Survival,turistika a všetko okolo toho
- PepoJr.
- Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Re: Survival,turistika a všetko okolo toho
No mne ide hlavne o podrazku aby bola kvalitna, lebo zvacsa nosim nizke podrazky, ked chodim po meste. Cize vravis, ze by som bol spokojny? Mal som ich uz na nohe, ale tak v obchode som sa v nich citil ako v normalnych botaskach a vyskusat do "terenu" mi ich asi nedaju A teraz som vo svajciarskych alpach na leto, tak tu by som ich vedel vyuzit
Toto sú podľa mňa topánky skôr do terénu, vzhľadom na podrážku. Chodník (či už asfaltovaný chodník v prírode alebo kamene, prípadne v meste keď na bežné nosenie) by tie špice podľa mňa zodral rýchlo. Taktiež, zdá sa mi, že nie sú nepremokavé - nemajú goretex membránu, čo by bolo asi vhodné na turistiku.
Celkovo by som sa pozrel buď po inom rade od salomonu (xa por ultra GTX napr) alebo inej značke - napr merell má veľmi dobré topánky vraj aj naľahký treking.
Celkovo by som sa pozrel buď po inom rade od salomonu (xa por ultra GTX napr) alebo inej značke - napr merell má veľmi dobré topánky vraj aj naľahký treking.
Zdravíčko, nevie mi niekto z vás poradiť aký stan si mám kúpiť? Stačil by úplne dvojmiestny, nič extra drahé, taká klasika
- Stoporko
- VIP
Hughito:
topánky na zimu v lete nie sú do našich podmienok to pravé orechové, noha sa ti v nich chytro spotí a to ani goráč nemá šancu udýchať. Kukni sa napr. po Garmont Nebraska...
Do topánok patria dobré ponožky - Moira trek, niečo od Icebreaker, ak chceš top, tak Bridgedail. Zlé nie sú ani merínové ponožky od Zaja za zlomok ceny. Len sú fest hrubé.
Odkaz na bundu mi nejde otvoriť. No ak je tam membrána Gore windbreaker: asi ma niektorí ukameňujú, no membrána windbreaker ťa pred dažďom veľmi neochráni a tiež ktovieako nedýcha. Malo by sa jednať o prebalený gore-tex prvej generácie, ktorý má najväčšie póry (teda bunda bude dýchať lepšie ako napr. gore-tex performance s obyčajnou dvojvrstvovou konštrukciou) a najnižší vodný stĺpec.
Na nepremokavé nohavice sa vykašli - len sa zapotíš. Lepšie sú rýchloschnúce. Napr. v Hudyšporte na obchodnej mali pred nedávnom (hádam ešte majú) ceľkom zľavy na odopínacie Columbie a TNF - odopneš spodok a máš kraťasy, rýchlo to uschne a cena cca 60 €.
topánky na zimu v lete nie sú do našich podmienok to pravé orechové, noha sa ti v nich chytro spotí a to ani goráč nemá šancu udýchať. Kukni sa napr. po Garmont Nebraska...
Do topánok patria dobré ponožky - Moira trek, niečo od Icebreaker, ak chceš top, tak Bridgedail. Zlé nie sú ani merínové ponožky od Zaja za zlomok ceny. Len sú fest hrubé.
Odkaz na bundu mi nejde otvoriť. No ak je tam membrána Gore windbreaker: asi ma niektorí ukameňujú, no membrána windbreaker ťa pred dažďom veľmi neochráni a tiež ktovieako nedýcha. Malo by sa jednať o prebalený gore-tex prvej generácie, ktorý má najväčšie póry (teda bunda bude dýchať lepšie ako napr. gore-tex performance s obyčajnou dvojvrstvovou konštrukciou) a najnižší vodný stĺpec.
Na nepremokavé nohavice sa vykašli - len sa zapotíš. Lepšie sú rýchloschnúce. Napr. v Hudyšporte na obchodnej mali pred nedávnom (hádam ešte majú) ceľkom zľavy na odopínacie Columbie a TNF - odopneš spodok a máš kraťasy, rýchlo to uschne a cena cca 60 €.
Vedeli by ste mi poradit, co si obliect do hor (vyska cca 2300 m.n.m, okolo 8-9 stupnov mozno) v tomto obdobi, na Slovensku? Minuly rok som isiel tiez, niekedy v septembri a prechladol som, tak rad by som sa tomu vyhol, no nemam ziadne take specialne funkcne oblecenie a podobne a nerad by som do toho vela investoval, kedze chodim vzdy len raz za rok. No nieco by som investoval, ale nechcem kupovat komplet vsetko oblecenie. Co je najlepsie si obliect pre takeho sviatocneho turistu aby neprechladol v chladnom pocasi ?
