Survival,turistika a všetko okolo toho

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Používateľov profilový obrázok
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Survival,turistika a všetko okolo toho

Príspevok od používateľa Stoporko »

coldrain: sorry, jedná sa o tieto topánky http://www.merrell.cz/katalog/panska-ob ... re-tex-(1) (nakoniec nebol v názve ani ten ventiláthor - na predajni sme, keď som tam ešte robil, mali desiatky modelov a poplietlo sa mi to). Za tie peniaze fakt parádne topánočky.

rastikbart: máš ich? Isto vieš ako sú tvrdé - tieto topánky sú určené prioritne do skál :) V tomto chodiť po asfalte, spevnených cestách, nie to ešte po meste, je za trest. A krikľavé farby HZS prácu uľahčujú, no že by zrovna topánky boli na človeku najviac viditeľná časť odevu? :) Rozumnejšie mi príde mať krikľavú bundu alebo vo vrecku cestársku vestu/oranžové záchranné vrece.

Coldrain: Predajne závisia od mesta, kde to hľadáš :) V Ba nájdeš Lowu napr. v Hudy, Merell sa dá občas nájsť v Baťovi alebo inej obuvi (dokonca aj exišrote, len bacha ako tá topánka bude stará - pod rok/dva nekupuj). Viking som už, žiaľ, dlhšie nevidel.
fofofofo
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa fofofofo »

Poradte topanky na slovenske hore. Mam teraz nejake asi neprepustaju vzduch a mam spotene nohy po ture. Mate nejake tipy co kupit a comu sa vyhnut?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

1) do akého terénu ich primárne chceš? (daj cca 3 - 5 pohorí, lokalít, kde ich budeš najviac využívať)
2) rozpočet? Kvalitné boty rátaj cca 150 € a viac (pri topánkach čisto do skál o 100 € viac)
3) koľko km a rokov máš v teréne nachodené?
4) koľko km nachodíš za rok?
fofofofo
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa fofofofo »

1) Vysoke , Nizke Tatry, Mala Velka Fatra, Neskor by som skusil Alpy
2) Rozpocet co najnizsi samozrejme, ale ak sa neda tak nieco poriadne co mi vydrzi par rokov.
3) Prechodil som len SVK, Mam toho schodene celkom dost. Zalezi od sezony. NIektory rok som nechodil vobec a niekedy chodim kazdy tyzden
4) Vid bod predtym. chodim MAX 10 tur rocne. jedna tura cca 7 hod. Nechodim zatial moc po skalach.

Kazdopadne ak niekto vie o podobnych miestach ako slovensky raj, jan0osikove diery , maly rozsutec .... teda chodniky kde je vela rebrikov, retazi a dalsich spestreni cesty nech napise. Samozrejme mozu byt aj v Rakusku. Vdaka
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

V čom si zatiaľ chodil?

Ak nechceš veľmi skaly (čomu ale pri Tatrách a Alpách nerozumiem :) ), tak postačia napr. Garmont Nebraska, Asolo Flame...

No pri podobnom zameraní by som sa už skôr popozeral po Nemcoch ako HanWag Alaska alebo Lowa Tibet. No pokiaľ nechceš topánku z viac ako 50 % na skaly, tak to bude zbytočné.

Chodníky s rebríkmi...sa na západ od nás volajú Via Ferrata. Sú trochu náročnejšie ako u nás a treba mať ferratovú výstroj (horolezecký sedák, ferratový set - tlmič pádov a odporúča sa aj prilba). U nás chcú jednu spraviť v Tatrách, no kedy naozaj bude, ani srnky nevedia.
ziegel
Star
Star

Príspevok od používateľa ziegel »

jedna via ferrata je aj v polskej casti tatier - orla perc
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Rozbiehame prvé slovenské fórum o hamakách na http://www.hamaka.sk/

Bude to zamerané na spánok v prírode, hojdanie sa nad zemou, závesné postele, spoločné akcie, recenzie výstroje a samozrejme hamaky.

Takže ak je tu pár fanúšikov pobytu v prírode a spánku pod hviezdnou oblohou, tak vás pozávam registrovať sa a pomôcť to trochu rozbehnúť. Témy a články budú pomaly pribúdať a verím, že každý si tam nájde to svoje.
Gulli
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Gulli »

vidim ze vela z vas sa venuje pobytu vonku viac nez dost :) tak by som sa vas spytal kde a aky XXL spacak kupit (198-199cm meria) a postavou tiez niesom prave najutlejsi.
Doteraz mam len klasicky husky spacak z umelych vlakien, nakolko travim pocas roka len maximalne 15-20 dni vonku som to moc neriesil (leto, teplejsia jar), hlavne kriterium je ta velkost, nejake navrhy ? :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Gulli: carinthia (model podľa teplotného určenia) a veľkosť 220 - znamená výšku postavy. Ja som staručký Husky magnum zamenil za Defence 4 vo veľkosti 185 (meriam 174,5 cm) a na šírku je tam miesta viac než dosť.

