Poranenie kolena
Poranenie kolena
Dobrý deň,
Lekár ma poslal na mag. rezonanciu pretože mi nevedel bližšie povedať čo mám z kolenom, dneska som bol na rezonancii a v závere mi napísali:
Edém, kontúzia kostnej drene distálnej metadiafyzy femuru a proximálnej metadiafýzy tibie. Komplexná traumatická lézia mediálneho menisku s viacnásobnými líniami lomu komplexného charakteru, s extenziou na obe artikulačné povrchy mediálneho menisku. Komplexná trhlina med. menisku so signálom intezity gr.III.B. Stav po kompletnej, totálnej ruptúre LCA s ligmentoznym flapom, ktorý je lokalizovaný v úrovni dorzálneho okraja LCP. Parciálna trhlina LCM s totálnym prerušením kontinuity vnútornej vrstvy LCm´M, s areálom edému, inflamácie a tekutiny v úrovni vnútornej vrstvy LCM s tekutinovými kolekciami peritendinozne pri neporušenej vonakjšej vrstve LCM. Nález svedči pre parciálnu trhlinu LCM gr.II až III. V úrovni laterálneho kompratmentu lav. pravého kolena je tracus iliotibialis bez traumatických zmien. v úrovni artikulačná chrupavka bez patamorfologických zmien. Tekutinové kolekcie intraartikulárne, retro-suprapatelárne, intrakapsulárne v zmysle synovitídy, burzitídy a kapsulitídy ľavého kolena.
Mohol by som poprosiť nech mi to nieko prerozprávať lajcky (do reču ľudovej), čo vlastne s mojím kolenom je ?
dakujem
Lekár ma poslal na mag. rezonanciu pretože mi nevedel bližšie povedať čo mám z kolenom, dneska som bol na rezonancii a v závere mi napísali:
Edém, kontúzia kostnej drene distálnej metadiafyzy femuru a proximálnej metadiafýzy tibie. Komplexná traumatická lézia mediálneho menisku s viacnásobnými líniami lomu komplexného charakteru, s extenziou na obe artikulačné povrchy mediálneho menisku. Komplexná trhlina med. menisku so signálom intezity gr.III.B. Stav po kompletnej, totálnej ruptúre LCA s ligmentoznym flapom, ktorý je lokalizovaný v úrovni dorzálneho okraja LCP. Parciálna trhlina LCM s totálnym prerušením kontinuity vnútornej vrstvy LCm´M, s areálom edému, inflamácie a tekutiny v úrovni vnútornej vrstvy LCM s tekutinovými kolekciami peritendinozne pri neporušenej vonakjšej vrstve LCM. Nález svedči pre parciálnu trhlinu LCM gr.II až III. V úrovni laterálneho kompratmentu lav. pravého kolena je tracus iliotibialis bez traumatických zmien. v úrovni artikulačná chrupavka bez patamorfologických zmien. Tekutinové kolekcie intraartikulárne, retro-suprapatelárne, intrakapsulárne v zmysle synovitídy, burzitídy a kapsulitídy ľavého kolena.
Mohol by som poprosiť nech mi to nieko prerozprávať lajcky (do reču ľudovej), čo vlastne s mojím kolenom je ?
dakujem
Re: Poranenie kolena
a tam si sa ich nespýtal čo máš s tým kolenom?
dali mi cd do ruky a odpoved, s tým pojdem ku jednému doktorovi, ale kým tam pojdem tak som zvedaví čo s tým mám...resp čo možem čakať (operácia ?)
Fuha ani nechcem vediet co si robil. Cakaju ta minimalne dve operacie: artroskopia meniskov kde ti ich zosiju, alebo odstrania poskodenu cast a plastika roztrhnutych vazov co je ich nahradenie, lebo tie sa nezrastaju. Plastiku a artroskopiu mam zasebou, ostatne neviem. Vela stastia.
si si isty, ze ho cakaju az dve operacie? mne sa tiez roztrhol vaz, tak ho iba vybrali a nechali to tak..ziadna nahrada..
No ono da sa zit aj bez neho, ale neustale som sa musel obmedzovat. Na sporty ako futbal som mohol zabudnut. Ja som doplatil na to ze som odkladal operaciu a zase som sa zranil. Je lepsie ked si to da spravit a bude mat pokoj.
- mirak2
- Hardcore addict
on ma roztrhnuty predny krizovy vaz a trhlinu v menisku..to prve sa da riesit setrenim kolena a bandazou, ale v kombinacii s potrhanym meniskom, jedine operacia a asi oboch rovno. mozno to robia naraz, to neviem.M142 napísal:si si isty, ze ho cakaju az dve operacie? mne sa tiez roztrhol vaz, tak ho iba vybrali a nechali to tak..ziadna nahrada..
- vendo
- Guru
- Kontaktovať používateľa:
roztrhnuty predny krizovy vaz riesit bandazou a setrenim kolena???
z mojho pohladu, mas koleno dost seriozne dochramane, zniceny meniskus, uplne pretrhnuty krizovy, ciastocne bocny vaz
neviem ako dali u vas vypovede ortopedi, ale aj nejaki ostali tak pojdes na operaciu/operacie

