snazim sa rozbehat starsi notebook aby som na nom mohol robit drobne kodenie.
je tam core 2 duo p8400, 2 jadra 2,26 GHz. neni to nic extra ale na beznu pracu by to malo stacit.
pamatam si este ked ten notebook pouzivala manzelka ze bol strasne spomaleny a procesor bol furt na 100%. vtedy som to daval za vinu windowsom ze su nenazrane.
teraz som tam ale nainstaloval linux (xubuntu), cista instalacia, nic nebezi len firefox a v nom jedno okno, hojko. ked pozriem task manager tak nonstop 100% vytazenie. pamat vytazena na 60%.
ale ked sa pozriem na jednotlive procesy tak dohromady nezeru viac nez 10% (par ich je tam 1-2% a zbytok 0%).
otazka znie, je mozne ze je procesor proste posahany a furt hrabe? je mozne ho vymenit a na nete by som vedel zohnat pasujuci procesor, ktory by bol vykonnejsi (len trosku 2,26 -> 2,60, stale dvojjadro).
myslite ze by to pomohlo?
teraz som 2 dni riesil ze furt ventilator ide na 100%, na nete pisali ze dedikovana grafika je proste nenazrana, tak som skusal vsetko vycistit, prepastovat, prepaskovat... uz som objednal novu bateriu a planujem aj viac ram, ale ci to nebude vsetko uplne zbytocne ked je notebook nepouzitelny kvoli neustalemu 100% vytazeniu procesora.
TLDR:
je mozne aby bol procesor posahany takym stylom ze bude normalne fungovat akurat pojde neustale na 100%? (este ma napadlo ze pokial som len v biose tak je kludny). pomohla by vymena procesora v notebooku?
procesor na 100%
Re: procesor na 100%
Najskor reset biosu. Potom skus otestovat disk cez HD Tune alebo nieco podobne. Potom pamate cez Memtest86. Tym vylucis zakladne chyby. Procesor mozes vymenit za rovnaky, niektore dosky zvladnu aj lepsi o model v danej rade. Treba pozriet specifikaciu, ktoru castokrat ani nenajdes. Podla mna vsak davas peniaze do starej haraburdy. Cinska bateria za 35 eur ti po par mesiacoch odide, original moze stat aj 100 eur. K tomu ramka. Radsej kup nieco novsie s SSD, sice priplatis, ale bude to svizne.
O chybe pri ktorej by procesor ostal vytazeny na 100 % a pritom dalej fungoval som este nepocul a ani sa mi nic nepodarilo vygooglit. S
Ak vypnes firefox, mas stale vytazenie 100 %?
Skus pozriet ci nemas zapnuty nejaky power saving, mozno ti to podtaktovalo CPU a preto nestiha.
Na zaver tam skus dat este nejaky starsi OS - cisty Windows 7, pripadne aj XP alebo nejaku minimalisticku verziu linuxu. Je mozne, ze dvojjadro uz nezvlada moderne aplikacie.
Dobra rada: priklanam sa k hekerovi, davat do tohto dalsie peniaze je zbytocne. Skor pohladaj nejaky bazarovy alebo repasovany Thinkpad, pripadne nieco ine z "enterprise" notebookov so 4 jadrovym CPU a k tomu kup SSD. Vysledok bude neporovnatelne lepsi. Ak nutne nepotrebujes notebook, tak ber normalny PC, z bazosu si za cenu slabeho laptopu postavis slusny PC, ktory bude vykonnejsi, tichsi a s vacsim priestorom na upgrade. Plus bude mat lepsiu ergonomiu a vacsi monitor.
Ak nechces novy, tak namiesto RAM kup SSD, to pomoze viac. No az po vyrieseni problemu s CPU.
Ak vypnes firefox, mas stale vytazenie 100 %?
Skus pozriet ci nemas zapnuty nejaky power saving, mozno ti to podtaktovalo CPU a preto nestiha.
Na zaver tam skus dat este nejaky starsi OS - cisty Windows 7, pripadne aj XP alebo nejaku minimalisticku verziu linuxu. Je mozne, ze dvojjadro uz nezvlada moderne aplikacie.
Dobra rada: priklanam sa k hekerovi, davat do tohto dalsie peniaze je zbytocne. Skor pohladaj nejaky bazarovy alebo repasovany Thinkpad, pripadne nieco ine z "enterprise" notebookov so 4 jadrovym CPU a k tomu kup SSD. Vysledok bude neporovnatelne lepsi. Ak nutne nepotrebujes notebook, tak ber normalny PC, z bazosu si za cenu slabeho laptopu postavis slusny PC, ktory bude vykonnejsi, tichsi a s vacsim priestorom na upgrade. Plus bude mat lepsiu ergonomiu a vacsi monitor.
