neumyselne ziskane informacie(prava a povinnosti?)

Ak ste si nevybrali z kategórií vyššie, môžete použiť túto časť.
berynatorko
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

neumyselne ziskane informacie(prava a povinnosti?)

Príspevok od používateľa berynatorko »

autorsky zakon som cital, no napriek tomu si nie som isty odpovedou na moju otazku. rad by som sa spytal na vas nazor.

pred tyzdnom mi kamarat povedal o nejakej znamej herecke a tak som jej meno zadal do goole a hladal som ju cez sekciu obrazkov(sak pozriem daku peknu foto :P ). po klikniti na obrazok s odkazom mi to namiesto pozretia stranky otvorilo subor .php. to sa mi obcas stava ked nestiha server, predovsetkym na www.webzdarma.cz .

v danom subore som videl zdrojovy kod stranky, dokonca aj s premennymi pre connect na mysql databazu. bolo tam meno, heslo, localhost atd, meno databazi.

cize dostal som sa neumyselne k zneuzitelnym informaciam.

cestne prehlasujem ze som danu skutocnost nezneuzil (urcite by vedeli IPcku moju v nejakom logu, takze za skusanie mi to nestoji). Napriek tomu chcem vediet ako je to co sa tyka prav kedze neumyselne som sa dostal k informaciam, ktore neboli pre mna urcene.

popripade, ako by bolo klasifikovane dane skusanie mysql databazy(o poskodzovani nemoze byt ani rec, to by ma ani nenapadlo, taky blb nie som kedze viem ze by som mohol skody).

ako je to v takychto pripadoch?
cisto z hladiska prava, moralku nechajme bokom.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tak v tomto pripade by si mal byt nevinny. No v momente, keby si si tie udaje zapisal alebo ich skusil pouzit, tak by to uz bolo zneuzitie aj napriek tomu, ze si sa k nim dostal nahodou.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Podla mojho nazoru je to na Slovensku zlozite a kriminalita v oblasti pocitacov je este v plienkach, najma co sa tyka vysetrovania takychto problemov. Skusanie hesiel na MySQL mi pripada ako skusanie hesiel do mailovej schranky, ved to predsa trestne nie je a je to na administratorovi, aby ssi to zabezpecil a chranil sa.
Gothar
Moderátor
Moderátor

No ja som prave niekde cital, ze to trestne je. Je to na urovni toho, ze sa chces dostat do zamknuteho domu. A ak aj najdes heslo, tak ti to nedava pravo pouzit ho a pozriet si napriklad e-maily cudzej osoby.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

GothaR: Dostat sa na mail je jedna vec a pozerat maily je zase druha. Bezne sa to deje vsade okolo nas, robil som to aj ja a neverim tomu, ze aj ty si sa niekedy nepokusal zistit niekomu heslo na mail ci ICQ. Pocul si uz o takomto pripade, ze by sa to dostalo az pred sud??? Ja veru nie.
Gothar
Moderátor
Moderátor

No to je jasne, ale v sulade so zakonom to nebolo :) A ak by na teba niekto podal trestne oznamenie, tak by si asi v pripade dokazania viny mal nejake nasledky. Basa zrejme nie, ale mozno nejaka ta pokuta ci podmienka :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Podmienka ci pokuta za co??? Ze som niekomu zistil heslo??? No neviem, rad by som videl podla akeho zakona by to bolo... a hlavne sa neohanaj NBU, tam islo o uplne nieco ine, navyse to bolos trasne medializovane...
Gothar
Moderátor
Moderátor

hojko napísal:Podmienka ci pokuta za co??? Ze som niekomu zistil heslo??? No neviem, rad by som videl podla akeho zakona by to bolo... a hlavne sa neohanaj NBU, tam islo o uplne nieco ine, navyse to bolos trasne medializovane...
NBU mi ani nenapadlo :) Za zistenie hesla asi nie, ale za prezeranie mailov ta postihovat mozu.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Robi sa to bezne, ved nie je ziadnym tajomstvom, ze spravcovia siete vo firme maju doslova povinnost, aby sledovali komunikaciu zamestnancov a zistili, ci svoj pracovny cas nevyuzivaju na pisanie mailov rodine, posielanie vtipov a podobne. A postihy??? Nepocul som zatial o ziadnom a ta sa na internete pohybujem uz 10 rokov.
Shakal
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Shakal »

Ako tu uz bolo povedane - nehrozilo by ti nic.

Zavazne by to mohlo byt v momente, ze by si udaje z databazy zneuzil (napriklad mena a hesla accountov) popripade by si "poskodil" databazu.

Samotne nakuknutie do databazy cez ziskane heslo by pre teba nebolo "stihatelne". Myslim, ze logy pred sudom neobstoja ani ako dokazovy material... .

Dalsia vec ktoru si myslim je - ze by ti to meno a heslo aj tak asi nepomohlo.
Ak nie je spravca (danej DB) uplne tuknuty na hlavu, tak -nepovolil- pripojenie na DB z ineho PC nez na ktorom bezi php-hosting.
Napísať odpoveď