z mojho pohladu, mas koleno dost seriozne dochramane, zniceny meniskus, uplne pretrhnuty krizovy, ciastocne bocny vaz
neviem ako dali u vas vypovede ortopedi, ale aj nejaki ostali tak pojdes na operaciu/operacie
asi tak..praveze pri roztrhnutom vaze, je ta operacia nutna, bez toho by to neslo
a čo sa robí s tým edémom ? som sa dočital že to je opuchnutie, tiež sa s tým niečo robí alebo samo odpuchne ?
- mirak2
- Hardcore addict
kamarat mal rupturu LCA (neviem ci kompletnu) a lekar mu navrhol bandaz a koniec sportu. odmietol, teraz je uz po operacii a rehabilituje. ja som si to nevymyslel.vendo napísal:roztrhnuty predny krizovy vaz riesit bandazou a setrenim kolena???![]()
- vendo
- Guru
- Kontaktovať používateľa:
ak mal totalnu rupturu tak doktor je blbec, to nic aj ja som mal podobneho ortopeda
ak mal nejake natrhnutie tak je bezne ze sa hned nevrta do kolena, a dokaze sa to zahojit (ako ucinne zalezi od rozsahu), ale asi uz nikdy nebude 100% (a treba si uvedomit ze nech je operacia akokolvek uspesna ani novy nebude nikdy v sile stareho povodneho vazu)
ak mal nejake natrhnutie tak je bezne ze sa hned nevrta do kolena, a dokaze sa to zahojit (ako ucinne zalezi od rozsahu), ale asi uz nikdy nebude 100% (a treba si uvedomit ze nech je operacia akokolvek uspesna ani novy nebude nikdy v sile stareho povodneho vazu)
Ahoj. Zrecyklujem túto tému. O dva mesiace ma čaká artroskopia kolena.
Ešte sa nevie, čo sa presne bude robiť, ale asi sa bude odstraňovať Plika.
Aké máte skúsenosti s artroskopiou ? Celkom mám pred tým strach a neviem čo od toho očakávať....
Akú dobu rehabilitácie ste mali ? Pomohlo to vo výsledku ?
Aké máte skúsenosti s artroskopiou ? Celkom mám pred tým strach a neviem čo od toho očakávať....

Myslim, ze ti velmi pomoze tento clanok. https://mojguru.sk/po-operacii-kolena-b ... ie-z-domu/
Mna caka plastika o tyzden, tak som zvedavy.. bude to boliet..
Mna caka plastika o tyzden, tak som zvedavy.. bude to boliet..
Okej, tak po prečítaní toho článku sa mi znova urobilo zle... 

- starysomar
- Addict
Kľud - (doplním dátumy až prestane kompu harašiť), vyberali mi meniskus, na druhý či tretí deň som popri stene šiel na WC, do práce podstatne skôr, než tvrdili. Niečo to pravda bolelo, no nie dlho a nie tak, aby sa nedalo vydržať.
EDIT
13.09.2009 teda 48-ročný som nastúpil do špitála, 14-ho mi kolno operovali, 17-ho som bol doma.
Mal som podľa viacerých maródiť do marca, v decembri som robil, možno už v novembri no to neviem isto
Pracujem manuálne - často mimo spevnených plôch.
EDIT
13.09.2009 teda 48-ročný som nastúpil do špitála, 14-ho mi kolno operovali, 17-ho som bol doma.
Mal som podľa viacerých maródiť do marca, v decembri som robil, možno už v novembri no to neviem isto

