Regulátor RC35

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Martin502
Medium Expert
Medium Expert

Regulátor RC35

Príspevok od používateľa Martin502 »

Ahojte. Mám nízko teplotný kotol Buderus U52 reguláciu RC35. Vykurovacia plocha 130m2. Dom je nezateplený, vymené sú plastové okná. Kotol má spotrebu 20m3 za deň pri teplote deň 20 noc 19 stupňov. Na kotly je voda na 60 stupňov. Regulátor kúri podľa vnútornej teploty.
Max VV na regulátory 57 stupňov
Min VV 5 stupňov
Typ budovy stredná aj keď nwm či by nemala byť nastavená ťažká dom je s tehál. Prosím poraďte ako to znížiť šak mám v podstate ledva teplo a taká spotreba????????? :(
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Regulátor RC35

Príspevok od používateľa beardie »

zateplit, v noci teplotu na 18 stupnov, prestavky v kureni cez den (nemusi to slahat 12 hodin denne na 20 stupnov, staci vzdy par a par hodin), vypinat kurenie ked v miestnosti nie si,...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Re: Regulátor RC35

Príspevok od používateľa Gothar »

Vychadza to na 200 kWh energie za den. To je je 1.54 kWh na m2 plochy. Za celu sezonu (180 dni) to vychadza na 276 kWh/m2. To je 49 680 kWh za rok, co je presne v strede predpokladanej spotreby ked sa plyn pouziva na kurenie (D3). Cize spotreba je to normalna, pri cene 0.049 €/kWh to vychadza na 2434 € za rok a teda 202 € na mesiac, co je tiez celkom normalna platba.
Tych 276 kWh/m2 je taky horsi standard nezateplenych budov. Spotreba na kurenie pre nizkoenergeticke domy zacina na 50 kWh/m2.
Skus este zateplit strechu, robi sa to nastriekanim izolacnej peny do dutiny pod strechou a tym mozes usetrit viac ako zateplenim stien.
Aby som to uzavrel - spotreba je v podstate normalna, aj ked velmi vysoka a riesenie treba hladat v zatepleni, pripadne spravnej regulacii. Nastavenie na tazku budovu teoreticky moze pomoct, ale tam sa uz pocita s velkou akumulaciou tepla a to by si musel mat dost hrube mury :)
Napísať odpoveď