Dovolenka 2010 až 2024

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Používateľov profilový obrázok
lukas9206
Addict
Addict

Re: Dovolenka 2010 až 2022

Príspevok od používateľa lukas9206 »

heker napísal: 25 sep 2022, 1:01 Kokain v uliciach 100 eur (treba davat pozor, aby to nezamenili za muku/cukor)
Dík za túto informáciu :D

Každopadne k veci. Ako som písal na začiatku. Kvôli zrušenému tripu do USA, chcem ešte v tomto roku aspoň krátku dovolenku, kde by som nemusel riešiť veľa veci. Aj keď dnes sa zase situácia zmenila, a nakoniec by som ten mesiac dovolenky, možno aj viac ako mesiac mohol dostať. Ale tak ten trip do USA asi nechám na ďalší rok.
A musím povedať, že ten Phuket ma celkom zaujal. Letenka síce drahšia, ale to by som prežil. A aj keď som síce písal, že chcem len ležať a jesť, netreba to brať úplne doslovne. Keďže som hobby fotograf, neodpustím si fotenie pri východe/západné slnka a nejakú turistiku aspoň po okolí určite absolvujem.

Vieš mi heker niečo konkrétne odporučiť čo musím na Phukete vidieť, pripadne na čo si dať pozor? Čo som sa zatiaľ dočítal, tak na letisku prebieha nejaká imigracna kontrola? Je to niečo čoho sa báť, alebo je to len nejaká rutinna prehliadka? V Thajsku sa jazdí po ľavej strane nie? Dá sa to na tom skútri zvládnuť? :D Pridané sú nejaké povinné očkovania? Je tam potrebná hotovosť? Bude mi stačiť revolutka, ale treba kreditnú kartu?

Aby ste boli v obraze, ešte nikdy som nebol mimo EÚ. Takže niečo ako Thajsko je pre mňa extrémna exotika a neviem čo od toho čakať. Preto niekedy tie blbé otázky.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Thajsko, Malajzia alebo Sri Lanka nemali povinne ockova, iba odporucane. Podobne to bolo tusim aj pre Vietnam a Filipiny. Urcite si vsak daj tetanovku, je to u nas povinne ockovanie, ockuje sa v 18-tke ked koncis strednu skolu a potom je preockovanie po 10 az 15 rokoch. Odporuca za zltacka a brusny tyfus. Tyfus je viacmenej salmoneloza, takze kvoli jedlu by som aspon toto absolvoval. Zltacka sa ockuje 2, respektivke 3 davkami a stoji to okolo 150 eur. Mam kamaratov, ktori sa neockovali a nemali problemy. Mam aj kamarata, ktory s tyfusom skoncil v nemocnici. Ockovanie proti tyfusu stoji asi 20 eur.

Neviem ake su ceny leteniek na Phuket, pretoze tam staci termin posunut o 2 dni a cena bude ina aj o 150 eur. Rolu tam moze zohrat to, ze december je po obdobi dazdov, takze bude viac zaujem o letenky a je to pred Vianocami. Pocitam, ze do 800 eur sa zmestis. Pokial ide o hotel, pozeraj cez Booking. Hlavne, aby to malo cistu kupelku, klimu, pripadne ci pozadujes bazen. Ved ak najdes hotel, tak kludne posli linky a pozriem lokalitu.

Tripy si vies spravit a pofotit. V cestovke na ulici alebo v hoteli si kupis zajazd, napriklad na Phi Phi. Bezna cena bola okolo 2000 THB (cca 50 eur), ale ceny sa zjednavaju tak na polovicu. Mas to full service - pride auto po teba na hotel, odvezu ta do pristavu, tam daju potrebne skolenie, tabletku proti morskej chorobe, voda, kava, lahky snack, nalodite sa, pridete na Phi Phi, tam je zabezpeceny obed, potom daju napriklad 3 hodiny volno na opalovanie, potom pojdete dalej, zastanu v mori, tam skacete a snorchlujete, krmite ryby. Na lodi ponukaju ananas, melon, mango, uplne ina chut ako u nas. Vylodis sa, nasadnes do auta a porozvazaju vas po hoteloch. Podvecer o piatej-siestej sa vratis zniceny na hotel, das si sprchu, hodinu polezis pod klimou a ides na veceru.

