Uloha v pascale : x = sin x
Uloha v pascale : x = sin x
Ak sa nudite a mate radi vyzvy tak nakodujte program ktory mi urci pri ktorej hodnote x plati ze x=sinx. Je to iba jedna hodnota okrem 0. Pri kladnom x.
Ja mam dost problem tu hodnotu zistit matematicky, nieto este v pascale.
Ja mam dost problem tu hodnotu zistit matematicky, nieto este v pascale.
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
no neviem neviem, či si to dobre načrtol, pretože to číslo určite nie je z intervalu <0,360>
Riešim to brute-forcom (všetky čísla postupným inkrementovaním) v delphi. Bere mi to 98 z procáku, beží to 16 minút a preverilo niečo cez 30 milionov čísel. Takže ak také číslo je, bude riadne velké
//edit: po pol hodine a 60 milionoch preverených čísel vážne pochybujem že také číslo existuje. Program som killol, lebo som na nb už mohol robiť aj praženicu. Skúšali ste už niekto zaťažovať dvojjadro pol hodinu na 99%

Riešim to brute-forcom (všetky čísla postupným inkrementovaním) v delphi. Bere mi to 98 z procáku, beží to 16 minút a preverilo niečo cez 30 milionov čísel. Takže ak také číslo je, bude riadne velké
//edit: po pol hodine a 60 milionoch preverených čísel vážne pochybujem že také číslo existuje. Program som killol, lebo som na nb už mohol robiť aj praženicu. Skúšali ste už niekto zaťažovať dvojjadro pol hodinu na 99%
-
mastermind
VIP
hmm paci sa mi ze na to ides logicky.audiotrack napísal:no neviem neviem, či si to dobre načrtol, pretože to číslo určite nie je z intervalu <0,360>
vieme ze sinx je preriodicka funkcia so supremom 1. funkcia y=x je rydzomonotonna rastuca funkcia. takze ak existuje priesecnik okrem [0,0] tak je to na intervale (0,pi/2). (uvazujme len kladnu polrovinu).
Toto sa da vyriesit jedine pouzitim niektorej z metod numerickej matematiky. niekde som tu mal programy na tie najpouzivanejsie metody, no neviem ho najst.
riesitelnost tohto prikladu zavisi od toho ci pascal berie ako argument funkcie sinus stupne alebo radiany...
pokial su to stupne tak rovnica v uvedenom tvare nema ine realne riesenie ako 0 lebo vzhladom na obor hodnot, ktore moze nadobudat sinus <-1, 1> mame relativne malo moznosti - t.j. riesenie b muselo byt v bezprostrednej blizkosti bodu [0, 0]
ak su to radiany tak nam to vyznamne meni situaciu a v tom pripade riesenie existuje...ale ak sa nemylim tam pacsal ten argument berie ako stupne takze si to najskor budes musiet nejako najskor "prekonvertovat", ale tu ti uz ja zrejme nepomozem lebo som pascal nevidel od strednej skoly, t.j. nejake 2 roky...
pokial su to stupne tak rovnica v uvedenom tvare nema ine realne riesenie ako 0 lebo vzhladom na obor hodnot, ktore moze nadobudat sinus <-1, 1> mame relativne malo moznosti - t.j. riesenie b muselo byt v bezprostrednej blizkosti bodu [0, 0]
ak su to radiany tak nam to vyznamne meni situaciu a v tom pripade riesenie existuje...ale ak sa nemylim tam pacsal ten argument berie ako stupne takze si to najskor budes musiet nejako najskor "prekonvertovat", ale tu ti uz ja zrejme nepomozem lebo som pascal nevidel od strednej skoly, t.j. nejake 2 roky...