Potom model Pro force Phantom má celkom veľkoryso riešenú šírku, výška postavy tuším ale max. 190 cm.

Ak si dobre pamätám, tak aj Pinguin robí XL spacáky. No čo som doteraz poskúšal desiatky spacákov (a väčšinu z nich v dosť zlých podmienkach), tak zatiaľ u mňa vedie Carinthia :)
Dingo1942
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Dingo1942 »

Riešim posledných pár dní výber vhodného termoprádla myslím, že mi niekto z Vás bude vedieť pomôcť, a každý názor a vlastná skúsenosť mi hodne pomôže ;-) takže, v princípe, potrebujem variantu krátkeho aj dlhého rukávu, pričom potrebujem mať 2 druhy:

Typ č.1 - niečo, čo bude do čo najvyššej možnej miery odvádzať zo mňa pot a rýchlo schnúť, vhodné predovšetkým do +20°C, na aktivitu beh, strmý výstup, atď.. abnormálne sa potím, preto zbieram rozumy :) najviac som ja osobne spokojný s materiálom 100% Polypropylen (označovane tiež "POP" napr. u Termovel). S tym mám najlepšie skusenosti, ak ma niekto skusenosti, existuje niečo lepšie?

Typ č.2 - niečo, čo bude mať výhrevnú schopnosť, ale tiež to bude trochu dýchať - tj. napr. pri výšľape Kráľovej Hole budem mať najprv na sebe tričko Typ č.1, prídem hore, vyzlečiem sa, a dám si tričko Typ č.2 ktoré ma zohreje, a zbehnem v ňom z kopca dole, bez nejakých extra problémov. Podľa popisov materiálov, sa mi na to hodí merino - kúpil som (od Termovel za cca 35e), len ma trochu pichá. Sú všetky merino veci také trošku pichľavé oproti iným tričkám? v tomto prípade rozumej, napr. IceBreaker, som ochotný do toho v pohode zainvestovať, len vôbec neviem, po čom sa mám obzerať.

A ešte čerešnička na záver, zachytil som niekde v médiach, ako P.Hollý po návrate z Fjallraven vravel, že ľuďom čo spali v páperových spacákoch naobliekaný bola väčšia zima, ako tým, čo spali len vo vrstve termopradla (predpokladam, že asi spodky a triko, nikdy som v takých podmienkach nespal) :-)
Je to pravda? Ak hej, existuje potom taký efekt napr. aj u páperovej vetrovky štandardnej plnivosti (ako robí mammut, northface, wolfskin atď), že je lepšie si v rámci možností pod ňu obliecť len napr. dlhé merino, než medzi to dať ešte nejaký polartec fleece alebo tak?

Vďaka moc ;-)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

typ č. 1: ak ti vyhovuje umelina, tak skús Moiru, Craft... je toho celkom dosť. Mne sa Moira osvedčila a deriem ju už veľa rokov. Len ako každá umelina, už po jednom dni smrdí. Možno by stálo za to nahradiť čistú umelinu napr. bambusom alebo tenkou vlnou?

typ č. 2: vlna - merino. Jeho pichľavosť nemôžem veľmi posúdiť, keďže mám hrošiu kožu a aj vlnený sveter britskej armády môžem nosiť v pohode na holé telo (kto vyskúšal, vie o čom vravím). Skús tie merino veci pár dní ponosiť, poriadne sa v nich spotiť, prevrátiť ich naruby a dať ich prať spolu s džínsami (pozor aby ti ich gombíky alebo zipsy nezatrhli). Malo by to pomôcť - odpadnú zvyškové vlákna, ktoré spôsobujú pichanie.

Áno, v spacáku sa má spať iba v spodnom prádle, maximálne v prvej vrstve oblečenia. Spacák funguje tak, že ty si vyhreješ vzduch v ňom a on udržiava jeho teplotu ako termoska. Keď si doň naobliekaš bundu, mikinu a podobné veci, tak si v ňom vzduch nevyhreješ a teda ťa cez noc "nemá čo hriať." A samozrejme, treba mať poriadny spacák, nie made by tesco, exisport a podobne. :)
Unkown
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Unkown »

Áno, v spacáku sa má spať iba v spodnom prádle, maximálne v prvej vrstve oblečenia. Spacák funguje tak, že ty si vyhreješ vzduch v ňom a on udržiava jeho teplotu ako termoska. Keď si doň naobliekaš bundu, mikinu a podobné veci, tak si v ňom vzduch nevyhreješ a teda ťa cez noc "nemá čo hriať." A samozrejme, treba mať poriadny spacák, nie made by tesco, exisport a podobne. :)
Ide skôr o to, že vrstva oblečenia na tebe stlačí izolačný materiál a ten tým pádom stráca schopnosť izolovať. Napríklad ja som pomerne chudý, takže v spacáku mám dosť miesta aj keď mám na sebe polovicu šatníka ergo je mi teplejšie naobliekanému. Ale väčšina známych by takto zamrzla :D Treba jednoducho nájsť ten správny kompromis, kedy bude najteplejšie.
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

najteplejsie asi bude ked si v tom spacaku s nejakou peknou kočkou, nie ? .... vyhrevnost zarucena, ....
spojka13
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa spojka13 »

