Odstranenie zrakovej vady - EXCIMER

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
KoCi
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa KoCi »

23 rokov, dioptrie neviem teraz presne ale do -3 (obe oci cca rovnako, viac odhali vysetrenie ktore mam v ten isty den).. Idem na zakrok v BA (www.excimer.sk) do karlovky. Uz len dufat ze vysetrenie neodhali nejaku vadu, ktora operaciu vyluci.. ale budem optimista :)

muffy - riziko je pri vsetkom.. Ale skor ako toho laseru sa mozem bat zlyhaniu ludskeho faktora pri odkryvani epitelu (ten kryje rohovku) podla toho co som pocul, je toto vykonavane rucne niecim ako skalpel... Laser ma poistku, keby sa stalo ze ujdem okom, okamzite prerusi svoju cinnost. Samotny zakrok laserom trva do jednej minuty, pri lokalne umrtvenom oku by sa nemalo stat ze s nim budem behat :)
KoCi
Darca
Darca

dpc zajtra mam termin (musel som prelozit)... ked sa sklbi nadsenie s obavami tak je to strasne blby pocit... Ked napisem, tak vsetko dobre dopadlo :D
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

KoCi: Daj vedieť, ako si dopadol, dúfam, že všetko pôjde dobre. :)
KoCi
Darca
Darca

ech dneska uz sa akotak vydrzim pozerat do monitora (so znizenym jasom na minimum), prve dva dni boli extremne aj so slnecnymi okuliarmi. Zatial to vsetko vyzera OK, do dialky vidim, ale musim sa este naucit zaostrovat na blizko (tj citat)

Na papieri nemam vacsie problemy nieco precitat, ale zo svietiaceho zdroja, ako su digitalne hodiny (s prudsim svetlom) monitor, TV a pod, vidim zatial rozmazane, az dvojmo.

Zajtra idem na vybratie sosoviek, tak dufam ze uz je epitel zrasteny aby som potom nemusel behat s prelepenymi ocami. K samotnej operacii - najneprijemnejsou castou bolo vyplachovanie oka po zakroku (studeneeee) takze celkovo sa neda hovorit o nejakom neprijemnom priebehu. Ale prva noc po, bez tabletky proti bolesti bola skorej nocna mora - nabuduce uz taku chybu nespravim :D
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Šťastný to človek.. ;) snáď budeš mať všetko bez komplikácií. ;)

Len otázka.. bola aj nejaká bolesť počas zákroku? Bola nejaká lokálna anestézia?
KoCi
Darca
Darca

dik :) v to dufam aj ja :)

pol hodinu pred zakrokom ti priebezne kvapkaju do oci nieco na umrtvenie - to som mal z toho az viecka otazene. Bolest ziadna - ta sa dostavila az potom jak presli ucinky kvapiek a nemal som v sebe ziadnu tabletku proti bolesti heh. Vlastne samotny priebeh operacie, kedy so mnou doktorka aj sestra komunikovali a vysvetlovali co sa robi, mohol som sa pytat a tak, bol celkom prijemny (az na to spominane vyplachovanie - to som mal pocit ze zmurknem aj napriek zavedenemu rozvieracu).. Da sa inac povedat ze pocas priebehu som sa viacmenej usmieval, niektore useky sa mi zdali priam smiesne (zhrnanie epitelu vyzera ako odhrnanie igelitu pred ocami - ani by ma nenapadlo ako to moze byt krasne vidiet, nakolko je to mimo zaostrovacich moznosti oka)
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

no tak congrats ja problemy s ocami nemam a som stastny inak moj bratranecon ma 6 rokov a tiez bol na neakej operacii ale to s tym ze mu utekalo oko ale uz som ot

tak ak sa ti dobre pozera tak super
tomek00
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tomek00 »

KoCi : prosim ta kolko ta to vyslo a kde si sa dal operovat? ako sa citis teraz? :wink:
pierce
Novice
Novice

Príspevok od používateľa pierce »

zdravim chcel by som sa spytat, kedze nikde som este o tom necital, ci po zakroku su aktivity ako caste citanie, praca s pc... nejako obmedzene resp. ci mozu nejak prispiet k opatovnemu zhorseniu zraku. chcel by som vediet aj nejaky iny nazor ako ten mojho doktora on mi povedal ze ak chcem ist na vysku tak mam s operaciou pockat ze by sa mi dioptrie znovu vratili. co myslite je to pravda? (mam 19r,-4,a dioptrie sa mi asi 3 roky nezmenili)
vajda65
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vajda65 »

blbosť ked už tak sa ti nevrátia ale znova si zhoršiš oko. A či budeš mať -1 alebo -5.....

