Spolubývajúci

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
Muffi
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Spolubývajúci

Príspevok od používateľa Muffi »

Takže sa pokúsim načrtnúť situáciu. Som študent VŠ a bývam v podnájme v byte spolu s troma spolubývajúcimi. Byt to nie je veľký,len jedna väčšia izba + kuchyňa a kúpeľna spojená so záchodom. Všetci traja sú kvázi moji spolužiaci z rovnakej fakulty aj ročníka, ale študujú v iných študijných skupinách. Všetkých troch som spoznal minulý rok na intráku a bol som s nimi dobrý kamarát, no ani s jedným som nebýval. Keďže ani jednému z nás na konci ročníka nepridelili internát, našli sme si spolu spomínaný byt. To som ešte ale netušil, do čoho idem.

Pre pochopenie asi bude dobré aj krátky opis obyvateľov tohto bytu. Dvaja z nich sú humusáci bez zodpovednosti (čo sa týka školy, peňazí ale aj čohokoľvek iného) a s nulovou toleranciou k ostatným, fajčiari. Keď sa začne chľastať (a to je vďaka nim dosť často), nevedia na to ísť "civilizovane" a keď si vypijú, sú z nich ešte 2x väčšie hovädá než bežne.
Tretí je slušák, nepije, nefajčí, nenadáva, čistotný, poriadkumilovný. Zodpovedný po všetkých stránkach, veľa času venuje učeniu a škole, chodí skoro spávať a teda aj skoro vstáva. Úplný protiklad prvých dvoch. Je veľmi hanblivý, súhlasí so všetkými spoločnými rozhodnutiami bez vyjadrenia vlastného názoru (napr. či si kúpime chladničku, zavedieme v byte rýchlejší internet a pod.). Nechá si "skákať po hlave", nikdy neprotestuje, nikdy sa nesťažuje. Toleruje všetko, čo sa v byte deje bez slova i keď všetci dobre vedia, že sa mu to nepáči. Okrem toho je veľmi popletený, stále zmetkuje a aj napriek tomu, že učeniu z nás venuje najviac času, sa mu v štúdiu darí najmenej.
No a ja - rozhodne nie som taký slušák ako vyššie spomínaný ale od humusáckeho hoväda to mám tiež ďaleko. Nefajčím, piť síce pijem, ale viem sa pri tom kontrolovať aj správať. Tolerantný som zdá sa mi až príliš, neporiadok mi moc nevadí, cigaretový dym a smradľavé ponožky áno.

Tak konečne som sa dostal k problémom. Prvým a azda najväčším je fajčenie. Sme tu dvaja fačiari a dvaja nefajčiari. Balkón v byte nemáme. Už od kedy sme tu začali bývať, je to boj medzi mnou a oboma fajčiarmi. Môjmu kolegovi nefajčiarovi síce cigaretový dym taktiež vadí, ale vyjadriť sa nevyjadrí, vraví, že on nikoho nebude obmedzovať takže som v tomto boji sám. Keďe tu nemáme balkón, dohodol som sa s fajčiarmi, že budú fajčiť pri otvorenom okne v kuchyni, pričom dvere do spálne zatvoria a vždy po fajčení ešte vyvetrajú. Chvíľu to tak aj fungovalo. Lenže postupom času začali s fajčením pomaličky "expandovať". Najprv neustále zabúdali zatvárať dvere do spálne. Potom zabúdali po fajčení vetrať, jednoducho hneď ako zahasili špak zatvorili okno. Neskôr už pri fajčení nestáli pri okne, ale sedeli pri počítači alebo pri stole. No a nakoniec sa to dostalo do fázy, keď som prišiel, v miestnosti svorne fajčili traja naraz (bol u nás ďalší spolužiak), okno zatvorené, dvere do spálne otvorené, pre dym takmer nebolo vidieť. Nemyslite si, že som im nič nevravel, nevyčítal a nehádal som sa s nimi. Vyčítal, hádal, kritizoval, neskôr dokonca spravil scénu aj pred ich kamarátom. Lenže všetky tieto moje pokusy niečo zmeniť mali len krátkodobé účinky, nachvíľu zvesili hlavy a tvárili sa pokorne a o pár hodím znova veselo fajčili, akoby sa nič nebolo stalo.
Potom prišli zimné mesiace, v byte sa začalo topiť, tak som ich dokopal k tomu, aby chodili fajčievať von (kto bude platiť za plyn, keď sa tu bude vetrať). A oni chodili. Bol som veľmi prekvapený, ale istý čas naozaj chodili fajčiť vonku pred panelák. Bývame len na druhom poschodí, zbehnúť vonku trvá asi tak 20 sekúnd. Tak prešiel december, január a je tu február. Lenže znova sa začína diať to, čo aj predtým. Jediné, čo im už zabraňuje fajčiť v byte je moja prítomnosť. Najprv stačilo, že som bol v meste, a či už som bol v škole alebo v obchode, v byte nefajčili. Potom stačilo, keď som bol na skúške alebo trebárs šiel do obchodu, hneď využili šancu a v byte si zapálili. No a teraz je tu fáza, keď stačí, že zaspím a hneď sa v byte fajčí. :nono: No a dnes som sa zobudil, a zistil som, že pokiaľ som spal, spravili si popolník so zaváraninového pohára s mojou cviklou, ktorú som si mimochodom šiel dať na raňajky.

