Problém s výpoveďou

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Foose19
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Problém s výpoveďou

Príspevok od používateľa Foose19 »

Zdravím,

Chcel by som sa informovať, možno sa tu nájde niekto zbehlí v týchto veciach. Som zamestnaný na TPP štvrtý mesiac. Nedávno som si vybavil prácu v zahraničí a tak som o tom informoval vedúceho že chcem podať žiadosť o výpoveď. Tak som išiel na personálne kde som doniesol papier s tým že žiadam o ukončenie pracovnej zmluvy dohodou podľa paragrafu 60. S tým som išiel za majstrom ktorý mi to podpísal, no potrebujem podpisy aj od manažéra výroby a vedúceho personálneho.

Tak som čakal na ich vyjadrenie a nakoniec ma kontaktovali s tým že, mi moju žiadosť zamietajú pretože tam toho človeka potrebujú. Keďže som ešte agentúrny zamestnanec tak udali podmienky také že, ak chcem výpoveď tak za mňa musí agentúra dosadiť náhradu. V agentúre mi povedali že oni človeka tak rýchlo nezoženú. Ešte mi k tomu povedala že môžem dostať okamžitú výpoveď s tým že budem ešte mesiac vo výpovednej lehote. Lenže to mi nevyhovuje pretože ja potrebujem 12. 10 odísť.

Pôjdem ešte raz za vedúcim a ak sa nedohodneme ako ľudia tak premýšľam nad tým že normálne neprídem do práce, lebo na silu ma tam držať nebude nikto. Preto by som sa vás chcel opýtať čo všetko mi hrozí ak nenastúpim a tým poruším zmluvu. Aké problémy a kde môžu nastať, a či môžem byť nejakým spôsobom pokutovaný a podobne.

Predom sa ospravedlňujem že som to napísal takto dopodrobna, no chcem aby ste vedeli presne ako sa vec má. Ďakujem za prípadne odpovede.
lumir
King
King

Re: Problém s výpoveďou

Príspevok od používateľa lumir »

zo zakona by mala byt vypovedna lehota 1 mesiac (od zaciatku nasledujuceho kalend. mesiaca). t.j. ked si podal teraz vypoved, skonci a ti vypovedna lehota 31.10.2012
.
takze odporucam sa dohodnut..

co sa tyka umyselneho nechodenia do prace, moze sa to skoncit rozne.... okamzitou vypovedou, sankciou do vysky 1 mesacneho platu.. az po:

"Zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi za škodu, ktorú mu spôsobil zavineným porušením povinností pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním. Ak zamestnávateľovi vznikne škoda tým, že zamestnanec prestal chodiť do práce, môže od zamestnanca vyžadovať náhradu škody, a to až do výšky štvornásobku priemerného mesačného zárobku zamestnanca a ak bola škoda spôsobená úmyselne, môže zamestnávateľ okrem skutočnej škody požadovať aj náhradu ušlého zisku."

zdroj.: http://karierainfo.zoznam.sk/
PhYs0c
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PhYs0c »

vždy sa dá dohodnúť, na Slovensku je vyše 400 000 nezamestnaných ľudí, z ktorých značná časť by zobrala hocičo len aby mala nejakú robotu, pochybujem, že agentúra nie je schopná z toľkých ľudí niekoho nájsť
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Prachsprosto ťa vydierajú, čo ti poviem...
Akože väčšiu blbosť ako to s tou agentúrou, že musíš čakať na náhradu, som nepočul, nemá to oporu v ničom, iba v ich hlavách. Tak kur*a, odchádzam z práce a ešte si mám hľadať za seba aj náhradu, lebo ma nepustia? HR personalisti berú 3x také prachy ako ty za čo?

Neprísť do práce je najhoršie možné riešienie, pretože ti hrozí to, čo napísal veľmi správne lumir: náhrada mzdy a v horšom prípade škôd. PN tiež nie je dobré riešenie, pretože ti pošlú kontrolu. BTW nikdy, naozaj nikdy, neprezraď v práci z ktorej odchádzaš dôvody resp. kam odchádzaš. Čím menej vedia, tým lepšie pre teba.

