Študent a živnosť

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
MrGizmof
King
King
Používateľov profilový obrázok

Študent a živnosť

Príspevok od používateľa MrGizmof »

Takže chcem si založiť po novom roku živnosť, mám 18 rokov (dneska :) ) a študujem na strednej. No a chcem sa spýtať či ako študent platím odvody do sociálnej poisťovne a zdravotnej + aká je ich výška. No a ešte daň, podľa čoho sa platí?
Našiel som zatiaľ to že do SP platím iba ak môj príjem bude väčší ako 12-násobok minimálnej mzdy a do zdravotnej neplatím ak mám denné štúdium.
A tiež sa chcem spýtať, či si môžem na podnikanie používať aj auto rodičov. O tom som tiež našiel rôzne veci a zatiaľ mi z toho vyplýva že môžem + musím mať knihu jázd kde si zapisujem jazdy v rámci podnikania.
ko5o
Medium Expert
Medium Expert

Re: Študent a živnosť

Príspevok od používateľa ko5o »

Dúfam, že ti niekto poradí lebo toto ma dosť zaujíma, ja ti akurát tak blahoželám k narodeninám, a taká otázka v čom chceš začat podnikať?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

So socialnou a zdravotnou poistovnou mas pravdu, danove priznanie musis podavat iba ak mas rocny prijem vyssi ako urcita suma (mam pocit, ze to je okolo 1400€). Avsak aj ked si student, tak musis do zdravotnej poistovne podavat rocne zuctovanie kazdy rok, sice nic nebudes platit, ale musis ho vypisat a odovzdat. A s tym autom neviem.
MrGizmof
King
King

Príspevok od používateľa MrGizmof »

Takže tento rok to je 3692,4€ na SP? A ako to je na budúci rok, nemôžem sa dopátrať k tomu či sa zvýši na 317€.
Inak kde by som našiel platné poplatky? Na jednom webe sú 3€ a na druhom 5€ za voľnú živnosť.
To auto si už nejak zistím ak by to nikto nevedel.

ko5o: Predaj pc, elektroniky a tie veci okolo toho... čo by mala byť voľná živnosť ako pozerám zákon. Ale zatiaľ by sa skôr jednalo o také že pre mňa a ak bude chcieť nejaký známy alebo známy známeho tak aj pre neho. Aspoň kým som na škole.

EDIT:Tak po dlhšej prednáške na tému podnikanie od jedného známeho ktorý podniká... no kašlem ja na to, len ďalšie starosti :idea: .
viper1993
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa viper1993 »

Nejdem robit novu temu no mal by som otazku. Zmenilo sa nieco za tych 5 rokov od zalozenia tejto temy? Moja otazka spociva v tom ze som student denneho studia na vysokej skole a chcel by som si spravit zivnost. Problem je v tom ze prijmy budu len prilezitostne a nebudu to nejake prilis velke sumy, no napriek tomu ich potrebujem nejako fakturovat. Oplati sa mi mat zivnost aj napriek tomu, ze by som napriklad cely rok nemal ziadny prijem? Budem ako student musiet nieco platit(nejake poplatky, ZP,SP) pokial nebudem mat zo zivnosti ziadny zisk(extremny pripad ale povedzme ze realny)?
Napísať odpoveď