Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
25
25%
nie
40
39%
viac sa oplatí normálne
21
21%
neviem
16
16%

Celkom hlasov: 102

kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa kukiak »

Na vacsine si stiahnes appku alebo oskenujes QR a zaplatis to cez web (napr. Lidl), cize vacsinou to spustit nejak vies, ak by ti to prilozenim kartu nebralo.
Používateľov profilový obrázok
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

presne tak. karty sa oplatia ak by si nabijal castejsie. na niektorych sa plati mesacny pausal x€ a nasledne mas nabijanie lacnejsie..
obcas sa ale stava, ze niektore stojany nie su funkcne, alebo ti vypne bez priciny nabijanie a pod.
deszka3
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa deszka3 »

Okej teda, v blizkosti mam nabijacky od ZSE, kde sa vazne da platit aj nacitanim QR kodu. Diky za rady, uz v tom nemam taky velky zmatok. Som zvedavvy aky bude mesiac s elektromobilom :D
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Mr. Bean: Elektromobily som miloval. Už to tak ale nie je...

https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/6 ... ove_spravy
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

Ekologicky zmýšľajúci priatelia sa ma ako automobilového nadšenca často pýtajú, či si majú kúpiť elektromobil. Mám sklon im radiť, že ak ich vozidlo je starý diesel a jazdia veľa po centre mesta, zmena stojí za zváženie. Inak je však predčasná. Elektrický pohon bude jedného dňa znamenať skutočný prínos, ale ten deň je ešte vzdialený.
tu uz si to trochu odporuje s tym nadpisom.

inak k tej ekologii, mne je to stale nejasne, raz citam clanok ze vyroba baterii je neekologicka, potom citam zase ze sice je neekologicka ale ked si tie emisie porovnas pocas pouzivania auta X rokov tak uz je na tom lepsie elektromobil.

zaujimalo by ma porovnanie servisu elektromobilu voci spalovaku. predsalen elektromotory su podstatne jednoduchsie a menej kazive, nepotrebujes tam ziadny olej, ziadnu prevodovku, spojku, diferencial...

a este k tomu "fast fashion" pri autach. to serie aj mna, ale uprimne nemam pocit ze je to az tak problem jednotlivcov ako systemu, respektive firiem. malo kto ma na to aby si kazde 3-4 roky kupoval nove auto. ale vacsina firiem robi presne to, pretoze si auto da do nakladov, za 4 roky ho odpise a potrebuje kupit nove aby "usetrilo"...
u nas vo firme ti co maju auta ich maju tiez len na 3 roky.

na druhu stranu prave tieto firmy vytvaraju sekundarny trh. jazdenky by boli podstatne drahsie keby firmy takto netocili nove auta.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja vidím vo "fast fashion" len výhody pre ľudí, ktorí kupujú autá primárne jazdené a nie nové. Väčšia ponuka jazdeniek tlačí ich cenu na sekundárnom trhu dolu. Ekologický aspekt je diskutabilný, pretože globálne prevádzka áut a ich výroba tvoria len minoritnú časť svetových emisií a existujú oveľa väčší znečistovatelia ovzdušia a prírody, ktorí absolútne neriešia ekológiu (Čína, India, Rusko, čiastočne USA).
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Elektroboom v Číne? Tisíce elektromobilov tam hnije na ‘pohrebiskách‘

https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/6 ... clanok_box
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

nadej na co? :D Zatial nik nevymyslel sposob, ako lacno a efektivne vyrobit vodik, takze je stale lacnejsie nabit teslu ako vyrobit tolko vodiku elektrolyzou, kolko prejde tesla na jedno nabitie.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Zatiaľ.
Predpokladám, že sa podarí buď vývoj podstatne lepších batérií - alebo podstatne lacnejšia výroba vodíka.
Stokrát som písal - elektromobilom fandím, nanútenej elektrodebilite nie.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