Máš 3 možnosti, buď sa dohodneš (čo ony nechcú evidentne), počkáš mesiac s výpovednou lehotou alebo meisterstuck, ktorý vždy zabere:
príď ožratý do práce, ak nepomôže raz, tak aj zajtra a pozajtra a máš hneď okamžitú výpoveď :)
Phase
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Phase »

begbeee napísal: príď ožratý do práce, ak nepomôže raz, tak aj zajtra a pozajtra a máš hneď okamžitú výpoveď :)
no to si mu teda fakt poradil :-/ precitaj si to este raz co pisal kolega vyssie:
"Zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi za škodu, ktorú mu spôsobil zavineným porušením povinností pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním. Blabla blabla..."
.. Myslis ze tym nieco vyriesis? To je ako neprist do prace..
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Je rozdiel dat vypoved a vypoved dohodou. Ked das vypoved tak ti nemozu klast ziadne podmienky, jednoducho das vypoved, od zaciatku nasledujuceho mesiaca bude plynut vypovedna lehota po ktorej si volny. Ked davas vypoved dohodou, teda sa chces so zamestnavatelom dohodnut na podmienkach - u teba je to datum odchodu, tak zamestnavatel nemusi takuto dohodu prijmut. Ten alkohol ti neodporucam, napisu ti ho zapoctoveho listu ako dovod ukoncenia pracovneho vztahu - ak sa uz neplanujes vratit na Slovensko tak ti to moze byt jedno.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Chodil som na OA a práve o tomto som sa minulý rok učil. Hodím ti tu o tom poznámky verím že ti helfnú keďže je to všetko podľa zákona.

Jednoducho povedané ani alkohol ti nepomôže pretože zamestnávateľ má 2 mesiace až 1 rok na to aby ti dal za to výpoveď. Tzn. že ti ťa podrží do konca budúceho mesiaca a vyrazí ťa. Nebudeš mať prácu ani v SR ani v zahraničí.

Pozri si poslednú časť: Okamžité skončenie PP zamestnancom
Ak máš potvrdenie od lekára že to ohrozuje tvoje zdravie napíšeš to, pošleš mu to/dáš osobne (najlepšie) a na druhý deň nemusíš do zamestnania prísť. No musíš mať dôvod.

Vďaka za K- ty lama.
Prílohy
Skončenie pracovného pomeru.docx
(18.99 KiB) 58 stiahnutí
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Ak prídeš ráno do práce ožratý, že ledva stojíš na nohách, vždy ťa vyhodia. Akú škodu len môžeš narobiť, však netrafíš k stroju... Osobne poznám 3 ľudí, čo to takto riešili.
Foose19
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Problém je v tom že ak by mi dali výpovednú lehotu tak mi to nevyhovuje pretože ja za 2 týždne potrebujem odísť. Celkovo som im dal vedieť mesiac vo pred a aj tak robia s tým problémy. To som si myslel že zmluva "Do ukončenia objednávky" sa ľahko zruší, no evidentne potrebujú robiť problémy.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Normálne sa opi..čo tým stratíš?
Foose19
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Neviem no, ak to bude jediné možné riešenie tak to asi tak spravím, lenže to je zlý spôsobom pretože tak poruším zmluvu a tie veci ktoré hore napísali ostatní.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Daj sa na PN a hotovo. Kde je problem? Ked nahodou dojde kontrola a nebudes doma, tak si si bol kupit jest. Neumries predsa od hladu. Poznam XY ludi, vratane mna, co dali vypoved, potom na PN a nikto nesedel doma 2 tyzdne na riti. A neviem, ako na Slovensku, ale v Nemecku mozem lekarovi nahlasit adresu, na ktorej sa budem pocas PN zdrziavat, ak sa lisi od trvaleho bydliska. Ja som na drzovku dala slovensku adresu, ze tam je kludnejsie a skor sa uzdravim a dovi, dopo.
matoa
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa matoa »

