Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 19334
Registrovaný: 21 feb 2005, 21:19
Bydlisko: KE

Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa Gothar »

Sem mozte pisat svoje problemy a poziadavky tykajuce sa Excelu. Nove temy tykajuce sa Excelu budu spajane do tejto, pripadne zamknute.
Predchadzajuce temy
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 18611
Registrovaný: 02 nov 2005, 17:03

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa brm »

Mám Excel 2010, a excelovskú tabuľku - konkrétne cenník výrobkov s x riadkami, ktorý sa neustále už niekoľko rokov (minimálne od roku 2004) neustále upravuje (pribúdajú riadky, mažú sa neaktuálne riadky a podobne). Teraz tú tabuľku trochu upravujem a kontrolujem a zistil som, že takmer na každom riadku je nejaké prázdne textové pole, ktoré voľným okom nie je viditeľné, kým človek na neho neklikne (zaberá asi 1/10 jednej bunky). Najhoršie je, že na jednom riadku je na seba nakopírovaných asi 20-30 rovnakých textových polí a keď si to vynásobím počtom riadkov, jedná sa o viac ako 1000 textových polí. Skúsil som to mazať ručne, ale je to strašne zdĺhavé. Existuje nejaká featuritka, ktorou by som označil všetky tie malé prázdne textové polia a naraz ich vymazal? Hľadal som ikonku nejakej šípky (ako je v grafických programoch), ale v Exceli som nič nenašiel.

Nejaký nápad, ako sa zbaviť tej 1000ky textových polí? Skúsil som označiť riadky a skopírovať do novej tabuľky, ale ono mi to skopíruje aj s nechcenými textovými poľami.

Pôvodný problém na tejto tabuľke bol ten, že po stlačení Ctrl+P (voľba Tlačiť), sa mi nezobrazila ukážka pred tlačou, ale iba tlačítko "Zobraziť ukážku pred tlačou". Čiže ak si chcem túto tabuľku vytlačiť, stlačím Vytlačiť a ešte raz musím stlačiť jedno tlačítko na zobrazenie ukážky pred tlačou. Hľadal som príčinu tohto problému a vyhodilo mi, že vyše 1000 textových polí nemá zvolený alternatívny text. Lenže žiadnym spôsobom neviem označiť týchto 1000+ textových polí a vymazať ich.
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 19334
Registrovaný: 21 feb 2005, 21:19
Bydlisko: KE

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa Gothar »

brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 18611
Registrovaný: 02 nov 2005, 17:03

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa brm »

Super! Hneď mám o polovicu menší súbor.. ;)

A už mi funguje aj ten okamžitý náhľad pred tlačou!

Ďakujem!
lumir
King
King
Príspevky: 1659
Registrovaný: 08 mar 2011, 15:23
Bydlisko: kame-hame-BA

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa lumir »

Zdravim..

pripravujem si marko, kde po zakliknuti boxu skryjem riadok na inom sheete. A bohuzial mi to nefunguje:( Ak skryvam riadok na rovnakom sheete, tak ide vsetko OK.

Priklad 1 (funkcny) = schova riadok na tom istom excel sheete
Private Sub CheckBox1_Click()
If CheckBox1.Value = True Then
Rows("7:7").Select
Selection.EntireRow.Hidden = True
End If

Priklad 2 (nefunkcny) = mal by schovat riadok v sheete 1 a vratit sa do sheetu 2 do bunky A1
Private Sub CheckBox1_Click()
If CheckBox1.Value = True Then
Sheets("Sheet1").Select
Rows("7:7").Select - na tomto mieste mi vyhadzuje chybu
Selection.EntireRow.Hidden = True
Sheets("Sheet2").Select
Range("A1").Select
End If

..neviete, kde robim chybu?
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 19334
Registrovaný: 21 feb 2005, 21:19
Bydlisko: KE

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa Gothar »

Skus to cez Activate a nie Select. S makrami nemam vela skusenosti ale Activate by malo robit to, ze zvoli dany Sheet ako aktivny, Select je iba na jeho oznacenie pre dalsiu pracu, aktivny by mal ostat ten v ktorom si.
Cize skus toto:
Worksheets("Sheet1").Activate

//edit: skusil som to bez tej podmienky a funguje to oboma sposobmi:

Kód: Vybrať všetko

Sub test()
Sheets("Sheet1").Select
Rows("7:7").Select
Selection.EntireRow.Hidden = True
Sheets("Sheet2").Select
End Sub
Aku chybu ti to hadze?
lumir
King
King
Príspevky: 1659
Registrovaný: 08 mar 2011, 15:23
Bydlisko: kame-hame-BA

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa lumir »

run-time error "1004": Metoda Select triedy Range zlyhala

//uz som to vyriesil bez pouzitia makra.. no aj tak ma to stve
josefs
Medium Star
Medium Star
Príspevky: 361
Registrovaný: 26 apr 2005, 19:20

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa josefs »

Ahojte,

Vedel by prosim niekto pomoct ako na to?
Potreboval by som v Exceli urobit rozbalovacie zoznamy, ktore budu prepojene.
Napr. zoznam KRAJINA - bude obsahovat 4 krajiny SK,CZ, HU, PL (uviedol som skratky)
Cely zoznam Obchodny retazec obsahuje - obchody od LIDL po Interspar.

