Treba Antivirus?
-
MIRUSKO666
Medium Expert
Treba Antivirus?
mam ubuntu 1 tyzden a neviem ci mi treba ten antivirak alebo nie,,,niekde pisu treba a niekde netrea ,,chcel by som mat jasno napiste niekto a ked tak aj daco vhodne dik..
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Li ... er_viruses
Je veľmi málo vírusov, len niekoľko oproti niekoľko tisíc na win.. a už asi všetky sú neškodné, cez updaty to vyriešili, nikdy sa žiaden nerozšíril.
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison ... x#Security
Viruses:
Windows: Viruses have been written for Windows, many thousand have been propagated.
Linux: File viruses have been written for Linux, none has yet propagated successfully.
Spyware and malware:
Windows: Over 11,000 malware programs surfaced in 2005 alone.
Linux: Only 800 were ever witnessed. Mostly browser-based, identical to the ones targeting windows (toolbars, extensions etc.)
Jedine keď si nainštaluješ nejaký spyware-toolbar je riziko, ináč NIE.
Je veľmi málo vírusov, len niekoľko oproti niekoľko tisíc na win.. a už asi všetky sú neškodné, cez updaty to vyriešili, nikdy sa žiaden nerozšíril.
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison ... x#Security
Viruses:
Windows: Viruses have been written for Windows, many thousand have been propagated.
Linux: File viruses have been written for Linux, none has yet propagated successfully.
Spyware and malware:
Windows: Over 11,000 malware programs surfaced in 2005 alone.
Linux: Only 800 were ever witnessed. Mostly browser-based, identical to the ones targeting windows (toolbars, extensions etc.)
Jedine keď si nainštaluješ nejaký spyware-toolbar je riziko, ináč NIE.
-
MIRUSKO666
Medium Expert
Fungujem aj na Windows bez AV. Snazim sa minimalizovat mnozstvo instalovaneho SW, lebo pouzivam stary stroj. Na moje potreby mi staci, takze nemam chut vydavat peniaze na cosi silnejsie.
Myslim, ze Windows XP ma dost dobru ochranu, ktora varuje pred otvorenim hocicoho, co by mohlo sposobit infekciu. Ked je clovek disciplinovany, zaobide sa bez AV aj na Win.
Moznosti napadnutia Linuxu virusom su vyrazne mensie ako v pripade Win. Najvacsie nebezpecenstvo nakazy ide naozaj cez web prehliadac, ako tu uz niektori prispievajuci uviedli, pripadne postu.
Moznosti poskodenia systemu virusom su minimalne, virus by musel pouzit nejaky exploit.
Myslim, ze Windows XP ma dost dobru ochranu, ktora varuje pred otvorenim hocicoho, co by mohlo sposobit infekciu. Ked je clovek disciplinovany, zaobide sa bez AV aj na Win.
Moznosti napadnutia Linuxu virusom su vyrazne mensie ako v pripade Win. Najvacsie nebezpecenstvo nakazy ide naozaj cez web prehliadac, ako tu uz niektori prispievajuci uviedli, pripadne postu.
Moznosti poskodenia systemu virusom su minimalne, virus by musel pouzit nejaky exploit.
LOLRobert napísal:Fungujem aj na Windows bez AV.
tak win urcite nema dobru ochranu...je mozno pravda ze ak chodis len po strankach mrkvosoftu tak je to trochu bezpecnejsie ale NIKDY by som nepouzival PC s winom bez AV...ja mam vzdy uz strach po preinstalovani kym sa mi aktualizuje AVRobert napísal:Myslim, ze Windows XP ma dost dobru ochranu, ktora varuje pred otvorenim hocicoho, co by mohlo sposobit infekciu. Ked je clovek disciplinovany, zaobide sa bez AV aj na Win.
Samozrejme, ze nevisim na internete s verejnou IP, to by bolo harakiri.turtlak69 napísal:ak si za HW firewallom, tak sa ten strach zmensi na minimum
Pokial clovek vystrci von Linux na verejnu IP, tiez je velmi dobre zakazat nejake sluzby. Odporucam napr. portmap, ktory je potrebny pre RPC. Pokial sa nepouzivaju sluzby ako NFS, NIS a pod., kotre RPC pouzivaju, tieto by ani nemali byt aktivne. Ale, samozrejme, treba si to skontrolovat.
