su. A co budeme za to teraz nenavidiet skolstvo?
no lenze ked uz sa o tom chceme bavit, tak rim tie zlociny machal omnoho kratsie ako cirkev a tak povediac v mensom meritku

zasa nezovseobecnuj, porovnavat cirkev a skolstvo takymto sposobom, koli jednej veci je uplne od veci, skolstvo je jednoducho nutne bez neho by to tu akosi moc nefungovalo, co sa o cirkvy povedat neda, uznavam ze mnohym ludom je potrebna, ale ani z daleka nie tak ako skolstvo
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

Fall napísal:no lenze ked uz sa o tom chceme bavit, tak rim tie zlociny machal omnoho kratsie ako cirkev a tak povediac v mensom meritku

zasa nezovseobecnuj, porovnavat cirkev a skolstvo takymto sposobom, koli jednej veci je uplne od veci, skolstvo je jednoducho nutne bez neho by to tu akosi moc nefungovalo, co sa o cirkvy povedat neda, uznavam ze mnohym ludom je potrebna, ale ani z daleka nie tak ako skolstvo
nj, akurat ze do skoly musis chodit ale do kostola nie. nikto ta nenuti.mozno ked byvas s rodicmi tak oni mozu, aj mna nutia ale ja si tie svoje okluky najdem, Argument ze preco potom musia vsetci nan platit dane je tiez nedokonaly lebo ked ja budem platit dane tiez nebudem suhlasit s ich upotrebenim. prijmy zo statneho rozpoctu maju vsetky registrovane cirkvi, nieleln RKC.
Fall
Medium Star
Medium Star

zelovoc napísal:nj, akurat ze do skoly musis chodit ale do kostola nie. nikto ta nenuti.mozno ked byvas s rodicmi tak oni mozu, aj mna nutia ale ja si tie svoje okluky najdem, Argument ze preco potom musia vsetci nan platit dane je tiez nedokonaly lebo ked ja budem platit dane tiez nebudem suhlasit s ich upotrebenim. prijmy zo statneho rozpoctu maju vsetky registrovane cirkvi, nieleln RKC.
neviem ako si dosiel nato, ze ma niekto nuti chodit do kostola, ja do kostola nechodim, som ateista

co sa tyka platenia dani, tak za prve: kee budem ako ateista platit dane, cas penazi sa pouzije bez toho aby stoho mal akykolvek ateista akykolvek osoh, cize cirkev nema mat so statom nic spolocne
za druhe: ide aj o to, ktora cirkev kolko dostane
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

Fall napísal:neviem ako si dosiel nato, ze ma niekto nuti chodit do kostola, ja do kostola nechodim, som ateista

co sa tyka platenia dani, tak za prve: kee budem ako ateista platit dane, cas penazi sa pouzije bez toho aby stoho mal akykolvek ateista akykolvek osoh, cize cirkev nema mat so statom nic spolocne
za druhe: ide aj o to, ktora cirkev kolko dostane
som napisal ze mozno. ja neviem a je mi to jedno. ani veriaci nemaju ziaden priamy osoh z toho ze cirkvev dostane peniaze. ja tiez. ale zrejme si ta cirkev plni svoju spolocensku funkciu. ludia potrebuju aj to duchovne usmernenie a povzbudenie. zit bez akejkolvek viery je omnoho tazsie.
chyba o tom akakolvek diskusia. coz je skoda. a neviem ktory model by bol lepsi.
kubodinho
Professional
Professional

Príspevok od používateľa kubodinho »

zelovoc napísal:som napisal ze mozno. ja neviem a je mi to jedno. ani veriaci nemaju ziaden priamy osoh z toho ze cirkvev dostane peniaze. ja tiez. ale zrejme si ta cirkev plni svoju spolocensku funkciu. ludia potrebuju aj to duchovne usmernenie a povzbudenie. zit bez akejkolvek viery je omnoho tazsie.
chyba o tom akakolvek diskusia. coz je skoda. a neviem ktory model by bol lepsi.
mas úravdu ze bez vieri je tazke zit , ale cirkev neni viera
RomanB
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RomanB »

