UBI (Unconditional Basic Income) - Nepodmienený zákl. príjem
- Old Dirty Bastard
- Guru
UBI (Unconditional Basic Income) - Nepodmienený zákl. príjem
Počuli ste už o tom niekto? Vôbec som nepostrehol, aby sa o tom na Slovensku rozprávalo. Pritom konceptuálne veľmi zaujímavý návrh (a rozhodne sa Slovenska týka), aj keď osobne sa mi to ešte stále zdá príliš futuristické. V skratke ide o iniciatívu presadiť v rámci Európy nejaký základný príjem, ktorý bude garantovaný každému občanovi bez výnimky a z ktorého sa bude dať prežiť. Iniciatíva vysvetľuje odkiaľ by sa brali aj financie na tento príjem. Ak by človek chcel viac, musel by klasicky pracovať.
video (v angličtine)
niečo viac sa dá dozvedieť na stránke http://sign.basicincome2013.eu, takisto sa tam dá priamo podpísať aj petícia.
video (v angličtine)
niečo viac sa dá dozvedieť na stránke http://sign.basicincome2013.eu, takisto sa tam dá priamo podpísať aj petícia.
- uplink
- VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: UBI (Unconditional Basic Income) - Nepodmienený zákl. pr
Old Dirty Bastard - Skúsim môj názor polopate. Ani jednému, a to myslím smrteľne vážne, ani jednému jedinému človeku, ktorý rozhoduje o takýchto kúskoch nejde o to, aby ľudia neboli tlačení:
hypotékou
leasingom
nedostatkom financií na slušné prežitie
neotročili systému
neboli závislí od otročenia v nejakej stupídnej firme
Čiže v podstate si založil utopistickú tému, ktorej idea je krásna a ušlachtilá, ale prax je vopred odsúdená na záhubu. Samozrejme, každý by to chcel a rómovia na prvom mieste. Problém je že človek je nenažraný tvor. Nikomu by nestačilo aj tak, aj keby si mal mesačne 200, 300, 500, alebo 1000 eur. To si myslí väčšina ľudí teraz, opak je pravdou. Človek je tvor sprostý, rád sa nechá manipulovať a zotročovať pre víziu blaha a bohatstva. Keby to tak nebolo, tak nežijeme v tých sr*čkách v akých sme. Ja som taký istý a priznávam si to. Otročím Nemcom a Rakušákom za pre nich megasmiešne peniaze a mne vyhovujú, lebo mám vyšší príjem ako povedzme 90% slovákov. Ale som rovnako prehnitý ako väčšina populácie zeme, lebo ich v tom podporujem a na druhej strane som rozumný, lebo v tomto rebríkovom systéme v ktorom žijeme iná cesta nie je.
Je, keby si bol nesmrteľný, mohol si sa teleportovať a vybiť komplet všetkých ľudí čo ubližujú/úžerčia na tých druhých. Problém je že to by z Teba robilo "Boha" a pravdepodobne by si tu ostal v konečnom dôsledku sám. A tak isto by bol otázny Tvoj úsudok. Jednoducho mašina je rozbehnutá príliš rýchlo a je príliš ťažká na to, aby mohla nastať nejaká výrazná zmena. A z toho ich projektu, či hnutia, či iniciatívy či čo je to si borci v Európskom parlamente len robia svoje vlastné mémy a vtipy.
Tým hore vyhovuje prehlbujúca sa priepasť medzi ekonomickými úrovňami v jednotlivých sociálnych skupinách a ďalej ju prehlbovať budú a čím bude hlbšia, tým bude mizivejšia šanca na zmenu. Je to jednosmerka. A každý kto si myslí niečo iné, je to pekné, ale je to len naivná utópia.
Ľuďom pomôže len jedno, Total Anihilation. Keby tu ostalo povedzme milión ľudí, na Zemi, tak by sa poučili na 100%, na najbližších 100-300 rokov a potom by sa to všetko opäť zopakovalo.
V kocke, systém v ktorom žijeme je nastavený tak, aby si otročil, bol na Teba vyvíjaný tlak a Ty si z toho tlaku v 50tke ochorel a musel investovať svoje ťažko našetrené prachy do zdravotníctva, možno aj skôr. Je vytváraná ilúzia slobody a možností, ktoré sú nám núkané pre skonzumovanie, avšak žiadna sloboda tu nie je. Sloboda by tu bola keby si po SŠ/VŠ mohol odísť na samotu a chovať si tam dobytok a žiť nezávisle na systéme. Avšak to môžu len tí bohatší.
P.S.: Sorry ak som písal ako maďar niekde, len mám za sebou 80 kM na bajku a mám dosť

