Chcem kúpiť auto

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Chcem kúpiť auto

Príspevok od používateľa aacid »

wladas napísal: 14 feb 2023, 22:05 Na dialnici bude. Fyzika.
bude mat superb alebo S-kovy mercedes lepsiu spotrebu na dialnici ako kompaktny crossover typu cx-3 alebo napriklad mercedes GLA?

to je to co som myslel to generalizaciou, neni sedan ako sedan a neni SUV ako SUV, dnes sa SUVckom oznacuje snad kazde zvysene auto (golf plus by sa dnes uz tiez predpokladam ze oznacil za SUV)...
samozrejme ked porovnas A-cko vs GLA-cko tak rozdiel tam bude v prospech mensieho a lahsieho. otazne je ci nejaky zasadny...
Používateľov profilový obrázok
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Spotreba nie je všetko (hoci je moje hobby). Dobre je posúdiť to v súvislostiach - ročný nájazd v súvislosti s ňou, náklady na údržbu, opravy (ceny dielov atd).
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

aacid napísal: 16 feb 2023, 10:49 bude mat superb alebo S-kovy mercedes lepsiu spotrebu na dialnici ako kompaktny crossover typu cx-3 alebo napriklad mercedes GLA?

to je to co som myslel to generalizaciou, neni sedan ako sedan a neni SUV ako SUV, dnes sa SUVckom oznacuje snad kazde zvysene auto (golf plus by sa dnes uz tiez predpokladam ze oznacil za SUV)...
samozrejme ked porovnas A-cko vs GLA-cko tak rozdiel tam bude v prospech mensieho a lahsieho. otazne je ci nejaky zasadny...
No ale veď samozrejme som s wladasom narážal na veľkostne porovnateľné sedany/kombi s SUV, nie mini SUV typu CX-3 a veľkú limuzínu ako S-ko. Ak je pre niekoho trochu jednoduchšie nastupovanie a vystupovanie dôležitejšie ako nižšia spotreba, lepšie jazdné vlastnosti, väčšie pohodlie za jazdy a nižšie servisné náklady, tak nech si kľudne kúpi SUV.
skooty
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa skooty »

Ahoj. Trochu otázka do diskusie.

Už dlhšiu dobu zvažujem kúpu jazdenky, doteraz som to odkladal vždy s názorom že moje auto ešte jazdí, tak nebudem zbytočne kupovať ďaľšie aute.
Auto už prestáva jazdiť, tak som sa reálne začal obhliadať po novom aute.

Čo ma ale zaráža je súčasná cena jazdeniek, ktorá je IMHO dosť nadhodnotená.
Pozeral som skodu Octaviu, 1.6 TDI a veľ veľmi ťažko sa dá nájsť model ročník 2016+ s nájazdom do 150k km pod cenu 12k.
Pozeral som štatistiky z autobazar.eu a súčasná cena jazdeniek z roku 2016 je cca o 20 percent vyššia než z roku 2020 a to predpokladám že tie jazdenky majú vyšší nájazd.

Samozrejme, to že sa zvýšila cena jazdeniek malo svoje opodstatnenie, lacné peniaze, čipová kríza, covid, dlhá čakačka na nové autá a samozrejme aj ich vyššia cena.

Čo ma však zaujíma, myslíte že sa oplatí momentálne s kúpou jazdenky ešte pol roka počkať ? Myslíte že s odoznievajucou chipovou krízou a drahšími peniazmi klesne aj hodnota jazdeniek, niečo podobné ako sa momentálne deje pri starších bytoch, len trošku oneskorene ?

Story čo som zažil: Bol som na obhliadke jednej Audi A4. Na nete som si vytiahol jej report, kde som našiel že borec začal auto inzerovať už v Septrembri 2022 a ku dnešnému dňu ju stále nepredal, pričom s ponúkanou cenou šiel dolu už o 1500 eur za danú dobu, teda z 12200 na 10700...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Cena jazdeniek určite klesne, ale nikto ti nedokáže s určitosťou povedať, či to bude o pol roka, o rok alebo o 2. To je rovnaká otázka, ako keby si sa opýtal, či v tomto roku pôjde realitný a finančný trh hore, dole alebo do strany. Vešteckú guľu nemá nikto, je tam veľa faktorov, ktoré zohrávajú rolu.