Problémom číslo 2 je strach o bývanie. Dlho trvalo, pokiaľ sa nám podarilo nájsť tento byt za ozaj lacné peniaze no a teraz sa vďaka mojim spolubývajúcim neustále bojím, že nás odtiaľto vyhodia. A to vďaka alkoholu. Proste keď sa pije, absolútne sa nevedia kontrolovať. Spievajú, vrieskajú, púšťajú nahlas hudbu, pogujú, tancujú, (minule dokonca odniekiaľ ukradli rebrík, jeden stál na rebríku a druhý ho dvíhal a trieskal ním o podlahu). Susedia sa už neraz boli sťažovať, vraj sme už boli riešení na domovej chôdze a je mi ozaj záhadou, ako je možné, že ešte unás neboli policajti. Pri každeh chľastačke sa ich snažím krotiť (ja pijem väčšinou tiež, ale dokážem si zachovať chladnú hlavu), ale vždy to skončí tak že ja som ten zlý, čo kazí zábavu a potom keď všetci vytriezvejú ešte nadávajú, že som ich nedokázal udržať na uzde.
S tým súvisí aj nájom a účty. V podstate platíme len internet a nájom, keďže ostatné ako elektrina a pod. je už v cene. Dohodli sme sa, že platiť to budem ja a oni mi pošlú svoj podiel na účet. Najprv sa to tak aj robilo. Lenže potom mi neposlali peniaze hneď dvaja naraz (hádajte ktorí). Utiahol som to teda ja, keďže v zmluve máme presný dútum, dokedy musíme zaplatiť a ozaj nemám chuť si hľadať nové bývanie. No a potom som od nich vypýtal peniaze. Aj som ich dostal, ale s výrazným omeškaním. Prišiel ďalší mesiac a ďalší nájom. A znova nevyplatili svoj podiel. Znova som to utiahol, o 2 týždne neskôr som dostal peniaze od jedného z nich, lenže druhý nie a nie zaplatiť. No nie že by som ich od neho nepýtal. Stále keď mu to pripomeniem povie "jasne, zavolám mame nech ti pošle" a podobne, lenže onedlho už treba platiť za ďalší mesiac a ja som nedostal peniaze ešte ani za minulý. A popritom viem, že tie peniaze má (alebo mal pokiaľ ich neprepil a neprefajčil). Onedlho je tu ďalší mesiac, stále mi dlhuje 70€ a silno pochybujem, že bude mať peniaze na vyplatenie minulého aj súčastného mesiaca. Asi si vravíte, že som debil, keď to platím sám aj za nich a potom mesiac čakám, kedy mi vrátia peniaze. Ale ak by sme to nejako nevyplatili, vyhodili by nás zrejme všetkých a teda aj mňa (keďže aj tak sme už vďaka tomu incidentu s rebríkom na tenkom ľade). Tento mesiac ale už jednoducho nebudem mať dosť peňazí na to, aby som zaplatil nájom naraz za troch a potom čakal na to, kedy sa im uráči vrátiť mi peniaze (moje pripomienky, výčitky a pýtanie peňazí neustále odbijú súhlasom, že už zajtra....)

