"Zaostaly vychod vs. vyspely zapad"
-
sulo34
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
mohli ale neprijali lebo to zakazalo rusko a nevravim ze je dobre ze sme boli pod ruskom nieje ale keby sme mali komunisticky system a prijali by sme marshalov plan boli by sme dalej ako vsetky zapadne krajiny .. a to kde stoja tovarne mam v 3.14 a pouzivaj lepsie argumenty ako : to ja nas sen, to je nas ciel .. a este jedna vec tovatren znici zivotne prostredie ci je na jamajke alebo na slovensku ... jednoducho tak to je .. tovarne nicia zivotne prostredie
//autoeditácia príspevku ( 25 May 2008, 13:32 )
budto daj argument alebo .. pssstHacket napísal:Sulo neviem kde ty žiješ alebo či náhodou nevolíš KSS.
Komunizmus bol to najhoršie čo mohlo prísť po vojne...
-
krija
VIP
diskusia smeruje do tem, ktore tu uz su
ale:
1. cca do konca 60-tych rokov sme mali vyssi HDP ako zapadna europa. nebudem rozvadzat preco tomu tak bolo, ale nedalo sa to udrzat. podstatny bol asi fakt, ze sme nemohli urobit nic lepsie ako nasi sovietski bratia.
2. jackb, to co sa stalo spanielom, grekom by som nazval natlak na ich sposob zivota, na ich kulturu. nieco v tom zmysle co tu spominal AA. narod ktory v kazdej vete povie "maňana" = nechajme na zajtra, klidek, to ma cas...siesta.
preto je velka sanca na to, ze dokazeme predstihnut prave tieto krajiny, samozrejme aj portugalsko, taliansko.
3. sundevil, s tymi poradovnikmi a radami v obchode je pravda, ale co povies na to, ze to je podobne aj v kapitalizme. dnes nie je nic vynimocne cakat napr. na auto aj pol roka. podstane je, ze ho dostanes.
rady v obchodoch: aj tu treba povedat, ze bol rozdiel medzi ceskom a slovenskom. v cechach to nebolo take kriticke.
4. svedsko: na jeho adresu odznelo kadeco. ale na tuto cestu socialneho statu sa vydali zaciatkom 20. storocia. teda pred 100 rokmi. funguje to do dnes.
ale:
1. cca do konca 60-tych rokov sme mali vyssi HDP ako zapadna europa. nebudem rozvadzat preco tomu tak bolo, ale nedalo sa to udrzat. podstatny bol asi fakt, ze sme nemohli urobit nic lepsie ako nasi sovietski bratia.
2. jackb, to co sa stalo spanielom, grekom by som nazval natlak na ich sposob zivota, na ich kulturu. nieco v tom zmysle co tu spominal AA. narod ktory v kazdej vete povie "maňana" = nechajme na zajtra, klidek, to ma cas...siesta.
preto je velka sanca na to, ze dokazeme predstihnut prave tieto krajiny, samozrejme aj portugalsko, taliansko.
3. sundevil, s tymi poradovnikmi a radami v obchode je pravda, ale co povies na to, ze to je podobne aj v kapitalizme. dnes nie je nic vynimocne cakat napr. na auto aj pol roka. podstane je, ze ho dostanes.
rady v obchodoch: aj tu treba povedat, ze bol rozdiel medzi ceskom a slovenskom. v cechach to nebolo take kriticke.
4. svedsko: na jeho adresu odznelo kadeco. ale na tuto cestu socialneho statu sa vydali zaciatkom 20. storocia. teda pred 100 rokmi. funguje to do dnes.
ty si si na dejepise sedel na usiach, ale ako mozes taketo stupidity tvrdit.sulo34 napísal:mohli ale neprijali lebo to zakazalo rusko a nevravim ze je dobre ze sme boli pod ruskom nieje ale keby sme mali komunisticky system a prijali by sme marshalov plan boli by sme dalej ako vsetky zapadne krajiny .. a to kde stoja tovarne mam v 3.14 a pouzivaj lepsie argumenty ako : to ja nas sen, to je nas ciel .. a este jedna vec tovatren znici zivotne prostredie ci je na jamajke alebo na slovensku ... jednoducho tak to je .. tovarne nicia zivotne prostredie
budto daj argument alebo .. pssst
a laskavo sa nevyjadruj ku argumentom, ked tvojim argumentom je vsade rozne oznacenia pre vulgarne pomenovanie pre vaginu.
ked nerozumies tomu co pisem tak radsej nechaj tak
hehe, tovarne: "este jedna vec blbec znici krajinu ci je na jamajke alebo na slovensku... jednoducho tak to je .. robotnici vo vlade nicia krajiny"
//autoeditácia príspevku ( 25 May 2008, 13:57 )
sanca je, ale nasu pracovnu silu pokazil komunizmus: stat v robote a poflakovat sa a este komentovat vysku svojho platu.krija napísal: 2. jackb, to co sa stalo spanielom, grekom by som nazval natlak na ich sposob zivota, na ich kulturu. nieco v tom zmysle co tu spominal AA. narod ktory v kazdej vete povie "maňana" = nechajme na zajtra, klidek, to ma cas...siesta.
no a samozrejme: nevieme predat to co mame. lebo o regionalnom rozvoji sa radsej neda ani uvazovat, lebo ludia radsej budu sediet pri pive a nadavat ze namju prachy ako podnikat....
