Dovolenka 2010 až 2022

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
danodrevo
Star
Star

Re: Dovolenka 2010 až 2022

Príspevok od používateľa danodrevo »

ja ako možno menej okukanú európsku krajinu nedám dopustiť na Slovinsko. Malá, krásna krajina, ktorá má hory, more, toskánsko, UNESCO jaskyne, rozvinutý turizmus a skvelé gastro, dobré a kvalitné cesty /pre cyklistov/, je relatívne jazykovo v pohode - rozumieš slovincovi a si tam z BA za 4 hodiny. Cenovo je zhruba rovnako ako Slovensko.
Používateľov profilový obrázok
Blastbit
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Jj Slovinsko rozhodne dobre si to rozpísal, aj jaskyne,jazerá pekné takisto, dobrý výber aj na mesačné chodenie po krajine.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Slovinsko je super v tom, ze je kompaktne. Zobudis sa pri mori, o par hodin si v Alpach, alebo v Ljubljane. Spojmi je to z Koperu asi hodina do Triestu a potom asi dve vlakom do Benatok. Bolo super tam pri mori zotrvat semester Erasmu. Tie Julske Alpy su inak aj na jesen krasne a v oktobri tam uz nie su ani turisti, teda aj chaty sa zavrete, preto treba tury prisposobit tomu. Ako su na tom kopce v okoli Mariboru by mohol napisat konyk87. On bol daky cas tam a stretli sme sa ked som tam bol na vylete.
danodrevo
Star
Star

jackb napísal: 21 aug 2022, 17:50 Slovinsko je super v tom, ze je kompaktne. Zobudis sa pri mori, o par hodin si v Alpach, alebo v Ljubljane. Spojmi je to z Koperu asi hodina do Triestu a potom asi dve vlakom do Benatok. Bolo super tam pri mori zotrvat semester Erasmu. Tie Julske Alpy su inak aj na jesen krasne a v oktobri tam uz nie su ani turisti, teda aj chaty sa zavrete, preto treba tury prisposobit tomu. Ako su na tom kopce v okoli Mariboru by mohol napisat konyk87. On bol daky cas tam a stretli sme sa ked som tam bol na vylete.
ja mám slovinsko schodené krížom krážom, chodím každý krok a milujem to tam. Vždy off season máj/sept-okt
Autom si za hodinu v benátkach, pri mori, v alpách, v ljublane. Nádhera
Blastbit
Addict
Addict

Chalani boli ste pozrieť aj jaskyne? Ak hej páčilo sa vám tam? Nejaké adrenalinové činnosti ste robili na dovolenkách?
danodrevo
Star
Star

Blastbit napísal: 21 aug 2022, 20:37 Chalani boli ste pozrieť aj jaskyne? Ak hej páčilo sa vám tam? Nejaké adrenalinové činnosti ste robili na dovolenkách?
jasne. Aj škocjanské aj predjamskú. Treba si praviť viacej eur, služby sú drahšie v Slovinku, na druhej strane ale dostaneš špičkovú infraštruktúru. Parkovanie, reštaurácie, cesty, aktivity. Predjamskú jaskyňu určite spojiť s hradom /je tam lepšia cena lístky, keď spájaš aktivity/. Obe jaskyne sú Unesco a treba ich vidieť určite.
jackb
Redeemer
Redeemer

Ano, ako jaskyniar som tom citil ako povinnost. Ta za hradom bola ale zavreta v case navstevy, o to vacsi zazitok boli Skocjanske jaskyne. Postojna je super, tam som bol este aj ako student karstogie. Profesori z Ustavu na vyskum krasu nam chodili prednasat do Koperu a potom nas zobrali do Postojnej ku sondam a “človečskej ribici” mimo oficialny chodnik.
S krasom je pekne aj vyvieranie Soče, co je z juznej strany Vršiču a tiez v jaskyni. Tura okolo rieky je velmi pekna. Ak samozrejme clovej niede hned na raft.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

mato55002 napísal: 31 júl 2022, 3:18 Ja som zrovna minulý týždeň prišiel zo sicilie...
My sme si nakoniec bookli letenky na ubytko na kratšiu dovolenku (6 nocí) v druhej polovici septembra. Prílet a odlet je do/z Catanie. Ubytko sme si bookli 3 noci v Catanii (nie úplne v centre, skôr na okraji, bližšie k diaľnici, podľa street view čistejšie (resp. menej špinavé) ulice a rozumnejšie parkovanie. Ďalšie 3 noci na druhom konci ostrova v San Vito.

Kým budeme v Catanii, chceme obehnúť Etnu a niečo v okolí na východnom pobreží (autom asi minimum). Potom sa presunieme do San Vito, tam to vyzerá ne pekné kúpanie, v okolí prírodu, Monte Monaco, pamiatky a menší road trip autom na tej strane ostrova + možno návšteva Palerma (kde sme ale nechceli bývať).