Dnes je moderne kydat na cirkev , ale okrem toho ze stavia obrovske domy kupuje fararom najnovsie vymozenosti a pod... Robi vela veci pre mladez.
A to je v dnesnej dobe velke plus
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

ANONYMKA17 napísal:Nikdy som neverila, neverím a nikdy ani nebudem veriť na také ... a už dupľom nie po prečítaní Da Vinciho kódu
fajn kredo, inac ak smiem, preco tak rady [vy zeny] pouzivate slovicko nikdy, ked ste ho schopne v najblizsich par minutach zmenit na navzdy a v zapati na nikdy a nato hned na navzdy? :? Ci to len ja mam taku zlu skusenost? :D
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

matko888 napísal:nemam , ale vsade sa to pise tak vychadzam s toho
vsade urcite nie. :wink:
P3Bo, dam sem male zhrnutie, niekolko faktov, zaujimave citanie. nie su to dokazy, ze bol zenaty, ale take male logicke uvahy, preco mohol byt.
WAS JESUS MARRIED?

SUGGESTIVE EVIDENCE

1. The marriage of Jesus Christ is a taboo subject because most Christians regard it as an impious suggestion. They think this way because marriage implies sexuality, and sexuality is defiled in Christian dogma. A married Christ is rejected for theological reasons, not because of historical facts which may disprove the thesis.

2. While the New Testament "appears" to be silent on the subject, it was not until late in the 2nd Century, that any Christian leader denied that Jesus Christ was married. Justin Martyr and Clement of Alexandria believed that a married Jesus was inconsistent with His role as the Savior of the world, not that marriage would have Him sinful, but rather, that His mission was too demanding and heavenly to allow Him the opportunity for marriage.

3. All later references in the Patristic writings show the Church Fathers following the same pattern: they deny that Jesus was married based upon the supposed silence of the Scriptures and doctrinal problems which were inconsistent with the Church's dogma (e.g. a celibate priesthood, the ritual defilement of seminal emissions, etc.).

4. There was a 2nd Century tradition among various heretical sects which taught that Jesus was married. Clement and others may have been reacting to those movements.

5. Although he didn't say one way or the other, Irenaeus' Doctrine of Recapitulation supports the notion of a married Savior. With a style similar to the Druids, Irenaeus, another 2nd Century leader, taught that Jesus Christ symbolically entered every critical stage of human existence and sanctified it. Since family life, including sexuality, is central to our lives, it seems logically consistent with the mission of a Savior to redeem and sanctify this aspect of our experience, as well.

6. In their dispute with Augustine, the Celtic Pelagians argued that the Atonement of Christ cancelled Original Sin. If Original Sin was, as Augustine argued, a sexually transmitted disease of the soul, then Christ has reversed the process and made it a transmitter of healing, health, and virtue.

7. In keeping with the Creeds of the Church, the offspring of Christ would not have represented a "divine race". The Creeds teach that Christ had two natures: one human and one divine, without mingling and without confusion. Since procreation is a human function, we can reasonably say that the children of Jesus would have been just as human as any other human being.

INDIRECT EVIDENCE

1. Jewish customs of Jesus' day required married Rabbis. Unmarried men were considered a curse to Jewish society. Jesus would not have had much credibility as a leader had He not been married. Although Jesus was a non-conformist and had many conflicts with Jewish tradition, His parents, Joseph and Mary, were not. The Bible says that they were careful to perfectly obey the laws of their people. It also says that Jesus was "subject unto them". Since Jewish culture practiced arranged marriages and early marriage, as well (a Jewish boy was marriageable at age 16), it is reasonable to assume that Jesus' parents would have performed their parental duties faithfully and arranged a bride for the young Jesus. There are 18 silent years in His life (12 - 30). The Gospel of John tells us that there were many other things which Jesus did which have not been recorded.