Ja som si dal pred vyškou a teraz končim a mam stale také isté, no pre istotu som toho moc nenačítal....asi som podvedome vedel že by sa mi mohol zhoršit ten zrak :D alebo sa mi jednoducho nechcelo :D .
KoCi
Darca
Darca

tomek00 napísal:KoCi : prosim ta kolko ta to vyslo a kde si sa dal operovat? ako sa citis teraz? :wink:
No bol som na excimeri v BA - excimer.sk je ich stranka. Co sa zraku tyka.. uz je to vyse mesiac a vysledky su asi take, ze rano vidim perfektne, na kontrole som precital aj tie najmensie znaky.. avsak jak den plynie, zrak nejak slabne a schopnost citat z vacsej dialky cisto sa vytraca. Ale vraj je toto normalne. Len neviem ci je to normalne vseobecne, alebo len pocas hojenia (ktore trva pol roka). Jedina vec co mi tak trochu vadi - nosit okuliare s UV filtrom za kazdeho pocasia. Kedze nedioptricke ine ako slnecne ani nemam, tak mi pripada trosku trapne chodit s nimi aj ked je zamracene a leje jak z krhly :D
pierce napísal:zdravim chcel by som sa spytat, kedze nikde som este o tom necital, ci po zakroku su aktivity ako caste citanie, praca s pc... nejako obmedzene resp. ci mozu nejak prispiet k opatovnemu zhorseniu zraku. chcel by som vediet aj nejaky iny nazor ako ten mojho doktora on mi povedal ze ak chcem ist na vysku tak mam s operaciou pockat ze by sa mi dioptrie znovu vratili. co myslite je to pravda? (mam 19r,-4,a dioptrie sa mi asi 3 roky nezmenili)
No prve styri dni by si si nemal oci nejak namahat, potom uz mozes zacat normalne pracovat, pozerat TV, citat, ci sediet pred PC. Jedine sa musis naucit znovu zaostrovat. Do dialky po operacii nie je taky velky problem, ale par dni (mozno aj tyzden dva) trva, nez vidis cisto na blizko (zo zaciatku si budes pripadat strasne nemozne ze pozeras na text z dialky 20cm a vidis ho tak rozmazane/dvojmo a nie cisto). Co sa zhorsenia dioptrii tyka - Pozeranie, sedenie pri PC a pod, ti nijak dioptrie nezhorsi, kedze kratkozrakost/dalekozrakost je vyvojovou vadou. To mas podobne ako keby si umiestnil sklenenu sosovku pred monitor a cakal ze sa zdeformuje :) .. Ak mas 19 rokov, mozno by som este skusil chvilku pockat, ale ked tvrdis ze sa ti dioptrie uz 3 roky nezmenili, tak pravdepodobne uz si vhodny adept na operaciu.

Potom co sa tyka mozneho opatovneho zhorsenia (v dosledku hojenia ktore je u kazdeho ine), tak v cene zakroku je aj dokorigovanie. Dufam ze mi to nebude treba. Inac samotny zakrok je .. hm.. ako by som povedal.. nieco co sa len tak nevidi, aspon ja som si tu sceneriu celkom uzival (aj vdaka prijemnemu personalu ktory ochotne odpoveda na kazdu zvedavu otazku)
yamahaMiso
Star
Star

Príspevok od používateľa yamahaMiso »

KoCi:nazdar.chcel som sa ta spytat, ci to pri tej operacii laserom popr. aj to odkrivanie epitelu nebolelo, nerezalo v oku a pod.Chcem ist na tu operaciu, no vraj to strasne boli :roll: ..dik za odpoved
KoCi
Darca
Darca

pred samotnym zakrokom mas oci tak nadopovane anestetikami, ze nemas sancu citit bolest aj keby ti do oka vrtali :) Samotny zakrok je hladky bezproblemovy, max to vyplachovanie oka je svina, ale to je tym ze je to nejake studene, o bolest sa tiez nejedna.

Prva bolest sa dostavi prvu noc po operacii, odporucam davat tabletky proti bolesti. Chvilkove stavy s bolestou (ako ked ti nasypu piesok do oka heh) sa mozu dostavit este v priebehu prvych 2-3 dni, potom by uz mal byt klud. U mna na jednom oku sa na chvilu dostavilo skriabanie pri zmurkani, po sejmuti ochrannej sosovky, ale to za par hodin preslo.. Odvtedy nic. Myslim ze to 4 dnove "utrpenie" ktore navyse necitis stale ale len z casu na cas, za to stoji.

Operacie samotnej sa vobec nemusis obavat ;) napr ja som si ju uzival - je to nieco co vidis prvy a pravdepodobne aj posledny krat v zivote.