Pracujem manuálne - často mimo spevnených plôch.
To je asi dosť individuálne. Záleží od zranenia, od toho ako dopadne operácia, aký je zdrav. stav a vek pacienta a pod.skooty napísal: ↑23 mar 2023, 13:02 Ahoj. Zrecyklujem túto tému. O dva mesiace ma čaká artroskopia kolena.
Aké máte skúsenosti s artroskopiou ? Celkom mám pred tým strach a neviem čo od toho očakávať....![]()
Ja som ani nemal koleno operované a bol som mesiac doma. Potom som už zvládol pomaly odkrivkať do školy. Mal som poškodenú chrupavku, takže ohyblivosť kolena bola mizerná. Bolesti som mal dlho, lebo sa mi drhla kosť o kosť. Aj 2 schodíky pred obchodom boli veľká prekážka. Trvalo zhruba rok, než som dokázal tú nohu ohnúť ako zdravú.
Kamoš bol na tejto operácii minulý rok. 3 týždne ho opatrovala frajerka, lebo sa nevedel sám dostať ani do vane

je to velmi individualne, artroskopia je aj diagnosticka operacia a na uplny rozsah poraneni sa pride az pri operacii. mne pocas artroskopie vytiahli pretrhnuty krizny vaz, ale zanedbal som rehabilitaciu, tak o tom nemozem moc objektivne pisat. kamaratovi obrusovali pliku ako maju tebe a chvilu sa s tym potrapil, ale za par mesiacov robil bez problemov na stavbe. dalsi kamarat bol v auguste na plastike a zimnu sezonu uz stravil na lyziach. velmi skoro po operacii(2-3 dni) treba zacat s jednoduchymi cvikmi, a ked to doktor a stav dovoli, tak zacat s rotopedom a pomaly koleno zacat zatazovat. hlavne je cvicit a cvicit, od toho zalezi rychlost rekonvalenscencie(v pripade ze nebudu komplikacie, ale to uz je o inom)skooty napísal: ↑23 mar 2023, 13:02 Ahoj. Zrecyklujem túto tému. O dva mesiace ma čaká artroskopia kolena.
Aké máte skúsenosti s artroskopiou ? Celkom mám pred tým strach a neviem čo od toho očakávať....![]()
Vďaka za odpoveď.M142 napísal: ↑24 mar 2023, 9:01 kamaratovi obrusovali pliku ako maju tebe a chvilu sa s tym potrapil, ale za par mesiacov robil bez problemov na stavbe. dalsi kamarat bol v auguste na plastike a zimnu sezonu uz stravil na lyziach. velmi skoro po operacii(2-3 dni) treba zacat s jednoduchymi cvikmi, a ked to doktor a stav dovoli, tak zacat s rotopedom a pomaly koleno zacat zatazovat. hlavne je cvicit a cvicit, od toho zalezi rychlost rekonvalenscencie(v pripade ze nebudu komplikacie, ale to uz je o inom)
A aký bol výsledok z dlhodobého pohľadu ? Koleno bolo po operácií bolo lepšie ako pred ňou ? Vrátilo sa to viacmenej do pôvodného stavu alebo po operácii si cítil/ste cítili že tam nie je niečo v poriadku ?
Každopádne vďaka každému za odpoveď, keď čítam tie príspevky, tak sa mi až robí husia koža z toho čo ma čaká... Dával som si to práve na najskorší termín, aby som stihol ešte od polky augusta pobehať nejaké hory ale tak uvidí sa ako to dopadne

U mňa je problém hlavne to že to koleno dlhodobo bolí a asi je tam niekde chronický zápal, čo ortoped odhadol na tú pliku, keďže koleno je ohybné v pevné a ani v ňom nepraská ani nič...

Autoeditácia príspevku po 7 min 21 sek:
A s akou diagnózou šiel kamoš ? Mal to koleno ako tak OK pred operaciou ?ephramko napísal: ↑23 mar 2023, 21:06 To je asi dosť individuálne. Záleží od zranenia, od toho ako dopadne operácia, aký je zdrav. stav a vek pacienta a pod.
Kamoš bol na tejto operácii minulý rok. 3 týždne ho opatrovala frajerka, lebo sa nevedel sám dostať ani do vanePotom mal asi mesiac ortézu a chodil s barlami. Potom asi 2 mesiace chodil na rehabilitácie a následne išiel na druhú operáciu.
Ale tá druhá operácia bol už menší zákrok a zhruba po 3 týždňoch už začal chodiť na rehabilitácie.
Nemal. A nevyznám sa do toho, čo presne tam mal. To ani lekári nevideli presne na CTčku a zistili to až potom pri operácii. Skrátka on ožratý padol do kanála.
Vtedy sa to zaobišlo bez operácie, len s rehabilitáciami, ale mal už to koleno doje***. Potom na firemnom večierku zase niekde ožratý spadol a ani si to nepamätal. Ráno už nevedel chodiť, takže sa mu tam definitívne niečo odtrhlo a koleno mal nestabilné.
Počítaj s tým, že síce to nie je náročná operácia, ale rekonvalescencia nejaký čas trvá.

Počítaj s tým, že síce to nie je náročná operácia, ale rekonvalescencia nejaký čas trvá.