This point is important because it shifts the weight of presumption. Given the cultural milieu in which Jesus lived and the supporting Biblical evidence, the burden of proof lies with those who do not believe Jesus was married. They must show why Jesus and His parents would have been derelict in their civic responsibilities and not contracted a marriage.

2. According to Josephus, descendants of the House of David felt a moral obligation to perpetuate their line, never knowing which one among their descendants would be the chosen Messiah. Jesus may or may not have known who He was, but regardless, He lived as a normal person until called by the ministry of John the Baptist.

DIRECT EVIDENCE

1. Hippolytus, a Christian leader from the late 2nd Century, was followed by Origen in the 3rd Century in saying that the Song of Solomon was a prophecy of a marital union between Christ and Mary Magdalene. Although they believed Mary was symbolic of the Church, nevertheless, the notion presupposed a real, albeit a spiritual (meaning non-sexual), marriage between Mary and Jesus.

2. There are hints scattered in the Gospels of a special relationship between Jesus and Mary. If she is the same Mary of Bethany in John 11, then we can explain why Martha arose to greet Jesus and not Mary. Some scholars say she was sitting shiva according to Jewish custom. "Shiva" was when a woman was in mourning. Married women were not allowed to break-off from their mourning unless called by their husbands. In this story, Mary does not come to Jesus, until He calls her.

· At the Resurrection, when Mary meets Jesus in the Garden, there is a degree of intimacy (see the Aramaic here) which one would expect between lovers, not friends.

· The Greek word for "woman" and "wife" is the same. Translators must rely upon the context in deciding how to translate it. Sometimes, the translation is arbitrary. When Mary is referred to as a "woman" who followed Jesus, it can just as easily be translated as "wife".

4. The story of Mary with the alabaster jar anointing the feet of Jesus is cited by some scholars as the most direct witness to their marriage. It is in all four Gospels and was a story in which Jesus gave express command that it be preserved. This ceremony was an ancient one among many royal houses in the ancient world, which sealed the marital union between the king and his priestess spouse. We find it mentioned briefly in the Song of Solomon. Although we may not understand its significance, Jesus and Mary knew exactly what they were doing. To be the valid Messiah, He had to be anointed first by the Bride. They were by-passing the corrupt Jewish establishment.
There were three who always walked with the Lord: Mary his mother and her sister and Magdalene, the one who was called his companion. His sister and his mother and his companion [koinonos: Greek for "partner" or "consort"] were each a Mary.
evanjelium podla filipa. v ktorom sa este okrem ineho pise:
Pán miloval Máriu viac než všetkých ostatných žiakov a často ju bozkával na ústa. Ostatných žiakov to urážalo a dávali najavo nesúhlas. Povedali mu: Prečo ju máš radšej než nás ostatných?
Spasiteľ im odpovedal: Prečo nemilujem vás tak, ako milujem ju? Keď slepý a vidiaci sú spolu v tme, nie je medzi nimi rozdiel. Keď príde svetlo, vidiaci ho uzrie, zatiaľ čo slepý zostane v tme...
dalej bolo zaujimave, az do roku 1968 bola maria magdalena povazovana za prostitutku. vatikan vtedy vyhlasil, ze papez gregor velky si v 6. storoci splietol osoby a oznacil MM za svaticu. preto mame podla novych biblistov v dnesnej dobe uz tri marie xxx. uz spominany omyl hriesnice bez mena z lukasovho evanjelia, maria egyptska a maria magdalena (maria z betánie). najviac nezrovnalosti prinasa do "pripadu" prave lukasovo evanielium. v pripade prostitutky-pise o umyvani jezisovych noh, vlastnymi slzami, a naslednym poutieranim vlasmi. novi biblisti sa odvolavaju na fakt, ze aj maria magdalena natierala nohy jezisovi s nejakym fest drahym olejom (nardovy olej) a nasledne mu ich poutierala vlastnymi vlasmi. lukas, ale spomina vo svojom evanjeliu lazara ako zobraka. lazar bol brat marie magdaleny a marty. pochadzali zo zamoznej rodiny. to dokazuje ten drahy olej na jezisovych nohach.
mnohy z vas sa tu odvolavaju, na fakt, ze biblia je pisana v obrazoch. mozno prave preto si tie tri marie vysvetluje kazdy po svojom. napr. taky mormoni. ti nielenze veria v to, ze bol zenaty, ale aj v to, ze praktizoval polygamiu.
alebo podla biskupa klementa z alexandrie po precitani evanjelia podla mareka, tvrdil, ze jezis a lazar mali na jeho vkus priliz priatelsky (ba dokonca intimny) vztah.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

