Tibet

Diskusie na politické témy...
Mustafa
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Mustafa »

Jeremy napísal: to si vazne myslite ze cina je dobra..
V Číne sa vyrába všetko, lenže to asi pár ľuďom nedochádza. Každý by len nadával, ale dôsledky nedomyslí.
Misho891
Light Expert
Light Expert

Re: Tibet

Príspevok od používateľa Misho891 »

SchYzo napísal:tak tymto si ma totalne rozosmial :lol: USA chrania len a len svoje zaujmy, ta "ochrana demokracie" ktoru tak velkohubo vyhlasuju je len zasterka
To bolo ironicky myslené. Vôbec si nemyslím, že konania USA na medzinárodnej scéne sú správne, ale ako najsilnejší štát musia zaujať stanovisko ku každému súčasnému problému. A nebolo to myslené iba smerom k USA. Jediná kritika smerom k Číne smerovala z Európy.
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jeremy »

Mustafa napísal:V Číne sa vyrába všetko, lenže to asi pár ľuďom nedochádza. Každý by len nadával, ale dôsledky nedomyslí.
to vsetci vedia.. ale teraz si to pozri z druhej strany PRECO Je v Cine taka lacna vyroba? Nad tym si sa uz niekedy zamyslel?
Mustafa
Medium Star
Medium Star

Jeremy napísal:to vsetci vedia.. ale teraz si to pozri z druhej strany PRECO Je v Cine taka lacna vyroba? Nad tym si sa uz niekedy zamyslel?
No však neodoberajme veci z Číny a kupujme všetko z Nemecka, Francúzska ... Takto by sme sa nedoplatili. Nehovorím, že v Číne je všetko OK, ale momentálne nemáme naozaj na čo nadávať.
Misho891
Light Expert
Light Expert

Mustafa napísal: Nehovorím, že v Číne je všetko OK, ale momentálne nemáme naozaj na čo nadávať.
To, že potláčajú kultúru skoro rovnako starú ako je ich sama, nie je dôvod na to, aby sme začali nadávať??? Či sa máme len nevinne prizerať ako Čína demonštruje svoju moc na slabšom národe, ktorému ide iba o slobodu vo vieroviznaní a kultúre???
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

Jeremy napísal:Chlapci chcete akoze povedat ze komunizmus je dobry? to si vazne myslite ze cina je dobra..
To ludia tvrdili aj v 48 ze komunizmus je super.. a ako to dopadlo

Tym samozrejme netvrdim ze pome sa rychlo klanat USA ty maju tiez za usami poriadne-.--

Ale tvrdit ze tibet je iba pokus o diskreditaciu ciny... A co potom ty politicky vezni co v cine kazdy den zomieraju? Pracovne tabory to su nic. Ci je pravda iba to co viete a pred ostatnym mozte zakryt oci..

//btw neberte jeho vety z kontextu
povedal toto:?
co bysa dalo parafrazovat ako:

Proti mocnemu statu ako je cina sa neda ostro vystupovat ale zarove je divne aby Usa a ine demokraticke narody tohto sveta preco sa stavaju k rieseniu tohto problemu pasivne...
sry ale furt omielas to iste, pracovne tabory apod..vies o nejakych? mas nejake informacie z tajnych sluzieb o ktorych my bezni obcania nevieme? :roll:
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

Jeremy napísal:Ale tvrdit ze tibet je iba pokus o diskreditaciu ciny... A co potom ty politicky vezni co v cine kazdy den zomieraju? Pracovne tabory to su nic. Ci je pravda iba to co viete a pred ostatnym mozte zakryt oci..
Nechem tu tvrdit ze cina je nejak moc kosher, ale za Tibetom trebah hladat vacsiu politiku a preco tomu tak moze byt by bolo mozne sa docitat aj v tejto teme http://www.hojko.com/cina-a-jej-miesto- ... 61177.html

Cina jednoducho predstavuje pre USA oborvske nebezpecenstvo ci uz v zbrojeni v stupajucej ekonomike alebo narastajucim poctom cinskych obyvatelov a ako som pisal uz vyzsie vojensky zakrok proti nim neni mozny.
Jeremy napísal:Chlapci chcete akoze povedat ze komunizmus je dobry?
Komunizmus=vykoristovanie ludi ktory vedie ku kapitalistickemu zidobolsevizmu a ten sa rovna sionizmu. Nie komunizmus neni dobry, v Cine ale tato forma komunizmu neni.
Jeremy napísal:Proti mocnemu statu ako je cina sa neda ostro vystupovat ale zarove je divne aby Usa a ine demokraticke narody tohto sveta preco sa stavaju k rieseniu tohto problemu pasivne...
Mozno preto lebo ho umelo vytvorili, mozno preto lebo Dalajlama a jeho pribuzny boli na vyplatnej listine USA, mozno preto lebo im to vsetkym tak vyhovuje.
Totálitné režimy ako je čínsky, by mali prekážať každému pre koho je ochrana ľudských práv a slobôd, jedným z hlavných pilierov demokracie.
A to je napriklad kto?
Mustafa
Medium Star
Medium Star

