Technologicke inovacie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Používateľov profilový obrázok
Dreamer
Addict
Addict

Technologicke inovacie

Príspevok od používateľa Dreamer »

Tema o novych technologiach, strojoch, dopravnych prostriedkoch, robotoch, umelej inteligencii, materialoch...

Pre zaciatok niekolko inovacii:

Hoverboard (inak to zlte s kolesami co na zaciatku videa odhodil do krikov som videl pred par dnami nazivo v KE)

Hyperloop (aj na Slovensku)

Šesť 17-gramových mikrorobotov odtiahne takmer 2-tonové auto

"Spiderman"

V tejto teme by mali byt hlavne novinky, v istom smere unikatne, aj ked nie uplne pripravene pre hromadnu vyrobu, teda nie napr. novy mobil so 4K displejom alebo telka s ohnutym displejom, pre taketo novinky, ktore sa bezne predavaju, by mohla byt ina tema.

Priklady starsich inovacii, ktore sa v istej forme zacali vyrabat a predavat:

Nenasiel som ziadnu podobnu temu, ak nahodou existuje, spojte prosim temy, prip. napiste odkaz a ja svoje noviny nasmerujem tam.
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Technologicke inovacie

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Dobra tema, mam rad technologicke inovacie a obdivujem ludi, ako je Elon, ze sa tomu tolko venuju a hlavne to financuju bez zisku (zatial)
Takze od neho musim pridat jeho projekt SpaceX a konkretne raketu Falcon 9, ktorej sa podarilo po lete konecne aj pristat, a teda da sa pouzit opat.

Dreamer
Addict
Addict

"Zazracna" samoplniaca sa flasa (cital som o tom uz davnejsie, ale dnes mi to pripomenula relacia Svet technologii na TA3, relaciu inak odporucam, je aj v archive)

//autoeditácia príspevku (15 Apr 2016, 21:30)
http://techbox.dennikn.sk/grafenove-sol ... -aj-dazda/

Pri tomto ma napadlo, hlavne ak su solarne panely na budovach, ak by boli mierne naklonene, tak by sa vsetka voda mohla sustredit do jedneho miesta (alebo do niekolkych) a tam by boli vodne turbiny, cez ktore by sa ziskavala dalsia energia.

Inak pocul som uz o mnohych inovativnych solarnych projektoch, ked sa energia sustreduje do jedneho bodu, velka gula, ktora ziskava energiu aj v noci a pod., len to teraz narychlo neviem najst.
94jakub
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Nemyslím, že množstvo vody pri daždi je dostatočne veľké na to aby si bol schopný vyrobiť nejaké relevantné množstvo elektrickej energie z vodnej turbíny.
Predsalen, vodné elektrárne pracujú s trochu väčším objemom a prietokom.

Tá solárna elektráreň by mala byť postavená v Španielsku ak sa dobre pamätám.
Počas dňa časť tepla použijú klasicky na pohon parnej turbíny a časť na zohriatie kvapalnej soli, z ktorej potom berú energiu v noci.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Efektivita je zatial velmi nizka. Stahovat vodu zo vzdusnej vlhkosti to nie je nic nove tiez "solarne gule" http://gizmodo.com/these-beautiful-sola ... 1500329295
Podobnych napadov je velmi vela ale ich realne vyuzitie vo vacsej miere sa da ocakavat az v buducnosti, terajsie materialy a a technologie su iba malo efektivne.

Zaujimavejsie je ziskavanie energie z morskeho priboju, prilivu, pohybu morskych prudov a pod.
94jakub
King
King
Kontaktovať používateľa:

U tej solárnej ide hlavne o to, že aj keď síce možno s menšou účinnosťou ale dokáže dodávať elektrinu do siete nepretržite a nie len počas dňa.
Hlavne v krajinách, kde solárne elektrárne tvoria nezanedbateľnú časť, to môže byť problém, minimálne musíš v tom momente zvýšiť výkon ostatných elektrární.

