USB klavesnica a podpora v zavadzaci

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
pato83
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

USB klavesnica a podpora v zavadzaci

Príspevok od používateľa pato83 »

Zdravim vsetkych, mi prisla dneska nova klavesnica s usb rozhranim. Dosku mam ABIT KV7. V biose som nasiel aj podporu pre usb klavesnicu, kde mozem dat Bios alebo az Os. V biose mi funguje skvele, ale v grube uz nereaguje, pokial je tam nastavene Os, co je aj logicke. Len moj problem spociva v tom, ze pokial tam nastavim Bios, tak nenabootuje vobec a vypise hlasku, ze sa nenasiel systemovy disk. Takze vsetko v usb pichnute berie ako nejaky disk, kde by mal byt system. Ako to presne nastavit, bo ma to uz dohana k zurivosti. Diki moc.
digo
Zablokovaný
Zablokovaný

Re: USB klavesnica a podpora v zavadzaci

Príspevok od používateľa digo »

hmm dostat kupit taku koncovku na usb klavesnice... zapojis do toho klavesnicu a potom do kompu
//ano brm, to som mal na mysli :D
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Čiže PS2/USB redukcia.. ;)
pato83
Addict
Addict

Diki, viem o tej koncovke, no ked mam v biose moznost nastavenia podpory klavesnice s usb, tak to nejak musi fungovat. Podotykam verziu biosu mam najnovsiu moznu.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

no, neviem ci to pomoze, ale pozri v navode kapitolu 3-7, pnp/pci configurations, strana 3-24 :arrow: allocate IRQ to USB. pravdepodobne to mas na enabled. a bios tam stale hlada a prideluje poziadavku o prerusenie pre zariadenie, co si tam mal prv. vyskusaj disabled a uvidis :wink: .
pato83
Addict
Addict

Tak som to teraz vyskusal, zial vysledok neuspokojivy, tebe to funguje alebo fungovalo po tomto zasahu? Ked dam allocate irq to usb na enabled, tak pod polozkou, kde mi zobrazuje, ktoré zariadenia zdielaju irq, tak je tam raid controller a usb uhci, ak dam irq to usb na disabled, tak irq priradi len raid controlleru, podotykam, ze mam iba sata disk, ale aj napriek tomu nic sa nemeni a vypise tu istu hlasku ohladne nenajdeneho systemoveho disku.
deblasco
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa deblasco »

pato83
Addict
Addict

Dik za snahu deblasco, ale ako som uz spomenul, verziu biosu mam najnovsiu, som to tam nahadzoval tak pre rokom ale som si to teraz este pre istotu skontroloval a je tam najnovsi mozny bios nahodený.
deblasco
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

pato83 napísal:Dik za snahu deblasco, ale ako som uz spomenul, verziu biosu mam najnovsiu, som to tam nahadzoval tak pre rokom ale som si to teraz este pre istotu skontroloval a je tam najnovsi mozny bios nahodený.
tak potom tvoja doska nie je usb keyb bootable :) asi... :)
pato83
Addict
Addict

Bootable by skor nemusela byt :D prave tam je totiz problem, ale mam v nastaveni biosu polozku usb keyboard support a tam bud Bios alebo Os a taktiez aj usb mouse support s rovnakymi moznostami.
deblasco
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

pato83 napísal:Bootable by skor nemusela byt :D prave tam je totiz problem, ale mam v nastaveni biosu polozku usb keyboard support a tam bud Bios alebo Os a taktiez aj usb mouse support s rovnakymi moznostami.
to je normalna klavesnica alebo ma aj nejaky usb hub v sebe? tiez pouzivam usb keyboard ale mam trosku novsi mainboard od msi, vobec som nic nemusel riesit a nastavovat... v principe ak su tam len 2 nastavenia, vypni podporu bootovania z USB... zakaz hladat dalsie bootovacie devices okrem DVD/cd alebo HDD kde mas OS (zavadzac) nasledne vyskusaj aj jedno aj druhe, ak to nejde, asi ti nepomozem... ale uplne na zaver by som este raz prepalil bios a nechal default settings alebo loadol optimal settings a uvidis... :)
pato83
Addict
Addict

Klavesnica je to klasicka, ms comfort curve keyboard, ziadny hub, obycajny kabel s usb konektorom ide s klavesnice. Ten princip aj v podstate funguje, pretoze klavesnica reaguje na stlacenie numlock a podobne aj po prebehnuti postu aj pri vypisani tej hlasky. Ked tam nedam pre usb keyboard bios, tak mi nereaguje klavesnica, az v systeme, ale aspon nabootuje.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

byvaly kolega riesil podobny problem, ale s mysou..., lenze nemal nasledne problem s bootom. je to divne :roll: ak uz mas nastavene vsetko ako pozadujes by bolo asi na mieste sa teraz zamerat na ten sata disk a samotne bootovanie. coto uz naznacil aj deblasco.
pato83
Addict
Addict