Čiže v podstate si založil utopistickú tému, ktorej idea je krásna a ušlachtilá, ale prax je vopred odsúdená na záhubu. Samozrejme, každý by to chcel a rómovia na prvom mieste. Problém je že človek je nenažraný tvor. Nikomu by nestačilo aj tak, aj keby si mal mesačne 200, 300, 500, alebo 1000 eur. To si myslí väčšina ľudí teraz, opak je pravdou. Človek je tvor sprostý, rád sa nechá manipulovať a zotročovať pre víziu blaha a bohatstva. Keby to tak nebolo, tak nežijeme v tých sr*čkách v akých sme. Ja som taký istý a priznávam si to. Otročím Nemcom a Rakušákom za pre nich megasmiešne peniaze a mne vyhovujú, lebo mám vyšší príjem ako povedzme 90% slovákov. Ale som rovnako prehnitý ako väčšina populácie zeme, lebo ich v tom podporujem a na druhej strane som rozumný, lebo v tomto rebríkovom systéme v ktorom žijeme iná cesta nie je.
Je, keby si bol nesmrteľný, mohol si sa teleportovať a vybiť komplet všetkých ľudí čo ubližujú/úžerčia na tých druhých. Problém je že to by z Teba robilo "Boha" a pravdepodobne by si tu ostal v konečnom dôsledku sám. A tak isto by bol otázny Tvoj úsudok. Jednoducho mašina je rozbehnutá príliš rýchlo a je príliš ťažká na to, aby mohla nastať nejaká výrazná zmena. A z toho ich projektu, či hnutia, či iniciatívy či čo je to si borci v Európskom parlamente len robia svoje vlastné mémy a vtipy.
Tým hore vyhovuje prehlbujúca sa priepasť medzi ekonomickými úrovňami v jednotlivých sociálnych skupinách a ďalej ju prehlbovať budú a čím bude hlbšia, tým bude mizivejšia šanca na zmenu. Je to jednosmerka. A každý kto si myslí niečo iné, je to pekné, ale je to len naivná utópia.
Ľuďom pomôže len jedno, Total Anihilation. Keby tu ostalo povedzme milión ľudí, na Zemi, tak by sa poučili na 100%, na najbližších 100-300 rokov a potom by sa to všetko opäť zopakovalo.
V kocke, systém v ktorom žijeme je nastavený tak, aby si otročil, bol na Teba vyvíjaný tlak a Ty si z toho tlaku v 50tke ochorel a musel investovať svoje ťažko našetrené prachy do zdravotníctva, možno aj skôr. Je vytváraná ilúzia slobody a možností, ktoré sú nám núkané pre skonzumovanie, avšak žiadna sloboda tu nie je. Sloboda by tu bola keby si po SŠ/VŠ mohol odísť na samotu a chovať si tam dobytok a žiť nezávisle na systéme. Avšak to môžu len tí bohatší.
P.S.: Sorry ak som písal ako maďar niekde, len mám za sebou 80 kM na bajku a mám dosť

- Old Dirty Bastard
- Guru
na druhú stranu, "tým hore" sa určite nepáči táto globálna revolta.. týmto by ľudia okamžite sklapli a bol by navždy pokoj. čím ďalej, tým väčšiemu množstvu ľudí berú prácu "stroje", išlo by tým pádom o redistribúciu bohatstva.. ako sa vravelo aj vo videu, čím ďalej, tým menší počet ľudí vyprodukuje neporovnateľne väčšie bohatstvo.. nakoniec aj tak budú makať len tie stroje a nastane tu stark trek utópia bez peňazí
i want to believe.
veľmi veľmi veľmi veľmi veľmi veľmi veľmi veľmi veľmi veľmi pomaličky sa k tomu blížime.. ako príklad uvediem sieť elektrických púmp, ktoré budú do dvoch rokov dostupné na celom území ameriky, samozrejme zdarma a to vďaka Tesla motors, pričom sa zaručili, že dobíjanie bude zdarma navždy. už do konca tohto roka bude vybudovaný pás generátorov po celej šírke US, čiže sa bude dať dostať z Californie do New Yorku "zdarma". takisto aktuálne vydali novú triedu automobilu, ktoré stojí 30000 dolárov (oproti predošlým 80000) a na jedno nabitie odjazdí 200 míľ. je to už cenová kategória, ktorú si v amerike môže dovoliť takmer každý. a ten zvyšok vezme na splátky, dobre to už poznajú