Prílivové elektrárne sa tiež dnes zrovna extra nepoužívajú, väčšie nasadenie bude tiež až v budúcnosti.
Plus, tiež majú svoje problémy, hlavne vplyv na okolité prostredie, podobne ako klasické vodné elektrárne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Prilivove elektrarne uz roky funguju napr Francuzsko, Rusko, Cina aj inde. Vyhodou je pomerne velky vykon,vyroba elektriny bez prerusenia,vysoka ucinnost, sekundarne: spevnenie pobrezia, atd.

Buducnost energetiky je ale niekde inde a to vo fuznych reaktoroch typu tokamak a podobne.
94jakub
King
King
Kontaktovať používateľa:

Bohužiaľ, nepodarilo sa mi nájsť iný(a novší) zoznam ako ten na wikipedii, o žiadnej novej fungujúcej prílivovej elektrárni, som ale nič nenašiel.

Vysoký výkon oproti čomu? Najsilnejšia prílivová elektráreň v Severnej Kórei má inštalovaný výkon 254MW. Tá vo Francúzsku má 240MW. Zvyšné sa rátajú v jednotkách, maximálne pár desiatkach MW. Solárne elektrárne využívajúce tekuté soli v Španielsku majú výkon 50-150MW a je ich okolo desiatky(presné číslo sa mi nechce hľadať)
Oproti fotovoltaickým elektrárňam sú to ale tiež malé čísla. A to nehovorím o klasických vodných alebo prečerpávacích elektrárňach.
Pre predstavu, Gabčíkovo má výkon 720MW a to nie je zrovna najväčšia vodná elektráreň na svete.

Tiež som ale toho názoru, že ak spotreba energie ľudstva porastie(čo porastie), tak jadrová energia bude asi jediným riešením.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Vodna a prilivova elektraren sa nedaju velmi navzajom porovnavat. Vodnu nemozes postavit hocikde ale iba v urcitom na to vhodnom priestore. Zaroven pri vodnej stracas obrovsku plochu ornej pody, tiez skoro vzdy je to spojene s vystahovanim obci na predmetnom uzemi. Dno vodnej elektrarne sa tiez zanasa a treba ho pravidelne cistit.
Zatial co uzemi vhodnych na vystavbu vodnej je velmi obmedzeny pocet, pri prilivovej tento problem je redukovany-naroky na prostredie su mensie. Dovod preco dnesne prilivove elektrarne maju vykon do cca 300MW /co vobec nie je az tak malo ked si uvedomis ze sucet vykonu vsetkych vod. el. na Svk je cca 1600MW/ nie je otazka technickych limitov ale to ze predmetne elektrarne su investormi brane ako rizikovejsia investicia a preto sa stavaju skor mensie s tym ze ak rentabilita bude ok tak sa rozsiri.
Dreamer
Addict
Addict

Pocul som, ze prilivove elektrarne len na jednom pobrezi USA, by postacili pre celu USA a tusim ze aj niekolkonasobne, prezentovali to velmi nadejne, no asi to boli ine ako tie sucasne fungujuce.

Este ked sa spominali turbiny, nie je to uplna novinka a nie je to este "hotove", ale myslim ze toto je velmi zaujimave, minimalne ako alternativa pre klasicke turbiny, hlavne z pohladu dopadu na zivotne prostredie.

Vortex: Veterné turbíny bez točiacich sa vrtúľ

EDIT: Je tam aj obrazok tych turbin vo vode, takze by sa mohol vyuzit aj priliv aj vietor, ak by spodnu a hornu cast tomu prisposobili, teda cast pod vodou by fungovala ciastocne nezavisle od hornej casti.
94jakub
King
King
Kontaktovať používateľa:

Súhlasím, že sa nedajú porovnávať. Prílivové sa nedajú postaviť hocikde, je potrebné aby tam bol príliv dostatočne silný, inak je výkon príliš malý. Priehradné prílivové elektrárne potrebujú mať zahradený voľný prístup, čím sa znemožňuje námorná preprava. Tiež má vplyv na podmorský život. Zrovna lacné tiež nie sú. V Európe inštalácia 1MW pri prílivovej elektrárni je 4 až 9 krát drahšia ako z veternej elektrárne. Samozrejme, že pri väčšom komerčnom nasadení a zdokonalení technológií a materiálov cena klesne ale to je budúcnosť.
Na to som primárne narážal, keď si písal, že spomínaná solárna elektráreň je budúcnosť, no prilívové sú dnes ešte menej rozšírené ako tie solárne.

