Chcem kúpiť auto

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Používateľov profilový obrázok
JCM01
Star
Star

Re: Chcem kúpiť auto

Príspevok od používateľa JCM01 »

Taký istý problém s cenou je aj u Corroly a aj Mazdy 3 - do 13 k nekúpiš ak má mať do 5 rokov.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

sx4, asx alebo nejake ine dochodcovske auta typu ford fusion ci hyundai i20 cross ci ako sa to vola...

inak k SUV a spotrebe... minuly tyzden sme boli na chate v tatrach, manzelka z prace pozicala truhlu a tak sme kupili stresne nosice. hovoril som si ze to bude aka spotreba s tymto na streche. kedze truhla nebola nasa, nechcel som riskovat tak som dodrzoval odporucanych 130km/h a ked som po ceste pozrel priemerku tak bola 7 litrov na 100 kilometrov... plne nalozene auto detmi, taskami, hrackami, lyzami, sankami, potravinami, proste natotalku plne.
ked chodime na dovolenky bez truhly a nosicov tak samozrejme 130km/h moc nedodrzujem a ta spotreba je skor niekde pri 9 litroch na 100km..
dost pochybujem ze nejaka yariska alebo civic bude mat na dialnici podstatne nizsiu spotrebu.
ano, on pisal ze to nebude auto na dialnice, len tym celym chcem povedat ze SUVcok by som sa moc nebal kvoli spotrebe, mozno bude trosicku vyssia ale za ten komfort vyssieho auta, lahsieho nastupovania, nakladania/vykladania nakladu by som to obetoval, hlavne pokial sa jedna o starsich ludi...

inak taky suzuki ignis kupia za tu cenu aj nove a to je dokonale dochodcovske auto
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Novú Corollu máš už od 17k
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

benzin ASX z roku 2017 je za 13,5k na autobazar.eu
celkom vtipne, kedze moj otec kupoval nove v rovnakom roku za 16k
je to drziak :D

inak on ma 1.6i, 110 k a priemerku pod 6 litrov, co je na benzin celkom dobry vysledok
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Zbežne som pozrel Corolly na autobazar.eu a tie začínajú od 13 500 eur, takže s trochou vyjednávačských schopností by sa mohol dostať na 13 000 eur.

https://www.autobazar.eu/toyota-corolla ... 81291.html

Autoeditácia príspevku po 8 min 57 sek:
aacid napísal: 14 feb 2023, 10:11 sx4, asx alebo nejake ine dochodcovske auta typu ford fusion ci hyundai i20 cross ci ako sa to vola...

inak k SUV a spotrebe... minuly tyzden sme boli na chate v tatrach, manzelka z prace pozicala truhlu a tak sme kupili stresne nosice. hovoril som si ze to bude aka spotreba s tymto na streche. kedze truhla nebola nasa, nechcel som riskovat tak som dodrzoval odporucanych 130km/h a ked som po ceste pozrel priemerku tak bola 7 litrov na 100 kilometrov... plne nalozene auto detmi, taskami, hrackami, lyzami, sankami, potravinami, proste natotalku plne.
ked chodime na dovolenky bez truhly a nosicov tak samozrejme 130km/h moc nedodrzujem a ta spotreba je skor niekde pri 9 litroch na 100km..
dost pochybujem ze nejaka yariska alebo civic bude mat na dialnici podstatne nizsiu spotrebu.
ano, on pisal ze to nebude auto na dialnice, len tym celym chcem povedat ze SUVcok by som sa moc nebal kvoli spotrebe, mozno bude trosicku vyssia ale za ten komfort vyssieho auta, lahsieho nastupovania, nakladania/vykladania nakladu by som to obetoval, hlavne pokial sa jedna o starsich ludi...

inak taky suzuki ignis kupia za tu cenu aj nove a to je dokonale dochodcovske auto
Mne naopak SUV nevyhovujú oproti sedanom alebo kombi autám vôbec. Mám 2 metre, takže aj pri najnižšej polohe sedačky sedím príliš vysoko a nie je to pre mňa pohodlné. Za ďalšie SUV sú ťažšie, takže majú vyššiu spotrebu, majú horšie jazdné vlastnosti, drahší servis (minimálne podvozkových častí), často 4x4 (preferujem zadný náhon). Pre mňa len samé nevýhody. Mám kombi auto a to mi vyhovuje oveľa viac ako SUV.

