Sme stale otroci?

Diskusie na politické témy...

Sme stale otroci?

Ano, skoro vsetci
5
20%
Ano, cast obyvatelstva, aj Slovakov
7
28%
Ano, ale prevazne len v chudobnych krajinach
2
8%
Ano, ale iba ludia bez moznosti volneho pohybu
3
12%
Nie
8
32%
Neviem
0
Žiadne hlasovania

Celkom hlasov: 25

aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Sme stale otroci?

Príspevok od používateľa aacid »

harrison314 napísal: 25 sep 2026, 19:56Peniaze nie su viera, peniaze su prakticka vec, ktora riesi narocnu vymenu tovaru a sluzieb.
peniaze su kus papiera, ktory nema ziadnu prakticku hodnotu (ani to uz nehori dobre), dokonca v dnesnej dobe to uz nie je ani kus papiera, len zopar bitov niekde v cloude.
jediny dovod preco si ochotny od zamestnavatela tie peniaze prijat je viera v to ze ti ich v obchode bez problemov vymenia za to co realne potrebujes. ten obchod zase veri ze banka tu hodnotu ktoru mas uschovanu u nich prevedie k nim.
rovnako ako ta ateista vysmeje ked ho budes chciet presvedcit ze pojde do pekla tak ta uplne rovnako vysmeje nejaky domorodec (alebo povedzme sused v case vojny) ked sa ho budes snazit presvedcit ze ten kus papiera ma rovnaku hodnotu ako jedlo alebo zbrane.
harrison314 napísal: 25 sep 2026, 19:56To je ok, lebo som to chcek vyuzit len ako osli mostik k inej hre - Terra Invicta.

...

To com chcel hlavne povedat, ze vela z toho o com sa tu bavime aj v inych temach, tak moje nazory ovplivnila aj tato hra. Lebo ide sakra do hlbky a vdaka nej som si nastudoval nejake veci aj zo socialnych vied.
hra znie zaujimavo, mozno niekedy vyskusam. a uplne suhlasim ze aj moje nazory ovplivnuju zazitky z hier ale zase si treba uvedomovat ze je to furt iba hra, fikcia ktoru si vymysleli ini ludia a to ze je z toho dobra hra tomu nazoru nedava vacsiu doverihodnost alebo vahu...
rovnako ako scifi autori, niektori mozno maju vela skusenosti, mozno si robili aj vyskum o tom o com chceli pisat ale stale je to iba nazor.
tym chcem len povedat ze to ze 90% scifi knih vykresluje mimozemstanov ako tych co nas budu chciet zabit a znicit nijak realne nezvysuje sance ze ak sem raz nejaki mimozemstania pridu tak ze nas budu chciet ozaj zabit.

offtopic: z toho co pises mi hra pripomina scifi crusader kings :D tam sa mi podarilo za nitrianske knieza postupne ovladnut cele madarsko, systematicky vacsinu obyvatelstva premenit z madarskej kultury na slovensku a nakoniec som mal Slovenske Imperium ktore siahalo od jadranskeho mora az po cierne :D
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa gogo956 »

aacid
Nie je to len viera zakaznikov ze obchodnik nam za peniaze preda svoj tovar. Obchodnik ktory podnika v Eu ma zo zakona povinnost prijimat platby v €.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Dreamer - mas lepsi napad ako vyriesit problem vymeny tovaru? Mame inflacnu menu, ktora ma sice svoje nevyhody ale je to to najlepsie co mame. Keby bola deflacna ten problem co opisujes je este horsi, lebo bohatym ludom by stacilo sediet na peniazoch, co by este viac prehlbilo problem nerovnosti. Zlaty standard to je este horsie, lebo ekonomiku ti dokaze rozvratit nove nalezisko zlata.