Verím tomu, že v budúcnosti sa rozšíria oba typy elektrární. Sudán bude asi ťažko stavať prílivovú elektráreň, tak ako Kanada asi nepostaví solárnu.

BTW, na Slovensku určite nie je len 1600MW z vodných elektrární, 100% to je viac. VE Gabčíkovo má 720MW, Vážska kaskáda má 1500MW. A ešte ich zopár existuje.

Dreamer: Potenciálna energia, ktorá sa dá získať prílivovým elektrárňami je veľká, akurát ešte asi technológia aby sme ju vedeli získať.
gogo956
Redeemer
Redeemer

tu pisu ze 1652MW
https://www.seas.sk/vodna-elektraren

--
Solarne kolektory su samozrejme stale vo vyvoji a kazda nasledujuca generacia premiena slnecne ziarenia na elektrinu stale efektivnejsie. Ale akonahle sa zacnu stavat prve komercne fuzne reaktory tak kolektory sa stanu iba okrajovou zalezitostou kvoli nizkemu vykonu.
94jakub
King
King
Kontaktovať používateľa:

Slovenské elektrárne a.s. majú 1652MW. Z toho 736MW je v klasických vodných elektrárňach a 916MW je v prečerpávacích.
Vodohospodársky podnik š.p. vlastní VE Gabčíkovo, ktoré má 746MW. Neviem, či vlastnia ešte aj iné.
Dokopy je to 2398MW.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Dirk Ahlborn, CEO Hyperloop Transportation Technologies bude v piatok u nás na škole. Bude aj videozáznam z diskusie. Potom sem pridám...
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hyperloop vyzera byt pre vecsinu laikov na prvy pohlad ako celkom realisticka výzva pre dnesne technologie.
Ja si ale myslim ze este jeho cas neprisiel. Je nemozne aby v najblizsich rokoch niekde ludia svistali zavreti v nejakom tubuse rychlostou 1300km/h. Nakoniec to dopadne tak ze realne rychlosti bud vyrazne nizsie, tipujem tak do tych 600km/h maximalne a aj to by bol velky uspech. /osobne si dokonca myslim ze Musk si dobre uvedomuje ze povodna rychlost je nerealna ale navonok sa jej stale drzi z dovodu zvyenia atraktivity pre potencialnych investorov/
Dreamer
Addict
Addict

Netestovali este hyperloop? Mozno ten zaznam nieco napovie. Mna hned napadlo, ze by mohli spravit trasu BA-Vieden na skusku a podla toho bude projekt pokracovat.

Ja sa len obavam prevedenia, kazdy dnes setri, aj na extremne bezpecnych vlakovych trasach s niekolkonasobnym zabezpecenim sa stavaju nehody, bude stacit jedna, alebo porucha ked tam niekto zostane uvazneny a moze to projekt pochovat, aj ked rad by som bol optimistom.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Hyperloop je iba koncept, naviac vobec nie novy. Nikdy sa zatial nezrealizoval z dovodov velmi vysokych narokov na pouzite technologie.
Naviac skutocne naklady na jeho vystavbu /nie tie optimisticky predpokladane/ su tak astronomicke ze dost pochybujem o nejakej zmysluplnej navratnosti.
94jakub
King
King
Kontaktovať používateľa:

Ten koncept som videl dobrých 5 rokov dozadu. Aj v niečom pokročili, či to "tento raz už naozaj" postavia?
Dreamer
Addict
Addict

Tak to som nevedel, pravdepodobne by to malo problem zatacat a napr. u nas nerealizovatelne kvoli semaforom a pod.

Inak doprava by sa dala riesit megadronmi, ak by mali podobne smart bezpecnostne funkcie ako auta, predislo by sa zrazkam, ziadne zapchy...

Ked sme pri tom, spomenul som si na dron ktory unesie cloveka, je ich pomerne vela, zatial nie su prilis pouzitelne, bud lietaju nizko alebo su to len koncepty, ale do temy sa to hodi, tu je nahodny co som nasiel:

Napísať odpoveď