begbeee napísal:Ak prídeš ráno do práce ožratý, že ledva stojíš na nohách, vždy ťa vyhodia. Akú škodu len môžeš narobiť, však netrafíš k stroju... Osobne poznám 3 ľudí, čo to takto riešili.
ja sa tomu síce nerozumiem, ale práve to môže byť tá škoda, že netrafíš k stroju. čo ak majú niečo splniť v ten deň a závisí to od teba či to stihnú alebo nie? a ty sa tam dotrepeš ožratý? nie vždy môže kolega dobehnúť zaskočiť :)
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Ako som hovoril, aj keď príde ožratý on si ho tam môže nechať a vyhodiť ho až pár dní po tom ako mal ísť preč (ale to by mu to musel robiť zamestnávateľ náročky a za to by sa ho dalo žalovať no ak by si požil alkohol tak súd nepripadá v úvahu).

A kontrola pri PN chodí a to že si si bol kúpiť jesť neobstojí. Máš vychádzku 2x denne 2 hodiny od ktorej, do ktorej môžeš ísť mimo domu. Ak ťa doma nezastihnú v dobe kedy si tam mal byť máš problém. Jedine že by si doniesol potvrdenie od lekára že si bol v tej dobe u neho.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Choď za doktorom, nech ti dá posudok, že nemôžeš vykonávať danú prácu a hotovo. Prípadne zohnaj náhradu pre agentúru. Ďalšia možnosť je, že nafúkaš. U nás tiež robili jednému chlapovi problémy, tak isto potreboval vycestovať a nechceli ho pustiť. Prišiel s kamerou, začal si natáčať výrobu a keď sa ho opýtali, prečo to robí, : "Nech aj iní vidia, ako tu ****** ludi za robotu !" - dostal hodinovku.
Počul som, že doktor môže pri PN udeliť aj nonstop vychádzky - je to pravda ? A po druhé - čo keď ho chytí kontrola a nebude doma 3x za sebou ? nedostane maródku ? Alebo si bude musieť platiť zdravotné poistenie za daný mesiac samostatne ? Ak by to tak bolo, tak pre tých pár € sa ti tu neoplatí ostávať.
Foose19
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Keď si vybavím u doktora posudok že nemôžem vykonávať danú prácu, nebudem mať potom v budúcnosti problém keby chcem podobnú prácu vykonávať? Pracujem v elektropriemysle, je to môj obor čiže rád by som v tom ešte pracoval pokiaľ sa nájde dobra ponuka :D
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Podla toho, kolko bude v obalke.
Foose19
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Ja nemusim davat nic do obalky :D
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

tak potom co sa pytas :D
ti napise posudok znovu ze uz mozes keby bol problem a ked je to taky kamarat...
ale pozri, pre buducnost, precitaj si aspon svoju pracovnu zmluvu ked uz neriesis zakonnik prace a potom sa podla toho riad pri hladani dalsieho zamestnania a nedohaduj si job o dva tyzdne ked mas mesacnu vypovednu lehotu.
Foose19
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Nečakal som že sa budú takto chovať keď mám zmluvu v podstate nemám žiadnu pretože tam mam napísane že "Do ukončenia objednávky," keď som sa opýtal že kedy končí tak povedali že nevedia. Preto si myslím že takú zmluvu môžem vypovedať kedykoľvek. Viem že keby som na dobe neurčitej tak tam mám 3 mesačnú výpovednú lehotu, alebo keď mám zmluvu na dobu určitú tak ma zamestnávateľ nemusí prepustiť skôr ako je dané v zmluve. Čiže takáto zmluva sa moc nelíši od zmluvy na skúšobnú dobu.

Preto nebudem riešiť žiadneho lekára ani nič, proste im poviem že končím a hotovo.
Napísať odpoveď