Radiologia
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
9 bude urcite vediet bell, ona uz ma za sebou nejaku tu internu.
vysetrenie makkych tkaniv- nic ma nenapada, unaveny som
pankreas: urcite klinicke priznaky (diabetes atd), biochemicke markery (enzymy), urobil by som USG a pripadne MR
cholecystolithiasis: urcite klinika (ta je ostatne vsade), biochemia (zvysene pecenove enzymy svedciace pre uzaver zlc. ciest), USG. to podla mna staci
metastazy do pluc: klinika (problemy s plucami), biochemia (onkomarkery), potom urcite MR
stitna zlaza: klinika (zvacsena, je hmatna, zvyseny metabolizmus, pripadne vypulene oci, ak je zvysena produkcia hormonov), biochemka (zvysene hormony), robi sa ultrazvuk
pryja: ja som debil, mna napadlo hned zavadzanie katetra do srdca. sorry
vysetrenie makkych tkaniv- nic ma nenapada, unaveny som
pankreas: urcite klinicke priznaky (diabetes atd), biochemicke markery (enzymy), urobil by som USG a pripadne MR
cholecystolithiasis: urcite klinika (ta je ostatne vsade), biochemia (zvysene pecenove enzymy svedciace pre uzaver zlc. ciest), USG. to podla mna staci
metastazy do pluc: klinika (problemy s plucami), biochemia (onkomarkery), potom urcite MR
stitna zlaza: klinika (zvacsena, je hmatna, zvyseny metabolizmus, pripadne vypulene oci, ak je zvysena produkcia hormonov), biochemka (zvysene hormony), robi sa ultrazvuk
pryja: ja som debil, mna napadlo hned zavadzanie katetra do srdca. sorry
ehm, ak toto ma dat na test, tak to je podla mna blbost, lebo ako mozete vediet , vy prvaci, co nemate dostatok skusensti a vedomosti o medicine ? A hlavne klinickych veci ?fizz napísal:
9.. Racionálny algoritmus pre:
vyšetrenie mäkkých tkanív
vyšetrovanie pankreasu
diagnostiku cholecystolithiasy
diagnostiku metastáz do pľúc
diagnostiku ochorení štítnej žlazy
diagnostiku ochorení štítnej žlazy- opytas sa take otazky, ktore by svedcili pre ochorenie šž - bud hyper alebo hypotyreozu
nahmatanie šž a potom popis co si nahmatala
sono šž
vysetrenie krvi na tyroidalne hormony
scitigrafia
metastazy do pluc - fyzikalne vysetrenie moc neprekazuje metastazy
onkomarkery - mozno
RTG pluc
MR - na poslednom mieste
vysetrenie pankreasu -
vysetrenie pankreatickych enzymov (amylaza, lipaza v sere )
vys. exokrinnej funkcie - elastaza v stolici, chymotrypsin v stolici
vys endokrinnej funkcie na dg cukrovky ( glukoza v krvi , moci, oGTT - oralny glukozo tolerancny test - podanie glukozy peroralne a meranie hladiny glukozy v krvi v pravidelnych intervaloch )
sono
CT
cholecystolytiaza - fyzikalne vysetrenie ( to co vsetko je lekar schopny zistit svojimi zmyslami o pacientovi )
odobratie krvi - bilirubin, cholesterol
sono
ECRP - endoskopicka retrogradna cholangiopankreatikografia (endoskopicky sa nasonduje Vaterova papila, selektivne sa kanyluje ductus choledochus s ductus pancreaticus - ich plnenie kontrastnou latkou sa sleduje na TV monitore RTG pristroja)
makke tkaniva - ehm, siroky okruh
fyzikalne vysetrenia, pohmat
sono
CT
MR
zajtra ked na nieco napadne, tak to editnem
ades - heh, aj ty mas za sebou nejaku tu internu