Misho891 napísal:To, že potláčajú kultúru skoro rovnako starú ako je ich sama, nie je dôvod na to, aby sme začali nadávať??? Či sa máme len nevinne prizerať ako Čína demonštruje svoju moc na slabšom národe, ktorému ide iba o slobodu vo vieroviznaní a kultúre???
Keď USA demonštrovali svoju silu na Iraku, tak sme dokonca USA aj pomáhali ... Nech si tam Čínania robia čo chcú, deje sa to na ich území.
Misho891
Light Expert
Light Expert

kali520 napísal:A to je napriklad kto?
Každý štát, ktoý sa hlási ku koreňom demokratizmu a vyhlasuje aká je len ich demokracia prospešná a slobodná pre každého. Na jednej strane sa budeme zastávať kosovských srbov, ako sú porušované ich práva, budeme vyhlasovať ako nám záleží na ochrane jednotlivca a spoločnosti a zatvoríme oči pri Tibete??? Každý štát, ktorý členom OSN sa verejne hlási k jej základným dokumetom a jedným z nich je charta ľudských práv, na základe ktorej by som ti dokázal vymenovať celú radu práv a slobôd, ktoré sú v Tibete porušované. Teda odpoveď je jasná.
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

kali520 napísal:Komunizmus=vykoristovanie ludi ktory vedie ku kapitalistickemu zidobolsevizmu a ten sa rovna sionizmu. Nie komunizmus neni dobry, v Cine ale tato forma komunizmu neni.
Prosim vas nech sa tato tema nezvrhne ze za to mozu vsetko zidia...

Mna sa stale pytate ale stale ste mi neodpovedali na otazku.
Fakt si myslite ze to co robi cina v tibete je dobre? fakt si myslite, ze rezim je dobry?

Netvrdim ze vsetko je inde idealne, ze amici su super lebo niesu. ..

add Schyzo A ty si myslis ze tam ziadne tabory niesu? To by bolo to iste ako tvrdit ze U nas neboli politicky vazni..A schyzo sam dobre vies ze to co vedia tajne sluzby sa bezny clovek nidky nedozvie
Misho891
Light Expert
Light Expert

Mustafa napísal:... Nech si tam Čínania robia čo chcú, deje sa to na ich území.
Vyššie som spomenul, že každá krajina, ktorá je členom OSN sa hlási k jej základným stanovám a dokumentom. Súhlasil by som s tebou keby Čína nebola súčasťou tejto organizácie.
kali520
Darca
Darca

Misho napísal:Každý štát, ktorý členom OSN sa verejne hlási k jej základným dokumetom a jedným z nich je charta ľudských práv,
No tak Cina nebude jedina kto tie prava prusuje, vlastne v poslednej dobe sme svedkami ako tie prava su len zdrap papiera.
Jeremy napísal:Mna sa stale pytate ale stale ste mi neodpovedali na otazku.
Fakt si myslite ze to co robi cina v tibete je dobre? fakt si myslite, ze rezim je dobry?
A ty si fajnovo odignoroval predosle odkazi ktore som sem postol. Ako som povedal to co robi Cina neni zrovna najlepsie riesenie ale velky podiel na tomto konflikte maju Tibetania sami, a cinania vlastne zasahuju proti ich agresii.
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

kali520 napísal:A ty si fajnovo odignoroval predosle odkazi ktore som sem postol. Ako som povedal to co robi Cina neni zrovna najlepsie riesenie ale velky podiel na tomto konflikte maju Tibetania sami, a cinania vlastne zasahuju proti ich agresii.
aj svieckova manifestacia bola potom agresia....
kali520
Darca
Darca

Jeremy napísal:aj svieckova manifestacia bola potom agresia....
Mal som skorej namysli ich besnenie, lyncovanie a vypalovanie cinskych obchodov a domov.
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

kali520 napísal:Mal som skorej namysli ich besnenie, lyncovanie a vypalovanie cinskych obchodov a domov.
no ale pokial si pamatam a je mi zname tak tie ich prostesty zacali uplne mierumilovne presne ako na svieckovej manifestacii a az potom co poriadkove sili zautocili vyvolalo to nechcenu reakciu od tibetanov

//edit
dik za k- :) aspon si sa mohol podpisat a napisat za co :). bo prazdna sprava je nanic :D
kali520
Darca
Darca

Ono to skorej zacalo prilevom Cinanov a Tibetania su na tieto veci velmi alergicky a ich reakcie potom su take ake su.