Hodím to sem, aj keď by to malo byť vo fore o mobiloch ale ani tam nie je téma na windows phone aplikácie. (okrem nejakých starých)
Ak sa nájde tu nejaký turista čo má WP a využíva na ňom navigáciu na turistiku, tak akú používa? Našiel som Smartmaps, free verzia ponúka online mapy aj pre SR no ja by radšej tie offline (aj kvôli výdrži batérie v mobile a úspore dát). Stojí aplikácia Smartmaps za zakúpenie? Offline appka stojí 37€ píšu, že je to ČR mapa no všade píšu, že majú ČR aj SR mapy, aj v offline.
Teda, oplatí sa Smartmaps s offilne mapami? Prípadne, akú inú aplikáciu na WP s možnosťou offline máp používate/odporučili by ste.
Prechodom na WP som stratil Locus s androidu, čo trošku mrzí.
Ak sa nájde tu nejaký turista čo má WP a využíva na ňom navigáciu na turistiku, tak akú používa? Našiel som Smartmaps, free verzia ponúka online mapy aj pre SR no ja by radšej tie offline (aj kvôli výdrži batérie v mobile a úspore dát). Stojí aplikácia Smartmaps za zakúpenie? Offline appka stojí 37€ píšu, že je to ČR mapa no všade píšu, že majú ČR aj SR mapy, aj v offline.
Teda, oplatí sa Smartmaps s offilne mapami? Prípadne, akú inú aplikáciu na WP s možnosťou offline máp používate/odporučili by ste.
Prechodom na WP som stratil Locus s androidu, čo trošku mrzí.
- hojko
- Site Admin
LuksKE: SmartMaps ma jasne v oficialnom popise, ze je to mapa SK+CZ a jej autorom je mapy.cz. Skus sa pozriet este na aplikacie ako Galileo Offline Maps, GPS Kit Offline GPS, mozno nieco z toho bude pre teba vhodne. A pozri este sem: http://www.geoblog.sk/2013/04/02/freema ... icke-mapy/
Vďaka hojko. Pozrel som sa lepšie na Smartmaps a zistil som že cyklo-turistická mapa je pre ČR aj SR a turistická len pre ČR. Čo by bolo fajn, Locator s cyklo-turistickou mapou je aj lacnejší.
Galileo je len pre iOS podľa toho čo som pregooglil, ten GPS kit offline by aj mohol byť, snáď do neho napchám slovenské mapy, prípadne skúsim ešte niečo nájsť, ak nie tak asi pôjdem do SmartMaps, mám už free verziu za chvíľu sa chystám na menšiu túru tak vyskúšam, či bude stáť za zakúpenie.
//autoeditácia príspevku (20 Sep 2014, 15:52)
nakoniec po dlhšom hľadaní a skúšaní appiek som našiel appku Outdoor Navigation. Aplikácia má v ponuke aj online FreemapSK TOPO, ktorá sa dá stiahnuť aj do offline pomocou výseku, či už celá alebo len mapa túry. Je free. Vyskúšam obe pri najbližšej príležitosti, vďaka aj tak.
Galileo je len pre iOS podľa toho čo som pregooglil, ten GPS kit offline by aj mohol byť, snáď do neho napchám slovenské mapy, prípadne skúsim ešte niečo nájsť, ak nie tak asi pôjdem do SmartMaps, mám už free verziu za chvíľu sa chystám na menšiu túru tak vyskúšam, či bude stáť za zakúpenie.
//autoeditácia príspevku (20 Sep 2014, 15:52)
nakoniec po dlhšom hľadaní a skúšaní appiek som našiel appku Outdoor Navigation. Aplikácia má v ponuke aj online FreemapSK TOPO, ktorá sa dá stiahnuť aj do offline pomocou výseku, či už celá alebo len mapa túry. Je free. Vyskúšam obe pri najbližšej príležitosti, vďaka aj tak.
Topos2Go su len pre iOS? nakalibrujes akykolvek raster (letecku snimku, turisticku mapu) a potom sa uz nestratis
Zdravím,
vie mi niekto odporučiť nejakú menšiu túru v Tatrách, aj teraz v zime ? s tým že do Popradu sa dostavím vlakom..
vie mi niekto odporučiť nejakú menšiu túru v Tatrách, aj teraz v zime ? s tým že do Popradu sa dostavím vlakom..
