aacid napísal: ↑05 jún 2023, 15:08preto to musi ist ruka v ruke s automatizaciou a umelou inteligenciou.
fabrika ktora doteraz zivila 1000 ludi nakupi automatizovane stroje a prepusti 90% zamestnancov. vysledny produkt samozrejme nezlacnie, akurat bude mat vyssiu marzu. vysledok je ze bohatsi su bohatsi a chudobni chudobnejsi.
tak stat zvysi dane pre bohatych a vdaka nim moze zaplatit UBI pre tych co su nezamestnatelni.
uz som to pisal viac krat v inych temach, nemam pocit ze je uplne v poriadku cely zivot vacsinu dna otrocit aby si prezil.
ja viem ze sme na to zvyknuti ze tak funguje tisice rokov ale v poriadku to nie je. clovek pred neolitickou revoluciou sa mal lepsie ako clovek po nej.
no a vdaka AI, automatizacii a v neposlednej rade aktualnej celkovej spolocenskej nalade (ked si cim dalej tym viac ludia uvedomuju ze 99% populacie maka na to 1%) sa mozno dozijeme (aspon zarodkov) spolocnosti kde nebudes musiet byt otrokom ekonomiky.
Mam podobny nazor a pisal som to vo viacerych temach, s tym, ze
aj keby sa bohatym nezvysili dane, slo by to riesit, ako ten priklad, prepusti zamestnancov, nakupi stroje, nezmeni cenu, bude mat vyssiu marzu - ale tu by stacila prave dan zo strojov, marza by mu zostala rovnaka, usetrene peniaze by nezaplatil zamestnancom, ale ako dan zo strojov a z tejto dane by nasledne ludia dostali UBI, to som pisal uz pred rokmi v tejto teme, aj inych.
Takto firma neziska nic navyse, ale ani nic nestrati a ludia budu mat z coho zit, budu mat viac volneho casu a tiez budu mat peniaze na kupu tovaru, ktory ta firma vyrobi.
V opacnom pripade, ked firma usetri na zamestnancoch, dan zo strojov by nebola, ludia by nedostali UBI, tak si nebudu moct dovolit kupit tovar od firmy a ta firma skrachuje, to by nemohlo fungovat.
No a kym bude automatizovane vsetko, alebo skoro vsetko, tak riesenim je prave
Skratenie pracovnej doby na polovicu, v kombinacii prave s UBI, ktory by mohol doplnit mzdu a ta by sa ani nemusela navysovat, stale by mohla zostat rovnaka mzda za hodinu.