Infarkt
-
Hossa1881
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Infarkt
Ked som bol maly,(asi tretiak), tak nam ucitelka vravievala, ze ked si po zobudeni este zopar minut polezime namiesto toho aby sme hned stali mozeme sa vyvarovat infarktu alebo daco podobne so srdcom...moze byt na tom nieco pravda?
Môže.. 
//asi tak, jak dolu popísal ZitePunkom.. len doplním, že pre telo je to akýsi moment prekvapenia.. z kľudného stavu (spánok) zrazu vyskočiť. Veď už neraz slabšie povahy dostali infarkt z momentu prekvapenia.. pri nejakej hrôze, pri neočakávanom zistení zlej alebo dobrej skutočnosti..
A ešte.. určite to nemá podstatný vplyv.. tj. ak budeš každé ráno celý život najskôr vylihovať a až potom vstaneš, nebudeš mať istotu, že nikdy v živote nedostaneš infarkt.
//asi tak, jak dolu popísal ZitePunkom.. len doplním, že pre telo je to akýsi moment prekvapenia.. z kľudného stavu (spánok) zrazu vyskočiť. Veď už neraz slabšie povahy dostali infarkt z momentu prekvapenia.. pri nejakej hrôze, pri neočakávanom zistení zlej alebo dobrej skutočnosti..
A ešte.. určite to nemá podstatný vplyv.. tj. ak budeš každé ráno celý život najskôr vylihovať a až potom vstaneš, nebudeš mať istotu, že nikdy v živote nedostaneš infarkt.
-
Začiatok Konca
Professional
Určite,lebo telo nieje pripravené na taký hum buk hneď z rána..a preto,keď vstávaš pomalšie,tak sa pomaly nabudíš..Infarkt môžeš dostať z toho,že sa ti nebudú dostatočne vyživovať koronálne cievy..keď sa na to všetko trochu "nepripravíš"..teda myslím 
//edit: to brm: to z wikipédie som nečítal,ale príčinou môže byť aj krvná zrazenina,kt. si upchala nejaký prívod krvi..a nasleduje infarkt(ak je v koronárnych cievach,teda myslím)a ak je v mozgu,tak máš mŕtvicu..
,no myslel som,že tam toho bude viac,ale prečítal som si to..a v podstate sme to všetko povedali aj bez wiki.. 
//edit: to brm: to z wikipédie som nečítal,ale príčinou môže byť aj krvná zrazenina,kt. si upchala nejaký prívod krvi..a nasleduje infarkt(ak je v koronárnych cievach,teda myslím)a ak je v mozgu,tak máš mŕtvicu..
http://cs.wikipedia.org/wiki/Infarkt_myokarduInfarkt myokardu (srdeční mrtvice) je odumření části srdečního svalu, které je způsobeno nedostatečným krevním zásobení kyslíkem (ischemie). Příčinou nedokrvení je uzávěr koronální (věnčité) tepny nebo její prasknutí (ruptura). Ucpání je nejčastěji způsobeno aterosklerózou neboli kornatěním (koronárních) tepen.
Čiže máš čiastočnú pravdu, áno aj..
Možno erytrocyt hodí podrobnejšie info..
-
peterkozel
Medium Professional
tak ja len tolko niesom lekar,ale venujem sa prvej pomoci resp.urgentnej medicine no a to co vam hovorila ucitelka ti nesposobi infarkt.prisla nato mozno preto lebo je to mozne,ze pri rychlom vstani z postele ti nahle krv klesne do dolnych koncatin-poklesne tlak-slabe dokrvenie mozgu a teda nastane chvilkova nevolnost,ktora sa prejavuje hlavne tocenim hlavy.preto sa osobam vyssim alebo adolescentom vo vyvine odporuca pri vstavani posediet na posteli a az potom vstat.no a co sa tyka infarktu myokardu ide presne o zapchatie vencovych tepien napr.krvnou zrazeninou,po ktorej nastava zastava srdca.pri infarkte zalezi od rozsahu,ale nieje pravda,ako si mnohi ludia myslia,ze infarkt je vo vacsine pre cloveka fatalny teda smrtelny.vo vacsine clovek prezije a nezanecha nasledky,ktore znizuju kvalitu zivota.pri infarkte je vhodne podat napr. aspirin alebo nitroglycerin popripade lieky proti zrazaniu krvy tzv.embolie.