Vodik tu mame plus minus dlhsie ako baterie do aut, od prelomu 19/20 storocia. Baterie spravili dlhu cestu, ale vyroba vodika prakticky nic za 100 rokov. Treba byt realista co sa tyka fyziky😃
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Tesla musí mít vážné problémy s odbytem. Auta znovu zlevnila až o 141 tisíc Kč, brzy je bude asi rozdávat | Autoforum.cz
https://www.autoforum.cz/predstaveni/te ... d=24423529
deszka3
Light Professional
Light Professional

No neviem, ale tu v rakusku ak vidim nejaky elektromobil, tak najcastejsie to je prave Tesla, ci uz model 3, alebo model Y. Ja som cesky autoforum prestal citat, nejak nemaju elektromobily v oblube.
mLuks
Guru
Guru

Príspevok od používateľa mLuks »

To, že tam nemajú EV v obľube gogovi vyhovuje, dočíta sa tam presne to čo chce. Už len ten názov článku napovedá, že to bude kvalitná novinárčina.
mLuks
Guru
Guru

Príspevok od používateľa mLuks »

gogo956 napísal: 26 nov 2023, 19:26 Tesla musí mít vážné problémy s odbytem. Auta znovu zlevnila až o 141 tisíc Kč, brzy je bude asi rozdávat | Autoforum.cz
https://www.autoforum.cz/predstaveni/te ... d=24423529
https://konspiratori.sk/stranka/1319
Avšak portál autoforum.cz poskytuje tendenčný, jednostranný a negatívny pohľad na elektromobilitu, pričom využíva aj manipulatívny obsah a nepresnosti v článkoch, ktorých príklady uvádzame nižšie.
vôbec ti to nevadí, že?
deszka3
Light Professional
Light Professional

Ja som ich mal lajknutych aj na Facebooku, este davnejsie v pohode clanky mavali, no ich clanky sa nejak zacali menit zaciatkom covidu a potom este viac zaciatkom vojny v UA (plno clankov ako sa v Rusku so sankciami tankuje lacnejsie ako na zapade, ako sa motoristom zije lepsie v Rusku atd atd). Najhorsie boli vzdy ale komentare pod ich clankami, tam sa zisla hadam cela antivaxerska, antieuropska, proruska zberba :D

Aj clanky o elektromobiloch boli extremne prehnane, pod komentarmi sa vzdy pozbierali tiez ludia s ich 20 ci 30 rocnymi dizlami, polovica z nich studovala podla ich profilu na Vysokej škole života a honkali si pekne nad ich spotrebou a dojazdom 1500km na jednu nadrz :D
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja netuším, odkiaľ vôbec prišli na to, že o Tesly nie je záujem. Tesla Model Y je zatiaľ najpredávanejším autom vôbec v celej Európe za rok 2023.

https://www.autocar.co.uk/car-news/new- ... urope-2023
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

V Usa sa znižuje trhový podiel Tesly na celkovom koláči EV. V 1. 1/4 roku bol 62percent, aktuálne /3. 1/4 roku/ napriek zlacnovaniu už len 50percent.

US electric-vehicle sales hit record high, Tesla loses market share, report says | Reuters
https://www.reuters.com/business/autos- ... 023-10-12/
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

tak konkurencia je stale vacsia a vacsia.
uz som aj jedneho kamarata odhovoril od tesly... na slovensku to nema zmysel ked tu nie je autorizovany servis. najprv tvrdil ze to nie je problem ale potom raz niekto pri zaradovani sa z vedlajsieho pruhu sa o neho oprel a velmi rychlo zistit ze aka by to bola otrava keby mal teslu. s normalnym autom zbehnes cez obed do servisu, spravia ti obhliadku, objednaju nove diely, o par dni prides znova, nechas tam auto na pol dna a si vybaveny. keby mal to iste absolvovat s teslou a chodit hodinu do viedne opakovane tak tym zabije 10x viac casu.
a to este netusim ci by nebolo aj aj riesenie poistnej udalosti komplikovanejsie...
Napísať odpoveď