-
sulo34
Medium Star
ty si si na dejepise sedel na usiach, ale ako mozes taketo stupidity tvrdit. // poviem ti to takto necerpam len z toho co sa pise v knizkach .. lebo do kniziek sa moze napisat cokolvek (a hlavne ak to niekomu pasuje).. ja pozeram pocuvam pytam sa a beriem z vseobecneho rohladu .
ale ak si zakomplexovany proti komunizmu tak to je akoby som rozpraval so stenou
ale ak si zakomplexovany proti komunizmu tak to je akoby som rozpraval so stenou
ti ludia co sa "zivia" na robotnikovi su ti ktori mu dali pracu
oni vlozili svoje peniaze do toho aby firma mohla vzniknut a fungovat a tym dali pracu mnozstvu ludi...a ked sa to robotnikovi nepaci tak kludne moze odist...ale asi so svojim vzdelanim (kedze pracuje ako robotnik tak predpokladam ze asi vysokoskolske vzdelanie nema) bude sediet tak maximalne v krcme pri pive a nadavat preco mu stat neda dobre platenu robotu...vies o tom je zivot...ak ty nieco do zivota investujes (vzdelanie, pociatocny kapital do firmy) tak nieco z neho potom chces aj dostat a vacsinou aj dostanes...ale ak nic do toho aby si sa mal lepsie nevlozis tak ti nic samo z neba nespadne
podla mna je to spravodlive...nemyslis?
-
Sabo
Zablokovaný
Za 1. Demokratickej CSR patrilo Cesko-Slovensko medzi najbohatsie a najrozvinutejsie krajiny v Europe. Mali sme vraj 2 najsilnejsiu armadu v Europe!!! Tak isto Slovensko malo dobru uroven za Slovenskeho Statu.
Za znizenie zivotnej urovne po 2. sv vojne a za zbedacenie mozeme vdacit komunistom a ZSSR.
Za znizenie zivotnej urovne po 2. sv vojne a za zbedacenie mozeme vdacit komunistom a ZSSR.
-
sulo34
Medium Star
podla mna len zssrSabo napísal:Za 1. Demokratickej CSR patrilo Cesko-Slovensko medzi najbohatsie a najrozvinutejsie krajiny v Europe. Mali sme vraj 2 najsilnejsiu armadu v Europe!!! Tak isto Slovensko malo dobru uroven za Slovenskeho Statu.
-
sulo34
Medium Star
bolo to nerealne ale bezalo to lepsie ako v demokracii .. ved aj cca pred rokom meciar alebo slota v niejakej televiznej relacii povedali ze "z tych ludi co su tu by som zostavil lepsiu vladu ako tu co je teraz" .. mas to to isteSabo napísal:Problem bol v tom ,ze komunizmus (socializmus) mal nerealne postavenu ekonomiku statu a priemyslu. Tak isto do podnikov a fabrik casto boli dosadzovani ludia s komunistickej strany ,ktory nemali patricne vzdelanie.
ano to uz nie je spravodlive...ale to bude naozaj znamostami a tlacenim sa dopredu...ale stojim si za tym ze ludia ktori nieco do zivota investuju tak z neho aj nieco ziskaju...a maju uplne pravo z neho nieco ziskat...ja (teda moji rodicia:D) teraz investujem do studia na vysokej skole...nebude to lahke...bude to financne narocne...ale robim to z vedomim ze mam lepsiu sancu to ziskat spat aj s urokmi ako spoluziak co pojde teraz po strednej robit...ak si zalozim firmu obetujem do nej zo zaciatku svoje peniaze s tym ze sa mi to potom vrati...inak by to nemalo zmysel...ale robotnik ktory do firmy pride robit neinvestoval nic...podpisal zmluvu a robi...tak nemoze ocakavat ze dostane nieco viac ako plat ktory si za svoju robotu zasluzi...sulo34 napísal:poviem ti teraz konkretny pripad moj otec pracuje ako udrzbar na sportovej hale uz 15 rokov a clovek ktoreho dali pod neho nech sa zauci je teraz jeko sef a nema vysoku skolu .. a ludia co robia v statnej sprave co zainvestovali do zivota .. nic a rizuju kde je tvoja spravodlivost ?
