Prepadnuta STK

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
NHISPVM
Star
Star

Re: Prepadnuta STK

Príspevok od používateľa NHISPVM »

Ahojte, tak spravím taký update. Auto išlo toho roku začiatkom leta už do šrotu... A doteraz neprišla žiadna pokuta ani za STK, ani EK :D Takže po 4+ rokoch stále nič a keďže auto už ani nie je, tak predpokladám ,že to už určite ani nepríde... :D Neviem, som rád, ale zároveň aj prekvapený, keďže ste sami písali, že pokuta určite príde :D
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

Myslim, ze maju 2 roky na to. Teoreticky 2 roky po tom ako si ho zosrotoval a odhlasil. Skor si ale myslim, ze teda uz nic nepride.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Niečo (netvrdím že pri STK) sa zmenilo. Napríklad pokuta za diaľničnú už nie je obmedzená časovo.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

To nie je pravda. Na každy priestupok existuje premlčacia doba. V pripade priestupkov na cestach 2 roky, resp. 5.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Bolo "...do dvoch rokov, odkedy sa úrad dozvedel..." po vyše troch som tak platil za dcérin prejazd bez známky. Hoci to mali mať zo systému za drahé milióny okamžite - vypisovali SPZ zo snímok ručne a zdôvodnili si to tým...

Niečo je tu, neviem ako je to momentálne:
https://auto.pravda.sk/poradna/clanok/5 ... ch-rokoch/
Ryan Giggs
VIP
VIP

"(2) Pokutu možno uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa orgán príslušný uložiť pokutu dozvedel o porušení povinnosti, najneskôr však do piatich rokov, keď k porušeniu povinnosti došlo."

Takže nie, nie je pravda, že to nie je časovo obmedzene. Nie je to ani pravne a fakticky možne aby nebola premlčacia doba. Bolo by to v rozpore s EU legislativou a pravdepodobne aj v rozpore s ľudskymi pravami.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

starysomar totiž zaplatil aj za priestupok, ktorý už bol premlčaný a štát tú pokutu vymáhal teda nezákonne.

Nuž ale keď mu robí radosť sponzorovať štátny rozpočet, tak mu toto hobby neberiem :D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Zas trepeš (Tvojej hobby zrejme) - od kedy sa príslušný "orgán" čo bol úrad, ktorému to naozaj prišlo až po... Je to bordel no je to tak - v zmysle zákona mali pravdu (ak to rátajú na mesiace a nie dni) a nie je v ňom, dokedy to im musí oznámiť prevádzkovateľ systému kontroly.
No možno až budeš veľký - zariadiš lepší systém :)
Zatiaľ to vyzerá, že si presvedčený že vieš všetko najlepšie.
Ryan Giggs
VIP
VIP

To nie je o presvedčeni, ale o faktoch. Platny zakon hovori jasne, vyššie to maš citovane. Tak si to doštuduj, nech nevyznieš ako hlupak. Ak ti poslali pokutu po premlčacej dobe, to sa stať môže a ty ju môžeš dobrovoľne zaplatiť ak chceš, ale nemaš povinnosť. V takych pripadoch sa podava niečo čo sa vola namietka premlčania. Ak si ju nepodal a zaplatil, je to žiaľ tvoj problem, nie problem presvedčenia, nie problem neexistencie zakona.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Áno "...odkedy sa Okresný úrad o priestupku dozvedel..." Objektívne dcéra prešla bez diaľničnej. Namietal som hlavne skrz to, že hodne drahý systém za naše dane nefungoval ako mal, čo sa mi ako občanovi nepáči.

Až sa Vám to niekomu prihodí - skúste to preargumentovať Vy. Skúsil som. Je toho vrátane môjho odporu cez 30 strán)
Mám za to, že nemali pravdu, je to viac, než dva a viac, než tri roky, no súdiť sa zo štátom som nemal a stále nemám kedy. Niečo zo skenov som pochopiteľne odstránil.

09.12.2017 - jazda
11.12.2019 - sa úrad dozvedel
18.12.2019 - platobný rozkaz
00.jpg
01.jpg
02.jpg
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

To je klasická odpoveď od správneho orgánu 1. stupňa, ktorý v 99% prípadov rozhodne o vine obvineného, keďže tam pracujú obyčajní úradníčkovia, ktorí nemajú páru o tom, aké zákony platia. Samozrejme sa ale môžeš odvolať k vyššiemu správnemu orgánu, čo je väčšinou mestský/okresný súd, na ktorom už pracujú vyštudovaní právnici, takže tí už zväčša vedia, na čo majú právomoci a na čo nie a kedy sa im oplatí trvať na vine a kedy nie.

Ja som už 2 správne konania v ČR vyhral, ale tie moje domnelé priestupky stáli na takej vode, že už prvostupňový správny orgán (magistrát) sa na to vykašľal a priestupky sa premlčali.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Díky za radu, ak by sa dačo podobné ešte prihodilo, založím si. Možno až budem na dôchodku, bude čas hádať sa so štátom. Abude treba zrejme.
heker
Redeemer
Redeemer

Kazdopadne je to cele zle spravene zo strany starehosomara. Rozkaz o pokute dosiel zrejme doporucenym listom s lehotou na prebratie 18 dni, pripadne elektronicky na slovensko.sk. Ak 18.decembra list vyhotovili, dalsi den isiel do posty, tak posledny den dorucenia by bol niekedy okolo 6. az 8. januara. Odpor proti rozkazu, platobnemu rozkazu atd... je nutne podat v zakonnej lehote do 15 dni. Ako vidiet z prilozenych scanov, tak si myslim, ze odpor nebol ani podany a teda sa stal rozkaz pravoplatnym, voci tomu sa da podat uz len mimoriadny opravny prostriedok. Mimoriadnym opravnym prostriedkom sa neda zmenit ani zrusit pokuta, da sa uz len zmenit to kto bol vodic. Cize ak by starysomar namietal, ze auto nesoferoval on, ale napriklad jeho dcera ci manzelka, tak v pravoplatnom rozkaze sa zmeni tento udaj a pokuta prejde na nich.