RomanB napísal:cirkev , ale okrem toho ze stavia obrovske domy kupuje fararom najnovsie vymozenosti
jako? :o

//hm ...zaujimave.. a vies isto ze MU to niekto kupil alebo to bolo za nie jeho peniaze?
RomanB
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RomanB »

Sluzobne mobily , obrovske fary , notbooky , u nas ma farar dokonca motorku , auta , a podone vecy ..
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa peterkozel »

strasne ma seru hlavne taky co sa navazaju napr.do katolikov a pritom u nich funguju vianoce...ved to su krestanske sviatky magori, takze bez stromceka a darcekov a zranice a chodte radsej niekde niekomu nieco trepat...
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

peterkozel, preco oslavujes svoje narodeniny? preco ostatni oslavuju tvoje narodeniny? preco tvoji potomkovia budu nosit kvety na tvoj hrob v den tvojich narodenin? ak mozeme oslavovat taky bezvyznamny sviatok, ako je napr. SNP, tak si mozme s kludnym svedomim uctit pamiatku muza a jeho prichod na tento svet, ktory asi najviac ovplyvnil zivot na Zemi. to, ze jeho zamery boli nekalo zneuzite, ci uz politicky, materialisticky a co ja viem este ako, je vec druha. k tomu, aby som si vazil a uctil takehoto cloveka nemusim byt katolik!
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

peterkozel napísal:strasne ma seru hlavne taky co sa navazaju napr.do katolikov a pritom u nich funguju vianoce...ved to su krestanske sviatky magori, takze bez stromceka a darcekov a zranice a chodte radsej niekde niekomu nieco trepat...
Vianoce su pre katolikov oslavou Jezisa Krista.Pra ostatnych je tento sviatok prilezitostou ako byt pohromade s celou rodinou-zazit prijemnu atmosferu,obdarovat niekoho-spravit mu radost.Ja napr. na vianoce na Jezisa Krista ani nepomyslim a myslim,ze je to rovnake aj pri mnohych inych.Kaslem zvysoka na teba a tvoje keci o tom,ze ak niekto oslavuje vianoce a nie je katolik je magor... :prdel:
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

krija napísal:peterkozel, preco oslavujes svoje narodeniny? preco ostatni oslavuju tvoje narodeniny? preco tvoji potomkovia budu nosit kvety na tvoj hrob v den tvojich narodenin? ak mozeme oslavovat taky bezvyznamny sviatok, ako je napr. SNP, tak si mozme s kludnym svedomim uctit pamiatku muza a jeho prichod na tento svet, ktory asi najviac ovplyvnil zivot na Zemi. to, ze jeho zamery boli nekalo zneuzite, ci uz politicky, materialisticky a co ja viem este ako, je vec druha. k tomu, aby som si vazil a uctil takehoto cloveka nemusim byt katolik!
co maju spolocne moje narodky a to ze niekto len nadava na katolikov absolutne ani nevie o com trepe, nadava na bibliu a pritom ma v dome kriz alebo si da pre neviem aky pocit posvatit dom alebo oslavuje vianoce
Fall
Medium Star
Medium Star