- hojko
- Site Admin
r3mi: Z Popradu mozes ist zubackov na Strbske pleso, resp. vlakom cez Smokovec atd... Par tur najdes tu: http://regiontatry.sk/sk/aktivity/zimne ... ristika-2/
Máte niekto skúsenosti so značkou Karrimor? Na sportsdirect.com majú celkom slušné výpredaje na veci tejto značky. Vyzerá tak, že by som zobral boty, prípadne ešte pokukujem po nohaviciach, ktoré sa dajú odzipsovať na kraťasy.
- Syfon
- Guru wannabe
Mám od nich pár vecí, ale len tričká a mikiny, s tým čo mám som veľmi spokojný, za tie peniaze veľmi dobrá kvalita a funkčnosť, sadli veľkosti aké bežne nosím, strihy by mohli mať lepšie.
Čítal som aj recenzie a pod., ľudia sú spokojný.
Tak napr. boty by som bral jedny alebo druhé. Mám trošku omedzený výber, keďže mi treba 6 číslo a to majú v ponuke len tieto dve modely. Teraz mám len nejaké exitreky, na rýchlo kupované, bol som s nimi raz v raji, sivec, + nejaké okolité tury pri KE, no dnes by som v nich už ani na Bankov nešľapal. Tento rok (teda nasledujúci) mám v pláne pochodiť toho viac, zvyčajne naše slovenské vrchy tu na východe, no aj Tatry môžu prísť do úvahy. Takže zháňam niečo odolné a pohodlné, no a natrafil som na ten Karrimor.
+ ešte doplním, že sa nebránim ani túre v zimnom období
Tak napr. boty by som bral jedny alebo druhé. Mám trošku omedzený výber, keďže mi treba 6 číslo a to majú v ponuke len tieto dve modely. Teraz mám len nejaké exitreky, na rýchlo kupované, bol som s nimi raz v raji, sivec, + nejaké okolité tury pri KE, no dnes by som v nich už ani na Bankov nešľapal. Tento rok (teda nasledujúci) mám v pláne pochodiť toho viac, zvyčajne naše slovenské vrchy tu na východe, no aj Tatry môžu prísť do úvahy. Takže zháňam niečo odolné a pohodlné, no a natrafil som na ten Karrimor.
+ ešte doplním, že sa nebránim ani túre v zimnom období
- Syfon
- Guru wannabe
Asi by som sa neodvážil kupovať topánky do hôr bez odskúšania, predsa, dôležité je aby dobre sadli a cítil si sa v nich pohodlne, takže pri výbere by som bol opatrnejší Za tie peniaze sa dajú kúpiť topánky aj u nás. A v prípade reklamácie budeš mať o problém menej.
To chápem a uvedomujem si to. No ja mám problém si na nohy kúpiť normálne tenisky, či botasky v kamenných obchodoch kvôli veľkosti. Dva roky do zadu som tri dni zháňal, behal po KE a jediné k čomu som sa dopracoval bolo, že mi v jednom obchode povedali, že si mám isť pozrieť dámske, že tam majú také veľkosti a niektoré modely nevyzerajú ani ako dámske ...Vyskúšal som net a vyšlo, neskôr som zo SD bral aj dvoje páry Lonsdale tiež vo výpredaji a taktiež sú mi dobré. Teda nemám zlé skúsenosti s týmto druhom tovaru cez net.
Čiže relatívne som ochotný podstúpiť to riziko vracania tovaru ak by mi nesedeli, jediné čo sa stane, že na dva týždne prídem o peniaze. V podstate je to to isté, ako chodiť týždeň po obchodoch a zisťovať, že moju veľkosť nemajú a tam kde majú, tak je opäť tá otázka či budú sedieť alebo nie.
Čo sa týka ceny, Stoporko o stranu dozadu písal niečo okolo 150€ za kvalitné topánky. S niečim takým som aj išiel do hľadania, no a natrafil som na tie v zľavách, tak ma zaujali. No a nemyslím, že za 50-70€ nájdem kvalitné boty tu.
//Ono len som chcel vedieť, či má niekto skúsenosti aj s touto značkou topánok, lebo zvyčajne sa tu spomínali iné značky.
