Dovolenka 2010 až 2022

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Používateľov profilový obrázok
lukas9206
Addict
Addict

Re: Dovolenka 2010 až 2022

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Čo sa týka môjho výletu do Thajska, tak ho hodnotím veľmi pozitívne. Síce zatiaľ nemám úplne s čím porovnávať, keďže to bolo po prvý krát kedy som bol mimo Európu. No veľmi ma to tam zaujalo a určite sa tam plánujem vrátiť. Ak by bola zaujímavá cena letenky tak by som tam zašiel aj mimo sezóny a pozrel aj odľahlešie časti Thajska pripadne samotný Bangkok.
No let je pre mňa utrpenie. Keďže mam cc. 195cm tak tam toho miesta nebolo veľa. Nabudúce priplacam za miesto na nohy.

Pozitívne ma tam prekvapilo jedlo. Pikantné mám rád, aj keď tam to bolo trochu iná liga ako u nás. No dokázal by som sa Thajsko-Indickou kuchyňou stravovať pravidelne. Trochu ma prekvapilo mäso na trhoch ktoré sa tam len tak povaľovalo na slnku, každopadne zatiaľ žijem, takže to bolo asi v poriadku. Každý deň ovocie a nejaké Thajské palacinky. Bolo to veľmi fajn.

Zažil som tam asi najbizarnejšiu vec, ktorú už asi len tak hocičo neprekoná. A to bola pingpong šou, kedy dievčatá vystrelovali loptičky zo svojich hmm, panvovych časti tela 😁. A neskončilo to samozrejme len pri loptičkach.
Zaujímavé boli tiež marihuanove stánky na každom kroku. Tie som tam vážne nečakal.

Celkovo to bol pre mňa super zážitok a ako som už písal, mám v pláne tam niekedy zase zavítať.
twardykamen
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa twardykamen »

M142 napísal: 24 dec 2022, 14:15 nebol som tam, ale pozeram fotky a ak podobne pcviny neprestanu vietnamci robit, tak na to doplatia. vsimol som si, ze tam ide turisticky boom dost nespravnym smerom a stavaju sa extremne drahe predimenzovane projekty, ktorymi si len nicia to, co turistov laka. nieco podobne som zazil aj na phu quoc. ostrov, ktory bol posiaty peknymi plazami cakajucimi na objavenie je zrazu zastavany sialenymi napodobeninami benatok, niektore plaze sprivatizovane, ale za to sa clovek moze previest lanovkou na dalsi izolovany ostrov, kde moze ist do akvaparku alebo tam sediet na parmetrovej plazi. je uplne jasne, ze to dopadne ako ha long, kde su opustene cele turisticke stvrte.
toto milujem...nebol si tam ale je to na pi* a nici to turizmus :lol: To je rovnake akokeby niekto zacal nadavat na Disneyland v Parizi ze to nici povodny stylovy Pariz.Svojich navstevnikov si to najde.A je to o tom ako som pisal vo Vietname si moze najst kazdy svoje.Nechces disneyland nechod tam .Mas tam hned vedla My son byvale hlavne mesto ,nepaci sa ti?v hoi ane mas starobyle mesto s plazami.ani to nie: mozes ist do prirody.AK chces dalej od turistov mozes ist do Hue alebo zober motorku a prejdi a prebehni si cely Vietnam.Ak pojdes na juh vietnamu kde je to cisto turisticka kupacka a cudujes sa ze preco tam stavaju veci pre turistov tak si zaklep na celo.
strasne mi to pripomina ludi co nadavaju na Thajsko ze je uplne ine ako 10 rokov dozadu ze sa to meni a podobne vyplackavanie.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Presne tak. Tak ako sa Dolomity prisposobuju lyziarom alebo aj Jasna, tak sa daky Vietnam alebo Thajsko prisposobuje turistom, kedze tvori cast prijmu statu a aj ludi. Ani v Jasnej pred 20-timi rokmi neboli az take hotely a lanovky, neboli apartmany a ani parkoviska. Rovnako tak vo Vietname alebo Thajsku nebolo tolko hotelov alebo cestna infrastruktura. Al clovek hlada nedotknutu prirodu, tak stale moze navstivit mnozstvo ostrovov, ktore ponuka Thajsko alebo Filipiny.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

radsej by som videl Jasnu taku ako bola pred 20rokmi ako teraz, ked je to tam ako na sídlisku. Na druhej strane sa tou vystavbou zvysil objem poskytovanych sluzieb a ubytovania, všetko ma dve strany..
heker
Redeemer
Redeemer

Je to vec pohladu. Niekto ma rad nedotknutu prirodu, dalsiemu skor imponuje masivna vystavba ubytovania a sluzieb. Preto ked sa ti nepaci v Jasnej, tak chod napriklad na Krahule alebo niekde do Polska.
M142
Guru
Guru