aacid - peniaze nie su viera, viem ako to myslis, ale lepsie pomenovanie je "spolocenska zmluva" na tom najspodnejsom leveli a na tom vyssom je na to dohliadane statom a zakonmi. A hlavne o to, ze na riesnie problemu vymeny tovaru sme este nic lepsie ako peniaze nevynasli.
aacid napísal: 28 sep 2026, 10:28 hra znie zaujimavo, mozno niekedy vyskusam. a uplne suhlasim ze aj moje nazory ovplivnuju zazitky z hier ale zase si treba uvedomovat ze je to furt iba hra, fikcia ktoru si vymysleli ini ludia a to ze je z toho dobra hra tomu nazoru nedava vacsiu doverihodnost alebo vahu...
Jasne ja to tak beriem, ale vdaka nej som pochipil a dostuoval si niektore veci aj v realnom zivote. A kedze ta zuajima technicky porkok, tak tato hra je nan zamerana. Ale sucasne nezanedbali ani studium humanitnych vied, proste spravanie spolocnosti. Jedine co naozaj neriesia (okrem nahodnych udalosti a jednej frakcii) je vplyv nabozenstva na staty.
aacid napísal: 28 sep 2026, 10:28 tym chcem len povedat ze to ze 90% scifi knih vykresluje mimozemstanov ako tych co nas budu chciet zabit a znicit nijak realne nezvysuje sance ze ak sem raz nejaki mimozemstania pridu tak ze nas budu chciet ozaj zabit.
v Terra Invicta to tak nie je. Je to priklad, scifi, ktore chape komplexnost sveta.

Musim sa priznat, ze som trochu stratil nit, pre co som tuto hru spominal. A preco prave v tejto teme.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

gogo956 napísal: 28 sep 2026, 11:03 aacid
Nie, je to len viera zakaznikov ze obchodnik nam za peniaze preda svoj tovar. Obchodnik ktory podnika v Eu ma zo zakona povinnost prijimat platby v €.
a na to musi mat ten obchodnik doveru (vieru?) v stat a EU...

harrison314 napísal: 28 sep 2026, 12:21aacid - peniaze nie su viera, viem ako to myslis, ale lepsie pomenovanie je "spolocenska zmluva" na tom najspodnejsom leveli a na tom vyssom je na to dohliadane statom a zakonmi. A hlavne o to, ze na riesnie problemu vymeny tovaru sme este nic lepsie ako peniaze nevynasli.
nazov tomu mozme dat aky chceme ale furt je to iba viera, akurat je tak hlboko zakorenena v nas ze to berieme ako nieco samozrejme.
aky je rozdiel medzi "spolocenskou zmluvou" a "nabozenstvom"?

nedalo by sa povedat ze bitcoin a ktorakolvek ina mena je tiez nabozenstvo? bitcoin nemal ziadnu hodnotu a len vdaka tomu ze dostatok ludi v neho uverilo tak ta hodnota narastla. ked mu raz vsetci prestanu verit, tak bitcoin prestane existovat, nebude mat ziadnu hodnotu bez viery.
harrison314 napísal: 28 sep 2026, 12:21Musim sa priznat, ze som trochu stratil nit, pre co som tuto hru spominal. A preco prave v tejto teme.
sak sme predsa vsetci otroci penazi :D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 28 sep 2026, 16:58 nazov tomu mozme dat aky chceme ale furt je to iba viera, akurat je tak hlboko zakorenena v nas ze to berieme ako nieco samozrejme.
aky je rozdiel medzi "spolocenskou zmluvou" a "nabozenstvom"?

nedalo by sa povedat ze bitcoin a ktorakolvek ina mena je tiez nabozenstvo? bitcoin nemal ziadnu hodnotu a len vdaka tomu ze dostatok ludi v neho uverilo tak ta hodnota narastla. ked mu raz vsetci prestanu verit, tak bitcoin prestane existovat, nebude mat ziadnu hodnotu bez viery.
Ja by som to nevolal nabozenstvom, lebo potom mozes volat nabozenstvom cokolvek (napriklad, ze odpalit bombu v skolke je zle). Anglicatia to vymsleli dobre, ze maju rozne slova pre vieru v nieco zo skusnosti a nabozensku vieru. A viera v to, ze penazny system funguje rozhodne nie je nabozenska viera ale ta zo skusnosti.
aacid napísal: 28 sep 2026, 16:58 sak sme predsa vsetci otroci penazi
Panize su len nastroj ako srobovak. Skor som chcel upriamit pozornost na technologicky pokrok, a to, ze utopia sa musi budovat tak, aby nebola proti ludskej prirodzenosti a musi fungovat v malom. Lebo svet je zlozity, priorda je zlozita, ludia su zlozity a ludske pohnutky tiez.
gogo956
Redeemer
Redeemer

