topologia zdielania internetu pre 16 pc ?
topologia zdielania internetu pre 16 pc ?
Dobry potrebujem odbornejsiu radu od skusenejsich , mam internet RJ45 kovy na ktorom treba pre pripojenie nastavit IP (isp nema Dhcp server) a toto potrebujem nazdielat na 16 pocitacov tiez s RJ45 kovymi sietovkami , zozmyslal som o routry a v nom zapichnutom switchi , potreboval by som to aby to nebolo zas tak drahe , mohli by ste mi nieco doporucit pripadne poradit este ako by sa to dalo realizovat ? dakujem pekne
priepustnost? bude tam velky prepad s jednym switchom?? , mohol by si mi prosim ta predostriet nejake konkretne zariiadenia na nakup aby som si vedel urobit predstavu?
mozte vyberat odtialto
mozte vyberat odtialto
Kód: Vybrať všetko
http://cmcdata.ekatalog.biz/
http://www.shop-it.sk/kubicomp-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Router kupis od nejakych 1300 korun vyssie, switch neviem, nechce sa mi to pozerat. Pri dvoch switchoch ide o to, ze pokial sa bude vyuzivat lan siet na stahovanie, tak predsalen ak sa stane, ze to pojde v ramci switchu, tak sa nebude zatazovat spojenie v ramci druheho switchu. Inak mam pocit, ze pokial by si mal dva switche, tak ich mozes pripojit na router a pokial ma router QoS, tak dokazes medzi nimi spravit urcite limity. Ak kupis aj 16 portovy switch, tak by nemal by problem, zalezi na tom na aky ucel bude siet vyuzivana.
-
midnight_man
Guru
zvaz si ci tvoj ISP dovoli 16 dalsich IP ( co pochybujem) cize prichadza na rad Routovanie...ja vidim problem v jednej veci ze tvoj prideleny net nebude stihat zivit 16 Pc...a nebude dlho trvat a admin zisti ze mu na sieti pribudlo 16 PC (aj ked za routrom a na inom rozhrani) sikovnejsi admin na to prijde...pokial v tychto veciach nevidis problem tak si kup router a 16 portovy switch a mas vybavene( teda viac ako 16 portovy nie? lebo 1 port bude vstup cize 17 portovy a ty nieje
cize daco vacsie)
A boh ochranuj ze ISP blokuje okrem IP aj MAC to si budes musiet kupit drahsi router
A boh ochranuj ze ISP blokuje okrem IP aj MAC to si budes musiet kupit drahsi router
-
midnight_man
Guru
-
t0m4s3
Admin
Omg tak nahlasim providerovi zmenu MAC, nie? Moj klonovanie ma a aj tak som to radsej nahlasil, nestoji ta to vobec nic.midnight_man napísal:router musi mat MAC adresu ktora je povolena a pridelena k tej ktorej IP..je mozne ze vacsina routrov to ma no videl som aj take po3000-4000 sk a zmena MAc nikde
-
hojko
Site Admin
havrann: Na vyber mas toho vela, ale kvalita bude taka skoro rovnaka. Medzi tie lacne patri Linksys, Ovislink, Edimax, D-Link, Ovislink, Asus, MSI, Canyon...
Co sa tyka funkcii routru tak zaujimavo vyzera: ASUS WL-520gU
Medzi switchmi ma alza.sk v ponuke toho viacej, napriklad ASUS GigaX 1016, Zyxel ES-116P, Edimax ES-3124RL (24 portovy), D-Link DES-1024D (24 portovy) alebo 3COM Switch 16. Podla znacky je na tom najlepsie 3COM, pretoze patria k spicke v ramci sieti, ale vybrat si musis sam.
Co sa tyka funkcii routru tak zaujimavo vyzera: ASUS WL-520gU
Medzi switchmi ma alza.sk v ponuke toho viacej, napriklad ASUS GigaX 1016, Zyxel ES-116P, Edimax ES-3124RL (24 portovy), D-Link DES-1024D (24 portovy) alebo 3COM Switch 16. Podla znacky je na tom najlepsie 3COM, pretoze patria k spicke v ramci sieti, ale vybrat si musis sam.
-
hojko
Site Admin
Kupovat router bez wifi je skoda, mozno sa v buducnosti zide, navyse cenovy rozdiel nie je prilis velky. Skus si schvalne pozriet kolko routrou je tam bez wifi: http://www.alza.sk/18843092/broadband-routery.htm Napokon wifi mozes vypnut dvomi klikmi.