Alebo mozes ist individualne, Phuket ma vela zakuti, lenze odporucam bud daky Sygic v mobile alebo thajsku sim kartu s datami kvoli navigacii. Lebo ta splet niektorych cesticiek je neskutocna. Jazda po opacnej strane mi problem nerobila, akurat na kruhaci som isiel opacne. Thajci akceptuju cudzincov a vedia, ze moze zmatkovat na cestach, ale trubit po tebe nebudu. Zvyk je to mozno na 10 minut, potom uz jazdu po opacnej strane clovek ani nevnima. Ono je fajn zo 3 dni polezat na plazi, kym mas zaklad od slnka a az potom ist na skuter ci vylet lodou, pretoze ta pocas celeho dna na skhtri aj vylete dost neprijemne opali. Fajn je zaplatit si vylet okolo ostrova, stoji okolo 30 eur, opat vsetko plny servis, ale mas prehliadku od chramu, Buddhu, cez stare mestovba Phukete az po neviem co. To si pozries so sprievodcom a potom uz vies kade mozes na skutri pobehat. Na Phukete je mnozstvo malych plazi kde je mininum ludi. My sme boli na dvoch takych, na jednej nas bolo asi 10, uplny raj. Od cesty uzka cesticka, tam asi 200 schodov vybudovanych strmym svahom medzi dzunglou, okolo palmy a zrazu pred nami krasna biela plaz bez ludi, obklopena zelenou.

Imigracna kontrola na letisku je v pohode, davas pas a v lietadle vyplnis formular. Udavas tam bezne veci, cize tvoje udaje, za akym ucelom si prisiel a kde budes byvat. Dolezite je vyplnit nazov a adresu hotela. Mna na imigracnom otocili, lebo sa mi nechcelo pisat dlhu adresu hotela, takze som ju musel dopisal a ist opat do radu. Okrem ineho sa davaju odtlacky prstov ns letisku. Pri odchode je imigracna kontrola uz len formalita.

Co sa tyka Phuketu, ten ma hned ako vyjdes cez kontrolu s batozinou, tak ma shuttle busy a taxiky. Cize si tam vies hned zaplatit odvoz na hotel. Treba si zamenit 50 eur na letisku na odvoz a menej vyhodnym kurzom. Ukazes kludne papier s nazvom hotela a adresou, zaplatis okolo 10 az 20 eur/osoba (podla toho ako daleko byvas), povedia ti ze mas ist von na cislo dsjme tomu 2. Prides na dvojku, ukazes listok, posadia ta do auta, mozno pockaju 15min kym naplnia auto a rozvozia vas po hoteloch. Na Patong to bolo asi 45 minut, mozno hodina jazdy.

Co vidiet na Phukete, tak to si vies vygooglit za 2 minuty. Je tam toho vela, aj tak clovek pobeha len tie bezne veci. Na to je fajn zaplatitnsi vylet so sprievodcom po ostrove, dalsi vylet ci dva si dat lodou na okolite ostrovy. A zvysok si vies pobehat na skutri. Thajci su mili, usmiati a vdacni. Neni sa coho bat. Pozor si treba davat na pohlavne choroby, prilbu na skutri a poulicnych predavacov. Najma na plazi predavaju original Rayban okuliare, pytaju okolo 20 ci 30 eur za to. Ale vedla na ulici ich vecer kupis za 5 eur. Skusaju to najma na novacikov, pretoze nie si este opaleny, tak to budu skusat. Ale akonahke chytis bronz, tak vedia, ze uz poznas ako to funguje a tak nebudu tolko otravovat. Jasne, nemusis nic kupovat, pisem to len ako take male varovanie.