Príspevok od používateľa M142 »

ak ti ta sialenost, ktora sa deje v demanovskej doline pride iba ako vec pohladu a preferencii, tak sa nie je moc com bavit.

k vietnamu: nie som backpacker, ktory nadava na developerov, lebo stavaju rezorty pre "casual" turistov, koli ktorym by som nemal autenticky zazitok. ale to co sa deje v niektorych castiach vn je neudrzatelne. napr v spominanom phu quoc je monstruozna gycova zastavba, ktora sa nema sancu uzivit. takze nie, naozaj mi nevadi, ked sa buduje infrastruktura na mieste "kupacky"(toto co je vobec za vyraz), ale ze sa nici kus peknej zeme koli preexponovanym projektom, z ktorych zakonite velka cast neprezije.

v ba na hills som nebol, ale bol som v podobnej inej zlatanine od sun world, takze cca viem co si pod tym predstavit. gycove kulisy pre decka a cinanov. kazdopadne som nenapisal, ze ten park nici turizmus, myslienku som dalej rozvijal.
heker
Redeemer
Redeemer

Ja som maly pan na to, aby som ovplyvnil vystavbu v Demanovskej doline. Na to je tu obecne zastupitelstvo a pokial to oni povolili, hoci aj cez uplatky, tak stale su dalsie moznosti ako to zastavit. Jednou z nich je zmena uzemneho planu, ktoru schvaluje tusim VUC. Potom je tu Min. zivotneho prostredia, distribucna spolocnost el. energie, vodarne, Slovensky vodohospodarsky podnik a neviem ake dalsie institucie, ktore mali moznost to pripomienkovat, stanovit podmienky alebo uplne zablokovat. Niektore vystavby museli prejst peocesom EIA, teda posudzovanim vplyvov na zivotne prostredie, kde proces trva aj 5 rokov a pripomienkovat ho moze hocikto, aj bezny clovek ako som ja, ale aj ochranari, spravca narodneho parku, Natura 2000 a dalsi. Pokial developer splnil vsetky podmienky a dostal stavebne povolenie, tak zrejme neboli zakonne moznosti ako vystavbu zastavit. V niektorych pripadoch nejde rozhodnut svojvolne, mimo zakon a to len preto, ze sa to tebe nepaci a povazujes to za zasah do peknej prirody.

Neviem ako to funguje vo Vietname, ale tam tie priority mozu byt ine. Vietnam zije najma z polnohospodarstva, ktore je vyznamne ovplyvnene pocasim. Suche pocasie dokaze sposobit obrovske skody. Ale turizmus bude fungovat aj pri zlom pocasi. Napriklad v Thajsku tvori turizmus okolo 20 percent, co je velmi slusne cislo. Pokial vo Vietname zistili, ze im turizmus prinasa velmi slusnu buducnost, preco by to nevyuzili? Inde vo svete sa hromadne pilia dazdove pralesy, predava drevo, pripadne sa vypiluju a to z dovodu pestovania palmy na vyrobu plamoveho oleja. Vietnam si to svoje caro stale uchovava.
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Je cenovo lepšie sa po prílete odviesť na hotel a auto si požičať niekde v meste, alebo je to jedno a auto si vziať rovno z letiska?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

porovnaj si to cez web, predpokladam ale, ze prevzatie na letisku bude vyhodnejsie
M142
Guru
Guru

heker napísal: 30 dec 2022, 0:15 ...
mne sa o tom nechce rozpisovat, naco, to je taka problemova tema, ze si o tom najdes relelantne info v sekundach. nie je to len o zasahu v peknej prirode.
twardykamen
Medium Professional
Medium Professional

chystam sa narychlo na yucatan.nejake tipy?planujem tulum playa del carmen,asi isla muejeres
M142
Guru
Guru

inac aku cast thajska by ste odporucali aby si clovek uzil co najviac z hladiska vyletov a roznych "prirodnych" atrakcii bez toho aby potreboval prenajat motorku?
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

twardykamen napísal: 06 jan 2023, 15:00 chystam sa narychlo na yucatan.nejake tipy?planujem tulum playa del carmen,asi isla muejeres
sorry, vidim az teraz. v case, ked si to pisal som mal dovolenku a nechodil som sem. kde si nakoniec bol?

ked som bol v Mexiku, miestni kamarati ma odhovorili od Playa del Carmen a odporucili Tulum a tam bolo paradne. iba priroda bola proti, lebo na plazi boli vyplavene sargasove riasy. inak fajn lokalita - miestne ruiny, bicyklovacka na menej zname cenotes, nie tak daleko do Chichén-Itzá ci do Sian Ka'an.
heker
Redeemer
Redeemer

M142 napísal: 25 mar 2023, 16:45 inac aku cast thajska by ste odporucali aby si clovek uzil co najviac z hladiska vyletov a roznych "prirodnych" atrakcii bez toho aby potreboval prenajat motorku?
Zalezi na ako dlho ides a kolko chces ist vyletov. Lebo casr vyletov si vies spravit aj sam, treba si nainstalovat daky Sygic alebo kupit thajsku eSIM pre online navigaciu, vybavit medzinarodny obciansky preukaz a vzdy nosit prilbu.