To, ze starysomar nevyuzil zakonnu moznost a nepodal vcas odpor znamena, ze si neuplatnil svoje prava v zmysle zasady z cias rimskeho prava, ktore sa uplatnuje - vigilantibus iura scripta sunt, tj. prava patria bdelym (obcas oznacovane ako prava patria ostrazitym). Aj v obchodnom prave, aj v pripade exekucii, aj v pripade Trestneho poriadku platia zakonne lehoty a ked ich strana sporu nestihne a poda odpor ci odvolanie neskoro, tak je jedno, ci vyssi spravny organ, prokuratura alebo sud sa uz naslednym odvolanim/odporom nezaobera a len odpisu, ze to bolo podane po lehote a odvolaju sa na paragraf zo zakona, kde je uvedena lehota.

Takze nepochybil uradnik, ani organ, ale jediny kto pochybil, tak bol starysomar. A tie dristy, ktore opat prezentuje Pilifo su pre mna akurat tak na smiech, kedze tu opat pise o chybach uradnikov, ako s nimi bojuje atd. Ale to tu uz par rokov omiela na fore, ze ako uspel v konani v Cesku.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Ryan Giggs napísal: 15 okt 2023, 12:19 "(2) Pokutu možno uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa orgán príslušný uložiť pokutu dozvedel o porušení povinnosti, najneskôr však do piatich rokov, keď k porušeniu povinnosti došlo."
starysomar napísal: 15 okt 2023, 18:23 09.12.2017 - jazda
11.12.2019 - sa úrad dozvedel
18.12.2019 - platobný rozkaz
Pilifo napísal: 15 okt 2023, 14:42 starysomar totiž zaplatil aj za priestupok, ktorý už bol premlčaný a štát tú pokutu vymáhal teda nezákonne.
Priestupok vznikol 9.12.2017, trojročná premlčacia lehota, ktorá sa úvádza v platobnom rozkaze, by uplinula 9.12.2020, päťročná 9.12.2022. Čiže Pilifo klame ak tvrdí, že skutok už bol premlčaný a starysomar zaplatil niečo čo nemusel. Ůrad sa o priestupku dozvedel po dvoch rokoch a dvoch dňoch, čo je v lehote do troch/piatich rokov od spáchania priestupku a o osem dní neskôr vydal platobný rozkaz, čiže aj úrad dodržal svoju zákonnú lehotu dva roky od dozvedenia sa. O čom to tu je? Či mi dačo ušlo?
heker
Redeemer
Redeemer

O troch rokoch sa v zakone nepise. Sam si to citoval a pisu sa dva, resp. pat rokov. Tiez si treba uvedomit to, ze ak 9.decembra isiel autom po dialnici bez znamky, tak neznamena, ze premlcacia doba uplynie o 2 roky presne v tento datum. Pretoze sa pise, ze ako sa o tom urad dozvedel. A ak to dialnicna spolocnost alebo SkyToll poslu na urad napriklad o mesiac po tej jazde, tak sa urad dozvedel o tom neskor a premlcacia lehota teda bezi az od toho dna, nie?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

heker 15 okt 2023, 20:24 - pri všetkej úcte myslieť si znamená hovno vedieť :)
heker
Redeemer
Redeemer

Teraz skus normalne argumentovat k tomu co som napisal.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Pozri si to lepšie - najviac...do troch
Mne je to sedem, je to len upozornenie že je v tomto prdelákove lepšie problémom predchádzať, než ich riešiť.
Ako som opakovane písal - dcéra prešla bez..., nemal som problém zaplatiť len ma sralo za čo sme na daniach prispeli na nefungujúci systém. Tak som (v rámci dlhšej maródky) skúsil.
Ryan Giggs
VIP
VIP

starysomar napísal: 15 okt 2023, 18:23 Áno "...odkedy sa Okresný úrad o priestupku dozvedel..." Objektívne dcéra prešla bez diaľničnej. Namietal som hlavne skrz to, že hodne drahý systém za naše dane nefungoval ako mal, čo sa mi ako občanovi nepáči.
Ja som neskumal kedy sa ti to stalo. Len som reagoval na tvoje predošle tvrdenie, že pokuta nie je časovo obmedzena.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

heker
o troch rokoch sa píše v tom rozhodnutí, čo tu starysomar dal, je to tam podčiarknuté. A rovnako aj v tom rozhodnutí aj v citácii ryana gigsa sa píše najneskôr do troch(resp. piatich rokov), keď k priestupku došlo. Teda dátum 9.12.2017 je den spáchania priestupku a od tohto dátumu sa má rátať celková premlčacia lehota 3/5 rokov. Ak to úrad nestihne do tejto doby, pokuta je premlčaná.

Z toho rozhodnutia je zrejmé, že priestupok sa stal 9.12.2017 o 11:57:48 na D1 5km smr TN.
Napísať odpoveď