Tak som si zohnal PS2/USB , no nefunguje to :D , klavesnica vobec nereaguje, je nejaky rozdiel medzi ps2 pre mys a pre klavesnicu, ja sy myslim, ze nie a aj na tom obale tej redukcie bolo len PS2 to USB, takze by to malo ist. Asi ma drbne, takze zatial fungujem na dvoch klavesniciach, na tej starej a tej novej, v grube si vyberiem system aky chcem a potom fachcim na novej. Teraz nie som doma, no ak by niekoho napadlo, co a ako, tak budem rad. Aj ked uz ste mi toho poradili asi vsetko co sa da.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Áno, je rozdiel v PS/2 pre myš a pre klávesnicu, ale redukcia by mala/mohla byť rovnaká (teoreticky ak zapojíš myš alebo klávesnicu do nesprávneho PS/2 konektoru, môžeš niečo poškodiť). Zjednodušene: konektor pre klávesnicu podporuje komunikáciu oboma smermi, konektor pre myš podporuje iba jednosmernú komunikáciu (takže zapojenie je mierne iné).
Gadelat
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gadelat »

USB klávesnica na to aby fungovala cez redukciu to musí podporovať, čo väčšina nepodporuje.... Ja ti poradim zapnut v biose "USB Legacy support". Dufam ze toto v biose mas, inak uz mozem poradit len vymenu zavadzaca napr. na XOSL (pouzivame v skole a parada).
pato83
Addict
Addict

chrono napísal:Áno, je rozdiel v PS/2 pre myš a pre klávesnicu, ale redukcia by mala/mohla byť rovnaká (teoreticky ak zapojíš myš alebo klávesnicu do nesprávneho PS/2 konektoru, môžeš niečo poškodiť). Zjednodušene: konektor pre klávesnicu podporuje komunikáciu oboma smermi, konektor pre myš podporuje iba jednosmernú komunikáciu (takže zapojenie je mierne iné).
Tak potom mam dobru redukciu, bo tam je sipkamy naznacena obojsmerna komunikacia. Tak ale z akeho dovodu to nefunguje, neviem. Diki samozrejmme.
Gadelat napísal:USB klávesnica na to aby fungovala cez redukciu to musí podporovať, čo väčšina nepodporuje.... Ja ti poradim zapnut v biose "USB Legacy support". Dufam ze toto v biose mas, inak uz mozem poradit len vymenu zavadzaca napr. na XOSL (pouzivame v skole a parada).
Diki gadelat, ale pouvazujme. V obchode, kde robim, maju mysky za 90SK, dake genius a tie maju tuto redukciu uz v balení, takze musi fungovat, ja mam klavesnicu za 800 SK a mne to nejde.Jasne, nejde o cenu, to o s funkcnostou nemusi mat nic spolocne, ale v tej redukcii ide len o navedenie signalu na spravne piny PS2, klavesnica resp. podpora pre taketo redukcie v nej? Toto je podla mna dost nepravdepodobne. A tym usb legacy support, no neviem, ci je tomu ekvivalent u mna v biose USB keyboard support nastaveny na BIOS.
Gadelat
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gadelat »

Jasnacka, aj ja mam mys ktoru som dostal s redukciou, vedel som to vopred a to sa mi na nej pacilo, ale kamos redukciu skusal tiez no na klavesnicu a nefungovala, takze zjavne IDE o jej podporu. A u teba je to tak, ze v BIOS-e ti ta klavesnica funguje, takze neviem co sa kazdy nahana za redukciou, zjavne ide o problem v GRUB-e. Pozri si google a uvidis kolko ludi ma v grube problem s usb klavesnicou.
pato83
Addict
Addict

Ok, dobre, tak mozno ide s tou redukciou aj o podporu. Ale co sa tyka grubu, ak si si precital tuto temu celu, tak vies, ze sa k nemu ani nedostanem. Vypise mi chybovu hlasku aby som vlozil systemovy disk. Mozno, ze to uz moja doska nezvlada, neviem vazne. Diki gadelat, ale musel som ti oponovat, bo sa mi to nezdalo s tou korekciou :D
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

pato83, ale Gadelat, este nieco navrhol :wink: . za pokus to stoji. ja by som odporucil acronis OS selector.
Napísať odpoveď