Dlho som nad touto situáciu rozmýšľal a hľadal riešenie. Prišiel som len na to, že by som sa mohol odsťahovať. Lenže nemám kam ísť, teraz v priebehu semestra je už aj tak všetko obsadené, tie voľné miesta sú pre mňa drahé a navyše by som nemal s kým bývať, keďže väčšina kamošov býva na intrákoch a zo zvyškom bývam teraz. Sťahovanie teda momentálne neprichádza do úvahy, najskôr asi až v ďalšom ročníku. Takže ak by ste mali nejaké rady na ktorýkoľvek z tých problémov, budem veľmi vďačný (teda ak sa to vôbec niekomu chcelo čítať :-D )
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Spolubývajúci

Príspevok od používateľa Grim »

1. Kde bývaš?
2. Vyhodiť tých dvoch dementov z bytu...bez diskusie...vyhádzať veci pred byt...či máte nejakú zmluvu?...a dvaja to nejako utiahnete...nem?...ja by som to tak spravil...nemám s tým žiadny morálny, logický ani fyzický problém...
markus
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa markus »

s fajciarom bude problem vzdy a ty tam mas dvoch, toto si si mal uvedomit skor ako si s nimi zacal byvat, prevychovat ich urcite neprevychovas, jedina moznost je odstahovat sa, aspon mna nic normalneho nenapada(okrem vzajomneho skodenia si co by mohlo dopadnut este horsie)
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Muffi, jedneho z nich, toho ktory ti je dlzny najviac chytit pod krk. A vysvetlit par veci so slovami: Ked tu chces byvat, tak budes respektovat aj ostatnych. Ked nie, zbal si svoje veci a pal do p... - ked toto urobis razne a pred tym druhym, skludnia sa. A akonahle budes mat moznost, pozbieraj sa a chod odtial. Debila normalnemu spravaniu nenaucis, ked ho to nenaucili doma.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Kedze si proti nim sam, tak je to pre teba dost nevyhodne. Ja by som sa zbalil a isiel byvat inam, hoci aj za viac penazi, ale zato do pohody. neviem aku mate zmluvu s vlastnikom bytu, ale ak sa da odist, tak chod. Ak nemas nejakych dalsich ludi v meste, ktori by ta mohli zobrat na privat, tak si zober aj toho druheho slusneho a chodte byvat spolu. Nie je totiz normalne aby oni boli ti neprisposobivi a ty aby si este za nich platil, ked odides, tak bud sa naucia platit vcas alebo ich vyhodia. Zacni si hladat ine byvanie uz teraz a ked najdes, tak sa zo dna na den zbal a nechaj ich v tom, zasluzia si :)
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

Muffi: Ja to v podstate iba zhrniem. Najprv si skús veci vyjasniť spôsobom, ako Ti radil p4ra. Vzhľadom na ich predošlé konanie predpokladám, že to nachvíľu pomôže, no neskôr začnú isté veci opäť porušovať. Po tom nastupuje možnosť, že buď odídeš ty, alebo oni. Ten tretí chalan, čo je tam viac - menej ako vzduch je síce maximálne submisívny, no jeden fakt tu zostáva - platí. To môže byť kľúčové práve pri tom, keby si chcel odtiaľ odísť. Je tu totiž možnosť, že by ho "stiahli" na svoju stranu a s argumentom, že traja to veselo budú stíhať platiť a ty môžeš ísť do kelu a ešte k tomu sám. Keby sa priklonil na Tvoju stranu, tak je to fajn. Nájom pól na pól sa ešte stále dá utiahnuť.
Osobne by som to ale riešil tak, že by som odišiel a našiel si niečo sám. Budeš síce platiť sám, ale budeš v pohode a bez popolu v cvikle :D
Muffi
Addict
Addict