Aj podľa mňa sa dá používať win bez antivírusu ale opatrne, napr. firefox+noscript.
Mne takto to fungovalo dosť dlho, ale zrazu nebootoval, len čierna obrazovka, ani safe-mode nenabehol ani žiaden error, nič. V AcronisTrueImage mám stále uložené operačné systémy aby som nemusel nikdy inštalovať, funguje to, ale...
Po istom čase sa mi pokazila základná doska, netvrdím, že kvôli winu alebo, že som nemal antivírus a preto, je to ale na zamyslenie, lebo naposledy som mal spustené XP, vypol som a koniec, doska skončila..

Je jednoznačné, že Linux je milionkrát bezpečnejší ako Windows bez anitvírusu a aj s ním je riziko, hlavne crack-y, všeliako zabalený warez, crack-stránky a iné...
Mne takto to fungovalo dosť dlho, ale zrazu nebootoval, len čierna obrazovka, ani safe-mode nenabehol ani žiaden error, nič. V AcronisTrueImage mám stále uložené operačné systémy aby som nemusel nikdy inštalovať, funguje to, ale...
Po istom čase sa mi pokazila základná doska, netvrdím, že kvôli winu alebo, že som nemal antivírus a preto, je to ale na zamyslenie, lebo naposledy som mal spustené XP, vypol som a koniec, doska skončila..
Je jednoznačné, že Linux je milionkrát bezpečnejší ako Windows bez anitvírusu a aj s ním je riziko, hlavne crack-y, všeliako zabalený warez, crack-stránky a iné...
-
redyuri
Novice
- Kontaktovať používateľa:
bezpečnosť WinXP a linux core base OS
No mládež, mýlite si pojmy s dojmami...
Pri disciplinovanom(!!!) užívateľovi nie je na počítači s aktualizovaným(!!!) winXP s firewallom (či už ten dodaný, alebo lepšie komerčný, či HW) potrebné mať AV. Prečo aj? Disciplinovaný user používa len preverný či slobodný SW zo známeho/overeného zdroja, na surfovanie nepoužíva IE (ničmenej aj IE je použiteľný ak nenavštevuje pochybné stránky s malware/spyware/adware...).
Horšie je to, kde dnes zohnať dispiplinovaného userka, všakže.
A prečo je FW dôležitejší ako AV? AV rieši dôsledky, kým FW príčinu problému - FW je vstupnou bránou do počítača..
Windows má nepeknú vlastnosť že táto vstupná brána je by default otvorená
Linux s iptables (FW) túto vlastnosť nemá a by default je tam všetko zavreté, a root to musí povoliť (ručne alebo inštaláciou SW ktorý ten či onen port využije, a nielen port..)
Linuxové distribúcie majú vo svojej filozofii bezpečnosť na popredných miestach, a systém práv na systéme to len vylepšuje.
Toľko jemný úvod
Pri disciplinovanom(!!!) užívateľovi nie je na počítači s aktualizovaným(!!!) winXP s firewallom (či už ten dodaný, alebo lepšie komerčný, či HW) potrebné mať AV. Prečo aj? Disciplinovaný user používa len preverný či slobodný SW zo známeho/overeného zdroja, na surfovanie nepoužíva IE (ničmenej aj IE je použiteľný ak nenavštevuje pochybné stránky s malware/spyware/adware...).
Horšie je to, kde dnes zohnať dispiplinovaného userka, všakže.
A prečo je FW dôležitejší ako AV? AV rieši dôsledky, kým FW príčinu problému - FW je vstupnou bránou do počítača..
Windows má nepeknú vlastnosť že táto vstupná brána je by default otvorená
Linux s iptables (FW) túto vlastnosť nemá a by default je tam všetko zavreté, a root to musí povoliť (ručne alebo inštaláciou SW ktorý ten či onen port využije, a nielen port..)
Linuxové distribúcie majú vo svojej filozofii bezpečnosť na popredných miestach, a systém práv na systéme to len vylepšuje.
Toľko jemný úvod
Re: bezpečnosť WinXP a linux core base OS
Ja som nedisciplinovaný, chodím na všelijaké smetiská na nete, prava len s linuxom.redyuri napísal:Disciplinovaný user používa len preverný či slobodný SW zo známeho/overeného zdroja, na surfovanie nepoužíva IE (ničmenej aj IE je použiteľný ak nenavštevuje pochybné stránky s malware/spyware/adware...).
.