Skleroza Multiplex

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Model
Light Professional
Light Professional

Skleroza Multiplex

Príspevok od používateľa Model »

ahojte ma niekto skusenosti s touto chorobou alebo ma niekoho blizkeho co trpi sklerozou multiplex :?: :?: :!: Zislo by sa mi nejake info lebo mam take tusenie ze ci nahodou sklerozu multiplex nemam :cry:
pryja
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Medzi bežné symptómy u ľudí so SM patrí:
Abnormálne pocity – niektorí ľudia so SM pociťujú zvláštne vnemy, napríklad pocit chladu, znecitlivenia, tŕpnutia alebo svrbenia.
Poruchy videnia – napríklad rozmazané videnie alebo strata schopnosti rozoznávať farby, zväčša iba na jednom oku.
Únava – jeden z najčastejších príznakov SM. Neprestajná unavenosť, ktorá nekorešponduje so stupňom neurologickej poruchy alebo léziami na MRI, no súvisí s depresiou.
Motorická dysfunkcia – napríklad stuhnutosť, slabosť, strata sily vo svaloch, stavy kŕčovitosti v končatinách. Problémy s udržaním rovnováhy – namáhavá chôdza alebo chvenie.
Problémy s ovládaním mechúra a čriev – napríklad problémy s vyprázdňovaním mechúra, zápcha.
Sexuálne problémy – napríklad impotencia alebo strata citlivosti.
Bolesť – na akútnu bolesť (t. j. bolesť za okom) alebo chronickú bolesť (t. j. v končatinách alebo chrbte) sa sťažuje z času na čas veľa ľudí so SM.
Na google je toho viac nez dost.
Model
Light Professional
Light Professional

hej pozeral som aj google ale aj nejake take realne rady by sa mi hodili nie len vypisane stale tie iste veci.....
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Realne rady? Chod za doktorom, on ti skor povie ci mas ci nie nez my tu na fore...
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Ako si na SMko prisiel??
Mas Zahmlene, rozmazane, zdvojene videnie?? Alebo stuhlost/slabost svalov??

Ak mas nejake nejasnosti rozhodne zabehni za lekarom.
V pociatocnom stadiu by sa to malo dat obmedzit.

-->Tu<-- mas objasnene priznaky, Prevenciu, Rehabilitacie atd...
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Presne tak, ta choroba sa diagnostikuje velmi tazko, neviem co ti tu mame my laici poradit /mozno nelaik ades :D /. Ak ti casto trpnu koncatiny, padaju ti veci z ruky, alebo mas nejake problemy s videnim napriklad, tak stara dobra rada :arrow: tvoj detsky lekar.
Ale ked ti mam pravdu povedat, pise sa o tom vela a je to choroba, ktora postihuje prevazne mladych ludi, takze mna tiez obcas napadne, ked mi trpne ruka, alebo noha, ze ci u mna nezacina SM. Je to po rakovine druha choroba, z ktorej mam najvacsi strach.
Model
Light Professional
Light Professional

Nooo zdvojene videnie nemam....slabsie vidim na prave oko ale to uz dlhodobo...uz vela rokov a na lave vidim normalne...aa trpnutie neviem koncatin ale bolievaju ma nohy ale trpnutie to nie je....lebo kedby mi trpli v podstate by som si ich necitil.....neviem mam strach....

Mal som pred Vianocami podozrenie na inu vaznu chorobu ale vlastne mi nic nebolo ale psychika je psychika...a k tomu sksuky na vysokej skole neviem nemoze to byt z velkeho stresu co som mal????
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Skus ist niekam ist oddychnut. Mozes mat len problem zo stresu, Nadmernej psychickej/fyzickej namahy, zlej zivotospravy.
Nemusi to byt hned SM
Model
Light Professional
Light Professional

Shark NX napísal:Skus ist niekam ist oddychnut. Mozes mat len problem zo stresu.
Nemusi to byt hned SM
a obcas ma bolieva hlava
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