BTW, SUV-čiek som už pritom vyskúšal celkom dosť - Tiguan, Kuga, Kodiaq, X5, Dodge RAM, mám v nich najazdených pár tisíc kilometrov, ale mne proste tie obrovské neaerodynamické autá nevyhovujú...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

sak ale nevyberame auto pre teba, ja by som SUV tiez nechcel.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

No veď medzi požiadavkami bola nízka spotreba a vysoká spoľahlivosť/bezúdržbovosť, z toho mi jednoznačne vychádzajú hatchbacky a sedany lepšie ako SUV.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

to je strasna generalizacia. to ze je nieco SUV neznamena automaticky ze to bude mat horsiu spotrebu ako sedan.

v poziadavkach je tiez ze to ma byt auto pre rodicov, predpokladam starsich ludi, z coho zase mne jednoznacne vychadzaju lepsie vyssie crossovery ako nizke hatchbacky...
JCM01
Star
Star

Mame doma okrem ineho aj CX5 a CX3 - obe auta maju spotrebu celkom OK, CX3 by som kludne spotrebou prirovnal k priemernemu hatchu. A pre starsich ludi to je neporovnatelne lepsie na nastupovanie.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal: 14 feb 2023, 10:49 to je strasna generalizacia. to ze je nieco SUV neznamena automaticky ze to bude mat horsiu spotrebu ako sedan.
Ak mi nájdeš 2 modely od jedného výrobcu s rovnakým motorom - sedan a SUV, ktoré sú postavené na rovnakej platforme a SUV nebude mať horšiu spotrebu ako sedan, tak máš pravdu. Som si však takmer istý, že to platiť nebude. Vyšší aerodynamický odpor a hmotnosť pri SUV nijako neobídeš.

Hodil som si do spritmonitoru Mazdu 2 a CX-3, čo sú autá založené na rovnakej platforme. Rozdiel v priemernej spotrebe s rovnakým motorom je vyše pol litra v prospech Mazdy 2 a to som bral spotreby 150+ majiteľov u každého auta, ktorí tam nahádzali svoje štatistiky. No a to sú ešte relatívne malé autá. Čím vyššie a väčšie SUV, tým vyšší rozdiel v spotrebe, napr. Superb a Kodiaq to môžu byť kľudne aj 2 litre pri rovnakých trasách.
JCM01
Star
Star

Jasne, porovnaval som napr. moju 3ku s CX3 kde je spotreba porovnatelna.
Pri 2 vs CX3 bude urcite lepsia pri 2ke.

Kazdopadne - 0,5l je nic. Hlavne pre starsieho cloveka, ktoremu to vyrazne ulahci nastupovanie.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

asx bude najlepsia volba
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

JCM01 napísal: 14 feb 2023, 11:40 Jasne, porovnaval som napr. moju 3ku s CX3 kde je spotreba porovnatelna.
Pri 2 vs CX3 bude urcite lepsia pri 2ke.

Kazdopadne - 0,5l je nic. Hlavne pre starsieho cloveka, ktoremu to vyrazne ulahci nastupovanie.
presne toto, 0.5l je uplne nic. pisal ze budu jazdit 50km denne, to znamena ze budu platit o 40 centov viac denne za benzin? to nestoji za pohodlnejsie nastupovanie, vyssi posed a pohodlnejsiu jazdu (po slovenskych deravych cestach)?

