Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Diskusie na politické témy...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Príspevok od používateľa gogo956 »

TK1991

Nemecko zivy v prvom rade export, aj ked aj vnutorny spotrebitelsky trh ma znacny. Nemecko ma z exportu obrovske prebytky a prave vdaka tomu ze ceny vyrobkov udrzuje na prijatelnej urovni.
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

hughito napísal:Na Slovensku? Všeobecne či v nejakom konkrétnom prostredí? Moc všeobecná otázka, každopádne, určite priestor na zvýšenie je.
Skus priemernu mzdu

//autoeditácia príspevku (02 Feb 2018, 21:05)
TK1991 napísal: Uved o kolko % podla teba by sa mohli zvysit mzdy.

Narazal som na toto, preco by mala vyska platov v Nemecku nejako ovplyvnovat ich predajnost vyrobkov?
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

TK1991: Je úplne jedno, aké číslo tu budem strieľať od boku. Podstatné je to, že je tu akútny nepomer medzi tým, ako sa rozdeľuje celkové číslo medzi zisk a mzdy, štatistiky sme na spodku európskych krajín. Ďalej, rastie produktivita práce a výška miezd vôbec, resp. nedostatočne a nepomerne. To je však globálny problém spätý s nástupom neoliberalizmu.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

A ten neoliberalizmus mi pokazil aj mlieko v chladnicke?
gogo956
Redeemer
Redeemer

hughito

asi si neuvedomujes ze firmy na Svk maju neporovnatelne nizsie zisky ako firmy napr v Nemecku, preto nemozu vyrazne navysovat mzdy. Jedine kde je tvoj argument ako tak pouzitelny su velke korporacie typu VW ci niektore financne institucie,ktore by teoreticky navysovat plošne mzdu mohli. Lenze vysledkom by bolo narusenie celkovej mzdovej hladiny co by vyustilo do toho, ze drviva vecsina ostatnych firiem by ani pri najlepsej voli nedokazala svojim zamestnancom podobne mzdu zvysit, tj firmy by museli ukoncit svoju cinnost - narast nezamestnanosti. Zaujimave ze ty, Hughito, si sa do podnikania este nedal. Isiel by si ostatnym prikladom: zamestnancom by si odobril lažo-plažo tempo 5 hodin denne a platy by zacinali od 2K u najnizsich pozicii..Chod do toho- mas na to! :D
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

gogo956 napísal:Chod do toho- mas na to! :D
Nepriechodné cez ideológiu. :hehe:
hughito
Redeemer
Redeemer

Samozrejme, že je priestor na zvyšovanie miezd. Len si ich treba vybojovať - ako vždy. ;) Celé dejiny kapitalizmu sme presviedčaní o tom, ako sa to nedá, ako bude nezamestnanosť, ako to, ako hento. Patrí to do ideologickej výbave kapitalistov, stačí si pozrieť nejaké debaty v TV, kde rečnia zástupcovia zamestnávateľských organizácií. Veď je to prirodzené - oni kopú za seba a svoj záujem = teda, čo najvyšší zisk. Už sa ukázalo aj to, ako napr. v Argentíne, kde počas krízy majitelia zatvárali firmy, lebo "sa nedalo pokračovať," pracujúci priestory zabrali a započali samosprávnu výrobu bez šéfov. A fungujú dodnes.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Tak to aby si nejak podlozil ešte predtým ako začnem guglit
hughito
Redeemer
Redeemer

Starý známy Zanon (FaSinPat=Fábrica Sin Patrones). Ono, keby ste neboli totálni ignoranti, tak by som to nemusel opakovať periodicky každý rok. Samozrejme, podnikov s rôznymi variáciami zamestnaneckej samosprávy existuje po svete veľa, čiže priestor tu je = ekonomická demokracia. To je napr. téma, ktorej by sa moderná a progresívna ľavicová mohla zhostiť, nie ako tí priposranci z PS.

K tým ostatným dátam = vyššie som tu dával odkaz na diskusiu = Večera s Havranom. Všetky tie dáta a štatistiky tam odzneli, čiže stačí si to pozrieť.
beardie
Redeemer
Redeemer

Ja ti na to periodicky odpovedám, že jedna lastovička leto nerobí a keby si nebol ignorant, tak pohladas aj nejaké iné fabriky...
hughito
Redeemer
Redeemer

Napr.?

