Správne "naformátovanie" batérie notebooku
Správne "naformátovanie" batérie notebooku
Zaujímalo by ma, čo by som mal urobiť v prípade novej Li - Ion batérie notebooku, aby sa naplno nadobudla svoju kapacitu. Otec ma všemožne presviedčal, že je dobré zopakovať 3 cykly úplného nabitia a úplného vybitia, ale zase som našiel aj články, že pre zlepšenie životnosti je dobré takýto cyklus opakovať iba raz za 30 - 60 dní.
Takže čo radíte vy?
Takže čo radíte vy?
-
tomaxx_199
Medium Professional
tak ta moja je asi nejaka divnaJosa napísal:Formatovali sa len NiMH baterie. Li-ion a Li-Pol sa NEFORMATUJU! Formatovanim straca bateria svoju kapacitu!
Takže trochu som pogooglil a zistil som, že Li - Ion batérie sa nemajú vôbec formátovať
Písali ste to aj vyššie, takže je to tak. Avšak hlavne pri notebookoch by sa mal praktizovať cyklus vybitia na 5 - 10% kapacity a následného úplného nabitia, aby sa zabránilo strate presnosti zobrazenia stavu batérie (keď vám napr. ukazuje 100% a zrazu iba 30%).
Avšak ešte by ma zaujímalo, ako je to s pripojením do siete? Je lepšie mať notebook pripojený stále alebo ho po úplnom nabití vybiť na cca. 60% a znovu nabiť?
Avšak ešte by ma zaujímalo, ako je to s pripojením do siete? Je lepšie mať notebook pripojený stále alebo ho po úplnom nabití vybiť na cca. 60% a znovu nabiť?
-
Shark NX
Addict
- Kontaktovať používateľa:
HovnoJosa napísal:Formatovali sa len NiMH baterie. Li-ion a Li-Pol sa NEFORMATUJU! Formatovanim straca bateria svoju kapacitu!
Li-Ion sa formatovat moze pokial je v Surovom stave (tzn Nabita asi na 40% od vyroby) V tom momente ju treba vybit na asi 10% a potom nabit do plna. A toto zopakovat 3x
V Li-Ion treba obnovit Ionovu strukturu kedze vo Fabrike a v Sklade tie Notebooky vacsinou kysnu tak minimalne 3-4 Mesiace.
A Formatovanie Baterie je jej normalna prevadzka ... Neviem preco to kazdy vidi ako strasne zlo.
Dnesne Notebooky odpajaju Bateriu od Nabijacieho cyklu po dosiahnuti 100% Nabitia ... Cakaju kym sa Baterka samocinne vybije na cca 90-96% a potom ju zas dobiju na 100%
Cize prakticky ju tam mozes nechat ... Ale minimalne Raz mesacne odpojit adapter ... Vybit na 10% a zas nabit.
tu zalezi na NB, ako spravuje nabijanie bateriePilifo napísal:Avšak ešte by ma zaujímalo, ako je to s pripojením do siete? Je lepšie mať notebook pripojený stále alebo ho po úplnom nabití vybiť na cca. 60% a znovu nabiť?
vacsina NB bude stale bateriu dobijat do 100% takze v tomto pripade je dobre vyberat beteriu pokial bude NB stale pripojeny do siete
avsak ak NB dokaze nenabijat bateriu ak kapacita neklesne pod nastavenu uroven tak bateriu netreba vyberat
Prepáč Pilifo, toto som si nemohol odpustiť, ale táto tvoja dedukcia ma nenormálne pobavilaPilifo napísal: Písali ste to aj vyššie, takže je to tak.
Nič v zlom
Keď máš noťas nonstop na stole nie je vhodné baterku vybrať a vhodne uskladniť?
U môjho totiž klesla výdrž solídne z 3,5 hodiny na nejakú 1,5 hodku.
//: Príspevok vyššie, pardon, všimol som si
konecne normalny nazorShark NX napísal:
A Formatovanie Baterie je jej normalna prevadzka ... Neviem preco to kazdy vidi ako strasne zlo.
ako som spominal, pri prvom nabiti vydrzala nieco vyse 4 hodin, po viacerych vybitiach na cca 5-10% znovu nabita a teraz vydrzi takmer 7... neviem preco by som notebook mal setrit, ved je to prenosne zariadenie a je normalne ze v terene sa vybije...
-
Shark NX
Addict
To bolo formatovanie starych Ni-CD baterii.Josa napísal:Pre mna formatovanie znamena vybit uplne! na 0% a nie spominanych 10%.
Li-Ion baterku tak ani nedokazes vybit ...
