Linux + Windows = HDD?

Všetko ohľadom Linuxu...
Slayter
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Linux + Windows = HDD?

Príspevok od používateľa Slayter »

Nazdar,
mam problem. Chcem si nainstalovat Ubuntu, Live a vsetko fici v pohode. Problem je v tom, ze vdaka mojej rodine potrebujem dva operacne systemy. To by bolo OK, ale ide mi o to, ze NECHCEM zmazat HDD.
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Pri Live sa nic nemaze, nic neinstaluje, ale ty chces asi nainstalovat Ubuntu z live cdcka. Takze najlepsie v partition magic, vyber si particiu, na ktorej mas volne miesto, oznac a daj resize, tam zmensis velkost cca o 5-6 GB, po ukoncení tejto operacie ty zostane nenaformatovné miesto velkosti o kolko si zmensil povodnu particiu. To naformatujes an Ext3,ale mysli, ze treba aj Swap, Ten ti ponukne myslim sam vytvorit a daj podla uvazenia, trebars 1 GB,aspon ja mam tolko ako ramky. Potom uz len nabootojes live cd a instalujes ubuntu. Len davaj pozor aby si pripojil spravnu particiu pri instalacii. Ten resize chvilu trva, kym dokonci, tak nie ze to ukoncis predcasne aj keby sa cokolvek dialo.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

A pri hraní sa s partíciami si nezabudni to najdôležitejšie zálohovať. ;)
Slayter
Addict
Addict

jj jasne, lenze dost divne je, ze ked som selectol a nastavil tie particie ako si mi vravel napisalo:
Warning: All Data on this partiotion will be formated. Are you sure?

Neviem ako na to :oops:
pato83
Addict
Addict

Co je na tom divne :) ? Ono ta len upozornuje, ze vsetky data na danej particii budu zmazane a ci s tym suhlasis. Odsuhlasis, formatovanie danej particie sa ti presunie do fronty, ak by si este nieco chcel spravit, ak nie tak das vykonat a zacne sa pracovat na tom :) Hlavne si vyznac spravnu particiu :D
Slayter
Addict
Addict

Ale ja nechcem zmazat tamtu particiu... Chcem len aby sa to tam nainstalovalo :D
pato83
Addict
Addict

Uz si spravil ten resize povodnej particie aby si mohol vytvorit particiu pre linux? Ak ano tak ten nenaformatový priestor na disku po resize naformatuj na EXT3. Ale len ten priestor!!! Hod sem screen z partition magic kludne, aspon sa uvidi v akej stave sa nachadzas.
Slayter
Addict
Addict

Ok tu je img, asi takto by som to mal nastavit?
Prílohy
pm.JPG
pato83
Addict
Addict

Trosku by si to mohol opisat, co robis, ale aj tak jedno, bo ked das na continue, tak maximalna velkost particie, ktoru vies vytvorit je 996 MB, to je malo, Je treba aspon 3GB. Takto postupuj:
1. Si najdi particiu, na ktorej mas aspon 3GB volneho miesta.
2. Vyznac si tuto particiu a klikni pravym a daj resize partition.
3. Vyskoci okno, kde bude minimalna velkost a maximalna velkost.
4. Od maximalnej odpocitaj kapacitu, ktoru pouzijes pre linux.
5. V grafickom zobrazeni diskov, ten pas farebny :) , ti zmenu hned ukaze.
6. Klikni na sivu cast toho pasu, hned za tou particiou, ktoru si zmensil
7. Mas vyznacenu iba tu sivu cast, nenaformatovane miesto na disku, a kliknes pravym a das formatovat na ext3.
8. Treba aj swap, tak ale neviem, ci si to vypyta spolu s tymto alebo osve, sak skus.
9. Kazdy jeden krok sa ti hned premietne v tom grafickom zobrazeni, takze ak sa premietne, tak hod screen a mozes aj opisat situaciu. Alebo daj apply, ako chces :)
Slayter
Addict
Addict

Skusal som vytvorit novu particiu, obetujuc miest z disku E. Lenze, ked som to dal (vid priloha pred), tak mi to napisalo, to co je na prilohe po. Nieco s resizing F... Nechapem, co to ma docinenia s Fkom.
Prílohy
po.JPG
pred.JPG
pato83
Addict
Addict

