Nabootovat Vistu nie Ubuntu

Informácie o software, ankety...
satelitik11
Medium Professional
Medium Professional

Nabootovat Vistu nie Ubuntu

Príspevok od používateľa satelitik11 »

naistaloval som tieto dva systemy ale prv co mi bootuje a spusta tak to je Ubuntu .... ale chcel by som Vistu ako to mam zmenit ?? prosim pomozte mi dakujem
existpierre
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa existpierre »

v ubuntu si pusti cez ALT+F2

gksudo gedit /boot/grub/menu.lst

tam hore si najdi slovko default. Dole si pozri na ktorej pozicii sa to nachadza. Rata sa to od cisla 1, takze podla toho si tam zadaj take cislo, na akej pozicii sa ti tam windows nachadza. Cize ak mas len ubuntu s jednym jadrom a jeden iny OS, mal by si mat windows ako Others OS, predtym ubuntu, ubuntu safe a memtest, cize windows by mal mat cislo 4
satelitik11
Medium Professional
Medium Professional

no kes spustim tento prikaz tak mi jeednoducho to okno zmyzne a nic mi nenaskoci :( mam najnovsi UBUNTU 8.04.1 prosim o dalsiu radu dik K+ to isti
robbiee
Star
Star

Príspevok od používateľa robbiee »

No neviem jak to je na viste, ale na xpcku mas taky subor ze boot.ini (mal by sa nachadzat rovno na Ccku, popripade ako sa vola tvoj disk)
Tak v nom keby si skusil trosku zmenit poradie, mozno pomoze... ;)
Tiez neviem ci je v tomto nejaky rozdiel medzi Suse a Ubuntu, ale v Suse je celkom prehladny Grub editor, tak skus.. ;)
goten
VIP
VIP

Príspevok od používateľa goten »

Ak máš unbuntu nainštalovaný na jednom disku a Vistu na druhom, tak si v biose nastav aby prvý boot bol z toho disku kde máš nainštalovanú Vistu.
satelitik11
Medium Professional
Medium Professional

takze vo Viste nemam take nieco ako Boot.ini a bootovat s ineho disku ? no to sa mi nezda .. skuste este nieco dik
goten
VIP
VIP

satelitik11 napísal:takze vo Viste nemam take nieco ako Boot.ini a bootovat s ineho disku ? no to sa mi nezda .. skuste este nieco dik
Čo sa ti na tom nezdá? Dáš prvý boot na disk z vistou a pustí sa ti vista. Keď budeš chcieť unbuntu tak zmeníš prvý boot na disk z unbuntu a ide unbuntu.
robbiee
Star
Star

Príspevok od používateľa robbiee »

No boot.ini je originalne skryty...tak mozes skusit este tak pohladat...
ale asi najidealnejsie je nastavit v tom windowsovom boot-menu nizky timeout - teda sa ani nezobrazi, a pouzivat GRUB loader z linuxu...
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

netrepte o boot.ini... to nepomoze pretoze WINDOWS nedokaze pracovat s GRUB.. ten tam bude vzdy az dokym sa neprepise MBR cez opravny prikazovy riadok cez WINDOWS CD... v tom pripade zas nepojde nabootovat LINUX...
najlepsie je nastavit v GRUBe aby si to naslo aj ine op systemy... cize tam bude na vyber.. GRUB podporuje aj WINDOWS.. zatial co WINDOWS GRUB nepodporuje
satelitik11
Medium Professional
Medium Professional

o akom GRUB -e rozpravate ? mal by byt v UBUNTU ? ked som ho tam dal hladat tak nenaslo nic .. tak neviem co mate na mysli :(
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

existpierre napísal:v ubuntu si pusti cez ALT+F2

gksudo gedit /boot/grub/menu.lst

tam hore si najdi slovko default. Dole si pozri na ktorej pozicii sa to nachadza. Rata sa to od cisla 1, takze podla toho si tam zadaj take cislo, na akej pozicii sa ti tam windows nachadza. Cize ak mas len ubuntu s jednym jadrom a jeden iny OS, mal by si mat windows ako Others OS, predtym ubuntu, ubuntu safe a memtest, cize windows by mal mat cislo 4
pozri co mas v prvom poste.. pekny navod ako sa dostat do nastavenia grubu.. tam si pridas ostatne OP. systemy
satelitik11
Medium Professional
Medium Professional

kamarade ale precitaj si co som o tom pisal ze mi to nejde tak neviem
goten
VIP
VIP