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_w ... operatives

Vyššie si sa vyhrážal googlom, škoda, že si ho zabudol využiť v tomto prípade.
jackb
Redeemer
Redeemer

Jedna vec je produkovat, dalsia je predavat produkty a tym ziskavat prostriedky na mzdy, a samozrejme zabepecovat objednavky a material.
No a robotnici nemaju konktakty ani skillset zabezpecit to :)
TK1991
Star
Star

hughito napísal:Samozrejme, že je priestor na zvyšovanie miezd. Len si ich treba vybojovať - ako vždy. ;) Celé dejiny kapitalizmu sme presviedčaní o tom, ako sa to nedá, ako bude nezamestnanosť, ako to, ako hento. Patrí to do ideologickej výbave kapitalistov, stačí si pozrieť nejaké debaty v TV, kde rečnia zástupcovia zamestnávateľských organizácií. Veď je to prirodzené - oni kopú za seba a svoj záujem = teda, čo najvyšší zisk. Už sa ukázalo aj to, ako napr. v Argentíne, kde počas krízy majitelia zatvárali firmy, lebo "sa nedalo pokračovať," pracujúci priestory zabrali a započali samosprávnu výrobu bez šéfov. A fungujú dodnes.
Zabrat priestory znamena vyvlastnit/ukradnut?
hughito
Redeemer
Redeemer

Vyvlastnenie (expropriation) je adekvátny pojem, ale odporúčam naštudovať aj kontext a situáciu v Argentíne v danom období (2001).
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hughito, vsetko su to male, lokalne firmy a spolocnosti bez vecsej perspektivy na rast. Nepochybujem ze mensie firmy dokazu fungovat aj bez vyraznejsej hierarchickej struktury a principialne to nie je nic co by bolo v rozpore s modernym kapitalizmom ako ho na Zapade pozname. Tieto firmy aj tak musia splnat kriteria pre trhovu spolocnost aby obstali konkurencii ostatnych firiem-ci uz sefov maju alebo nie.
Tiez je dobre si uvedomit, ze politicka a spolocenska situacia v Argentine tej doby bola napata a vobec sa neda porovnavat s dnesnou socialnou Europou.
TK1991
Star
Star

hughito napísal:Vyvlastnenie (expropriation) je adekvátny pojem, ale odporúčam naštudovať aj kontext a situáciu v Argentíne v danom období (2001).
Dik za objasnenie ale neda mi nepodotknut ze je jedna vec spravovat a udrzovat fungujuci bizniz a druha vec ten biznis rozbehnut a to je problem ludi, preto malo kto podnika lebo nestaci nato mat len ruky ktore su schopne opakovat jednu cinnost dookola, treba nato hlavu, schopnosti, vytrvalost, podstupovat rizika.. cize vsetci ti ktorych si oznacil za nepotrebny tak prave oni potrebni su pretoze bez nich by nebolo nic.
jackb
Redeemer
Redeemer

Co ma situacia v Argentine s tym, ze ide o kradez a porusenie prava na vlastnictvo majetku a slobodne zachadzanie s nim?
To ked nastane situacia, tak si das zhabat auto, dom a ani sa nepokusis adekvatne sa branit?
beardie
Redeemer
Redeemer

otvorim z linku Irizar a drb na pravej strane Key people: José Manuel Orcasitas (Chief Executive Officer)
CEO ako vrchol hierarchickej struktury firmy

tvoje argumenty nevydrzia jediny fact check
hughito napísal:Čím väčšia odborová organizovanosť, tým väčšie platy. Je to vidieť aj na úrovni jednotlivých krajín - v podnikoch, kde sú odbory, sú vyššie platy ako tam, kde nie sú.
hughito napísal:Nie že nejakú rolu, ale zohráva to rolu, sú na to štatistiky. A neviem ako si sa dostal k 2-3 tisícovým výplatám, nič také som netvrdil.
nie som si isty, ci to myslis pre cele krajiny, ale ak ano, tak vysoke platy mozu byt aj v krajinach s nizkym (az zanedbatelnym) percentom ludi v odboroch, ako napriklad Nemecko alebo Svajciarsko, kde su velmi vysoke platy a pritom nizka angazovanost

btw, vzdy pri tejto teme navrhujem, aby si dodal priklad nejakej prosperujucej firmy, ktorej "spravcovia" neukradli cudzi majetok, ocakavam tvoju neodpoved aj tentokrat :)
hughito
Redeemer
Redeemer

beardie:
tvoje argumenty nevydrzia jediny fact check
To si spravil silný fakt check. :lol:

Vyššie som jasne napísal:
Samozrejme, podnikov s rôznymi variáciami zamestnaneckej samosprávy existuje po svete veľa
Následne som použil obyčajnú wiki (viď nižšie), pričom ty si zareagoval tak, ako si zareagoval. Väčší komentár to nepotrebuje, len dodám, že na demagog.sk by som ťa neprijal ani ako stážistu.