v pripade nejakych info kludne napiste rad pomozem
v pripade nejakych info kludne napiste rad pomozem
no ako sa zachovat...kazdy pripad je iny...ale tak skusim to napisat
takze najprv rozdelime pripady podla toho ci dana osoba ostane pri vedomi.
Ak ano:
1.osobu dame do sediacej polohy opretu o napr stenu a nohy v kolenach pokrcene.
2.samozrejme uvolnime odev v okoli krku
3.volame zachrannu sluzbu
4.v pripade,ze je osoba uz liecena na problemy so srdcom a ma pri sebe lieky tak ich podame.
5.do prichodu zachranky kontrolujeme vedomie a rozpravame sa s osobou-je to velmi dolezite pretoze ludia s infarktom sa velmi boja smrti.
Ak nie:
1.osobu dame na chrbat na pevnu podlozku
2.kontrolujeme ustnu dutinu pre pripad zapadnutia jazyka alebo zabehnutia napr zuvacky.
3.pokracujeme chmatom:zaklonenie hlavy,otvorenie ust a predsunutie spodnej celusti-jazyk sa vrati do norm. polohy
4.ak osoba nedycha a pulz na krku nie je hmatatelny(nie na ruke-pri bezvedomy kontrolujeme pulz na krcnej tepne) ak nie zavolame zachrannu sluzbu a zaciname s KPR(resuscitacia) v pomere 30 stlaceni hrudnika a 2 vdychy.
5.resuscitujeme bud do prichodu zachranky alebo kym clovek nezacne dychat sam.
-ak zacne dychat dame ho do stabilizovanej polohy na boku a do prichodu zachranky kontrolujeme jeho zivotne funkcie.
no dufam,ze je to zrozumitelne ak je nieco nejasne s radostou vysvetlim a nie je problem aj s prvou pomocou s inymi diagnozami
takze najprv rozdelime pripady podla toho ci dana osoba ostane pri vedomi.
Ak ano:
1.osobu dame do sediacej polohy opretu o napr stenu a nohy v kolenach pokrcene.
2.samozrejme uvolnime odev v okoli krku
3.volame zachrannu sluzbu
4.v pripade,ze je osoba uz liecena na problemy so srdcom a ma pri sebe lieky tak ich podame.
5.do prichodu zachranky kontrolujeme vedomie a rozpravame sa s osobou-je to velmi dolezite pretoze ludia s infarktom sa velmi boja smrti.
Ak nie:
1.osobu dame na chrbat na pevnu podlozku
2.kontrolujeme ustnu dutinu pre pripad zapadnutia jazyka alebo zabehnutia napr zuvacky.
3.pokracujeme chmatom:zaklonenie hlavy,otvorenie ust a predsunutie spodnej celusti-jazyk sa vrati do norm. polohy
4.ak osoba nedycha a pulz na krku nie je hmatatelny(nie na ruke-pri bezvedomy kontrolujeme pulz na krcnej tepne) ak nie zavolame zachrannu sluzbu a zaciname s KPR(resuscitacia) v pomere 30 stlaceni hrudnika a 2 vdychy.
5.resuscitujeme bud do prichodu zachranky alebo kym clovek nezacne dychat sam.
-ak zacne dychat dame ho do stabilizovanej polohy na boku a do prichodu zachranky kontrolujeme jeho zivotne funkcie.
no dufam,ze je to zrozumitelne ak je nieco nejasne s radostou vysvetlim a nie je problem aj s prvou pomocou s inymi diagnozami