Blbne spustanie nových okien KDE

Všetko ohľadom Linuxu...
Stakim
Novice
Novice

Blbne spustanie nových okien KDE

Príspevok od používateľa Stakim »

8) Zdravím Vás.
Môj problém:
každé novo spustené okno(aplikácia) sa mi zobrazí na pozadí. inak povedané ak mám otvorené nejaké okno a spustím dalšie nezobrazí sa mi nad ním ale práve naopak pod ním. Neviem si to vysvetlit. Nič som so systémom nerobil okrem inštalovania aktualizácií.

Prostredie:
- openSUSE 11
- KDE 4.1.1
- XGL - Compiz

viete niekto poradiť včom tkvie problém? :?
chrono
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa chrono »

Je možné, že je nastavená príliš veľká úroveň ochrany proti kradnutiu fokusu (ale kde sa to nastavuje v KDE 4.1 netuším).
Stakim
Novice
Novice

no fajn. tak aspon mi trochu objasni čo to je tá úroven fokusu. :shock:
chrono
VIP
VIP

Ja som o úrovni fokusu nič nepísal. ;)
V podstate ide o to, že aktívne okno má fokus (teda je v ohnisku diania). :) Všetky udalosti sú smerované do neho a teda keď napr. stlačíš kláves, tak sa o tom dozvie práve to okno s "fokusom".
Keď sa vytvára nové okno (napr. sa zobrazí nejaké upozornenie že prišiel nový email), tak sa musí správca okien rozhodnúť, či ten fokus zmení do nového okna, alebo nie. Niekedy je to vhodné, ale inokedy to môže byť otravné (napr. píšeš heslo a niekto ti napíše správu, to okno so správou dostane fokus, ty nestihneš zareagovať a heslo napíšeš a pošleš do toho okna). :)
To je dôvod, prečo sa dá (v každom normálnejšom) správcovi okien nastaviť, či sa má pokúšať brániť kradnutiu toho fokusu. Napr. v KDE 3.5 sa dá vo Chovaní okien nastaviť úroveň ochrany od "žiadna" až po "extrémna". Pri žiadnej dostane fokus každé nové okno a pri úrovni "extrémna" nedostane nové okno fokus nikdy (a teda sa nestane aktívnym).
Stakim
Novice
Novice

aha uz mi je to jasne . ok diki zatial. a kde to mozem nastavit alebo akym sposobom sa to vlastne zmeni :)
q-parser
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa q-parser »

Netusim ako je to v KDE 4, no vo verzii 3 existuje Riadiace centrum (Control Center). Podla mna sa to tam musi niekde dat nastavit. Skus pozriet tam.
chrono
VIP
VIP

A tam to je v Systém - Chovanie okien - Pokročilé (do toho nastavenia chovanie okien sa tam dá dostať aj cez systémové menu nejakého okna). Problém je, že v KDE 4.x je takmer všetko niekde inde (a časť vecí tam stále nie je).
Stakim
Novice
Novice

:) VYRIEŠENĚ

chyba bola ako ste aj vraveli v nastavení FOCUSU ale nie v KDE ale v COMPIZ nastaveniach kde je tak isto moznost zapnut ovladanie resp. riadenie FOCUSU:

- COMPIZCONFIG-SETTINGS-MANGER ->GENERAL OPTIONS -> FOCUS & RAISE BEHAVIOR -> FOCUS PREVENTION LEVEL -> hodnota bola nastavená na VERY HIGH zmenil som na LOW a je to ako predtým.

KDE nastavenie FOCUSU pre KDE 4.x najdete v:
MENU -> Configure Desktop resp. Control panel -> Windows Behavior

Ďakujem všetkym zúčastneným za pomoc. 8)
Napísať odpoveď