promlém s inštaláciou harddisku

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Tomo-J
Novice
Novice

promlém s inštaláciou harddisku

Príspevok od používateľa Tomo-J »

Mám problém. Kúpil som si SATA-II harddisk (Samsung SpinPoint F1 HD502IJ), zapojil som ho, v BIOSe sa mi pekne ukazuje a je nastavený na RAID. Problém je v tom, že vo Windowse (XP) sa mi nezobrazuje v My Computer a dokonca ani v Disk Management. Iba dole pri hodinách na lište mi ukazuje ikonku "Safely Remove Hardware". Čiže asi aj Windows vie že je zapojený, len nevie že to je harddisk. A navyše, keď zapnem počítač tak mi pred načítaním Windowsu na pár sekúnd ukáže "Press F10 to define arrays", a tam si môžem nastaviť RAID. Je na "Mirrored", čiže RAID-0.
Neviete v čom je problém? Mám harddisk nastavený na nesprávny RAID? Alebo nemá byť vôbec nastavený na RAID ale na AHCI? Alebo dokonca nemám na základnej doske SATA drivery? A ak nemám, dajú sa nainštalovať bez toho aby som musel preinštalovať Windows a ísť cez F6 a disketu?
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa brm »

Do RAIDu potrebuješ minimálne dva disky.. takže daj to na AHCI..
Tomo-J
Novice
Novice

Vďaka, ale ani to mi nepomohlo. Stále sa mi nezobrazuje. :(
brm
Darca
Darca

Ani v Disk Managemente? Nezabúdaj, že nový disk nie je naformátovaný, čiže v Mojom počítači ho neuvidíš. Máš ešte iné možnosti nastavenia v Biose? Skús napojiť do iného SATA portu..
Tomo-J
Novice
Novice

Viem, skúšal som všetky štyri porty čo tam mám, a stále nič. Ja sa totiž snažím ten harddisk sprevozniť už od Augusta a stále hladám na internete odpovede, ale ani jedna mi zatial nepomohla. Vyzerá to zatial tak, že nemám SATA drivery, ale potom ako to že BIOS mi harddisk najde bez problémov, ale Windows vôbec nie? Ja som z toho už zúfalý. Nieje to náhodou tým že by NTFS a SATA nemohli byť nainštalované zároveň?
gwixt
Addict
Addict

Príspevok od používateľa gwixt »

mas Service Pack 2? vypni RAID uplne ...
si si isty ze ho nevidis v Disk Managemente alebo v nejakom programe podobnom Particion magicu?
brm
Darca
Darca

jo.. doplň verziu XP a môžeš skúsiť aj typ dosky..
Tomo-J
Novice
Novice

Mám Windows XP Professional Service Pack 2.
A nikde sa mi ten nový SATA harddisk nezobrazuje, ani len v Disk Managemente. Toto je moja základná doska: ASRock ALive NF7G-HD720p R2.0
http://www.asrock.com/mb/overview.asp?M ... R2.0&s=AM2
johny_sk
Professional
Professional

Príspevok od používateľa johny_sk »

uh..., mas ho spravne zapojeny? napajanie zo zdroja + sata z dosky.
Nacita sa ti pri spustani kompu a nevidis ho len nasledne vo woknach? skusal si ho na inom PC? partition magic a podobne bootovacie utility ho tiez nenajdu?
Tomo-J
Novice
Novice

Áno, je správne zapojený, aj k zdroju a aj základnej doske. BIOS mi ho dokáže nájsť, mám ho v ňom vypísaný ako SATA-II AHCI, ukazuje mi o ňom informácie, ale keď sa ho pokúšam nájsť vo Windowse, tak ako keby neexistoval. Nieje v My Computer, ani v Disk Manageri, a nenašiel mi ho ani ten Partition Magic a ani žiaden z tuším piatich roznych programov ktoré som za posledné dva mesiace skúšal.
Napísať odpoveď