Bol som Phuket a Koh Samui, kamarati boli aj Koh Lanta, Krabi a Bangkok. Tazko sa mi porovnava Phuket a Koh Samui, kedze Samui je malicke, ale da sa tam ist dost vyletov, je to tam krajsie, zelensie, kludnejsie. Phuket je velky, ponuka vela moznosti, je to tam nie az take zelene ako dzungla na Samui, ale je tam co vidiet. Vyhodou Phuketu je dostupnejsie letisko (dlhsia letiskova draha a nizsie letiskove poplatky), takze si vies kludne zaletiet za 60 eur nizkonakladovkov na 3 dni do Kuala Lumpur a tam pozriet jaskynu netopierov, bird park a pozriet mesto.

Koh Samui aj Phuket ponukaju tak, ako aj ine destinacie full day tour po ostrove, cixe rano okolo 8.00 zacinas, koncis okolo 17.00, cely den ta vozia autom, mas tam par bodov programu - historicke atrakcie, daky obed, potom nejake nakupy kde by si mal minut peniaze nech maju proviziu, daka zabavna atrakcia a samozrejme Buddha. Potom oba ostrovy ponuknu potapanie, vylet na ostrovy (z Phuketu je to Phi Phi a Maya bay, zo Samui je to Koh Tao a Koh Nang Yuan). Oba ostrovy ponuknu stvorkolky v dzungli a tiez kupanie+krmenie slonov. Zo Samui sa chodit este na Angtong national park, tam je to vystup na horu, ale dost nebezpecne, kopa ludi zaver nezvladla a isla s placom s oskretymi koncatinami. Phuket ponuka zase nieco ine.

Kludne si pozri vylety na nete, najdes tak zo 10 vyletov, takze je z coho vyberat. Ale nekupuj online, je to predrazene. Na nete budes stat vylet 2700 THB, to je okolo 70 eur, na ulici v cestovkach to kupis toto iste za 1400 THB, cize za 35 eur. Ak vezmes 2-3 vylety, tak ti daju zlavu este tak 200 THB z kazdeho zajazdu.

Odporucam si vsak vziat skuter a pobehat si ostrov sam. Ak by si isiel na Phuket, tak zvol napriklad Patong, tam to zije v noci, cez den, stale. Odtial vies mopedom za 20 minut prejst na Kamala beach a Karon beach, to su kludnejsie plaze, nie tak rusny zivot, je to skor pre rodiny s detmi a starsich ludi. Lenze mopedom vies ist aj male zakutie, ci daka Silver beach alrbo co, kde je mala plaz, tam 10 ludi a mas pocit, ze si v raji. A toto bez mopedu nedas. Moped ta vyjde tak 200 THB na den, cize asi 5 eur. Za novy moped das 6 eur, liter benzinu 1 euro.

Na zaver dodam, ze tazko hodnotit co je lepsie. Krajsi je podla mna Koh Samui, ale zase Phuket ponuka viac moznosti. Ak sa bavime o tom, ze si kupis 5 vyletov, 5 dni polezis na plazi a 5 dni si to pobehas sam na mopede, tak mozes ist aj tam, aj tam. Phuket ma lacnejsie letenky, aj ubytovanie, aj mierne nizsie ceny. Ale zase je to o tom, ze ci si das thai pad ulicu vedla plaze za 150 THB alebo pojdes 5 minut dalej od plaze a mas to za 80 THB. A casom zistis, ze najdes aj za 60 THB.

Aj ku dievcatam treba nieco popisat, ci ti staci odpoved vyssie ohladom vyletov?
M142
Guru
Guru

diky za obsiahlu odpoved :) pytal som sa primarne preto, lebo napriek tomu ake vyhody motorka ponuka, by som sa jej rad vyhol. mam problemy so zrakom a sice som vo vietname na nej jazdil, ale bol to obrovsky risk a som rad, ze som to prezil bej ujmy. po novom by som isiel na dovolenku s priatelkou a kedze by som mal za nu zodpovednost, tak by som sa fakt bal(cim som myslim zodpovedal aj na otazku, ci chcem nieco vediet ohladom dievcat :D ). ale to co pises neznie zle, ta turisticka infrastruktura tam bude na urovni, je to predsa thajsko. asi by teda bol najlepsi kompromis typu zopar dni v niecom vacsom typu krabi alebo phuket a tam zobrat nejake vylety a potom prejst na nejaky mensi ostrov, kde ta premavka nie je taka extremna a nebol by s jazdenim na moto taky problem, teda by som si mohol uz riesit vylety individualne.
heker
Redeemer
Redeemer