Zdravičko, potrebujem si do večer objednať niekde v BA(osoby odber) spacák. Využitie: festaky, v lete možno skoré jesenné byvakovanie. teraz cez víkend idem na Vychodnu. Takže niečo čo by vydržalo a nižšie teploty nad ranom a podobne, lebo počítam, že tam bude trochu chladnejšie. cenovo -+50€. Kukal som nejake Husky su v tej cenovej katógerii Čím skôr poradíte, budem rad.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

No boli sme s partiou na túre teraz - cieľ bol Kriváň. Dopadlo to neslávne, lebo borci sa rozhodli to vzdať cca 200 m pod vrcholom, prakticky pred tou poslednou skalnatou fázou.

Bolo veľmi zlé počasie, fúkalo, pršalo, bola zima - úplne hore podľa informácií od zostupujúcich aj snežilo. Boli sme na kompletku premočení. Preto sa chcem poradiť ohľadom normálnejšej výbavy na takýto druh turistík (teda, kde hrozí aj takéto počasie), aby sa čosi podobné už nezopakovalo hehe.

Takže osobne za mňa: mal som tieto topánky. Kupoval som si ich ako zimné, ale tak nič vhodnejšie som si na túru nevedel predstaviť. Sú vhodné/nevhodné na turistiku? Spomínali sa tu iné značky brané ako top, čo poviete na túto, slovenskú: http://www.makaraobuv.sk/ Už len na pohľad vyzerajú dosť brutálne. Pohodlnosť fajnová, držali aj na skalách, nešmýkali sa. Každopádne, už hore boli premočené a potom pri zostupe mi už doslova čvachtala noha vo vode. Neviem, či proste pustili vodu, alebo tá voda sa proste dostala dovnútra zvrchu (cez premočené gate) + pot. Tým sa dostávam ku spomínaným gatiam. To som mal obyčajné nejaké umelinové, ktoré samozrejme totálne zmokli, nasiakli vodu a aj vajcia mi čvachtali v mokrých trenkách. Čiže nejaké gate, ktoré aspoň čo to vydržia (ohľadom vody) by som bral.

Ako triko som mal nejaké to "špeciálne," neviem ako sa nazývajú - od Authority + ako bundu Surplus Windbreaker:

http://www.surplus.cz/bunda-surplus-windbreaker-cerna/

Čo sa tohto týka, tak ako tak to obstálo, bunda dosť nasiakne vodou, ale prakticky nepustí cez seba - možno trochu cez spodky/okraje, kde sa jej najviac nazhromaždí. Ale ako to triko som mal v podstate suché. Každopádne mi napadlo do takéhoto počasia (dážď) skôr prehodiť nejaký pršiplášť cez seba, čo vy na to?

Čiže potreboval som poradiť v týchto veciach, keďže by sme chceli pokračovať v týchto túrach, ale naozaj treba mať riadne vybavenie + ešte zrejme aj nejaké kvalitné ponožky.
ziegel
Star
Star

Príspevok od používateľa ziegel »

Makara robi velmi velmi kvalitne veci, mama sa s nim pozna osobne aj od neho ma jedny topanky. Nenapada ma co by sa na nich mohlo poskodit, podla mna by prezili aj keby ich presiel tank. Su to vsak velmi robustne topanky, inde ako do tazkeho skalnateho terenu by som ich ja nebral.
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

Ahojte, chcem sa spytat ako je to so vstupom do Badínskeho pralesa. Docital som sa, ze vstup je mozny len s nejakym odbornym sprievodom ale aj, ze je tam naucny chodnik v dlzke cca 1km. To vazne treba sprivedocu na ten naucny chodnik alebo sa to tyka len nejakeho rozsireneho vstupu do pralesa? Bol tam uz niekto z vas?
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Syfon »

Badínsky prales je národná prírodná rezervácia, tzn. nemal by si schádzať z chodníka, zakladať oheň, ničiť rastliny a podobne, v skratke kľudne tam môžeš ísť :)
PepoJr.
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PepoJr. »

Caute, chcel by som si nechat od Vas poradit, ci si myslite ze taketo boty by boli vhodne na lahsiu turistiku, co sa pohodlia nosenia tyka. Prioritne by som ich vyuzival na turistiku a sem tam vyuzil aj ako normalnu obuv. Ziadne narocne tury, pekne vsetko po chodnickoch.

Vopred dakujem za radu :)
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

To co si hodil link, uz by som sa nebal pouzit na trial, nie este na lahsiu turistiku po chodnickoch. Na tu ti stacia aj slapky (Jo, pan je z Moravy?! :) )
Napísať odpoveď