peniaze su kus papiera, ktory nema ziadnu prakticku hodnotu (ani to uz nehori dobre), dokonca v dnesnej dobe to uz nie je ani kus papiera, len zopar bitov niekde v cloude.harrison314 napísal: 25 sep 2026, 19:56Peniaze nie su viera, peniaze su prakticka vec, ktora riesi narocnu vymenu tovaru a sluzieb.
jediny dovod preco si ochotny od zamestnavatela tie peniaze prijat je viera v to ze ti ich v obchode bez problemov vymenia za to co realne potrebujes. ten obchod zase veri ze banka tu hodnotu ktoru mas uschovanu u nich prevedie k nim.
rovnako ako ta ateista vysmeje ked ho budes chciet presvedcit ze pojde do pekla tak ta uplne rovnako vysmeje nejaky domorodec (alebo povedzme sused v case vojny) ked sa ho budes snazit presvedcit ze ten kus papiera ma rovnaku hodnotu ako jedlo alebo zbrane.
hra znie zaujimavo, mozno niekedy vyskusam. a uplne suhlasim ze aj moje nazory ovplivnuju zazitky z hier ale zase si treba uvedomovat ze je to furt iba hra, fikcia ktoru si vymysleli ini ludia a to ze je z toho dobra hra tomu nazoru nedava vacsiu doverihodnost alebo vahu...harrison314 napísal: 25 sep 2026, 19:56To je ok, lebo som to chcek vyuzit len ako osli mostik k inej hre - Terra Invicta.
...
To com chcel hlavne povedat, ze vela z toho o com sa tu bavime aj v inych temach, tak moje nazory ovplivnila aj tato hra. Lebo ide sakra do hlbky a vdaka nej som si nastudoval nejake veci aj zo socialnych vied.
rovnako ako scifi autori, niektori mozno maju vela skusenosti, mozno si robili aj vyskum o tom o com chceli pisat ale stale je to iba nazor.
tym chcem len povedat ze to ze 90% scifi knih vykresluje mimozemstanov ako tych co nas budu chciet zabit a znicit nijak realne nezvysuje sance ze ak sem raz nejaki mimozemstania pridu tak ze nas budu chciet ozaj zabit.
offtopic: z toho co pises mi hra pripomina scifi crusader kings