Riešim posledných pár dní výber vhodného termoprádla myslím, že mi niekto z Vás bude vedieť pomôcť, a každý názor a vlastná skúsenosť mi hodne pomôže

takže, v princípe, potrebujem variantu krátkeho aj dlhého rukávu, pričom potrebujem mať 2 druhy:
Typ č.1 - niečo, čo bude do čo najvyššej možnej miery odvádzať zo mňa pot a rýchlo schnúť, vhodné predovšetkým do +20°C, na aktivitu beh, strmý výstup, atď.. abnormálne sa potím, preto zbieram rozumy

najviac som ja osobne spokojný s materiálom 100% Polypropylen (označovane tiež "POP" napr. u Termovel). S tym mám najlepšie skusenosti, ak ma niekto skusenosti, existuje niečo lepšie?
Typ č.2 - niečo, čo bude mať výhrevnú schopnosť, ale tiež to bude trochu dýchať - tj. napr. pri výšľape Kráľovej Hole budem mať najprv na sebe tričko Typ č.1, prídem hore, vyzlečiem sa, a dám si tričko Typ č.2 ktoré ma zohreje, a zbehnem v ňom z kopca dole, bez nejakých extra problémov. Podľa popisov materiálov, sa mi na to hodí merino - kúpil som (od Termovel za cca 35e), len ma trochu pichá. Sú všetky merino veci také trošku pichľavé oproti iným tričkám? v tomto prípade rozumej, napr. IceBreaker, som ochotný do toho v pohode zainvestovať, len vôbec neviem, po čom sa mám obzerať.
A ešte čerešnička na záver, zachytil som niekde v médiach, ako P.Hollý po návrate z Fjallraven vravel, že ľuďom čo spali v páperových spacákoch naobliekaný bola väčšia zima, ako tým, čo spali len vo vrstve termopradla (predpokladam, že asi spodky a triko, nikdy som v takých podmienkach nespal)
Je to pravda? Ak hej, existuje potom taký efekt napr. aj u páperovej vetrovky štandardnej plnivosti (ako robí mammut, northface, wolfskin atď), že je lepšie si v rámci možností pod ňu obliecť len napr. dlhé merino, než medzi to dať ešte nejaký polartec fleece alebo tak?
Vďaka moc