Elektronika ta stopne na Kalibracnych 3-5% ... Co je este asi 7% Realneho nabitia.
Jedine NB ktore to dovolia su Asus EEE Baterky ... Tie ta pustia na 1% REALNEHO nabitia. Ale to ju uz tazko nicis clanky ... 10min v 1% nabitia je strata 3% Kapacity Baterie.
Vybitim Li-Ion Li-Polymer baterie na 0% (co je mozne prakticky len vybitim, a dlhym statim bez nabitia), bateriu akurat posles do vecnych lovist. Preto sa vsetky zariadenia pouzivajuce spominane baterie vypinaju skorej, ako dojde k uplnemu vybitiu.
S Li-Ion mam skorej tu skusenost, ze na prvy pohlad mrtvu bateriu sa podarilo ozivit s 24h nabijacim cyklom, ale jej plnu kapacitu sa tym dosiahnut nepodarilo.
S Li-Ion mam skorej tu skusenost, ze na prvy pohlad mrtvu bateriu sa podarilo ozivit s 24h nabijacim cyklom, ale jej plnu kapacitu sa tym dosiahnut nepodarilo.
-
gego
Light Professional
kazdy notebook ma v biose zabudovany tzv formatovac bateriek ( podla toho sa aj odpocitava cas vo windovse ) preto treba baterku na bomby nabit ked kupis nic nevybijat proste kupis nabijes .... a nechas to tak zapnuty iba bios na tom kde je ten formatovac bateriek ... on si s neho nataha udaje o baterke stave a prisposobi si krivku vybijania ...a mas .... treba to spravit 2 x a pohoda a potom kazde 3 -4 mesiace podla pouzivania ... aspon sa ozivi baterka a nacita sa nova krivka vybijania ... aby ti nepisalo ze zbyva ti hodina a zrazu 5 minut
))
-
gego
Light Professional
neviem ako to funguje ale tak som to robil ja .. a cital som clanok o tom ze tej bios to nejak nacitava no ... chapes podla napetia ukklada cisielka a ked ho vypne ( notebok ) uz vie ze ked ma baterka 14,2563 V ma napriklad 95 % a ked ma 13,8456 tak ma 10 % chapes ... jednak to simuluje vybijanie a jednak si notebook nacitava voltamperovu charakteristiku baterky .Shark NX napísal:Nema to kazdy notebook ... Doteraz som to videl len na Toshibach Delloch a Lenovach ...
Ani jeden ASUS, MSI, ACER, HP to nema.
mam hp nx 9010 a mam to tam ...
Hladinu nabitia pocita Elektronika baterie ... Nie BIOS ... Ten tie hodnoty len cita a kopiruje do ACPI
A pocita ju podla Napatia a inych cinitelov pri Nabijani a Vybijani.
kalibrovanie baterky ma vacsina znaciek notebookov, aj napriklad HP, akurat to nemaju pod biosom, ale pri bootovani nejakou klavesovou skratkou (tusim ctrl+F9 ?). A zostavajuci cas baterie sa nepocita z napatia ale z celkovej kapacity a aktualnej spotreby notebooku ( a preto sa bateria kalibruje, aby notebook zistil kolko Wh ma baterka a ukazoval spravne casy). Ked je baterka zle nakalibrovana (ma nizsiu realna kapacitu ako si mysli) a padne jej napatie pod kriticku medzu (moze sa znicit baterka) tak elektronika to vyhodnoti a hodi stav na 1-5% podla znacky a vtedy sa notebook zvacsa vypne (podla nastavenia windowsu a biosu)
No otazkou je,ci je"formatovanie"baterie Lion potrebne...Podla mna je to zbytocnost a vybitie baterie na 10% je uz zbytocne nizka hodnota...Ja myslim,ze rozumna hranica je 30%.Shark NX napísal:To bolo formatovanie starych Ni-CD baterii.
Li-Ion baterku tak ani nedokazes vybit ...
Elektronika ta stopne na Kalibracnych 3-5% ... Co je este asi 7% Realneho nabitia.
Uviedol si naozaj presne informacie-mozem vediet odkial cerpas info?Podla mna sa to takto presne neda urcit,nakolko to zavisy od typu,vyrobcu,teploty, a dalsich faktorov,ktore to ovplyvnuju...Ale to ju uz tazko nicis clanky ... 10min v 1% nabitia je strata 3% Kapacity Baterie
Moj nazor je,ze je Lion zbytocne formatovat.Pomoct im to nepomoze a skor myslim,ze to moze mat za nasledok nespravne fungovanie baterie...