Ak sa bojis jazdy na mopedez tak urcite lepsie je to na Koh Samui, pretoze tam je to kludnejsie ako na Phukete. Phuket bol divoky uz cez den, nehovoriac o tom ako to bolo v noci. Koh Samui ma okolo ostrova jednu hlavnu cestu, ktoru prejdes za 2 az 3 hodiny, potom je tam vedlajsia cesta, ulicky pri plazach a cestu iducu diagonalne cez ostrov. Cize neni tam daka komplikovana doprava. Phuket je podstatne vacsi, komplikovanejsi a aj s navigaciou sme mali problemy. Na Krabi som osobne nebol, takze nemozem hoditit.

Ak ti teda nejde o to, ze ci usetris 150 eur za letenku, tak si zvol Koh Samui. Ubytovanie si pozri na Chaweng Beach. Mnoho ludi chodi na Lamai beach a to preto, ze nebohy bratislavcan Vlado tam mal (teraz uz jeho dcera) podnik Pressburg bar, kde chodia ludia, lebo he tam slovenska obsluha, podnik navstevuje aj Boris Kollar. Avsak Lamai beach je kamienkova plaz, kde 3 metre od brehu padnes pod hladinu mora. Na Chawengu je to pieskova plaz, s jemnym pieskom, plynulym prechodom do mora (po 10 metroch chode mas vodu po vajcaaa).

Tych 5 vyletov si spravis hocikde, ci je to Koh Samui, Phuket, Krabi, Koh Lanta ci Koh Chang. Daj si vsak pozor na slnko, odporucam prve dni mlieko s SPF 50, potom mozes zvolnit, zalezi od pokozky. Idealne je, ak dake prve tri dni polezis na plazi, chytis zaklad, az potom pojdes na vylet. Pretoze ak ides lodou, tak sa luce odrazaju od hladiny mora a spali ta este viac. Myslim si, ze nechces zazit pocit spalenych chodidiel, spalenych usnych lalokov a podobne.

Keby ta nieco zaujimalo, tak sa kludne pytaj. Co budem vediet poradit, tak poradim.
twardykamen
Medium Professional
Medium Professional

jackb napísal: 25 mar 2023, 19:44 sorry, vidim az teraz. v case, ked si to pisal som mal dovolenku a nechodil som sem. kde si nakoniec bol?

ked som bol v Mexiku, miestni kamarati ma odhovorili od Playa del Carmen a odporucili Tulum a tam bolo paradne. iba priroda bola proti, lebo na plazi boli vyplavene sargasove riasy. inak fajn lokalita - miestne ruiny, bicyklovacka na menej zname cenotes, nie tak daleko do Chichén-Itzá ci do Sian Ka'an.
Tak nakoniec som bol Playa del carmen-Tulum-Cancun.
A Tulum(mesto) je jedna predrazena ciganska diera...
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

Ahojte, s priateľkou ideme v lete na 9 dní na na Sicíliu. Prílet Catania, chceme tam byť 1–2 dni, potom asi 1-2 dni Syrakuzy a následne by sme sa presunuli do Palerma. Boli ste tam niekto? Je tam niečo čo určite netreba zabudnúť pozrieť?

Čo sa týka požičania auta, tak na jednej strane ma láka komfort pri cestovaní, no na druhej ma odrádza to ako sa tam šoféruje a či to je vôbec treba, dostal som info, že vlaky a autobusy sú tam na vysokej úrovni. Čo si myslíte?
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Ja som tak bol tak isto, ale zhustene na 7 dni. Tiez sme chodili len vlakmi okolo Catanieä, busom dlhsia cesta do Palerma a to sme boli s 1r. dietatom. Dalo sa to celkom a auto sme vobec nepotrebovali. Soferuju tam fakt hrozne a mal by si problem s parkingom, pripadne by si nemohol byvat v centre.
Jedlo a vino bolo fajn, druhykrat uz tam ale nepojdem :D. V Catanii sa priprav na smradlave smeti na kazdej ulici (doslova tony smeti - oni to hadzu na ulicu proste a vynasaju raz za tyzden, hrozny bordel. Ostatne mesta trosku lepsie.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Mozno sa to Mexiko za ten cas pomenilo. Tulum nebol drahy preto, lebo to bolo daleko pre lenivych americkych turistov v Cancune a okolitych rezortov. Kedze ja mam rad spoznavanie krajin ake su, do rezortu, kde je vsetko potemkinova dedina by ma nedostal nikto. Kazdy sme ale iny. Dolezite je, ze si si to uzil na mieste, ktore ti vyhovuje.
Napísať odpoveď