peterkozel napísal:strasne ma seru hlavne taky co sa navazaju napr.do katolikov a pritom u nich funguju vianoce...ved to su krestanske sviatky magori, takze bez stromceka a darcekov a zranice a chodte radsej niekde niekomu nieco trepat...
mozno si si to zatial nevsimol, ale vianoce sa dneska oslavuju aj ako sviadky pohody a porozumenia, cas ked moze byt clovek so svojimi bliznymi, nie je to vylozene krestanska tradicia, krestanska je myslienka oslavy narodenia krista, no tu si ateisti nepripominaju a neviem o tom, ze by ateistom vyseli po domoch krize alebo, ze by si nechavali vysvecovat dom, no iny kraj iny mrav :roll:
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

Fall napísal:mozno si si to zatial nevsimol, ale vianoce sa dneska oslavuju aj ako sviadky pohody a porozumenia, cas ked moze byt clovek so svojimi bliznymi, nie je to vylozene krestanska tradicia, krestanska je myslienka oslavy narodenia krista, no tu si ateisti nepripominaju a neviem o tom, ze by ateistom vyseli po domoch krize alebo, ze by si nechavali vysvecovat dom, no iny kraj iny mrav :roll:
aaale sakra tie tvoje sviatky pokoja ved to je len odnoz, to si len vytvorili ateisti s tym ze ich serie ze krestania na vianoce hoduju a oni nie, tak si z toho spravili sviatky pokoja atd.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

peterkozel, co ak to je presne naopak. co ak krestania prevzali nieco od "neveriacich" pohanov :roll: .
Vánoce kouzel (ne)zbavené

„Kdyby se Kristus tisíckrát narodil v Betlémě, není nám to nic platné, jestliže se nezrodí v našich srdcích.“

VÁNOCE - slovo, jež zaznívá po celém světě. Mladí i staří jsou jím jakoby okouzleni a prožívají chvíle napětí a očekávání. Co vlastně jsou vánoce? Lidé se domnívají, že 25. prosinec je dnem narození Ježíše Krista. Dějiny ovšem o této skutečnosti nepodávají žádnou zprávu a ani pisatelé Bible nezaznamenali datum Kristova zrození. Pouze evangelista Lukáš uvádí jisté historické pozadí a zaznamenává, že se tak stalo v době prvního sčítání lidu v římské říši, které nařídil císař Augustus.

Na základě císařského výnosu se odebral i Josef z města Nazareta do judského Betléma, aby se tu zaregistroval společně s Marií, která v té době čekala dítě. O dalším průběhu se Lukáš zmiňuje následovně: „A stalo se, když tam byli, že se jí naplnily dny, kdy měla porodit. I porodila Syna svého prvorozeného, zavinula jej do plenek a položila do jeslí...“ (Luk. 2,1-7). Neuvádí ale, v který den kterého měsíce se tak stalo.

ZAČÁTEK SLAVENÍ VÁNOC JE I V POHANSTVÍ
Pohané věřili, že jejich bůh Slunce se každým rokem opětovně rodí. Noc z 24. na 25. prosince pokládali za dobu zrození boha Slunce. Vypozorovali totiž, že Slunce po této noci stoupá na obzoru denně výš a výš. Tajemný jev si vysvětlovali jako vzrůst nově narozeného slunečního dítěte. Proto tato a další noci byly odedávna považovány za „svaté noci“.

„Jaký je asi původ slova vánoce? Podle jazykovědců pochází z němčiny. Jeho původní název byl „svatá noc“. Staré německé slovo Weihnachten si naši předkové počeštili zajímavým způsobem: první část (vá-) převzali beze změny a druhou počeštili (weihen = zasvětit, nachten = stmívat se, Nacht = noc).

Vědci se shodují v tom, že kořeny dnešních vánoc je třeba hledat již v pohanských oslavách zimního slunovratu. Vánoce nemají jen tradici evropskou. Slavily se v Asii, u amerických Indiánů i jinde. Ve starém Římě se nakonec oslavy ustálily na 25. prosinec. Datum zvolil r. 274 po Kr. císař Aurelián jako den „natalis solis invicti“ - den Zrození nepřemožitelného Slunce“ (Nová Svoboda 24.12.1970).