Inac co sa tyka hojenia.. uz je to par mesiacov a vysledky mam zatial take ze - prave oko perfect.. lave trochu slabsie, ale neviem ci to je vobec na 0.5 dioptrie, takze je to vpoho - viac sa dozviem po najblizsej kontrole (buduci tyzden)

Zatial sa mam tak, ze vidiiiim :D
DexterZA
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa DexterZA »

No tym, ze sedenie za kompom a TV ti nemoze nijak zhorsit zrak, nie som si az taky isty.
KoCi
Darca
Darca

sedenie za compom a pod ma svoje negativne ucinky.. rovnake ako ked dlho citas a pod - stale mas oci zaostrene na jednu vzdialenost, cim sa moze otupovat zaostrovacia schopnost oka - preto sa odporuca aspon kazdu stvrt hodinu proste len preostrit na inu vzdialenost. Dalsim negativom je, ze clovek zabuda zmurkat - efekt sucheho oka.
Uz som to tu asi niekde aj pisal, ze ked postavis opticku sosovku pred comp, nezmenia sa jej parametre ani ked tam bude stat rok vkuse - kratkozrakost/dalekozrakost je sposobena fyzickou deformaciou oka, prip. rohovky.

Viac informacii ziadajte u svojho ocneho lekara :)
nandi11
Novice
Novice

Problem

Príspevok od používateľa nandi11 »

brm napísal:vajda65.. ale ja mám keratoconus a nie keratonizmus.. ;) Mne už ani okuliare nedokážu vykorigovať chybu, jedine tvrdé kontaktné šošovky.. a ohľadom nich som sa už rozpisoval v rôznych témach tu na hojku.. ;)
Ahoj som rad, ze som natrafil na niekoho zbehleho v tejto veci, mam totiz ten isty problem uz roky. Davnejsie som videl lepsie ako teraz, nechodim uz ani na kontroly takze neviem ako som natom presne ale mam pocit ze ani prve pismena by som neprecital :( . Chcel by som teda vediet co mam podniknut. Mam 31 rokov a chcel by som normalne vidiet. Hlavne ma zaujima ci ma niekto skusenost s nejakou opravou tejto chyby. DIK.
brm
Darca
Darca

Re: Problem

Choď na očné, nech Ťa riadne vyšetria a opýtaj na možnosti. Ja zatiaľ viem o štyroch možnostiach riešenia tejto chyby:
- tvrdé šošovky,
- hybridné šošovky,
- keraring,
- transplantácia.

Tvrdé šošovky mám, vidím v nich vynikajúco (s okuliarmi sa to nedá porovnať), akurát keďže to sú tvrdé šošovky, nie sú také pohodlné na nosenie, ale dá sa zvyknúť. Robia ich vraj aj v Bratislave, ale všetci lekári posielajú pacientov až do Brna, vraj tam sú lepší. Niektoré zdravotné poisťovne nemajú problém preplatiť toto vyšetrenie + šošovky aj v Brne (napr. Dôvera).

Hybridné šošovky a keraring.. momentálne nemám šajnu o čo ide.. písal mi o tom jeden chlapík, čo tiež túto stránku vygooglil, keď hľadal informácie o keratokonuse.

Transplantácia.. údajne MUDr. Izák z Banskej Bystrice by to vedel robiť, ale pár známych, ktorí boli u neho na nejakom vyšetrení resp. operácii, mi hovorilo, že treba si pre neho pripraviť tučnú obálku. Neviem, čo je na tom pravda, ale kvôli tomu sa mi za ním nechce terigať. Možno by sa podujal aj iný doktor, ale zatiaľ som bližšie informácie nezbieral.
nandi11
Novice
Novice

Re: Problem

Príspevok od používateľa nandi11 »

Brm dik moc za pohotove info. V zivote som nenosil nijake cocky, takze asi si budem musiet zvyknut tak ci tak pretoze fakt je to o nicom zivot takto. Keby vedeli v zamestnani, tak nevim ci este tam pracujem, okrem toho chodim casto na aute a pracujem s PC. No podniknut nieco uz musim. Byvam blizko KE takze pojdem asi tam sa poradit.
M.a.R.o.s.H
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa M.a.R.o.s.H »

spoluziak bol na tej opereacia dopadla dobre ale po operacii budes asi 4 dni mat oci akoby plne skla :? to mi povedal
brm
Darca
Darca

nandi11.. na šošovky zvykneš, aj keď niekedy......

V KE môžeš skúsiť MUDr. Veselú, ambulanciu má na Pražskej. Práve ona mi prvýkrát povedala o tvrdých šošovkách. Neviem, či je najlepšia, ale MUDr. Giacintov, ktorý tieto tvrdé šošovky robí, ju chválil.

:)
Napísať odpoveď