ano mas pravdu... napr novy najtazsi tank na svete... ktore este oko nezasveteneho nevidelo ale vie sa o nom ze existujeSchYzo napísal:hadate sa tu o armadach...najelpsiu ma aj tak rusko...a nie len co do kvantity ale staci si pozriet ich posledne novinky a pochopite ze americania na nich z daleka nemaju.
a co sa tyka toho turecka tak som za to aby sli do EU ak splnia podmienky, pretoze uz ukazali snahu dostat sa sem a to sa ceni..a aj koli inym veciam pravdaze.
Ste za prijatie Turecka do EU?
-
Masaker
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
-
berynatorko
Medium Expert
Turci, hlavne na zapade turecka maju uplne rovnaku kulturu aka je u nas, prijali tu istu novodobu civilizaciu. ak dokazu splnit poziadavky, ktore boli kladene aj na slovensko, nemyslim si ze je objektivny dovod neprijat ich.
nabozenstvo za problem nepovazujem:
1) aj ine svetove aj nesvetove nabozenstva maju omnoho sovinistickejsie myslienky
2) niektore islamske tradicie, ktore sa u nas povazuju za najnepochopitelnejsie su u nich dokonca zakonom zakazane (nosenie satiek dievcat do skol atd.)
3) europa sa hlasi k tolerancii medzi nabozenstvami a jednou zo zakladnych verejnych myslienok eu je ze vsetci ludia su si rovni.
4) fanatici su vsade. ich nabozenstvo nepovazujem za nebezpecnejsie ako krestanstvo, judaizmus, rozne krestanske sekty, budhizmus, hare krisna a ine nabozenske odnoze a sekty, ktore na uzemi EU uz davno su a nikomu nevadia, resp. nerobia sa proti nim zavazne kroky.
5) uvedomte si ze ich ponatie islamu je podobne nasmu ponatiu krestanstva. vzhladom na modernu civilizaciu vacsina ludi uz ani netusi o com to je, len si poslusne chodia do kostola/minaretu.
ak bolo mozne prijat romunsko a bulharsko, som presvedceny ze turecko v pripade ze dokaze splnit dane podmienky na vstup nebude o moc problematickejsie. iste, aj u nich aj u nas budu netolerantni ludia, co sa vsak stane je chybou ludi, nie ich kultur.
Prijatie turecka urcite nie je otazkou 2-3 rokov, ale mozno aj desatroci, podmienky by mali byt relativne prisne, ale ja by som ich neodsudzoval. nech dokazu ci do europy patria, alebo nie.
nabozenstvo za problem nepovazujem:
1) aj ine svetove aj nesvetove nabozenstva maju omnoho sovinistickejsie myslienky
2) niektore islamske tradicie, ktore sa u nas povazuju za najnepochopitelnejsie su u nich dokonca zakonom zakazane (nosenie satiek dievcat do skol atd.)
3) europa sa hlasi k tolerancii medzi nabozenstvami a jednou zo zakladnych verejnych myslienok eu je ze vsetci ludia su si rovni.
4) fanatici su vsade. ich nabozenstvo nepovazujem za nebezpecnejsie ako krestanstvo, judaizmus, rozne krestanske sekty, budhizmus, hare krisna a ine nabozenske odnoze a sekty, ktore na uzemi EU uz davno su a nikomu nevadia, resp. nerobia sa proti nim zavazne kroky.
5) uvedomte si ze ich ponatie islamu je podobne nasmu ponatiu krestanstva. vzhladom na modernu civilizaciu vacsina ludi uz ani netusi o com to je, len si poslusne chodia do kostola/minaretu.
ak bolo mozne prijat romunsko a bulharsko, som presvedceny ze turecko v pripade ze dokaze splnit dane podmienky na vstup nebude o moc problematickejsie. iste, aj u nich aj u nas budu netolerantni ludia, co sa vsak stane je chybou ludi, nie ich kultur.