„Významný německý badatel Herman Usener doložil, že před nicejským koncilem (konaný v r. 325) se vánoce neslavily. 25. prosinec byl jako datum zrození Krista neznámý. První zmínku o dni narození Ježíšova najdeme u Jana Zlatoústého (374 - 407), ale ten ho datuje na 20. prosinec. V Římě se vánoce poprvé slavily až roku 365.“ (Kostnické Jiskry, evangelický týdeník, 20.12.1972).

„Který den se Kristus narodil? Liturgický svátek Narození Páně (25. prosinec) je poměrně pozdní. Zdá se, že zhruba prvních 300 let křesťané neslavili narození Ježíšovo zvláštním svátkem... 25. prosinec je zaznamenán poprvé v Římě kolem r. 350.“ (Nový Zákon, Dr. D. M. Petrů, poznámka k evangeliu Lukáše 2,6).

„Vánoce vznikly později než velikonoce. Jejich počátek leží ve 4. století... Skutečný den narození Páně není znám! Ve 3. století se křesťané v Egyptě domnívali, že se Ježíš narodil v květnu... Pro křesťana, který se opírá pouze o Písmo svaté, neexistují žádné povinnosti vůči takovýmto památkám! Nový Zákon neobsahuje ani zvyk ani příkaz k takovýmto svátkům...“ (Heinz H., Adventecho, duben 1988).

„Římané slavili svátek nepřemožitelného boha Slunce. 25. prosinec se nazýval „narozením Slunce“ a po celé říši se konaly velké náboženské pohanské oslavy Mithrovy (iránský bůh světla a Slunce). Svátek narození Krista není nic jiného než pokřesťanštěná pohanská slavnost.“ (Handbook of Christian Feast and Customs, str. 60, N. York 1952, F. X. Weisser).

„Jedna z převládajících náboženských myšlenek 2. a 3. stol. byla víra v božství Slunce... Toto božstvo má pro naše zkoumání zvláštní význam, neboť jeho svátek připadal na 25. prosince... Zřejmě údobí zimního slunovratu, kdy počíná vzrůstat síla Slunce, se hodí pro slavení svátku slunečního boha...“ (G. J. Laing, Survivals of Roman Religion, str. 150-153, N. York 1931).

První křesťané neslavili žádný den jako památku Ježíšova zrození. Pojem vánoce pochází z toho, že pohané v době, kdy jsou noci velmi dlouhé, slavili k poctě boha Slunce tzv. veliké posvěcené svaté noci. Církev pak dala pohanským posvátným nocem křesťanský význam. Na dobu posvátných nocí 25. prosince ustanovila slavnost narození Krista. (Kat. lidový katechismus, F. Spirago, str. 133).
pHysIQ
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pHysIQ »

Chcel by som reagovat na tuto TEMU.
>Pán magister, v každom kostole je pokladnička určená na milodary veriacich. Počas roka sa konajú aj ďalšie zbierky. Na aké účely sú využívané vyzbierané peniaze?
Tieto príjmy je potrebné rozdeliť do dvoch skupín. Jednu, ľudovo nazývanú zvonček, tvoria obety veriacich pri bohoslužbách či návšteve kostola. Tieto sú evidované ako riadne príjmy farnosti a slúžia na zabezpečenie chodu farnosti (bohoslužobné predmety, elektrika, plyn, bežná údržba kostola a fary, pastoračné výdavky a pod.). Druhú časť tvoria tzv. zbierky. Tie sa konajú pravidelne (na misie, charitu, seminár atď.) alebo pri určitých príležitostiach (napr. v minulosti pre povodňami postihnuté oblasti). Zbierky organizované na konkrétne účely sa následne odvádzajú na biskupský úrad, ktorý ich pošle danej inštitúcii. Farnosť tiež môže požiadať o súhlas na zbierku pre potreby farnosti (napr. oprava či stavba kostola, fary).
> Kňazi dostávajú od štátu plat. Z čoho sú však financované výdavky duchovného spojené s činnosťou vo farnosti (napr. na benzín, ubytovanie, vybavovanie na úradoch a pod.)?
Výdavky tohto druhu patria medzi riadne výdavky farnosti, keďže sú spojené s chodom farnosti.
Dovolil som si to citovat z Katolickych novin.

