Johnnny napísal:Vycerpanie neobnovitelnych zdrojov je podla mna hudba buducnosti, hlavne v case ked uz mame alternativne paliva. Ja napriklad vobec nie som proti EV, len si nemyslim, ze sucasne technologie a infrastruktura su pripravene na to aby tym jazdil kazdy.
Čo som narýchlo objavil na googli, hovorí sa o vyčerpaní ropy a plynu do 50-60 rokov, pri súčasne známych ložiskách. Sú to odhady zo súčasných ložísk a pri súčasnej spotrebe.
Nikto ale nevraví, že máme prejsť na EV zo dna na deň, jasné že to chce čas. Súčasné technológie a infraštruktúra EV dovoľuje skôr ochutnať ako bude vyzerať skorá budúcnosť ale zároveň, tým že si ľudia HEV, PHEV a EV auta kúpia a využívajú ich dávajú výrobcom dôležité dáta pre budúcnosť.
Johnnny napísal:Ako si povedal, u CNG je pripad trochu iny a vyrabas ho z obnovitelnych zdrojov. Co sa tyka narocnosti na vyrobu a mnozstva ktore sme schopni vyrobit, o tom nic neviem. Mozno k tomu mas nejaky zdroj, rad si to precitam. Nespochybnujem to, len som na to zatial nenarazil.
https://www.slovgas.sk/aktuality/j-vopa ... ky-rozvoj/
"kritéria kumulatívne spĺňa 34 bioplynových staníc s potenciálom približne 60 miliónov m3 biometánu. Ak by sa na biometán konvertovali všetky bioplynové stanice, perspektívny potenciál by dosiahol 113 mil. m3.
„Môže sa to zdať málo, ale spotreba všetkých plynových CZT, keď si odmyslíme podnikové, ktoré spotrebúvajú plyn najmä vo výrobných procesoch a teplo je v ich prípade skôr odpadový produkt (Mondi, Duslo Šaľa..), tak spotreba pravých plynových CZT je niekde na úrovni 400 až 500 mil. m3,"
A to je reč len o kúrení.
Johnnny napísal:Slaba dostupnost plniciek nie je uplne argument. To bola presne pointa mojho prispevku. Ekologickejsie palivo tu mame uz dlho, ale nikto na to netlacil. Keby ano, stav s plnickami by bol uplne iny.
lebo ho nevieš egologicky/obnoviteľne vyrobiť v takom množstve aby pokrylo spotrebu aut - tlačiť na CNG a pritom mať plničky napojené na normálny plyn zo zeme je asi tak ekologické, ako vyrábať elektrinu do nabíjačiek z uhlia.
Johnnny napísal:Myslim, ze cena tej prerabky je trochu nizsia. V pripade naftakov sa tam asi vysplhat moze, ale u benzinu to tak drahe nie je. A ked to kupis nove, stoji to v podstate tolko co normalne auto.
https://www.cngslovensko.sk/cng-vs-lpg uvádza to v podstate oficiálna stránka.
https://www.lacnevozenie.sk/prestavba-auta-na-cng/ rovnako aj nevýhody samotnej prestavby na CNG. Pri HEV, PHEV autách ľudia pindajú lebo namiesto rezervy sú baterky a pod, čiže baterie uberajú miesto z auta, alebo pridávajú váhu autu. Pri prerábke strašieho auta na CNG by platilo to isté.
Johnnny napísal:Ano, dojazd u CNG nie je uplne rovnaky ako pri benzinakoch, ale stale nemusis platit 40 000eur za auto ktore v idealnom pripade spravi 300km. Myslim, ze aktualne MQB koncerny maju na CNG dojazd nejakych 600km (kombinacia benzinu a CNG) a rychlost tankovania je porovnatelna s beznym spalovakom. Jasne, urcite to nie je idealne, ale stale mi to pride atraktivnejsie nez nabijanie EV. Ak by som s EVckom zastal pri obsadenych stojanoch (a to uz sa mi stalo aj pri naftaku), pravdepodobne by som sa zblaznil.
https://www.cngslovensko.sk/cng-nove-au ... -na-predaj tak ceny CNG aut sú rôzne. pozeral som len Golf a tam máš možnosť si dať CNG len v prvých dvoch výbavách. V lepších výbavách už nemáš na výber CNG. Čiže presný opak ako pri PHEV, EV autách, kde výrobcovia dávajú najvyššie výbavy.
Rýchlosť tankovania CNG je asi jediná výhoda oproti súčasnej rýchlosti nabíjania EV.
Johnnny napísal:Ano, investicie do niecoho prechodneho mozno nie su dokonalym biznis planom, ale uz sa do toho predsa investovalo. Vystavba infrastruktury neznamena nieco prerabat, alebo stavat odznova. Tu si nemyslim, ze ide o kompletne novu infrastrukturu a nemusi sa to stavat uplne na zelenej luke.
Biometán má tendenciu hlavne nahradiť plyn, čo sa týka kúrenia v mestách a podobne. U aut to môže byť dobré na kamióny a tranzitnú dobravu. No nie na bežný mestský život aj z dôvodu, že nesmieš ísť s autom do pozdemných garáží, čo dnes v dobe konzumu, nákupných centier, buissnes centier, nových rezidentných bytových objektov je nemyslitené.
Infraštruktúra nemusí byť nová ani pri nabíjačkách, v súčasnosti (resp. horizont 10 rokov) by stačilo ak by naprv každá veľká sieť čerpačiek musela zriadiť jeden dvoj miestny nabíjací stojan na každej svojej prevádzke. Jasné pokiaľ by to technické možnosti dovoľovali resp. mali by čas upraviť technické možnosti prevádzok aby ten stojan tam fungovať vedel.