Inak motor 1.6 TDI by som ti príliš neodporúčal. Niečo som na ňom najazdil a oproti 2.0 TDI to príliš nejde, ale spotreba prakticky rovnaká. Zároveň spoľahlivosťou je na tom možno aj horšie ako 2.0 TDI. Takže keď už dízel od koncernu, určite radšej 2.0 TDI.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Nie je veľmi dôvod, aby ceny jazdeniek klesali, aj kvôli novým normám
skooty
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa skooty »

beardie napísal: 18 feb 2023, 9:21 Nie je veľmi dôvod, aby ceny jazdeniek klesali, aj kvôli novým normám
Obdobný argument sa používal aj pri bytoch, skrz zvyšujucú sa cenu materialov a predsa staršie byty začali klesať na hodnote.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Dopyt - ponuka.
Dodosnv
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Dodosnv »

Čaute chalani, nechcem zakladať novú tému, tak sa pripojím sem:

aktuálna situácia je taká, že potrebujem novšie auto (aktuálne Punto mk1).
80% času robím krátke jazdy po meste a okolí, 2x do mesiaca Banská Bystrica - Spišská Nová Ves (diaľnica + Čertovica). Takže volím benzín (a najlepšie bez turba). Cena max. +-7000€ a hatchback (5 dverový), samozrejme ako chce každý - čo najspoľahlivejší. Čo sa výbav týka, nie som vyberavý (viď moje aktuálne auto bez posilovača a el. okien :lol: ).

Špekuloval som už kadejak, no stále som sa dopracoval ku týmto autám:
Ceed 1. generácia pred/po- facelift - 1.4/1.6
Ceed 2. generácia (s tým že sa bude jednať pri tejto cene zrejme o prvé roky výroby 2013/2014)
Rio 2. generácia - 1.25

prípadne
Leon mk2 /Ibiza mk.4 generácia - 1.4/1.6
i30 2. generácia - 1.4/1.6
Civic 8 generácia (UFO) - 1.4/1.8

Vedel by mi niekto pomôcť rozlúsknuť túto dilemu? Prípadne nejaké nápady na iné modely/výrobcov? (skôr ľudové značky). Uvítam aj prípadné skúsenosti s danými autami :) (možno rovno napísať prečo áno/prečo nie). Fakt by mi to veľmi pohlo. Díky :)
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Prakticky cokolvek z toho ak bude ten dany kus zachovaly.
Ceed 1.gen. by som uz asi nezvazoval, generacny rozdiel bol velky.
Ceed 2.gen. je obecne spolahlive auto, 1.4 mal zo zaciatku vyroby problemy s katalyzatorom, 1.6 GDI je super volba, aj ked na velmi kratke cesty nebude priamy vstrek najlepsi. i30 je prakticky to iste.
Rio je nizsia trieda a na komforte je to poznat. Civic 1.8 rovnako vyborne a spolahlive.
Koalpp
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Koalpp »

chcem kupit auto ale uz vyse rok sa neviem rozhodnut , mal som uz podpisanu zmluvu o kupe na audi a3 ale este som si to rozmyslel.
Cena do 18,000e , samozrejme chcem za tu cenu co najviac "muziky". Nepotrebujem extra dynamicke auto ale 6st prevodovka a dobra spotreba a spolahlivost su dolezite.
Najprv som chcel bmw alebo audi do 10rokov , potom som sa pozeral po japonskych mazda 3, corolla a teraz vyzera ze rozum zvitazil a chcem nieco univerzalne... tak asi to bude nieco z aut ako Skoda Scala alebo Opel Astra, seat leon .
JAzdene auta do 3 r ma tiez zaujimali ale drzia si cenu tak dam asi prednost novemu. Zrejme pockam na nejaku akciu, niekedy opel ma tie svoje akciove dni, mozno aj skoda bude mat , neviem??
Ti japonci ma zaujimali kvoli atmosferickym motorom ale nakoniec som ich vylucil, mazda je mimo moj rozpocet a tie motory co ma corolla su dost lenive ... octavia s litrovym tsi ma lepsie zrychlenie...
Pri jazdenych autach sa este da vyjednavat o cene ale v tom nie som moc dobry... Ake auto by ste si vybrali vy ?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Spola zo srandy som minule inde písal, že ak by som chcel kupovať auto - prejdem si najprv stránky svolavacky.cz
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Ja tiež plánujem kúpiť nové auto. Vyhliadol som si Scala Monte Carlo. Teraz čakám na sumu, za ktorú vykúpia moju Octaviu 2009.
M&M
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa M&M »

Ahojte,
uz dlhsie pozeram po skode rapid, 1.0tsi 81kW.
Hladal som manual, automat by mi nevadil.
Naskytla sa moznost kupit ju so 7 stupnovym dsg (dq200).
Auto ma najazdene 145 000km.
Podla servisnej historie v prevodovke nikdy nebol meneny olej. (toto je asi na inu debatu, niekde pisu ze menit, niekde ze netreba..).
Skor ma ale zaujima vas nazor a skusenosti s touto prevodovkou. Na internete koluju rozne nazory.

Vdaka.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

Vyrobca hovori ze netreba menit olej v prevodovke preto, lebo nepredpoklada zivotnost auta nad 180k. Thats it. Akurat ze nie sme nemci.