aacid
ako inac by si riesil kupu tovarov ak teda peniaze nie su podla teba na to vhodne?
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Aby sme neboli otroci peňazí (aj pri tovare), vrátiť sa teda k výmennému obchodu ?
Bez peňazí by bolo viac anarchie v spoločnosti. Výmenný obchod by tiež už nefungoval.
gogo956
Redeemer
Redeemer

dalo by sa teoreticky uvazovat nad kryptomenami, ale pri nich by bolo vyriesit viacero problemov a otazok. Nehovoriac o tom, že spolčonosť ako taká by musela mat k nim vseobecnu dôveru.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

pani dvaja, zase mi vkladate slova do ust. povedat ze peniaze su nabozenstvo neznamena ze peniaze su zlo alebo zle alebo ze by sme sa ich mali zbavit.
harrison314 napísal: 28 sep 2026, 19:38 Ja by som to nevolal nabozenstvom, lebo potom mozes volat nabozenstvom cokolvek (napriklad, ze odpalit bombu v skolke je zle). Anglicatia to vymsleli dobre, ze maju rozne slova pre vieru v nieco zo skusnosti a nabozensku vieru. A viera v to, ze penazny system funguje rozhodne nie je nabozenska viera ale ta zo skusnosti.
primarne som parafrazoval Harari-ho, on v Sapiens popisuje peniaze ako len dalsiu formu nabozenstva.
z mojho pohladu je to velmi porovnatelne, je to nieco fiktivne, hodnotu to ma iba pre inych veriacich, vacsina veriacich robi vsetko pre to aby boli co najlepsimi veriacimi (mali co najviac penazi) a malokto z nich si vie predstavit ich neexistenciu... dokonca tu mas fanatikov ktori su ochotni pre peniaze spravit cokolvek.
dokonca aj reakcie vas tu pripominaju reakcie krestanov na komentare ateistov :) :)

harrison314 napísal: 28 sep 2026, 19:38Panize su len nastroj ako srobovak. Skor som chcel upriamit pozornost na technologicky pokrok, a to, ze utopia sa musi budovat tak, aby nebola proti ludskej prirodzenosti a musi fungovat v malom. Lebo svet je zlozity, priorda je zlozita, ludia su zlozity a ludske pohnutky tiez.
k tomu som dospel aj ja, ze treba zacat v malom a lokalne.
technologicky pokrok je dolezity ale nie ten militantny a vobec nie ten konzumny. urcite to nie je jednoduche to oddelit ale ja mam pocit ze dnes velka vacsina svetovych financii ktore tecu do technologickeho pokroku tam netecu za ucelom zlepsenia sveta alebo spolocnosti ale z velmi sebeckych dovodov par najplivnejsich skupin.
a rovnako mam pocit ze takyto system nie je dlhodobo udrzatelny a celkom slusny strach co bude potom...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

gogo956 napísal: 29 sep 2026, 9:06 dalo by sa teoreticky uvazovat nad kryptomenami, ale pri nich by bolo vyriesit viacero problemov a otazok. Nehovoriac o tom, že spolčonosť ako taká by musela mat k nim vseobecnu dôveru.
V com je vramci tejto diskusie rozdiel medzi beznou menou a kryptomenou?
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

mnozstvo veriacich? :D
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

S kryptomenou viac podvodov - skromný odhad. Bez klasických peňazí to ale skrátka nepôjde.
Kto sa cíti byť otrok (firemný, detský/ženský/mužský, systémový, v režime, kulte) má bojovať.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

aacid napísal: 29 sep 2026, 9:54mnozstvo veriacich? :D
Asi tak, principialny rozdiel tam nie je. Ono ak ma niekto lepsiu alternativu k inflacnej mene tak sem s nou.