Ti particiu pre linux presunie az za F:, asi to bude tým, ze cele je to Extended particia a asi je to dané jej vlastnostami, neviem. No podla toho, co tam napisalo, tak ti spraví nasledovne. Zmeni velkost E:, volne miesto presunie za F: a naformatuje na ext3 suborový system pre linux. Aj ked vzhladom na pocet particii na disku, nerozumiem preco mas E: a F ako extended, kedze mozes mat 4 particie, a az ta 4. particia by bola extended pre linux. Myslim, ze to je ok, mne to nespravilo, ale to asi preto, ze ich nemam ako extended. No kazdopadne, si stále dal malo miesta pre linux, ak sa dobre pamatam tak minimum pre ubuntu je 3GB plus este swap. Ja som mal po nainstalovaní systemu 2,4 GB zaplnene.
Prílohy
Bez názvu.JPG
Slayter
Addict
Addict

Na moju verziu by to malo stacit. Mam 6,04, je tam 2GB...
pe3x
Professional
Professional

Príspevok od používateľa pe3x »

Ak mas nejaky schopny pocitac, tak pouzi program VirtualBox, ktory je free, da sa stiahnut z www.virtualbox.org a mozes mat naraz pusteny aj windows, aj linux. virtualne si vytvori na particii svoju particiu.
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

mam pocit, ze na extended particiu to nepojde... logicke particie mozu byt tusim 4. jednu by som si dal pre win a druhu pre lin. a particie na odkladanie dat ako extended. ja osobne som si dal jednu na win, jednu pre /boot, dalsiu pre /home a dalsiu pre "/". a vsetko facha :)
pato83
Addict
Addict

turtlak69 napísal:mam pocit, ze na extended particiu to nepojde... logicke particie mozu byt tusim 4. jednu by som si dal pre win a druhu pre lin. a particie na odkladanie dat ako extended. ja osobne som si dal jednu na win, jednu pre /boot, dalsiu pre /home a dalsiu pre "/". a vsetko facha :)
Ide nahodit aj na extended particiu, mam to tak, vid poslednu moju prilohu :wink: Ale osobne by som si to spravil ako to mas ty, to by bolo fajn, len momentalne to nie je uskutocnitelne u mna.
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

hmmm no tak potom som sa asi sekol. viem, ze raz som s tym mal problem. tak potom neslo isntalovat na neaktivnu particiu. musel ju oznacit potom ako aktivnu. tak asi v tom bol ten zadrhel (dufam). veeeelmi sry, za zavadzajucu info :?
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Slayter napísal:Skusal som vytvorit novu particiu, obetujuc miest z disku E. Lenze, ked som to dal (vid priloha pred), tak mi to napisalo, to co je na prilohe po. Nieco s resizing F... Nechapem, co to ma docinenia s Fkom.
No hej, lebo si spravil tak, že to voľné miesto aby bolo na konci a aby to tak mohlo byť musí posunúť F. (A swapový oddiel tam nebude??)

Kam sa inštaluje nemusí byť aktívna particia ale jedna aktívna tam asi musí byť, windows sa asi nedá nainštalovať na neaktívnu particiu ale nie som si istý. Problém môže spôsobiť zmena, keď sa označí druhá particia ako aktívna po inštalácii, Vista nenabootuje viacej ale XP áno, som to už skúšal. :D Linux je to jedno nabootuje aj tak aj tak.

Ja to mám takto:
Prílohy
snapshot3.jpg
Dead_Warrior
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Dead_Warrior »

Zdravim chalani pokusal som sa vytvorit novu particiu ale dostal som sa k tomuto problemu..nejde mi nastavit velkost vacsia ako 7,8MB, vid priloha, co s tym? s tou (*) unallocated sa mi neda nic robit, co s tym?
Prílohy
magic
magic
Slayter
Addict
Addict

Musis nastavit kolko miesta z disku C: obetujes pre vytvorenie novej. Tych 7 mega to je zbytok volneho miesta na hdd (mimo particie).
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Prave si formatujem 40GB hdd prvych desat GB je pre Windows, a zo zvysnich 30 som zobral desat pre Linux, formatovanie mi teraz prebieha ( asi ) pretoze vsetko som nastavil presne ako ma byt, cize najprv som si z tych 30 GB oddelil 10 Gb a potom tie som dal formatovat na Ext3, cize partitionmagic mal dve ulohy.

Len ze ako nahle som to spustil tak sa PartitionMagic stiahol dole na listu a reaguje len ako keby mi vyhadzovalo prazdne okno, vsetko to prebehlo rychlo cize pochybujem ze ide o zarznutie, len uz to ide asi polhodku a nic :(

Tak ze ci to je normalne a kolko sa este necakam asi ? :?
Napísať odpoveď