Je to bezpecna krajina, ziju z turistov, uvedomuju si to a preto sa tak aj spravaju.
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

mas odsledovane ceny kokainu a davas si pozor pred pohlavnymi chorobami..co to na tych dovolenkach robis? :D
btw lukas, urcite si pred kupou letenky pozri ake byva pocasie, napr v Phukete je sice v novembri paradne teplo ale aj: "It rains on average a total of 15 days".
heker
Redeemer
Redeemer

Na dovolenkach oddychujem a jem, presne ako to ma v plane Lukas :-D Oktober a november je obdobie dazdov, ak sa nemylim. December je ok. Ale to obdobie v celej Azii asi take, ze svieti slnko, zrazu cez obed pride strasny dazd a potom sa vycasi. Alebo pride dazd vecer. Je to nevyspytatelne.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Obdobie dazdov je skor neustale na slovensku a nie v tychto destinaciach. Hocijake ,,obdobie dazdov" je nic oproti tomu co je bezne na slovensku po cely rok.
heker
Redeemer
Redeemer

Pozeram tie letenky a ceny slusne stupli, uz je to okolo 900 eur na december.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

lukas9206 napísal: 23 sep 2022, 19:05 Diky za tip. Cancun vyzerá veľmi zaujímavo.
Cancun ma letisko s letmi do Europy. Ale je to velka potemkinova dedina pre americkych turistov. Ked niekde na Yucatane zostat, tak v Tulume. Aj cenotes tam su, aj je to skutocnejsie... len sa tam treba dopravit z letiska. Ale ak vyhovuje dovolenka v rezorte s fakultativnymi vyletmi, tak Cancun je naopak idealny.
lukas9206
Addict
Addict

heker napísal: 25 sep 2022, 9:35
Imigracna kontrola na letisku je v pohode, davas pas a v lietadle vyplnis formular. Udavas tam bezne veci, cize tvoje udaje, za akym ucelom si prisiel a kde budes byvat. Dolezite je vyplnit nazov a adresu hotela. Mna na imigracnom otocili, lebo sa mi nechcelo pisat dlhu adresu hotela, takze som ju musel dopisal a ist opat do radu. Okrem ineho sa davaju odtlacky prstov ns letisku. Pri odchode je imigracna kontrola uz len formalita.
Včera som do letel na Phuket a po novom sa tu už žiadne formuláre nepíšu. Teta sa pýtala odkiaľ som, keď zistila, že zo Slovenka, povedala, že to nemusím vypisovať a rovno som šiel na kontrolu. Vzali odtlačky, spravili fotku a šiel som. Celé to netrvalo ani minútu.
heker
Redeemer
Redeemer

O to lepsie. Mozno to teraz zrusilo ako mali v Bangkoku problemy s niekolko hodinovym cakanim. Ktora destinacia a plaz si? Pripadne hotel?
lukas9206
Addict
Addict

Patong Beach, Hotel Indigo.

Pôvodne som chcel ísť na trochu odľahlešie miesto, a využívať skúter na presuny. Ale zabudol som si spraviť medzinárodný vodičak, tak som nakoniec prišiel sem. Na ostatné pláže využijem mieste disco tutktuky 😂.
heker
Redeemer
Redeemer

No co si pobehal? Patong, Karon, Kata, Freedom? Kde sa ti najviac pacilo? Pozeral som aj ten hotel co si pisal, len mi prisiel zbytocne drahy, ved aj tak si viacmenej cely den a vecer niekde prec.
lukas9206
Addict
Addict

No v podstate všetko čo si vypísal. Freedom Beach u mňa vyhráva a Patong Beach je úprimne nič moc. Všade samé odpadky a otravný predavači všetkého možného 😂.
To hej, nabudúce to už s hotelom nebudem preháňať. Ale raňajky majú luxusné. To mi za to stojí 😂. Aj tak som sa na Freedom Beach spálil, takže som si pravil 2 oddychové dní v Patongu a na hotely.
heker
Redeemer
Redeemer

Patong je priemerna plaz, nicim ohurujuca, obcas aj celkom plna. Vyhodou je Bangla, kde to v noci zije. Ja som bol na takej malickej plazi, niekde medzi Patongom a Katou ci Karonom. Krasna mala plaz, mozno 15 ludi, islo sa dole svahom po schodoch. Takych plazi bude na Phukete vela, skus pogooglit.
twardykamen
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa twardykamen »

gogo956 napísal: 25 sep 2022, 0:36 heker
k tomu co som napisal na zaciatku:treba to brat tak, ze v sobotu vecer clovek castokrat nezvykne byt pri takom stupni usudku akoby bolo uplne vhodne :D