Dreamer - zase riesis symptomy a nie priciny. Tvoje rozdelenie na zakladne a premiove prace a moznost pracovat tak ako si uznas za vhodne zase len predpoklada, ze praca je flexibilna, a len caka aby ju niekto spravil, za rovnaku odmenu, nezalezi kedy a nezalezi ako.
To je ako ked potrebujes nieco objednat, mas dve moznosti za rovnaku cenu - ale jedna firma ti to doruci za mesiac a jedna za tyzden. Ta co bude dorucovat za mesiac velmi rychlo pride o objednavky.

A aby som prepojil tieto dve temy (peniaze a redukciu pracovneho casu):
Mozes vymysliet riesenie ake len chces, pokial budes mat prilis vela prostriedkov sustredenych v malo rukach, a ZAROVEN tych malo ruk ma za ciel vlastnit este viac prostriedkov tak vzdy budes mat system, kde budu ludia otroci.
Na druhej strane ak budes mat spolocnost kde je spolocnost (rozumej bezny clovek) dostatocne bohata na to aby si mohli dovolit pracovat menej a jednoducho sa tak stane (lebo dopyt po volnom case tu je, ale malo ludi si ho dokaze kupit).
V oboch pripadoch (3-1-3-7 a tvoje rozdelenie prace), ti viem nastavit spolocnost tak aby sa vacsina ludi mala horsie ako teraz napriek tvojim napadom.

A predtym, nez ma niekto obvini, ze navrhujem komunizmus, nie nenavrhujem. Mas totiz 3 moznosti ako to dosiahnut:
1. Samokorekcne mechanizmy
- tu spada napriklad progresivne danenie, dan z velkeho bohatstva, etc.
- hlavny problem je v praktickej implementacii aby sa tazko obchadzala
2. Preventivne mechanizmy
- tu spadaju navrhy ako obmedzit maximalne mozne bohatstvo jednotlivca, firiem a podobne
- rovnaky problem ako pri bode 1
3. System ktory danym problemom netrpi
- tu padaju navrhy ako navrat ku komunizmu a podobne
- hlavny problem je, ze nevieme o systeme ktory by fungoval vyrazne lepsie ako to co mame teraz

A v ramci zjednodusenia neriesim veci ako politicku moc, osobne slobody a podobne.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

Vsetky otazky a poznamky, aj k peniazom a pod. ma inspirovali k doplneniu mojho navrhu, je to iba koncept, prva uvaha, tak to neberte celkom doslova.

Tak ako by sa rozdelila praca, sluzby, produkty za zakladne a premiove, by sa mohli rozdelit aj meny, v akejkolvek podobe.

Boli tu clanky, ze peniaze zaniknu, nahradia ich body alebo nieco podobne, ale moj navrh je toto:

Rozdelenie penazi na zakladnu menu a premiovu menu.

Ludia by za urcity minimalny pocet hodin (20-30 tyzdenne) ziskali peniaze v zakladnej mene, za ktore by si mohli dovolit vsetky zakladne potreby, byvanie, potraviny, hygienu, dopravu, zaklad pre kulturu a pod. a prip. by mohli tiez dostat malu cast vyplaty v premiovej mene, za ktoru by si mohli kupovat premiove sluzby.

Za nadcasy, brigady, dalsiu pracu nad ramec zakladu by ziskali peniaze v premiovej mene, za ktoru by si mohli dovolit kupit premiove sluzby a produkty, napr. rychle dorucenie do 1 dna, rychle donasky do 30 minut, 1. trieda v lietadlach, vlakoch a pod.

Bolo by na diskusiu, co by malo byt v zaklade a co premiove, ale urcite by to slo definovat.

Takto by sa nevyhnutna praca pre nevyhnutne potreby vzdy vykonala a nie nevyhnutna by sa vykonala podla potreby, dopytu, ludia sami by sa mohli rozhodnut, kolko navyse chcu pracovat a kolko premiovych sluzieb chcu vyuzivat, rovnako by dopyt urcoval ceny.

Vysvetlenie potreby rozdelenia prace, sluzieb a meny na zakladne a premiove na priklade:

Ak je clovek nevyliecitelne chory, niekedy nedostane lieky, liecbu, alebo operaciu, aj ked cely zivot pracoval, platil si zdravotne odvody, len preto, ze to nepreplaca poistovna a cena je prilis vysoka.