-
sulo34
Medium Star
a teraz ti poviem cosi ja... v komunizme by sa to nestalo ale poznam cloveka co ma kazdeho na haku ma statisicove dlhy a podbne a drzi exekutorov pod krkom tym ze vlastni pozemok pod policiou .. demokraciaTheTruth napísal:ano to uz nie je spravodlive...ale to bude naozaj znamostami a tlacenim sa dopredu...ale stojim si za tym ze ludia ktori nieco do zivota investuju tak z neho aj nieco ziskaju...a maju uplne pravo z neho nieco ziskat...ja (teda moji rodicia:D) teraz investujem do studia na vysokej skole...nebude to lahke...bude to financne narocne...ale robim to z vedomim ze mam lepsiu sancu to ziskat spat aj s urokmi ako spoluziak co pojde teraz po strednej robit...ak si zalozim firmu obetujem do nej zo zaciatku svoje peniaze s tym ze sa mi to potom vrati...inak by to nemalo zmysel...ale robotnik ktory do firmy pride robit neinvestoval nic...podpisal zmluvu a robi...tak nemoze ocakavat ze dostane nieco viac ako plat ktory si za svoju robotu zasluzi...
Otazka je ci ti je dovolene podnikat.jackb napísal:lebo ludia radsej budu sediet pri pive a nadavat ze namju prachy ako podnikat....
Ako priklad uvediem podnikanie s potravinami. A mozem povedat ze toto podnikanie sa vobec neoplati lebo ako ho chces robit poctivo budes mat vacsiu stratu ako zisku. Vacsina obycajnych ludi co teraz podnika s potravinami su mali zivnostnici ktory maju male priestory bez vacsich skladovacich priestorov. Obycajny podnikatel z toho vyzie az kym na blizku neotvoria nejaky supermarket. Podnikatel samozrejme zaznamena prudky pokles zisku a bude mat co robit aby nieco zarobil. Lenze aby to pre neho nebolo dost tak je prijaty zakon o HACCP. Zakon hovori napr o tom ze je potrebne vytvorit skladovacie priestory pre kazdy druh tovaru a pod. V konecnom dosledku tento zakon sa supermarketu vobec nedotkne lebo on tie priestory tak ci tak ma a ak nie tak pre taku velku spolocnost ako je tesco nebude problem ho vytvorit. A nemyslim si ze pre podnikatela ktory vlastni obycjne male potraviny so zarobkom povedzme 40 000 mesacne ja tak jednoduche vytvorit dalsich 5 az 8 priestorov kde bude skladovat oddelene zeleninu mliecne vyrobky muku a pod. Dalsia vec je cena vyrobkov ktoru podnikatel nemoze znizit na uroven supermarketu lebo odobera tovar z velkoskladov a tie su pozoruhodne drahsie ako tovar v supermarketoch takze by bol prirodzene stratovy. Prave preto existuje velkoobchod Metro ktory povodne bol urceny prave pre tychto podnikatelov a tovar sa musel nakupovat hlavne vo velkom. Metro poskytlo lacnejsi tovar ako sklady takze prirodzne tie stratili zakaznikov a vacsina proste skoncila svoju cinnost. Takze podnikatel ak chce dosiahnut cennu tovaru aspon priblizne k cene tovaru v supermarketu a aby nebol na tom stratovy je nuteny ist nakupovat tovar do metra cim sa mu zvysuje dalsia starost a je potrebne na tuto cinnost niekoho zamestnat co sa rovna dalsej strate zo zisku alebo to bude vykonovat sam vo svojom volnom case. A aj to mu v mnohych pripadoch nepomoze lebo tovar v supermarkete je niekedy tak lacny ze ani Metro nedokaze ist pod tuto uroven. A to nehovoriac o suacsnom pristupe Metra ktore dokonca schovava tovar pred zakaznikmi a odmieta predavat paletovi tovar s odvovdnenim, ze ho maju malo. Podnikatel nakoniec ale s metrom vybabre a tovar si nalozi na vozik a zobere si ho aj tak (ale jeho unava po tejto kazdodennej robote nikoho samozrejme nezaujima). Metru to prirodzene nevadi lebo zamestanci splnili svoju ulohu a nepredavaju paletovi tovar. A co je vrchol vsetkoho tak ako vernostny darcek k stalemu zakaznikovy metro posle dve kocky cokolady, co ja vidim aku uplny vysmech toho chudaka podnikatela. Takze cinnost Metra bola v skutocnosti taka ze mali znicit vsetky velkosklady alebo im aspon odobrat vacsinu zakaznikov cim nakoniec mali podnikatel nema na vyber, kezde vacsina velkoskaldov su bud moc draha alebo proste zasobuju iba velke podniky ako su prave supermarkety a je nuteny do toho metra tak ci tak ist kupovat ten tovar.
Toto je tvar kapitalizmu co nie je nic ine iba bohatnutie bohatych na ukor chudobnych, co mi naramne pripomina stredoveky feudalizmus.