Ak sa nemylim tak do Lhasy nesmeli vstupovat cudzinci vratane cinanov a to je trochu moc na obyvatelov krajiny v ktorej vlastne oni ziju.

Nehovorim, cinske postavenie sa tomuto problemu mozno bolo prehnane ale este raz tak prehnane su Tibetske reakcie. A tiez sa Cinska reakcia aj da pochopit, lebo z mierumilovneho protestu sa mohlo a zrejme by sa aj vyliahlo Tibetske rabovanie a podpalovanie cinskych obchodov. Jednoducho to bola otazka casu.
Západných území sa Čína nezriekne zo strategických, mocensko-politických a predovšetkým hospodársko-politických dôvodov. Kultúrna autonómia je to najvyššie, na čo môžu menšiny stredno a dlhodobo dúfať. Tibet je autonómnym regiónom. Keď hovorí Dalajláma o autonómii pre Tibet, tak myslí nielen na „strechu sveta“, ale aj na čínsku provinciu Qinghai a časti provincie Sichuan, Yunnan a Gansu, ktoré niekedy patrili historickému Tibetu, v ktorých sú ale Tibeťania v jasnej menšine. Zdá sa nepredstaviteľným, že by Peking s týmto prianím niekedy súhlasil.

Dalajláma prichádza neskoro – Tibet bol v posledných rokoch Čínou sprístupnený. Tak investície do infraštruktúry, ako aj do vzdelania, kultúry a hospodárstva urobili z tejto zaprášenej náhornej planiny na konci sveta rozvíjajúci sa región. Problematické je to, že profitéri tohto rozmachu sú najčastejšie Han-Číňania, ktorí tam robia obchody a prinášajú tam hneď aj svoje rodiny. Prostredníctvom nových dopravných spojení sa stal Tibet obľúbeným turistickým cieľom pre Číňanov. Mohutné investície vedú však k „folklorizácii“ tibetskej kultúry. Osud, ktorému sa muselo podvoliť už veľa kultúr sveta.

Samozrejme majú Tibeťania morálne právo na samostatnosť a samourčenie. Len neexistuje medzinárodné právo, na ktoré by sa mohli odvolávať a morálny nárok je ťažko nejakým spôsobom presaditeľný. Dá sa aj pochybovať, že Dalajláma, alebo jeho „klika“, ako to Číňania vyjadrujú v slangu komunistických betónových hláv, trčia za organizovanými protestami, pri ktorých je napádaná čínska štátna moc a čínski civilisti a čínske obchody sú vypaľované a rabované.
PS: -K som uz nedal nikomu asi rok, tak to bude niekto iny
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

ja berem, imho je chyba na oboch stranach kus a nie iba na jednej. iba mi prislo divne ze na jednej strane sme proti autonomii pre kosovo lebo kosovo nieje narod, a na strane druhej odmietame autonomiu aspon myslienku nato pre krajinu ktora ocividne narod je...

ako sa hovori kazda minca ma dve strany :)
Misho891
Light Expert
Light Expert

kali520 napísal:No tak Cina nebude jedina kto tie prava prusuje, vlastne v poslednej dobe sme svedkami ako tie prava su len zdrap papiera.
No tak v tom prípade sa zamyslime nad tým, na čo nám vlastne táto organizácie je. V súčasnosti sme svedkami toho, že OSN nevirieši žiadny svetový problém. Myslím si, že postupne táto organizácia speje k svojmu zániku, aj ked si myslím, že pre nu je vobec úspech, že prežila 60. rokov.
kali520
Darca
Darca

Jeremy napísal:na strane druhej odmietame autonomiu aspon myslienku nato pre krajinu ktora ocividne narod je...
Tibet sa tiez moc neda povazovat za narod, je to skorej spolocenstvo ludi isteho vierovyznanie konkretne budhisti
Misho891 napísal:No tak v tom prípade sa zamyslime nad tým, na čo nám vlastne táto organizácie je.
Dokopi na nic.
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

kali520 napísal:Tibet sa tiez moc neda povazovat za narod, je to skorej spolocenstvo ludi isteho vierovyznanie konkretne budhisti
ale to niesu cinania..to je narod.... od cinanov maju daleko add co je potom narod...
Napísať odpoveď