upgrade starsieho pc - ma to zmysel?

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Kosh
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

upgrade starsieho pc - ma to zmysel?

Príspevok od používateľa Kosh »

mam

procesor: amd athlon 64+ 3000 sc 939
doska: MSI K8N Neo4-F Nforce 4 (zvlada iba ddr, nie ddr2, zvlada max 4giga, ma to PCI - E slot na grafiku)
ramka: 2*512mb
grafika: geforce 6600GT s 128mb pameti
zdroj: shark noname :oops: (obavam sa ze nejaky 250 W) + shark pc krabica

a teda moja otazka je, mam
možnosť 1: dokupit:

Kód: Vybrať všetko

- zdroj nejaky fortron/corsair/seasonic o aspon 400W
 - grafiku bud geforce 8600GT alebo 9600GT (som vysadeny na 600vkove gt verzie )
 - giga ramky
možnosť2: alebo to cele zahodit (predat) a kupit nejaky 45nm intel core 2 duo procesor + geforce 9600gt + 2giga ramky+ zdroj nejaky fortron/corsair/seasonic o aspon 400W + nejaku adekvatnu dosku + krabicu

hlavne sa na tom chcem hrat + virtualizovat dajake ine systemy + pracovat + kukat telku -> a neviem či mi ten upgrade spraví nejaký radikálny nárast výkonu, či to starý procesor nebude brzdiť - a toto nie je poradňa pri kúpe (to sa viem rozhodnúť aj sám :twisted: -ide mi čisto iba o voľbu medzi dvoma možnosťami okorenenú dôvodom)

p.s. disky su irelevantne, mam 1*40gb+1x200gb+1x320gb - v pripade predaja by som tam nechal tu 40tku a ostatne by som si nechal do noveho, taktiez v tom mam tv kartu, ale tu si tiez samozrejme nechavam

update: na rozhodovanie mám cca týždeň - zatiaľ to vyzerá 60:40 v prospech predaja a kúpy komplet nového stroja
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Skor by som stavil asi na predaj toho co mas a kupit nieco nove (nemusi byt super vykonne).
Predsa len doska, ako sa hovori, je zaklad. Nemyslim si ze sa ti oplati dokupovat veci tak, aby ti pasovali na tuto dosku (uz len tusim taka RAM --- DDR je drahsia ako DDR2... a tak je to hadam so vsetkym starsim)
Otazka je to na to, za kolko by si to predal, a kolko skk mas k dispozicii... ale dnes sa uz co to solidne da poskladat za relativne malo penazi... pokial vyhodne predas to, co mas... :)

PS: Co sa tyka diskov, ak su ATA, asi by som predal a radsej si zadovazil sata... ako vravim, vsetko je to otazka financii :)
Kosh
King
King
Kontaktovať používateľa:

disky su vsetko serial ata - okrem tej 40ky :D preto tu prilozim k starej zostave - ktoru mozno predam

ddr su sice drahsie ako ddr2 - na gigovom module to robi 300 sk rozdiel.

samozrejme ide o financie - ale tu kombinaciu co spominam v prispevku (dvojjadro, gf8600/9600, 2gb ramky, zdroj+krabica+doska) by som zvladnut mal.

mne islo hlavne o to, o kolko vykon navysi ddr2 oproti ddr1 a taktiez ako to bude brzdit procesor + doska, ak by som sa rozhodol iba pre upgrade.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

Zalezi v com - ci to spoznas pri beznej praci vo WIN, tak to asi nie. Kazdopadne spravit upgrade napriklad za 6000 alebo predat PC za 4000 + 6000 = 10 000 a mas novy PC (s novsimi technologiami...). Ved ked si vezmes, teraz ho upgradnes, das za to pomerne dost penazi... a o pol rok, rok? uz ti ostane tak ci tak len novy PC.
Ja by som jednoznacne predal to, co mas, a kupil nieco nove.
johny_sk
Professional
Professional

Príspevok od používateľa johny_sk »

este k tym grafikam tvojim...
http://www.alza.cz/gainward-bliss-9600g ... d90163.htm

8600 uz nebrat...
Kosh
King
King
Kontaktovať používateľa:

johny - no neviem, je sice pravda, že 9600vka je vo väčšine testoch viac ako 2krát výkonnejšia (čo sa týka počtu fps v rôznych hrách), aj že výkonnostný rozdiel 9600gt - 8600gt je o veľký kus väčší ako 8600 gt - 7600gt - ale stále, 8600vka je cca za 2000 sk, a 9600 s 256bitovou zbernicou a 512 mb pod 3500 nezoženiem -> a tých 1500 sk, to nie je len tak :wink: -> a tiež 1024 mb pamäti v grafike je podľa mňa zbytočne veľa, 512 bohato stačí
blscha
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa blscha »

