A keby chcel niekto vedieť, prečo sa pýtam, tak len tak zo zaujímavosti...
Severské priezviská
-
Sagittarius
Guru
Severské priezviská
Chcel som sa spýtať aké máte informácie do dedení severských priezvisk. Myslím konkrétne priezviská v Dánsku, Nórsku, Švédsku a na Islande. Pretože som počul, že na Islande "dedí" syn/dcéra po priezvisko po otcovom mene napr. keď sa otec volá Johan, tak syn má priezvisko Johansson ako Johanov syn (son) a dcére sa pridáva slovo dothir (ako dcéra). A chcel by som sa spýtať, či to funguje takto aj súčasnosti.
-
Začiatok Konca
Professional
-
P41NK1LL3R
Light Professional
Takto je to nielen v Rusku, ale vo viacerých krajinách bývalého Sovietskeho zväzu...wolodo napísal:v rusku mas svoje druhe meno po otcovi(napr. ivan)
a ja sa volam ivan tak meno je Ivan ivaniovic kazarskchy...... hehe celkom dobre meno som vymyslel
Zhodou okolností sa môj spolubyvajúci volá práve Ivan Ivanovič... (je z Ukrajiny)...
K téme: áno na Islande to tak stále funguje a je to veľmi zaujímavé...
-
Sagittarius
Guru
-
Sagittarius
Guru
fuha no ja by som to typoval na nejaky jazykovedny ustav, ale taketo veci sa daju zistit ciastocne aj na matrike a podobne, raz som pracoval s jednou kronikou napr. kde bolo spominane ze ten a ten clovek prisiel napr z moravy a podobne, cize v tom pripade sa clovek dozvedel o povode a mohol patrat po dalsich informaciach konkretne tam odkial pochadzali jeho predkovia, a casto sa da povod aj odhadnut samotnym priezvyskom, napr. ked sa clovek vola Hrobar, Kovac, Schuster,... tak je zrejme ze je to odvodene od remesla jeho predkov a casto je to takPantinela napísal:Neviete náhodou poradiť, kde by som si mohla dať zistiť význam a pôvod priezviska? Nemyslím celý rodokmeň, iba všeobecne pôvod mena. Ď.
a bolo tam spomenute aj priamo pri daktorych priezviskach ako vznikli, ved nie je to zasa az tak davno kedy sa zacali pouzivat priezviska