Ďakujem všetkým za reakcie. V podstate som čakal rady, nech idem preč ja alebo oni. Z môjho prvého príspevku to vyznieva, akoby bývanie s nimi som doslova nenávidel. Lenže minca má aj druhú stranu. Aj napriek tomu všetkému, čo robia, obaja sú moji dobrí kamaráti. Mnohokrát mi pomohli s kadečím, v lete som s nimi strávil dlhý čas na niečom podobnom, čo amíci volajú road trip. Vedia to za mňa zatiahnuť v krčme, mám s nimi množstvo spoločných záujmov, nuda s nimi nikdy nie je, stále je o čom debatovať, množstvo spoločných spomienok z minulého roka atď. atď. Navzájom sa berieme ako ozaj dobrí kamaráti, takže chytiť jedného z nich pod krk alebo vyhodiť ich z bytu mi je proti srsti. Ničím z toho samozrejme nechcem ospravedlniť ich správanie a neschopnosť tolerovať iných. Nové bývanie si hľadať nechcem, sám by som nedokázal bývať (nuda, nuda a nuda), spolubývajúcich spred roka a zvyšok kamošov mám na internáte, ktorý som nedostal a ísť k niekomu neznámemu - to môže ľahko byť z dažďa pod odkvap. Viac by som sa potešil radám typu ako ich presvedčiť, nech prestanú fajčiť dnu, respektíve ako ich vystrašiť aby si mysleli, že pri ďalšom prešľape nás už ozaj vyhodia a podobne.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Hlavne potrebujeme vediet, ci mas nejaku zmluvu a tak..
Ak mate zmluvu (kazdy vlastnu), tak riesim s prenajimatelom. Ak mate zmluvu spolocnu, aj tak by som to riesil s prenajimatelom a povedal mu o tych dvoch. Ked im on vysvetli o co tam ide, tak pochopia, ze su na tenkom lade.

Ak ste bez zmluvy, tak to si dost na tenkom lade. Najprv to teda vysvetli polopate tym dvom a ak nie, tak prenajimatelovi.
Inak co sa tyka platenia, tak to ries uplne inak. Prevodom na ucet je to najhorsie co moze byt. Pekne na ruku, nech ti vyplacaju a ty zas prenajimatelovi (tak je aj u nas). Ziadne, ze mama posle..to je pristup ako podme sa.. Alebo ho donut nastavit trvaly prikaz kazdy mesiac.
Ale ako bolo spominane, tak prevychovat ich neprevychovas. Cize cim skor to riesit.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

vseobecne plati:
Ludia sa budu k tebe spravat tak, ako im to dovolis.

A potom:
byvas so zvermi, tak sa ku nim aj tak spravaj - ak meskaju s najmom (to sa obcas stane aj mne, ale vzdy som to nahlasil spolubyvajucemu co plati minimalne tyzden vopred a ak on nemal dostatok financii na mna cakat tak som si tie prachy proste zohnat musel) bez toho aby ta na to upozornili tak zacina to co nik nema rad - kazdy den im to pripominat, pytat sa preco a podobne, odpoj ich od netu a tak (neviem ako to mate po technickej stranke)
proste su teraz nauceny ze si dovolia a prejde im to... tak im to prejst nenechaj... bud sa skludnia alebo ich vyhodis - aj tym sa povyhrazaj