vobec tu nechcem rozbiehat temu "mame radi SUVcka" lebo v tom som absolutne na tvojej strane, serie ma ze dnes kazde auto musi byt suv alebo crossover a absolutne preferujem sedany a hackbacky ale neni vsetko ciernobiele a tak ako pred 20-30 rokmi boli najpopularnejsie dochodcovske auta ford fusion prave preto ze uz vtedy boli viac menej ako dnesne crossovery tak preto by som svojim (a aj vsetkym ostatnym) rodicom odporucil nieco vyssie.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Pohodlnejšie nastupovanie a vyšší posed (ale len o pár cm) by som ako výhody bral, ale len pre ľudí v dôchodkovom veku, prípadne tých, ktorí majú výrazný problém s mobilitou. Moji rodičia majú pred 60-kou a našťastie žiadne podobné problémy zatiaľ nemajú. Ak je to prípad aj rodičov host5, nevidím dôvod kupovať SUV, ak by tieto výhody považovali za nutnosť až o 5 alebo 10 rokov.

Ale s čím rozhodne nesúhlasím je to, že SUV poskytujú pohodlnejšiu jazdu ako sedany. SUV majú kvôli vyššej hmotnosti a nutnosti zvládnuť aj jazdu v teréne tvrdšie nastavený podvozok od výroby, čo na bežných (aj slovenských) cestách spôsobuje to, že pri jazde cez nerovnosti sú to väčšie kostitrasy. Zároveň toto naladenie podvozku spravidla spôsobuje väčší hluk v kabíne a kvôli horšiemu aerodynamickému tvaru aj väčší hluk od vetra. Takže celkovo je v SUV vyšší hluk ako v sedanoch, ktoré sú na tom najlepšie, čo sa týka hluku, kvôli kompletne oddelenému kufru. No a tento fakt tiež neprispieva k tomu, že by sa jazda v SUV dala považovať za pohodlnú.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

aacid napísal: 14 feb 2023, 10:49to je strasna generalizacia. to ze je nieco SUV neznamena automaticky ze to bude mat horsiu spotrebu ako sedan.
Na dialnici bude. Fyzika.
deszka3
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

Otec si kupil pred 6 rokmi Focusa, mal vtedy 59, ziadne problemy pri nastupovani. Teraz po 6 rokoch si kyda na hlavu preco si nekupil nieco vyssie, nastupovanie a vystovanie mu uz robi natolko problemy, ze radsej chodi s 21 rocnym Citroenom C3. Mozno pre nas mladych su SUV nezaujimave, ale pre starsich ludi to moze byt presne opakom.
starysomar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa starysomar »

S bolavym chrbatom sa lepsie nasada-vysada v Multiple, nez Alfe...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

deszka3 napísal: 15 feb 2023, 5:44 Otec si kupil pred 6 rokmi Focusa, mal vtedy 59, ziadne problemy pri nastupovani. Teraz po 6 rokoch si kyda na hlavu preco si nekupil nieco vyssie, nastupovanie a vystovanie mu uz robi natolko problemy, ze radsej chodi s 21 rocnym Citroenom C3. Mozno pre nas mladych su SUV nezaujimave, ale pre starsich ludi to moze byt presne opakom.
A prečo radšej nepredá Focusa a nekúpi si niečo vyššie, ak by mu to viac vyhovovalo? Ak je to 6-ročný Focus, tak by ho mal vedieť predať za dobrú cenu a kúpiť si adekvátnu náhradu podobného veku. Nevidím úplne zmysel v tom si kupovať auto na 10 a viac rokov, ak sa medzitým potreby majiteľa zmenia...
deszka3
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

Focus ma uz 12 rokov, kupil ho pouzivane. Predat ho urcite nepreda, vyhovuje mu C3 a soferovanie ho uz ajtak velmi nebavi, bolo by mu uz na jeho vek zbytocne kupovat si ine (Focus skonci pravdepodobne na mojom mene). Nechcem sa tu pustat do zbytocnych diskusii, ale rovnako si myslim, ze pre starsich ludi dava SUV vacsi zmysel ako nam mladsim.
host5
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa host5 »

Dakujem za návrhy, idem popozerať bazar aká je ponuka na spomenuté auta.
Napísať odpoveď