Zaujíma ma, ako je to s požičaním auta. Dosť nás odrádzajú recenzie. Tie sú pri niektorých požičovňách úplne katastrofálne (pod 3/10), inde sú priemerné, alebo nadpriemerné. Tie s najlepšími hodnoteniami sú samozrejme príliš drahé (700 za menšie auto na týždeň napr.), a sú tam aj lacnejšie (dáko pod 300 eur), s hodnoteniami okolo 7-8/10, ale stovky hodnotení píšu doslova o scammingu. Je mi jasné, že sa nám budú snažiť nanútiť škrabance a poškodenia, ktoré tam už boli - to si myslím, že štyria vykecáme, keď si všetko aj podrobne nafotíme a nedáme sa. Ľudia ale píšu aj o nevrátenom, resp. neodblokovanom deposite (cca tisícka), nulovej asistencii pri pokazení auta (pričom platia poistenie) a podobne. Ako najmenšie zlo nám prišla požičovňa Viaggiare v Catanii, do 300 eur za auto, aj s "poistením", hodnotenia celkom dobré, cca 8/10 na DiscoverCars, 4,3/5 na Google, najhoršie asi Trustpilot (3,6/5), ale aj tam píšu stovky ľudí o scammingu. Nevýhoda je, že je to pešo trochu ďalej od letiska a auto chceme ísť vrátiť v predstihu, keďže rátame s meškaním a naťahovaním z ich strany, čím sa pripravíme o X hodín v už tak krátkej dovolenke. Nemáte niekto nejaké skúsenosti? :)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Ak niekto sníval o Japonsku, tak práve teraz je ten ideálny čas na návštevu. Krajina sa veľmi slimačím tempom začína otvárať a dá sa sem s istou dávkou invencie (miernym obídením ERFS) dostať aj bez skupinových zájazdov - práve teraz je Japonsko ešte stále prázdne (žiadni Číňania a Kórejci, iba minimum iných turistov), takže sa oplatí navštíviť všetky zvyčajne preplnené turistické spoty.

Dokonca bude podľa všetkého zrušená aj povinnosť PCR testov pred odletom, takže to situáciu ešte zlepší. Jedinou nevýhodou sú relatívne vysoké ceny za letenky, hlavne v prípade priameho letu z Viedne - existujú aj prestupy s Emirates, Qatar a Etihad, to ale samozrejme zdvojnásobí čas cesty.

https://www.insidekyoto.com/how-to-ente ... rfs-system
jackb
Redeemer
Redeemer

Ja to dam sem, nech nezakladam specialnu temu:
Nastal cas, aby som sa zo severu isiel pozriet na predlzeny vikend do Londyna. Robim si preto research comu sa vyhnut a co navstivit aj ked to nie je mainstream destinacia.
Oslovil som ludi z mojho okolia, ktori Londyn poznaju, aj google som pouzil, len si chcem pridat kusok skladacky toho na co neminut cas, ked tam budem.
Napriklad London Eye planujem vynechat. Vyhlady by mali byt super (ak pocasie dovoli), ale rovnaku fotky si chce urobit zvysok ludi v kabine. Tak isto sa “kazdy” foti s vojakom pred Palacom. Moze byt fajn zabava vyskusat ten mainstream odfotit inak, ale cakat na to v rade netrpezlivych ludi, ktori sa aj tak natrepu do fotky ma nefascinuje. Co urcite chcem vidiet je ale command modul Apollo 10 v Science Museum. Tiez zvazujem vypravit sa z mesta na vojensky cintorin, kde su pochovani nasi piloti.
Blastbit
Addict
Addict

To sa tu fakt nikto nenajde z cestovatelov kto by poradil Hensymovi a dal recenziu z vlastných postrehov na Japonsko sethovi ? (viem ze tam žije)
jackb - si bol v Norsku ci kde na severe? Ci na severe Britských ostrovov?
jackb
Redeemer
Redeemer

Styri roky na roznych miestach v Skotsku. Zatial pat rokov na severe Anglicka.
Ale turisticky som navstivil Faerske ostrovy. Stockholm je len o trochu severnejsie ako najsevernejsia cast Mainland, tak ho ako “sever” neratajme :) Navstevu Oslo a Lofot mi zmarili predosle dva roky.
jackb
Redeemer
Redeemer

Bola otazka na Skotsko a midges - hmyz, ktory pije krv.
Najhorsie som zazil na konci juna, na konci leta si take zle nepamatam.
Sezona ma ale byt az april - oktober.
Co proti nim je vecna otazka. Vsade v Skotsku sa da kupit specialny replelent, ale ani ten nie vzdy funguje. Mozno si precitat recenzie od ludi a potom dany produkt kupit osobne. Stretol som aj ludi, ktori mali natiahnute moskitieri na klobukoch a rukavice. Takze asi je ta ochrana individualna a nic nie je na 100%
retkvic
Guru
Guru