Ak chce ale niekto high-end mobil alebo pocitac, k vyrobe ktoreho je nutne vela casu, ludskej prace, vyvoja, tak si ho moze kupit prakticky kazdy, minimalne na splatky, casto aj kvoli otrockej praci pri tazbe a vyrobe.

To rozdelenie mien by zabezpecilo, ze ludia by mali pokryte zakladne potreby, dostatok casu a nasledne by sa rozhodli, kolko premiovych sluzieb a produktov skutocne potrebuju a kolko dalsej prace su za ne ochotni vykonat vramci svojho volneho casu.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nieco take si uz nasi rodicia zazili - bony za komunizmu, za koruny si toho moc nekupili len zakladne veci (este aj linky boli nedostupne) a potom tu boli bony (tvoja premiova mena), za ktore si mohli kupit premiovy tovar zo zapadu.

Je to neprakticke a zarucene by to ludi inspirovalo k tomu, aby vznkli vexlaci, co by jednu menu prevadzali na druhu.
baldorex
Addict
Addict

Príspevok od používateľa baldorex »

Aj ja som si hneď spomenul na bony :)
Dreamerovi by sa za minulého režimu veľmi páčilo...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

harrison314 napísal: 30 sep 2026, 20:20 Nieco take si uz nasi rodicia zazili - bony za komunizmu, za koruny si toho moc nekupili len zakladne veci (este aj linky boli nedostupne) a potom tu boli bony (tvoja premiova mena), za ktore si mohli kupit premiovy tovar zo zapadu.

Je to neprakticke a zarucene by to ludi inspirovalo k tomu, aby vznkli vexlaci, co by jednu menu prevadzali na druhu.
Toto chcem upresnit uz na zaciatku, viem co su bony a to co navrhujem je nieco uplne ine.

- kazdy by mal pristup k premiovej mene, ciastocne vramci zakladnej mzdy, tiez za dobrovolnu pracu navyse
- obchodovanie by sa mohlo riesit tym, ze by bola mena digitalna
- za zakladnu menu by sa dalo ziskat vsetko potrebne
- za premiovu menu by boli iba nadstandardne sluzby a tovary
gogo956
Redeemer
Redeemer

tieto napady moc nepatria do súčasnej spoločnosti. Ak by sa mali uskutocnit take zavazne zmeny ktoré tu niektorí navrhujete, musela by sa velmi vyrazne zmenit sucasna spolocnost. A to je nerealne. Ludia su prirodzene tak mentalne nastaveni, že za svojho zivota sú schopni absorbovat iba urcite mnozstvo zavaznych spolocenskych zmien. Možno raz v ďalekej buducnosti.
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Stále by boli ľudia otroci/"otroci". V časoch rôznych digitálnych podvodov, riziko.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

baldorex napísal: 30 sep 2026, 21:08 Dreamerovi by sa za minulého režimu veľmi páčilo...
Myslim, ze v realite nie.
Dreamer napísal: 30 sep 2026, 21:09 - kazdy by mal pristup k premiovej mene, ciastocne vramci zakladnej mzdy, tiez za dobrovolnu pracu navyse
- obchodovanie by sa mohlo riesit tym, ze by bola mena digitalna
- za zakladnu menu by sa dalo ziskat vsetko potrebne
- za premiovu menu by boli iba nadstandardne sluzby a tovary
- ok
- to nijako nepomoze, lebo budes mat podniky, ktore primaju premiovu menu ale sucasne musia vyplacat svojich zamestncov v tej zakladnej a cez ne to proste prepries, alebo cez hotely
-
- ako rozdlit co je zakladne a co nadstandard? napriklad co hotely, letenie do vyletnych destinacii, a plno inych veci co na prvy pohlad je nasstandard, no pre plno inych ludi je to potrebna vec na vykon ich prace. A hlavne to nerob ako Kamenicky, ze budeme mat dve sadzby/meny za to iste a zaleti od kontextu.
Napísať odpoveď