Predaj to to je najlepšia cesta a kúp nový.Dolár slabne tak sú aj komponenty lacnejšie
johny_sk
Professional
Professional

Kosh napísal:johny - no neviem, je sice pravda, že 9600vka je vo väčšine testoch viac ako 2krát výkonnejšia (čo sa týka počtu fps v rôznych hrách), aj že výkonnostný rozdiel 9600gt - 8600gt je o veľký kus väčší ako 8600 gt - 7600gt - ale stále, 8600vka je cca za 2000 sk, a 9600 s 256bitovou zbernicou a 512 mb pod 3500 nezoženiem -> a tých 1500 sk, to nie je len tak :wink: -> a tiež 1024 mb pamäti v grafike je podľa mňa zbytočne veľa, 512 bohato stačí
Hm..., nebudem to tu podrobne zdovodnovat..., nie je cas.
Ale 8800GT je pri hrach vykonnejsia ako 9600GT, az na tie kusy 9600GT, ktore maju gigovu pamat a su pekne taktnute. Tie uz porazaju aj taktnute 8800GT. A cenovy rozdiel je minimalny.

vcelku dobry test a porovnania najdes napriklad aj tu:
http://www.extrahardware.cz/megatest-gr ... ?page=0,43

kupovat dnes grafiku, tak 9600GT taktnutu. cena/vykon jasna volba. Nebol som si tym uplne isty, vyberal som teraz znamenu kartu a vahal som medzi 9600 a 8800. Poznam jedneho z najvacsich odbornikov na graficke karty v strednej Europe a ako kupu cena/vykon doporucil prave taktnutu 9600GT s gigovou pamatou. Ak teda chces kartu, ktora ti vydrzi co najdlhsie...
Kosh
King
King
Kontaktovať používateľa:

ten test som študoval, ale rozdiel (napríklad v alza.sk) medzi 9600gt s 512 mb a 9600gt overclocked s 1024 mb je 2 000 sk, co je dost vela - a da mi to len par fps navyse

taktiež na konci toho testu čo odkazuješ je graf výhodnosti cena/výkon - > a geforce 9600 GT s 512 mb ne-taktnutá je na tom lepšie ako s 1024mb taktnutá.
johny_sk
Professional
Professional

ano, samozrejme. Aktualne cena/vykon je to 9600GT s 512MB.

Ak chces do buducnosti, tak potom sa ti oplati si priplatit za gigovu pamat a taktnutu kartu. Vykonovy rozdiel ti dnes mozno urobi par fps, ale tak za rok uz to bude este dalsich par fps naviac...

Samozrejme, 9600GT s 512MB ti dnes bohato staci.

//autoeditácia príspevku ( 08 Jun 2008, 13:03 )
edit: kde si videl, ze je rozdiel 2000 Skk? ja kukam na Alzu prave vidim tam najlacnejsiu 9600GT s 512 od Leadteku (neviem, ake maju chladice...) za 3900Skk a taktnutu s gigacom za 5000Skk od Asusu. Ak chces ale dnes usetrit, tak ber tu s 512MB, ale skor by som bral nejaku o par stoviek drahsiu, kde budes mat slusny chladic (alebo si pozri niekde na nete, ktori vyrobcovia davaju poriadne chladice - zo skusenosti Gainward, aj Asus nemali extra problemy s uchladenim...)
Kosh
King
King
Kontaktovať používateľa:

tu gigovu od asusu - ved kukam ma frekvencie uplne rovnake ako polgigova od leadteku za 3800 - trošku taktnutá je tá od gainwardu za 5169 - a potom za 5800od msi - a až tá od MSI má v názve OC a aj v popise že je to overclocked edícia - riadim sa popisom a názvom karty preto, lebo neviem čo presne znamená taktovaná grafická karta :D
Rattata
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Rattata »

pamat 512mb bohate staci, kedze priepustnost zbernice na tej karte neumoznuje vyuzit 1024mb, obycajny marketingovy tah. rozdiel vo vykone ziadny alebo minimalny, urcite nie hodny tych penazi...

ked nemas v plane coskoro opat robit upgrade urcite kup nove veci, pripravene na nove sockety a ddr2, zbytocne vrazat peniaze do stareho zeleza... racej kup iba dosku 2x1gb ram, procak, aninstaluj grafiku ktoru mas a o mesiac alebo o dva ked budes mat viacej penazi dokup novu grafiku. To hovorim preto ze v dnesnej dobe sa velmi tazko predava taky pocitac aky mas a o par mesiacov ho uz urcite nepredas, takze radsej skus kym je cas.
Kosh
King
King
Kontaktovať používateľa:

praveže to skúsim predať v rámci rodiny :D -
aj tak nejako som to myslel, ak sa mi ho nepodarí predať, tak zatiaľ len taký mini-nový pc - nie kompletný
Napísať odpoveď