Prijatie turecka urcite nie je otazkou 2-3 rokov, ale mozno aj desatroci, podmienky by mali byt relativne prisne, ale ja by som ich neodsudzoval. nech dokazu ci do europy patria, alebo nie.
pri rozhodovani o turecku sa podla mojho nazoru nebude prihliadat na nazory ludi.. to mozno len navonok.. pravu rolu bude hrat strategicka a takticka pozicia turecka.. a politicke vyhody a nevyhody jeho prijatia.. dosledky pre nas ma tak jeho prijatie ako aj jeho neprijatie.. myslim ze situacia na blizkom vychode.. a vobec akcie Usa v tomto priestore budu mat tiez vplyv na rozhodovanie.. lebo uprimne blizky vychod prechadza mohutnou zmenou.. afganistan a irak su uz nasilne obracane na zapadny vzor.. vlady ktore su tam budu skakat ako sa bude piskat.. pakistan je tak isto podrobeny usa.. izrael je tak isto zaujimavy.. ostava Iran.. ak sa aj ten podari politicky alebo vojensky ovplyvnit.. tak si myslim ze prijatie turecka sa bude javit ako logicka zalezitost ovplyvnovania diania na blizkom vychode...
takze aj ked ja mam kusok obavy z toho ako ovplyvni turecko eu.. tak si myslim ze rozhodnu dlhodobe globalno politicke ciele unie .. situacia na blizkom vychode.. a podobne.. prilevu islamu a moslimov do europy sa neubranime.. ten uz davno masivne existuje.. len na slovensku sa mozno tak neprejavil.. ale nemecko, spanielsko a aj francuzsko ma kopu moslimov populacii... aj v anglicku je ich dost.. takze rozmyslat o prijati stylom.. "o pridu moslimovia" nie je celkom spravne..
takze aj ked ja mam kusok obavy z toho ako ovplyvni turecko eu.. tak si myslim ze rozhodnu dlhodobe globalno politicke ciele unie .. situacia na blizkom vychode.. a podobne.. prilevu islamu a moslimov do europy sa neubranime.. ten uz davno masivne existuje.. len na slovensku sa mozno tak neprejavil.. ale nemecko, spanielsko a aj francuzsko ma kopu moslimov populacii... aj v anglicku je ich dost.. takze rozmyslat o prijati stylom.. "o pridu moslimovia" nie je celkom spravne..
No a je tu to coho som s najviac obaval, sice je to malo pravdepodobne ale ide uz o princip.
Izrael a Maroko chcú vstúpiť do Európskej únie
Kabinetný minister AvigdorLieberman v pondelok povedal, že Izrael by sa mal aktívne usilovať o vstup do aliancie NATO a Európskej únie. "Diplomatický a bezpečnostný cieľ Izraela... by mal byť jasný: pridať sa k NATO a vstúpiť do EÚ. Vojna, ktorú vedieme na Blízkom východe, to nie je len vojna štátu Izrael, ale vojna celého slobodného sveta a mysa nachádzame na frontových líniách."
Lieberman, minister pre strategické hrozby, patrí k izraelským najhlasitejším jastrabom a často rozhorčuje pravičiarov i ľavičiarov s takými nápadmi, ako je výmena územia s palestínskou vrchnosťou, aby bolo možné umiestniť izraelských Arabov mimo územia štátu Izrael. Hovoriac v izraelskom rozhlase odmietol názor, že keby Izrael vstúpil do NATO a EÚ, stratil by slobodu akcie v boji proti terorizmu. "Palestínsky terorizmus je dnes súčasťou celosvetového džihádu. Palestínskemu terorizmu napomáha al-Kajdá, Iránci a hnutie Hibolláh. Ti nejde len o samotný palestínsky terorizmus. Niet pochýb, že členstvo v NATO by nám aj naďalej na 100 % zabezpečilo slobodu, pokiaľ ide o vojenské aktivity".
Marocký kráľ Hasan kedysi povedal, že Maroko je strom, ktorého korene sú v Afrike a vetvy v Európe. Ide o arabský štát, ale polovica obyvateľstva hovorí buď berberským jazykom alebo po francúzsky. Je to síce africká krajina, ale do Organizácie africkej jednoty nepatrí. A väčšiu časť storočia sa o jeho politike nerozhodovalo v Rabate, ale v Paríži alebo v Madride. Nuž Maroko teraz opätovne obnovilo žiadosť o prijatie do Európskej únie. ...