áno uplne súhlasim s tym co si napisal, to co som spominal ja bolo myslene iba ako nejaka ina teoreticka alternativa.
Vo Vietname som tiez nebol, ale jeden dobry znamy tam chodi pravidelne s celou rodinou a odtial aj do toho Laosu, dokonca aj s pomerne malymi detmi a pochvaluju si celkom. Ale urcite ze Thajsko z hladiska ponukanych sluzieb turistom je nepomerne rozvinutejsie ako Vietnam. :) /za to o to viacej to moze byt "exotika"/
Thajsko je celkovo super destinacia a otazka stravovania je to najmenej co treba riesit, hladom tam clovek urcite neumrie. :) Chodievas pravidelne do Thajska?
bol som aj v Thajsku aj vo Vietname a Vietnam urcite nie je neporovnatelne zaostalejsi.BTW citil som sa tam ovela lepsie ako v Thajsku
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Vo Vietname som nebol, ale v Thajsku ano. No ked to porovnam so Sri Lankou, tak Sri Lanka bola ako za opicami. Ako by povedal jeden politik: "na vychode (Sri Lanke) nic nie je". Cesty, doprava, sluzby, vsetko podla mna katastrofa.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

twardykamen

Je vraj pomerne velky rozdiel medzi jej severnou a juznou castou.
Na juhu su sluzby uz viacej orientovane na turizmus zatial co na severe je ta ponuka mensia, aj rozdielna mentalita, ale na severe je vyhoda ze tym padom turistov menej otravuju rozni street predavaci a pod. Ale to viem iba od blizkych ludi co tam chodievaju, neviem posudit. V kazdom pripade je to vraj skvela destinacia, ak sa clovek obrní proti miestnym zvyklostiam ohladom odpadu.. :D :)
M142
Addict
Addict

mne tiez neprisiel vietnam zaostaly. na kazdom rohu slusne a lacne hotely, jedlo chutne, extremne lacne vnutrostatne lety v novych airbusoch, v meste zasa fungujuca alternativa uberu a upravene plaze za symbolicke ceny. nasiel by som tam zopar negativ, ale z turistickej infrastruktury nemam moc co vytknut. akurat tam nie su dostupne skoro ziadne eroticke sluzby, co niektorym moze vadit :D
heker
Redeemer
Redeemer

M142 - Vietnam si skrtam :D

Mohol by sem lukas9206 hodit jeho report k Thajsku :)
twardykamen
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa twardykamen »

mal som trip HOI AN-HUE-HANOI.Vsade moderne lacne hotely s perfektnymi sluzbami+ vsade naokolo sa stavali ultra luxusne hotely-HILTON atd.Hotel ti vie zabezpecit vsetko(aj tie 50e).Pro Hoi an je obrovsky ekvivalent disneylandu BA NA hills- skvele miesto..HUE milionove mesto kde to zije -kopec mladych,podniky a zaroven historia.HANOI megamesto odkial sa da vyrazat aj naokolo-SAPA,Ninh Binh,Halong.Vietnam ma vsetko - kulturu,pamiatky,uzasnu prirodu ,skvele jedlo
M142
Addict
Addict

twardykamen napísal: 24 dec 2022, 10:33BA NA hills- skvele miesto..
nebol som tam, ale pozeram fotky a ak podobne pcviny neprestanu vietnamci robit, tak na to doplatia. vsimol som si, ze tam ide turisticky boom dost nespravnym smerom a stavaju sa extremne drahe predimenzovane projekty, ktorymi si len nicia to, co turistov laka. nieco podobne som zazil aj na phu quoc. ostrov, ktory bol posiaty peknymi plazami cakajucimi na objavenie je zrazu zastavany sialenymi napodobeninami benatok, niektore plaze sprivatizovane, ale za to sa clovek moze previest lanovkou na dalsi izolovany ostrov, kde moze ist do akvaparku alebo tam sediet na parmetrovej plazi. je uplne jasne, ze to dopadne ako ha long, kde su opustene cele turisticke stvrte.
Napísať odpoveď