ťažko definovať snoba, ale je to taký premudrelý prejav, akože ja nemám chybu, bez emócií, pozrel som aj nejakú definíciu: Snobizmus je predstieranie vznešenosti alebo autentického príjmu estetických kvalít.
To mi sedí na Korčoka, ale každý môže voliť ako chce. Zaujímavé je to, že keď vyhral Kiska, Čaputová, alebo ešte Dzurinda, tak ich nevoliči to strpeli, ale keď vyhráva opačný tábor, tak pravičiari, "progresívci" a pod. hneď rozprávajú o porušovaní demokracie, o odsťahovaní, a špekulujú komu by bolo treba odobrať volebné právo.
Voľby zatiaľ takto, ako píše Dag Daniš:
Korčok zasvietil. No zároveň si vystrieľal všetky náboje hneď v prvej bitke
Spoiler
Pellegrini ich má aj po slabšom výsledku z prvého kola stále pomerne bohaté. Môže čerpať nové posily z tábora voličov Harabina. A k tomu aj z radov maďarských voličov, pre ktorých je Korčok neprijateľný. V súčte ide o množinu 15 percent voličov. Ďalšie zálohy môže mať v radoch voličov koalície, ktorí prvé kolo vypustili (uspatí predpoveďami o vysokom náskoku Pellegriniho). Vo finále by – hypoteticky – časť z nich mohla prísť voliť proti Korčokovi.
Na druhej strane, Korčok už zrejme zálohy nemá. Jeho tábor nadoraz mobilizoval sily hneď v prvom kole. Priestor pre ďalší rast Korčoka je tvrdo limitovaný. Malú časť podpory môže získať od voličov Matoviča, Kubiša či Dubovského. Sú to však drobné…
Jednoducho, makropoliticky platí, že vládne strany majú spolu s táborom Harabina a Aliancie volebnú väčšinu. Ak chce Korčok v druhom kole rásť, bude musieť strhnúť na svoju stranu časť provládnych voličov. A na to má veľmi slabé predpoklady.
Ďalší dôvod, ktorý otvára šance Pellegrinimu, je presvedčivá dominancia Korčoka v prvom kole. Na voličov vládnych strán to môže pôsobiť výstražne. Čiže mobilizačne.
(...)
Jednoducho, pred druhým kolom má o niečo lepšie karty Pellegrini než Korčok. Otvorené ostáva len to, čo s nimi uhrá. A čo pokazí, ak bude príliš pasívny a nedôrazný. Lebo prehrať sa dá aj s dobrými kartami. Alebo so slabším súperom. V tom je čaro politiky. A volieb.
S miernym zjednodušením by sa dalo povedať (a predpovedať), že Korčok v druhom kole nemôže vyhrať. Na víťazný úder už nemá silu. Spoliehať sa môže len na to, že Pellegrini si to vlastnoručne prehrá.