Ak nechces novy, tak namiesto RAM kup SSD, to pomoze viac. No az po vyrieseni problemu s CPU.
ssd disk som tam strcil ako prvy, ten je urcite ok. pamate skusim otestovat dnes vecer, teraz uz nestiham.
tie procesory som uz pozeral, mam presne zoznam ktore tam pasuju, aj som pozeral na bazosi za 25 eur by som zohnal upgrade.
v prilohe je screenshot task manageru hned po zapnuti, nic nebezi len task manager (a appka na screenshoty). os som tam prave daval xubuntu lebo je to nenarocne, predtym som skusal klasicke ubuntu a to bolo este podstatne horsie.
ten notebook sa dodaval s vistami, tak neverim tomu ze by nezvladal osekane ubuntu. toto su poziadavky na xubuntu:
ide o to ze ja dalsie pc viac menej vobec nepotrebujem, len ten notebook lezi doma uz niekolko rokov a tak som ho chcel ozivit. on ked bol novy tak to vobec nebol zly stroj (je to dell latitude e6400). ja to chcem len na to aby som mohol sediet na gauci a nieco skriptovat pri pozerani telky s manzelkou a nie sediet za desktopom.
kupit novy (bazarovy) by stalo 100-200 eur a aj tak by som tam najskor potreboval vymenit baterku. takto baterka 35 eur, pamate 20 eur a popripade ten procesor dalsich 20 eur.
ja som tiez este nepocul o tom ze by procesor sa takto potentoval, preto pisem sem. ale fakt nic ine ma nenapada ked ide furt 100% a pritom system ukazuje ze nic ten procesor nevyuziva.
//autoeditácia príspevku (25 Jún 2018, 13:06)
drobny update.
po tom co som skusil vsetko co ma napadlo (vyupdatovat system, zbehnut memtest a podobne), posledna vec co mi ostavala bolo zbehnut diagnostiku na CPU, intel ma na to nejaky tool ale samozrejme bezi len pod windowsami.
tak som nahodil windowsy a puf, problem nie je. po pociatocnych updatoch a instalacii drajvrov procesor sa drzi na cca 20% ked nic nerobim.
cely cas som sa tam snazil narvat linux len preto lebo som dufal ze bude menej zravy a pobezi sviznejsie. sice stale neviem kde bol problem ale windows mi vyhovuje mozno viac nez linux, tak to nebudem dalej riesit.
baterku novu mam, este kupim ramky aby som mal 4gb a budem spokojny.
tie procesory som uz pozeral, mam presne zoznam ktore tam pasuju, aj som pozeral na bazosi za 25 eur by som zohnal upgrade.
v prilohe je screenshot task manageru hned po zapnuti, nic nebezi len task manager (a appka na screenshoty). os som tam prave daval xubuntu lebo je to nenarocne, predtym som skusal klasicke ubuntu a to bolo este podstatne horsie.
ten notebook sa dodaval s vistami, tak neverim tomu ze by nezvladal osekane ubuntu. toto su poziadavky na xubuntu:
podtaktovany by tiez nemal byt, system ukazuje 2,26 MHz a dokonca som aj v biose vypol nejake dynamicke taktovanie aby stale bezal na rovnakej frekvencii.The following are minimum requirements for Xubuntu:
512 MiB of system memory (RAM)
5 GB of disk space
Graphics card and monitor capable of 800x600 resolution
700 MHz Processor
Recommended for Xubuntu 16.04.3 64-bit or later:
1~2+ GiB of system memory (RAM)
8~16+ GB of disk space
Graphics card and monitor capable of 1024x768 resolution
Dual Core processor
ide o to ze ja dalsie pc viac menej vobec nepotrebujem, len ten notebook lezi doma uz niekolko rokov a tak som ho chcel ozivit. on ked bol novy tak to vobec nebol zly stroj (je to dell latitude e6400). ja to chcem len na to aby som mohol sediet na gauci a nieco skriptovat pri pozerani telky s manzelkou a nie sediet za desktopom.
kupit novy (bazarovy) by stalo 100-200 eur a aj tak by som tam najskor potreboval vymenit baterku. takto baterka 35 eur, pamate 20 eur a popripade ten procesor dalsich 20 eur.
ja som tiez este nepocul o tom ze by procesor sa takto potentoval, preto pisem sem. ale fakt nic ine ma nenapada ked ide furt 100% a pritom system ukazuje ze nic ten procesor nevyuziva.
//autoeditácia príspevku (25 Jún 2018, 13:06)
drobny update.
po tom co som skusil vsetko co ma napadlo (vyupdatovat system, zbehnut memtest a podobne), posledna vec co mi ostavala bolo zbehnut diagnostiku na CPU, intel ma na to nejaky tool ale samozrejme bezi len pod windowsami.
tak som nahodil windowsy a puf, problem nie je. po pociatocnych updatoch a instalacii drajvrov procesor sa drzi na cca 20% ked nic nerobim.
cely cas som sa tam snazil narvat linux len preto lebo som dufal ze bude menej zravy a pobezi sviznejsie. sice stale neviem kde bol problem ale windows mi vyhovuje mozno viac nez linux, tak to nebudem dalej riesit.
baterku novu mam, este kupim ramky aby som mal 4gb a budem spokojny.
- Prílohy
-
- Screenshot_2018-06-21_08-30-58.png (66.11 KiB) 963 zobrazení