//autoeditácia príspevku (11 Feb 2011, 14:26)
Muffi napísal: Aj napriek tomu všetkému, čo robia, obaja sú moji dobrí kamaráti.
Kamaratmi budme ale dlhy si platme.
lollo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lollo »

ako spominal javatar, kamarati budme ale dlhy si platme, a v byte by som im nedovolil fajcit ani keby neviem co bolo..vyhnal by som na chodbu alebo vonku, fajcil by v byte zobral cigaretu a zahasil mu ju a je mi jedno ako by sa tvaril ja som nefajciar, mne to vadi ak jemu nie tak nech si zapali inde...si hlupak ze platis aj za nich, neposlu oni tak neposlem ani ja a co ? ste vsetci na jednej lodi a vsetci ste rovnaky kapitani tak preco by jeden mal riadit len lod a duhy sa len lezat? a s tym tretim by som sa taktiez porozpraval, nech nie je je*ly a nech nieco na to povie, proste nech si nenecha skakat po hlave!

ja mam toto iste, ale zase moj spolubyvajuci fajci na chodbe, a co som byval minule tak fajcil na balkone lebo sme mali balkon cize mi to nevadilo

Ale asi by som aj hodil rec s prenajimatelom
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

riesit to nevinnou agresiou to nechces? :smt007
jefty
Star
Star

Príspevok od používateľa jefty »

ist za prenajimatelom - vydiskutovat si to snim a pripadne vyhodit tych dvoch z bytu. skus pohladat inych 2 ludi, ktori by mali zaujem ist kvam byvat co najskor. ty si musis uvedomit ci ti stoji za to byvat snimi. zhodnot klady a zapory.

uz len preto ze su fajciari, ktori vas ignoruju a fajcia vam tam by som trval na ich odchode. ak su taki dobri kamarati tak by mali chodit fajcit niekde kde vas stym nebudu otravovat. to neskore platenie najomneho je len dalsi klinec do truhly. ak ste dobri kamarati tak stebou mozu ist na pivo alebo koncert aj ked stebou nebyvaju. osobne nevidim ziadny dovod ich tam dalej nechavat...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

bolo skuskove, vela prvakov pochopilo, ze konkretna vysoka pre nich nie je, plus su tu tretiaci a piataci, ktori budu mat skolu tak, ze budu do nej chodit raz tyzdenne a z intraku sa odhlasili. ked mas teda kamosov na intraku skus ist na jeho riaditelsvo a opytaj sa ci nemaju volne miesta, co by z vyssie uvedenych dovodov mohli mat. a byvanie na intraku je vzdy lacnejsie ako privat...
Shukvacik
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Shukvacik »

ako povedal p4ra chytiť a rázne vysvetliť a keď to nepomôže tak ich pobaľ a veci im nechaj pred dverami! Nemusíš odchádzať práve TY ako totu niektorý uživatelia písali! Len si musíš urobiť rázny poriadok :posilka1: :posilka3: ! Tak by som to riešil ja! :smt068 :aasmile24: :wink:
Rixsus
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Rixsus »

ja neviem kde studujes ale skus sa popytat este raz na intrak :) po prvom semestri vacsinou odchadzaju uz niektori prvaci :P tak sa moze uvolnit miesto :)
a co sa tyka zvysku....
fajcenie asi len tak lahko nevyriesis :P hold ludia su lenivi :D to treba prebrat poriadne medzi sebou.... nic ine sa neda...
ale co sa tyka penazi to je uz nieco ine... samozrejme sa stane ze tak +-tyzden.... to by som este bral s rezervou ale ak to nejde tak ... tak jedine uz fakt prinutit zaplatit :P povedz mu ze mu predas nb ak nebudes mat peniaze :D alebo nieco take... to uz neni sranda :)
pitbullko
Light Star
Light Star
Bydlisko: „Keby som bol postavený pred rozhodnutie medzi zbabelosťou a násilím, zvolil by som násilie“[Gandhi]

Príspevok od používateľa pitbullko »

Vieš, mal som presne takéhoto kamoša. Veľa sme spolu prežili, roky sme spolu behali po vonku, vždy mi pomohol... no lenže časom sa zmenil začal mať problémy s peniazmi, klamal, hral sa na niečo na čo nemá... postupne som s ním prerušil kontakty... až sa vôbec nestýkame, nevieme o sebe.