Čiže relatívne som ochotný podstúpiť to riziko vracania tovaru ak by mi nesedeli, jediné čo sa stane, že na dva týždne prídem o peniaze. V podstate je to to isté, ako chodiť týždeň po obchodoch a zisťovať, že moju veľkosť nemajú a tam kde majú, tak je opäť tá otázka či budú sedieť alebo nie.
Čo sa týka ceny, Stoporko o stranu dozadu písal niečo okolo 150€ za kvalitné topánky. S niečim takým som aj išiel do hľadania, no a natrafil som na tie v zľavách, tak ma zaujali. No a nemyslím, že za 50-70€ nájdem kvalitné boty tu.
//Ono len som chcel vedieť, či má niekto skúsenosti aj s touto značkou topánok, lebo zvyčajne sa tu spomínali iné značky.
- Syfon
- Guru wannabe
Jasné, potom chápem. Ešte ma napadlo, že mám Karrimor síce iba sandále, ale kvalita tiež vzhľadom na minimálnu cenu veľmi dobrá, čiže na základe mojích skúseností s ich výrobkami môžem odporučiť, každopádne je to trochu risk
Čo sa ceny týka, tak ja som v lacných kožených vysokých topánkach za bývalých 2000 Sk, bez membrány a podobných vychytávok rekreačne turistikoval 7 rokov, zvládli 3-dňovú turistiku v Roháčoch, mal som ich aj týždeň v Alpách, na jednodňové treky boli super, za ten čas bez jediného poškodenia. Teraz mám vraj expedičné topánky a za 3 dni v Alpách, na ľadovci praskla podrážka
Čo sa ceny týka, tak ja som v lacných kožených vysokých topánkach za bývalých 2000 Sk, bez membrány a podobných vychytávok rekreačne turistikoval 7 rokov, zvládli 3-dňovú turistiku v Roháčoch, mal som ich aj týždeň v Alpách, na jednodňové treky boli super, za ten čas bez jediného poškodenia. Teraz mám vraj expedičné topánky a za 3 dni v Alpách, na ľadovci praskla podrážka
- Stoporko
- VIP
Ono aj v Tatrách sa dá turistikovať v šľapkách, teniskách alebo topánkach z pracovných odevov. No v kvalitnej turistickej obuvi má členok riadnu oporu, noha je chránená (komu už padol na nohu riadny kus skaly, tak rozumie).
- Soviet
- Darca
Zdravim ludze. Chcel by som sa poradit s tymi co sa v tomto smere vyznaju.
Planujem kupit nejaky vacsi batoh na turistiku cca 50-65l, ktory znesie toho dost, nepremokavy, lahky, pohodlny na dlhsie chodenie. Vedeli by ste odporucit niektore modely s ktorymi niesu problemy? Rozpocet do cca 150eur.
Potrebujem tam zbalit priblizne:
Spacak, stan, karimatka, varic, nejake to oblecenie + obuv, laptop, termoska ... Ovsem este rozne malickosti.
Pokukoval som sa po Osprey Atmos 65, ale po urcitych recenziach som od neho odhliadol. Vopred diki za akekolvek nazory/rady
// update: Nakoniec som siahol po Klattermusen Arvaker 60l (rozpocet navyseny).
Planujem kupit nejaky vacsi batoh na turistiku cca 50-65l, ktory znesie toho dost, nepremokavy, lahky, pohodlny na dlhsie chodenie. Vedeli by ste odporucit niektore modely s ktorymi niesu problemy? Rozpocet do cca 150eur.
Potrebujem tam zbalit priblizne:
Spacak, stan, karimatka, varic, nejake to oblecenie + obuv, laptop, termoska ... Ovsem este rozne malickosti.
Pokukoval som sa po Osprey Atmos 65, ale po urcitych recenziach som od neho odhliadol. Vopred diki za akekolvek nazory/rady
// update: Nakoniec som siahol po Klattermusen Arvaker 60l (rozpocet navyseny).
LuksKe - Kolegovi som objednal Karrimor bezecke tenisky v zlave za 16 € a behaval v nich pol roka kazdy druhy - treti den cca 10-15 km. Celkom si pochvaloval. Ked som si ich skusal ja (za nova).tak mi prisli naozaj kvalitne. Pevne a lahke, cize ked budem objednavat bezecke alebo turisticke topanky, tak urcite Karrimor.Ja si na to velmi nepotrpim, pretoze som celu strednu (lesnicku) aj moju dvojmesacnu lesnicku karieru odslapal vo vojenskych kanadach.