2 Pinacolada u nas vo farnosti je strecha na kostole tiez v katastrofalnom stave. Oko odbornika povedalo ze na opravu budu 3 melka pravdepodobne malo. Snad chapes na co narazam. Asi sa nepustia do opravy ak na to maju len zlomok ceny. Pocuj na ktorom sidlisku v Po byvas?
U nas ma napr. farar obycajnu octaviu. Auto ktore ma kazdy druhy. Ak je mu pridelena vacsia farnost s 3 filialkami, co ma chodit sluzit omse na bicykli?
mi-chau
Darca
Darca

Príspevok od používateľa mi-chau »

Tak ak ma oktaviu kazdy druhy tak to bude nedorozumenie lebo sa tu hovori o Slovensku a tu kazdy druhy oktavku nema. Preco nie Clio alebo nieco lacne preboha, za chvilu tu knazi budu jazdit na medakoch a bavorakoch a to oni maju byt prikladom duchonej cistoty a chudoby ci ako to je...
kubodinho
Professional
Professional

Príspevok od používateľa kubodinho »

pHysIQ napísal:Chcel by som reagovat na tuto TEMU.
>Pán magister, v každom kostole je pokladnička určená na milodary veriacich. Počas roka sa konajú aj ďalšie zbierky. Na aké účely sú využívané vyzbierané peniaze?
Tieto príjmy je potrebné rozdeliť do dvoch skupín. Jednu, ľudovo nazývanú zvonček, tvoria obety veriacich pri bohoslužbách či návšteve kostola. Tieto sú evidované ako riadne príjmy farnosti a slúžia na zabezpečenie chodu farnosti (bohoslužobné predmety, elektrika, plyn, bežná údržba kostola a fary, pastoračné výdavky a pod.). Druhú časť tvoria tzv. zbierky. Tie sa konajú pravidelne (na misie, charitu, seminár atď.) alebo pri určitých príležitostiach (napr. v minulosti pre povodňami postihnuté oblasti). Zbierky organizované na konkrétne účely sa následne odvádzajú na biskupský úrad, ktorý ich pošle danej inštitúcii. Farnosť tiež môže požiadať o súhlas na zbierku pre potreby farnosti (napr. oprava či stavba kostola, fary).
> Kňazi dostávajú od štátu plat. Z čoho sú však financované výdavky duchovného spojené s činnosťou vo farnosti (napr. na benzín, ubytovanie, vybavovanie na úradoch a pod.)?
Výdavky tohto druhu patria medzi riadne výdavky farnosti, keďže sú spojené s chodom farnosti.
Dovolil som si to citovat z Katolickych novin.

2 Pinacolada u nas vo farnosti je strecha na kostole tiez v katastrofalnom stave. Oko odbornika povedalo ze na opravu budu 3 melka pravdepodobne malo. Snad chapes na co narazam. Asi sa nepustia do opravy ak na to maju len zlomok ceny. Pocuj na ktorom sidlisku v Po byvas?
U nas ma napr. farar obycajnu octaviu. Auto ktore ma kazdy druhy. Ak je mu pridelena vacsia farnost s 3 filialkami, co ma chodit sluzit omse na bicykli?
noo ale s tych zbierok neveerim ze si neberu nieco do vrecka , lebo poznam pripady , ked farar platil sukrommny sek samimi drobnymi zo zvonceka . mojej mami kamaratka to vravela ked bola na navsteve. ja by som im nedal nic
Napísať odpoveď