veľmi veľmi veľmi veľmi veľmi veľmi veľmi veľmi veľmi veľmi pomaličky sa k tomu blížime.. ako príklad uvediem sieť elektrických púmp, ktoré budú do dvoch rokov dostupné na celom území ameriky, samozrejme zdarma a to vďaka Tesla motors, pričom sa zaručili, že dobíjanie bude zdarma navždy. už do konca tohto roka bude vybudovaný pás generátorov po celej šírke US, čiže sa bude dať dostať z Californie do New Yorku "zdarma". takisto aktuálne vydali novú triedu automobilu, ktoré stojí 30000 dolárov (oproti predošlým 80000) a na jedno nabitie odjazdí 200 míľ. je to už cenová kategória, ktorú si v amerike môže dovoliť takmer každý. a ten zvyšok vezme na splátky, dobre to už poznajú

a o to ide. dostanú toľko, aby mohli bezpečne vyžiť. ak chcú viac, dopriať si niečo extra, budú makať.Nikomu by nestačilo aj tak, aj keby si mal mesačne 200, 300, 500, alebo 1000 eur.
Takéto politiky s vidinou posilňovania sociálneho zmieru sa mi hnusia.
- Old Dirty Bastard
- Guru
tak to budeš asi zabezpečený jedinec so stálym zamestnaním alebo človek, ktorý rád "lepí nálepky" na "škatuľky"
Nie. Vnímam to z revolučného hľadiska. 

- Old Dirty Bastard
- Guru
čiže si len taký antipriekopník, ktorý sa so súčasnou stagnáciou-až priam sklźavaním do sračiek zmieril?
- uplink
- VIP
Old Dirty Bastard - osobne som presvedčený že na verejnosť sa dostanú len veci, ktoré hrajú "tým hore" do karát. Tak ako 9/11 a finančná kríza, tak aj rôzne hnutia. Keby mali bežní smrteľníci prístup ku tým skutočným informáciam, vo svete by vznikol obrovský megakolaps. Samozrejme aj "tí hore" sú len ľudia a je len otázkou času, kedy sa utnú tak, že to nepôjde zamaskovať a potom ja osobne verím nastane "Reset" ľudia sa pobijú navzájom a nastane nový začiatok. Ale tak to je len môj názor. Lebo z principiálneho hľadiska to čo teraz "je" je nemysliteľné, aby vydržalo. Z fyzikálneho hľadiska takýto systém nemá ako obstáť, kde je 1% v prepychu a blahobyte a 99% svetovej populácie trie biedu v porovnaní s nimi. Už len to ako megamiliardári majú také prachy, z ktorých by mohli s prstom v nose uživiť menší štát. Jednoducho je to nedomyslené celé a preto sa to podľa mňa zrúti, ako obrovský kolos na hlinených nohách. Samozrejme "tým hore" je to šum a fuk, keď sa to zrúti už nebudú figurovať na výslní a o ich život je postarané. V podstate v tomto vidím celý problém. Človek žije tak, ako by sa zajtrajška nemal dožiť. Životné prostredie? Ďalšia generácia? Nedostupný základné potreby pre masy? Ak sa to netýka mňa, nezaujíma ma to. Toto je postoj väčšiny. Opäť len môj názor a podľa seba súdim Teba z mojej strany.
Určite nie. Ja ti len hovorím, že toto je politika sociálneho zmieru, ktorá má za cieľ udržať status quo, ktorý opisuje napr. uplink. Čiže z hľadiska zmeny (revolúcie) to vnímam ako kontraproduktívnu záležitosť.Old Dirty Bastard napísal:čiže si len taký antipriekopník, ktorý sa so súčasnou stagnáciou-až priam sklźavaním do sračiek zmieril?

- Andi_Cibula
- Addict
O čo je to odlišné od dávok v hmotnej núdze a príspevok v nezamestnanosti ?
A preco by mali ludia len tak dostat tolko, aby bezpecne vyzili? Preco by si nemohli odpracovat uz aj to ?Old Dirty Bastard napísal:a o to ide. dostanú toľko, aby mohli bezpečne vyžiť. ak chcú viac, dopriať si niečo extra, budú makať.

To je ako v skole trestat 1tkarov a nahovárat 5tkarom ze je to v poriadku ze nic nerobia, nesnazia sa. Ved usilie tych jednotkarov dvihne celkovy priemer na 3jku...
trivialne prirovnanie, ale dobre poukazuje na absurdnost celeho projektu...
trivialne prirovnanie, ale dobre poukazuje na absurdnost celeho projektu...