Avigdor Lieberman, Haaretz
http://fufor.twoday.net/stories/4684738/
http://fufor.twoday.net/stories/4684717/
ja som rázne proti turecku v EU!
prečo? lebo to nie je európsky štát a preto tu nemá čo robiť(aj tunisko chcelo do EU ale jednoducho nemohlo lebo nie je v EU) a Maastrichtské kritériá jasne hovoria že do Eu môže vstúpiť len európsky štát!
viem prečo ho chcú- kvôli strategisckej polohe a obchodu. ale viete si prestaviť koľko pašerákov by tu bolo keby nakoniec vstúpili ešte aj do Schengenu
(aj tak ich je tu dosť:) a ešte si viete predstaviť že turecko má problémy s Iránom a Sýriou a keby tieto štáty napadli turecko tak by sme ich museli ísť brániť (záväzok únie) veď si len vezmitte z histórie koľko bordelu sa urobilo ked turecko obsadilo balkán (teraz sa tam už nevyzná ani hergopáter- viď Kosovo a Srbsko) tam vznikla 1 sv war! (aj sa vtedy vravelo balkánsky kotol)
prečo? lebo to nie je európsky štát a preto tu nemá čo robiť(aj tunisko chcelo do EU ale jednoducho nemohlo lebo nie je v EU) a Maastrichtské kritériá jasne hovoria že do Eu môže vstúpiť len európsky štát!
viem prečo ho chcú- kvôli strategisckej polohe a obchodu. ale viete si prestaviť koľko pašerákov by tu bolo keby nakoniec vstúpili ešte aj do Schengenu
-
KaktusBR
Medium Expert
Europska Unia je len nazov, EU nebola zozaciatku EU takze nevidim problem ze by po prijati izraela zmyzlo z nazvu europska a zili by sme uz len v unii.
do EU patria aj uzemia napr. v juznej amerike, indickom oceane (francuzske kolonie) takze to ze izrael, turecko neni v europe nemoze byt argument.
skor si myslim ze argument proti turecku je cyprus. neni to tak davno co tam turci poslali vojenske lode a ako to skoncilo alebo sa ututlalo neviem. k izraelu sa vyjadrovat radsej nejdem lebo ma tu niekto obvini z antisemitskych vyjadreni.
neviem kam toto smeruje pretoze v 90tych rokoch slovensko nemalo ziadnu sancu dostat sa do eu a po reformach sme tam. myslim ze bulharsko, rumunsko je na tom teraz tak ako sme boli vtedy my a su v EU (len aby odtrhli rusko od srbska????) Turecko? ako ono moze ekonomicky prispiet? maroko co okupuje zapadnu saharu.... ekonomika na bode mrazu.... ako mozu ist do eu?
myslim ze izrael sa casom dostane kedze kopa vysokych predstavitelov eu su zidia................
do EU patria aj uzemia napr. v juznej amerike, indickom oceane (francuzske kolonie) takze to ze izrael, turecko neni v europe nemoze byt argument.
skor si myslim ze argument proti turecku je cyprus. neni to tak davno co tam turci poslali vojenske lode a ako to skoncilo alebo sa ututlalo neviem. k izraelu sa vyjadrovat radsej nejdem lebo ma tu niekto obvini z antisemitskych vyjadreni.
neviem kam toto smeruje pretoze v 90tych rokoch slovensko nemalo ziadnu sancu dostat sa do eu a po reformach sme tam. myslim ze bulharsko, rumunsko je na tom teraz tak ako sme boli vtedy my a su v EU (len aby odtrhli rusko od srbska????) Turecko? ako ono moze ekonomicky prispiet? maroko co okupuje zapadnu saharu.... ekonomika na bode mrazu.... ako mozu ist do eu?
myslim ze izrael sa casom dostane kedze kopa vysokych predstavitelov eu su zidia................
-
theBliZZard
Star
-
Vesper
Professional
Budem OT ale aj tá polka mesta (ktoré je btw najväčšie v Európe) má viac obyvateľov ako celé SlovenskoMaki napísal:turci prasivi nech tiahnu do azie... maju v europe most a polku mesta atlacia sa sem? ako za cias osmanskej rise? im vtedy nestacilo? som proti... a izrael atd? sak ti su este dalej tak co chcu?
-
M.a.R.o.s.H
Medium Professional