Koalpp napísal: 05 mar 2023, 17:31Ti japonci ma zaujimali kvoli atmosferickym motorom ale nakoniec som ich vylucil, mazda je mimo moj rozpocet
Po Mazde 3 tiez uz dlhsie pokukujem a nemam pocit zeby tolko stala. Aj pri 5r by si sa zmestil do rozpoctu.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

ani moja sportage 22 nema predpisanu vymenu oleja v prevodovke, dokonca ani palivoveho filtra. Vymenit to ale dam pri 60tkm, palivovy dam pri dalsej vyrocnej pri 45tkm (to, ze ho nemenia som sa dozvedel az pri odovzdavani auta po vykonani servisu)
Koalpp
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Koalpp »

Ten nový Opel Astra má dosť pekný dizajn, neviete či ešte Opel dáva tie akcie Opel 24 hod? V minulosti zvykli vypredavat sklady s celkom dobrymi zlavami..
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

obcas byva, teraz ale pochybujem ze bude a ak aj tak len na skladovky, ktore nikto nechce
šimik
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa šimik »

Ahojte, prisiel som sa poradit ohladom kupy vozidla. Nemam v svojom okoli nikoho, kto by mi vedel v tomto nejak seriozne poradit, mozno trochu usmernit a pribrzdit :)

Chcem si kupit svoje prve vlastne auto. Rozpocet mam nizsi, nechcel by som do toho investovat viac ako 10k, z jednoducheho dovodu. Byvam vo velkom meste, parkovat budem na ulici, a kedze som dost zatazeny na esteticke detaily, tak by som to psychicky tazsie znasal, kde mi bohvie kto kazdu chvilu vytvori nejaky sram. Nechcem byt otrokom pre to auto, a teda pri nejakom starsom kusku to nebudem tak prezivat, kedze pocitam s tym, ze to auto uz nejake chyby na krase mat bude. Auto chcem za ucelom nejakych vikendovych vyletov, obcas pobehat niekedy po meste, kde by doprava MHD trvala neadekvatne dlho, a zriedkavo aj nejake dlhsie trasy napr. k rodicom na slovensko. Poziadavky mam, aby to malo aspon 150k, automat a mal by to byt benzin (pri prehliadani bazarov mam pocit, ze tie diesle snad rozdavali zadarmo). Preferujem sedany, kombiky sa mi moc nepacia :D Samozrejme by som chcel nieco spolahlivejsie, aj ked sa obavam, ze pri kazdom jednom aute sa najdu nejake problemy. Nech najdem akykolvek motor, vzdy na googli najdem nejake “pochutky.” Vyhradne nejakeho favorita nemam, a preto by som aj rad pocul nejaku radu, co konkretne by mohlo byt co najviac spolahlive.

Som velkym fanusikom mercedesu, a velmi sa mi pacia starsie E W211. Dost tazko sa vsak zhana nejaky benzin, a tiez som cital, ze je problem s elektronikou brzd, kde oprava nie je najlacnejsia. Tiez sa mi strasne paci e92 coupe, nasiel som celkom schopnu 325i (vraj by to mal byt celkom spolahlivy motor), ale tu zas neviem, ci je to rozumne ist do dvojdveroveho auta, navyse u oboch spominanych vozidlach sa bavime o rocnikoch 2006-2009, a to si tiez nie som uplne isty, ci to bude dobra volba kupovat az tak stare vozidlo z hladiska udrzby. Ano, uplne ina kategoria vozidla E vs dvojdverove coupe, no vlastne sam neviem, co chcem a neviem, co by mi vyhovovalo. Pozeral som aj nejaky koncern, no tam zas 2.0TSI z roku 2012 vraj stoji za nic. Tych aut je strasne vela, navyse velka vacsina su dizle. Rad by som teda niekoho poprosil o nejaku objektivnu a rozumnu radu, po com sa pozriet a mozno poprosil nejake realne skusenosti. Mam v tom fakt bordel, a mam pocit, ze si takto v zivote auto nevyberiem. Dakujem.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ja ti viem niečo povedať o tom BMW motore v E9x. 325i je jeden z najspoľahlivejších benzínov, ktoré BMW vyrobilo, ale musí ísť ešte o starší motor N52. Nástupca novší N53 už neodporúčam, ten má síce lepší výkon, ale omnoho viac problémov, ktoré sú cenovo náročné.

Nevýhoda N52 je to, že sa dával len do predfaceliftov do 2007, takže by išlo už o staršie auto. Ale myslím si, že keby si kúpil nejaký pekný kúsok 3er za €7000-€7500 a zvyšok dal do servisu, mal by si mať pomerne spoľahlivé auto, ktoré poteší výkonom a dobrými jazdnými vlastnosťami. Coupe E92 v takej cene by bol asi oriešok nájsť, ale sedan E90 by si mal zohnať celkom v pohode. Nejde však v žiadnom prípade o rodinné auto, vnútorného priestoru je tam asi ešte o trochu menej ako v Octávke.
Napísať odpoveď