Popozeraj sa tu to by ti mohlo pomôcť. Sú tam rôzne kombinácie Linuxu, XP a Visty.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Editovať treba súbor:

/boot/grub/menu.lst

v tom súbore je riadok, že "default 0" a tú nulu prepíšeš na také číslo čo chceš aby sa bootovalo keď sa spustí počítač, žačína sa to nulou takže napr. piaty riadok je 4.

Editovať sa dá ako root a to tak, že spustíš textový editor ako root.
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

skus to este raz cez terminal, ale s prikazom

Kód: Vybrať všetko

sudo gedit /boot/grub/menu.lst
s gksudo to nejde ani mne...potom to uz len prepises podla toho, co ti poradil Cesar :) samozrejme nakoniec to musis ulozit..
filippo
Expert
Expert

Príspevok od používateľa filippo »

Alebo si nainštaluj z repozitárov aplikáciu startupmanager

sudo apt-get install startupmanager
a parametre si nastav takto: http://www.hojko.com/download.php?id=30789 Toto je konkrétne môj prípad, ty si miesto Windows XP Professional zvolíš Windows Vista.. Dá sa tam nastaviť aj počet sekúnd pred automatickým spustením defaultného operačného systému. :wink:
satelitik11
Medium Professional
Medium Professional

toto mi spravi ked prepisem na 4 a nic sa nestane ze sa nezmeni boot :(ň

http://www.upload-obrazkov.imghost.sk/v ... 5p7g30.jpg
Prílohy
Screenshot.jpg
konyk87
King
King

lebo nemas prava roota..
napis v terminale prikaz

sudo gedit /boot/grub/menu.lst
malo by si vypytat heslo, zadas ho (take iste ako na prihlasovanie do systemu) a spusti sa ti editor v ktorom to prepises a budes to moct aj ulozit...
satelitik11
Medium Professional
Medium Professional

filippo napísal:Alebo si nainštaluj z repozitárov aplikáciu startupmanager

sudo apt-get install startupmanager
a parametre si nastav takto: http://www.hojko.com/download.php?id=30789 Toto je konkrétne môj prípad, ty si miesto Windows XP Professional zvolíš Windows Vista.. Dá sa tam nastaviť aj počet sekúnd pred automatickým spustením defaultného operačného systému. :wink:
prepac ale v linuxe som novy a neviem ani kde je ten repozitar atd skusil som vyhladat tento program cez alt F2 tam nic skusil som tam kde sa instaluje novy soft tam tiez nic tak mi porad kde to mmam hladat ?

//autoeditácia príspevku ( 10 Aug 2008, 20:38 )
okey uz mi nabootuje VISTA ... este ten cas kusok zmenit inac DAKUJEM skusil som to este raz cez ten terminal este ten program poprosim poradit
konyk87
King
King

ak pod pojmom cas myslis dobu, pocas ktorej ti dava na vyber, ktory OS chces spustit, tak to sa nastavuje v tom istom subore, ale je to asi o 3 riadky nizsie :) postup je rovnaky, len zmenis cislo z 10 na kolko chces (je to v sekundach)...

a s tym programom..no zrejme to nemas nainstalovane, preto ti to aj nejde spustit cez ALT+F2...takze zadaj v terminale prikaz, ktory ti poradil kolega vyssie (sudo apt-get install startupmanager), zadaj heslo, potom sa ta spyta, ze ci chces pokracovat, stlacis Y a pockas kym to stiahne a nainstaluje..
ale myslim, ze uz ti to bude zbytocne, kedze uz sa ti podarilo nastavit to bootovanie.. :)
Napísať odpoveď