Ty tvrdíš, že sú to dobrí kamaráti ale podľa toho čo píšeš by som to nepovedal...
Jeden z nich ti dlží peniaze a pritom je evidentné, že peniaze má ale radšej ich použije na niečo iné - toto je vec za ktorú by som ja zabíjal. Toto je u mňa absolútne bezcharakterné. Proste ťa ignoruje.
A to, že sa k tebe správajú tak ako sa správajú je tiež bezcharakterné.

Riešenie by som videl v tom sadnúť si nimi a otvorene sa s nimi porozprávať. Spýtaj sa ho či mu to neni trápne keď na cigarety a chľast má a tebe 70 € nieje schopný vrátiť. Či to je podľa neho seriózne. Tiež im povedz o tom fajčení, že či je to naozaj taký problém aby to rešpektovali. Oznám im, že už si hľadáš nové ubytovanie, keď to bol pre nich taký problém aby ťa rešpektovali.

A rozhodne neplať za neho ďalších 70 € ! Keď ti neni schopný dať 70 € tak 140 € ti potom asi ťažko vráti. Tak to nezaplaťte a čakajte. Nech vás príde upozorniť majiteľ, správca. Keď bude vidieť, že vás majú vyhodiť tak to zaplatí.

Ak nič z toho nepomôže tak prehodnoť svoj pohľad na priateľstvo a odíď, zbytočne by si sa tam trápil!
Robbie42
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Robbie42 »

Podla mna nie je nic horsie, ako byvat s takymi imbecilmi, ja to mam bohuzial tento rok (po dvoch super rokoch) na intraku. Bezne sa stava, ze o tretej, ked spime dorazia s kamosmi a robia pi*ov***, alebo si v pohode zasukaju, ked som na izbe (v noci, opiti samozrejme), hulenie, fajcenie a bordel na izbe je samozrejmost. Otazka, co robit? Izbu nikto nevymeni, dohovorit debilovi nedohovoris, takze najlahsie riesenie je odist. Ale co ak tu izbu potrebujes a nemas na vyber? Zachrana je mat dobrych kamosov, co nastastie uz mam, ale ak by sa mi to stalo v prvaku tak neviem, neviem ako to riesim.
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

4 v jednoizbovom byte? to snad nie... :smt119
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Heh, teraz som na tom podobne. Na dome ja + priateľka, dve bordelárske a nezodpovedné kravy a týpek, ktorému je všetko jedno a väčšinou je zatvorený na izbe. Bordel som vyriešiť nedokázal, buď budeš ty ten debil, čo to urobí/zaplatí/vyrieši alebo sa na to vysereš tiež. Čo sa týka fajčenia, tak potom čo to nabralo neúnosnú mieru - fajčenie takmer nonstop v kuchyni, potom aj v obývačke a proste celý dom začal byť zasmradený, tak som im rázne povedal, že fajčiť môžu na vonku, na svojom hajzli (máme dva) alebo vo svojej izbe. Odvtedy je pokoj.
Ale bordel zostal. Odsťahuj sa a ak nemáš možnosť teraz začni to riešiť s časovým výhľadom od ďalšieho ročníka.
Muffi
Addict
Addict

No tak už sa to medzitým ako-tak poriešilo. Dlhy mi splatili, účty za tento mesiac sú vyriešené. Dokonca sa mi podarilo ich presvedčiť chodievať fajčiť von (vždy, keď som zistil, že si zapálili v byte, pustil som taký vysokofrekvenčný zvuk, z ktorého ich vraj bolí hlava a tvrdil som, že si môžem počúvať čo chcem, keďže ani oni na mňa neberú ohľad :-D ). Len si nie som istý, či to znova nebude trvať iba istý čas :?
Napísať odpoveď