- uplink
- VIP
Gulli má pravdu. Lenivosť by ešte viac kvitla, ako doteraz. Beztak je drvivá väčšina civilizovanej populácie - tej šťastnejšej, lenivá ako voš pod chrastou. Keď vidím čo [ne]robia moji klienti, či pre svoje rodiny, zdravie, alebo okolie, mám ich chuť postrielať. Proste lenivá zberba, čo myslí len na seba a aj to len na istej primitívnej úrovni. Keby mali zabepečené nejaké piškóty [istoty
], tak by už nerobili asi vôbec nič.
Na druhej strane netvrdím že terajší systém kde žijeme v strachu je zlé, avšak neviem prečo tých borcov hore nenapadla lepšia novela.
Unified Basic Income, hm? Jednoducho by minimálna mzda nebola dynamická pre krajinu, ale pre každú krajinu v EU povinná minimálna 700-900 eur brutto. To by problém vyriešilo, borci zamestnancov potrebujú a menej platiť by im mohli iba na čierno, tzn. že by sa vlastne človek chcel zamestnať oficiálne, samozrejme to by chcelo zníženie odvodov na prvom mieste, aby zamestnávateľ neodvádzal 50-80% financií investovaných do zamestnanca štátu, že áno.

Na druhej strane netvrdím že terajší systém kde žijeme v strachu je zlé, avšak neviem prečo tých borcov hore nenapadla lepšia novela.
Unified Basic Income, hm? Jednoducho by minimálna mzda nebola dynamická pre krajinu, ale pre každú krajinu v EU povinná minimálna 700-900 eur brutto. To by problém vyriešilo, borci zamestnancov potrebujú a menej platiť by im mohli iba na čierno, tzn. že by sa vlastne človek chcel zamestnať oficiálne, samozrejme to by chcelo zníženie odvodov na prvom mieste, aby zamestnávateľ neodvádzal 50-80% financií investovaných do zamestnanca štátu, že áno.
- Andi_Cibula
- Addict
To myslíš vážne ? Napadlo ti že o tie stroje sa niekto musí aj starať ?Old Dirty Bastard napísal:čím ďalej, tým väčšiemu množstvu ľudí berú prácu "stroje"
Zatiaľ mi ešte nik neodpovedal, čím sa tento UBI líši od dávok v núdzi alebo od podpory nezamestnanosti ?
Ale šak kľudne nech to zavedú, stanem sa nezamestnaný, so základným príjmom a budem si robiť svoje čierne obchody, perfekto, už sa teším.

Rozdiel je ten, ze to je celoeuropske
A nas vychodny blok sa lahko nachyta na vidinu nemeckej podpory na urovni nasej priemernej mzdy. Uzasny populisticky nastroj, ktory si vie lahko ziskat neskutocnu podporu. Ze to zaplatia obycajni ludia uz nie je dolezite. Po nas potopa.

však je predsa úplne pochopiteľné, že človek myslí primárne na seba a svojich blízkych.... Však kur*a prečo niečo robím??? Aby som z toho niečo mal, nie??? A už je jedno či dobrý pocit, či materiálne veci.... proste vykonaná činnosť = nejaké zadosťučinenie. Veľmi jednoduchá rovnica....uplink napísal: Proste lenivá zberba, čo myslí len na seba a aj to len na istej primitívnej úrovni.
- zrusit vsetky davky pre praceschopnych ludi
- zrusit pridavky na deti
- vysoke tresty pre lekarov, ktori za uplatok davaju ludom potvrdenia, ze su "na hlavu"
- danove ulavy pre pracujucich/podnikajucich ludi, ktori maju deti (cim zabezpecuju kontinuitu spolocnosti)
- vdaka bodu 1 a 2 znizit danove zatazenie
.
ta predstava o zakladnom prijme bez prace je uchylna. akurat by sposobila masivnu inflaciu (dokonca to tam aj ukazuju v bode: zdanenie luxusnych tovarov. ako by som videl tie luxusne burzoazne tovary: maslo, cokolada, pivo, sunka....)
- zrusit pridavky na deti
- vysoke tresty pre lekarov, ktori za uplatok davaju ludom potvrdenia, ze su "na hlavu"
- danove ulavy pre pracujucich/podnikajucich ludi, ktori maju deti (cim zabezpecuju kontinuitu spolocnosti)
- vdaka bodu 1 a 2 znizit danove zatazenie
.
ta predstava o zakladnom prijme bez prace je uchylna. akurat by sposobila masivnu inflaciu (dokonca to tam aj ukazuju v bode: zdanenie luxusnych tovarov. ako by som videl tie luxusne burzoazne tovary: maslo, cokolada, pivo, sunka....)
wtf uplink hovoris jak najmudrejsi.. fakt teologicka fakulta-kkti
Unconditional Basic Income- o tom sa akademicky debatuje uz dlho, ale aj keby sa to nakoniec aj niekedy uskutocnilo, tak ten prijem by bol velmi nizky,na urovni dnesnych davok,mozno trochu viac, bolo by to ledva na prezitie nic viac. Osobne si myslim ze je to nerealne.
No evidentne je mudrejsi minimalne od teba, co je ale asi aj priemerny srnci ratlik, ty zasrany imbecil.vesaK napísal:wtf uplink hovoris jak najmudrejsi.. fakt teologicka fakulta-kkti