To asi kazdeho ... Hlavne pri dnesnom pocasi.
Model
Light Professional
Light Professional

noo len ako vidim pri mojom stasti sa to potvrdi a to som neni este u lekara... :?
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Netreba byt pesimista ;) Psychika je najdolezitejsia :) Tym ze zo seba budes robit Hypochondra tomu nepomahas ;)
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

pryja napísal:tvoj detsky lekar.
na to si ako prisla, ze zrovna detsky? :lol:
autorovi temy: ako si "zistil", ze mas podozrenie na SM? celkom by ma to zaujimalo :) definitivne to totiz zisti az lekar ak sa v krvi potvrdi urcity typ protilatok (je to autoimunitne ochorenie).
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

Model napísal:Nooo zdvojene videnie nemam....slabsie vidim na prave oko ale to uz dlhodobo...uz vela rokov a na lave vidim normalne...aa trpnutie neviem koncatin ale bolievaju ma nohy ale trpnutie to nie je....lebo kedby mi trpli v podstate by som si ich necitil.....neviem mam strach....

Mal som pred Vianocami podozrenie na inu vaznu chorobu ale vlastne mi nic nebolo ale psychika je psychika...a k tomu sksuky na vysokej skole neviem nemoze to byt z velkeho stresu co som mal????
Myslim ze si si odpovedal, prezivas vela stresu, zmen to.
Model
Light Professional
Light Professional

noo ale teraz aj trosku fyzicky pracujem v nasej firme a okrem tych noh nemam problem stat na nohach od rana do poobedia...takze neviem a nepocitujem ze by som bol nejako extra unaveny....a som cital ze pri SM je unava hned ako prvy priznak...takze ja uz fakt neviem :(
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

kamaratovi ju diagnostikovali a pride koli nej o zrak

dali mu nejake lieky, ktore by to mali co najviac oddialit
a tiez mu doktor povedal ,ze tuto chorobu si ludia spajaju s vysokym vekom, ale je to blbost, ze najviac postihuje mladych (myslim, ze vo veku 17-25 +/-)
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

axXis napísal:kamaratovi ju diagnostikovali a pride koli nej o zrak

dali mu nejake lieky, ktore by to mali co najviac oddialit
a tiez mu doktor povedal ,ze tuto chorobu si ludia spajaju s vysokym vekom, ale je to blbost, ze najviac postihuje mladych (myslim, ze vo veku 17-25 +/-)
fuha to ma dost blbe :/ ale ako to ze koli nej pride o zrak? som myslel ze to je choroba co napada nervovy system alebo take nieco
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

SchYzo napísal:fuha to ma dost blbe :/ ale ako to ze koli nej pride o zrak? som myslel ze to je choroba co napada nervovy system alebo take nieco
ufff, no preco to Ti nepoviem, ale vsak zrak je tiez nejako nervovo napajany nie?

ono ide o to, ze sa mu stalo, ze prisiel domov a nic nevidel asi pol dna tak s tym isiel za doktorom. nezistili ziadnu chybu oka tak mu spravili testy na drogy (neverili mu ked povedal, ze ziadne nebral, ba dokonca ani nefajcil marihuanu-mal vlasy do pol chrbta) tak mu spravili magneticku rezonanciu a dali mu tuto diagnozu (po slovensky to je tusim rozstiepena mozgomiechova skleroza alebo tak nejako mu to povedal) odvtedy mu zrak este parkrat vypadol
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

axXis napísal:ufff, no preco to Ti nepoviem, ale vsak zrak je tiez nejako nervovo napajany nie?

ono ide o to, ze sa mu stalo, ze prisiel domov a nic nevidel asi pol dna tak s tym isiel za doktorom. nezistili ziadnu chybu oka tak mu spravili testy na drogy (neverili mu ked povedal, ze ziadne nebral, ba dokonca ani nefajcil marihuanu-mal vlasy do pol chrbta) tak mu spravili magneticku rezonanciu a dali mu tuto diagnozu (po slovensky to je tusim rozstiepena mozgomiechova skleroza alebo tak nejako mu to povedal) odvtedy mu zrak este parkrat vypadol
prakticky vsetko je nervovo napojene na mozog...ale nechapem v com spociva ta choroba, je to virus? alebo je to nieco s genetikou?
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

SchYzo napísal:prakticky vsetko je nervovo napojene na mozog...ale nechapem v com spociva ta choroba, je to virus? alebo je to nieco s genetikou?
no virus to rozhodne nieje, zrejme je to vrodena chyba.
jak s nim budem opytam sa a napisem sem
Napísať odpoveď