Zdá sa, že ty si za tie roky nič nepochopil. Ja vôbec nebazírujem na nejakých zamestnaneckých samosprávach v tom zmysle, že by som teraz sledoval každý jeden príklad dopodrobna a vnímal to ako smerodajnú činnosť a nutnosť smerovania každej aktivity. Viackrát som tu zdôrazňoval limity takejto samosprávy, pokiaľ stále funguje v kapitalizme. Cieľom anarchistov nie je zakladať firmy a dokazovať, aký skvelý podnik sa vie vytvoriť v trhovom prostredí. Ide teda len o rôzne príklady, ktoré demytizujú to, že tu existuje nutnosť hierachizovanej štruktúry na pracoviskách, na ktorých musia byť za každú cenu nejakí manažéri a šéfovia, inak by sa nedalo vôbec fungovať. Preto neodpovedám ani na tie žiadosti typu:

btw, vzdy pri tejto teme navrhujem, aby si dodal priklad nejakej prosperujucej firmy, ktorej "spravcovia" neukradli cudzi majetok, ocakavam tvoju neodpoved aj tentokrat

Ono tie firmičky rôzneho anarchistického zamerania a menšie projekty sú, ale platí to, čo som napísal vyššie.

Každopádne, my sme si týmito diskusiami už prešli veľakrát, čiže ja rád odpoviem iným, ale s tebou tieto témy riešiť donekonečna nebudem.
nie som si isty, ci to myslis pre cele krajiny, ale ak ano, tak vysoke platy mozu byt aj v krajinach s nizkym (az zanedbatelnym) percentom ludi v odboroch, ako napriklad Nemecko alebo Svajciarsko, kde su velmi vysoke platy a pritom nizka angazovanost
Používať Švajčiarsko ako príklad na niečo je nepoužiteľné, keďže ide o totálne špecifickú krajinu v každom jednom smere. Čo sa týka Nemecka, tam ide aj o pokles odborovej anagažovanosti v posledných dekádach, ale viackrát som písal, že ide o globálny trend západných krajín, ktorý datujeme od nástupu neoliberalizmu, ktorý bol a je silne antiodborovo zameraný. Spomeňme si na takú Thatcher a jej "zásluhy" v tomto smere. V Nemecku to má aj vlastné špecifiká, každopádne, vždy sa ťaží aj z práce a mentálít z minulosti. V tomto Nemecko dobrým príkladom krajiny, kde kultúra odporu a organizovania sa má pevné korene od 19. st.

TK1991:
Dik za objasnenie ale neda mi nepodotknut ze je jedna vec spravovat a udrzovat fungujuci bizniz a druha vec ten biznis rozbehnut a to je problem ludi, preto malo kto podnika lebo nestaci nato mat len ruky ktore su schopne opakovat jednu cinnost dookola, treba nato hlavu, schopnosti, vytrvalost, podstupovat rizika.. cize vsetci ti ktorych si oznacil za nepotrebny tak prave oni potrebni su pretoze bez nich by nebolo nic.
Čiastočne si nejakú odpoveď nájdeš aj vyššie, ale ekonomická demokracia a horizontálna štruktúra na pracoviskách sa nijako nevylučuje s tým, čo píšeš. Zase spomeniem ten príklad FaSinPatu, keďže išlo o prípad, o ktorom existuje veľa dokumentov a štúdií - nejde o to, že sa teraz každý jeden človek rozumie všetkému, resp. rozumie niektorým oblastiam. Ani ja sa nerozumiem účtovníctvu a pod., ale nepopiera podstatu, že organizovať pracovisko sa dá aj inak, ako sa to deje bežne dnes. To podceňovanie ľudí v zmysle toho, že "hentoho a onoho by neboli schopní" a "hento a ono by nevedeli a nedokázali" je obrovské. Pritom z bežných rozhovorov s ľuďmi neustále počúvam aj o neschopnosti, diletanstve a babráctve manažérov a šéfov, z čoho sú častokrát veľké problémy, zaujímavé však je, že nikto nespochybňuje súčasný status quo. Skrátka rozsah imagiácie v dnešnej spoločnosti je silno ideologicky podmienený a tvarovaný. Žiaľ.

gogo956: Myslím, že čiastočne som ti odpovedal už aj vyššie v reakciách na iných, len to, že zase spomínaš nejaký rast, čiže tvoje uvažovanie je pevne zakotvené v mantineloch kapitalizmu. Všetko posudzuješ cez jeho prizmu. Cieľom však je kapitalizmus prekonať, nie ho kopírovať a vylepšovať či súťažiť s ním v efektivite.
jackb
Redeemer
Redeemer

hughito napísal:To podceňovanie ľudí v zmysle toho, že "hentoho a onoho by neboli schopní" a "hento a ono by nevedeli a nedokázali" je obrovské.
ok. v teame nam chyba vela ludi. navrhnem sefovi, aby najala osoby, ktore nevedia po anglicky ani ceknut a v pocitaci maximalne pridaju status na FB. uvidime ako to dopadne. ved zamestnavat odbornikov v specializovnej firme je tmarstke a spiatocnicke. nech ideme "v perjód!"

samozrejme hned ako ti ludia budu prijati utvorime odbory, vyhodime vedenie a ti novi, pokrokovi, budu vyjednavat s klientami. uz sa tesim na svetle zajtrajsky
Napísať odpoveď