Príspevok od používateľa retkvic »

jackb napísal: 09 sep 2022, 10:52 Bola otazka na Skotsko a midges - hmyz, ktory pije krv.
jj, otazka bola
Inac v akom obdobi sa v Skotsku vyskytuju tie midges, kedy je najlepsi cas na navstevu, niekedy na jar? Som pozeral, ze je to docela pliaga, tie krvsajuce bestie.
Aha cize taka neskora jesen a cez zimu je asi najvodhensie obdobie na navstevu skotskej prirody. A s kliestakmi to tam mate ako? Je to podobne ako na Slovensku, ci ich tam mate permanentne po cely rok, je to lepsie, horsie ako u nas? Ja pouzivam na tieto hmyzi repelent s obsahom permethrinu, nieco ako nervovy jed, nemal by sa pouzvat na kozu, ale ako repelent na oblecenie, vsetky rozne mazania na telo, nie su ucinne. Kedze tieto hmyzi nereaguju na vone a pachy, ale na vydychovany oxid uhlicity.

Mna len zaujimalo, ci tam ludia v takomto case vobec chodia do prirody, alebo sa v tomto obdobi tomu skor vyhybaju a pockaju si ked sa to ukludni, lebo behat v moskitierach a kompletne zabaleny aby ho to cez den nezozralo, musi byt dost otravne.
jackb
Redeemer
Redeemer

No, ak sa chces vyhnut tomu, ze ta obstipe hmyz, ano. Ale. Zacina obdobie atlantickych burok a na zapadnom pobrezi Skotska si prvy na rane. Takze silny vietor a ladovy dazd. Horsi ako v lete. V zime do toho este kratucke dni. V Aberdeene som siel na 9 rano do skoly a este to bolo na svetla a ked som siel o tretej naspat, uz to opat bolo na zapnutie blikaciek na bicykli. Su ludia, aj krajania, ktori chodia na muros (vrchy v Highlands nad 3000ft - 914m) aj v zime. Dalsia vec po lete, ktora moze byt neprakticka je ubytovanie. Ak pockaju konca anglickych prazdnin (ako na Slovensku, skotske koncia o dva tyzdne skor), tak potom az do dalsieho leta zavru.
Klieste su aj tu na severe Anglicka, v Skotsku mozno budu tiez, ale nemal som s nimi problem. Ked som bol dole na juhu (kde je vyssia sanca ze tie klieste budu aj infekcne) a bolo treba ist cez vyskoku travu, tak som mal stale dlhe nohavice a natiahol som si koselu. Tu aj po stromy radsej s dlhym rukavom, ktory mozem vykasat a nechavam kliestom co najmensiu sancu dostat sa na holu kozu tak, aby som si to nevsimol. Podla mna aj miestne klieste to budu mat ako mdiges, teda nebudu celorocne a aj napriek vyssim teplotam, nebudu v zime aktivne.

Takze leto je jedina sanca, kedy ma zmysel ist do prirody vzhladom na relativne lepsie pocasie a na dlzku dni (presne naopak ako v zime, na Vonkajsich Hebridach si clovek na plazi mohol na konci juna precitat noviny aj o polnoci). Kedze nehrozi take teplo ako Slovensku, aj tym midges budu vystavene len tvar a chrbty dlani. Tam sice stipance dostane, ale nie je to tak zle ako slovensky ovad, ktory si poradi aj s flanelovou koselou a trickom ked ide clovek na hriby alebo maliny.
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

čaute, rozmýšľam si spraviť v januári výlet do NY (môj sen je si pozrieť zápas NHL naživo) a našiel som spiatočnú letenku KE (prestup Viedeň) - NY za 350€, je to fajn cena ? :)
fildinko
Professional
Professional

Príspevok od používateľa fildinko »

Je tam aj nejaká batožina v tej cene? Podľa mňa veľmi dobrá cena.

Ale napríklad https://www.facebook.com/pelipeckysk/po ... 9Ti6jgWkWl tu je cena 389 aj s bagážou.
tyler91
King
King

Príspevok od používateľa tyler91 »

V cene je iba príručná batožina, odbavená sa pripláca 65€, ale výhoda je zase zahrnutá letenka KE - Viedeň ( som z KE)
Prílohy
Screenshot 2022-09-13 190956.jpg
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

NY boli kedysi aj za 250 eur, ale dnes uz su tie nizke ceny zrejme prec. Ceny su len s prirucnou batozinou. V NY sa da lacno nakupit oblecenie, takze postaci aj prirucna batozina a stale vie ist clovek v dvoch mikinach a bunde do lietadla, ak by mala byt v NY zima. Naspat si mozes priplatit podpalubnu batozinu, ak si nakupis vela oblecenia.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

350 euro je veľmi dobra cena v tejto dobe
Napísať odpoveď