Potreboval by som vsak ak vyberiem v zozname Krajina napr CZ aby som mal moznost vyberu nie vsetkych poloziek v liste ale len prislusnych pre CZ napr TESCO, AHOLD, GLOBUS, INTERSPAR

Ako sa da urobit vzajomna zavislost medzi listami KRAJINA a OCHODNY RETAZEC?
Urobit drop down list viem, neviem ci a ako sa daju previazat taketo listy (zoznamy).
Prílohy
Excel priklad.jpg
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 19334
Registrovaný: 21 feb 2005, 21:19
Bydlisko: KE

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja som to skusil tak nepriamo, teda ze mas zoznam specialne pre kazdu krajinu a ten sa vypise v dalsom stplci v zavislosti od hodnoty v poli Krajina. A z toho stlpca sa potom beru polozky do zoznamu retazcov.
Prílohy
Book1.zip
(7.25 KiB) 252 stiahnutí
josefs
Medium Star
Medium Star
Príspevky: 361
Registrovaný: 26 apr 2005, 19:20

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa josefs »

Vdaka GothaR
viac by sa mi pacila verzia bez pomocneho stlpca.
Idealna cesta by bola vyberiem stat z KRAJINA a v dalsom rozbalovacom liste by som mal moznost vyberat uz len z prislusnych volieb
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 19334
Registrovaný: 21 feb 2005, 21:19
Bydlisko: KE

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa Gothar »

Ten pomocny si mozes hodit do skryteho tabu, nemusi byt viditelny. A tie rozbalovacie zoznamy sa potom spravaju tak ako treba, len je to trochu roztahanejsie riesenie. Ja som to nechal na jednom len kvoli tomu aby bolo hned jasne co to robi :)
josefs
Medium Star
Medium Star
Príspevky: 361
Registrovaný: 26 apr 2005, 19:20

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa josefs »

to GothaR
Rozumiem a dakujem
Runes
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4832
Registrovaný: 09 aug 2006, 13:03
Bydlisko: Bratislava - Tatoine
Kontaktovať používateľa:

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa Runes »

ani by som to nedal do dalsieho tabu ale skor uplne ineho sheetu a ten by som skryl a dla na heslo :D tym padom je to siritelne a zabezpecene, alternativa B je spravit makro ktore sa spusti pri otvoreni dokumentu s tym ze obsah toho comboboxu budu tvrde konstatny v makre.
Scorpion90
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1692
Registrovaný: 09 máj 2010, 9:41

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa Scorpion90 »

Pani, hladam mudru hlavicku, co mi pomoze s nasledovnym problemom.

V prilohe je subor, v kt. potrebujem nastavit, aby sa stlpec D menil podla toho ako upravim stlpec C. Ked zmenim mnozstvo v stlpci C, automaticky by sa podla tabulky vpravo mal menit stlpec D

Priklad: Produkt 4 je v mnozstve 7 kusov, teda jeho cena by mala byt 0,10 €. Ked ale zostane z produktu napr. len 1 kus, jeho cena by mala automaticky vzrast na 1,5 €. V pripade ze je stav nulovy, aj cena by mala byt nulova

Vedel by mi s tym niekto helfnut? Dakujem :plus:
Prílohy
Zošit1.xlsx
(9.48 KiB) 212 stiahnutí
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 18611
Registrovaný: 02 nov 2005, 17:03

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa brm »

Ak množstvá môžu byť iba od 0 do 10, tak sa to dá spraviť cez viacnásobné IF.. napr. vzorec v D2 by mal vyzerať takto:

Kód: Vybrať všetko

=IF(C2=10;0,01;IF(C2=9;0,03;IF(C2=8;0,05;IF(C2=7;0,1;IF(C2=6;0,4;IF(C2=5;0,5;IF(C2=4;0,6;IF(C2=3;0,8;IF(C2=2;1;IF(C2=1;1,5;IF(C2=0;0;"CHYBNE MNOŽSTVO")))))))))))
t0m4s3
Admin
Admin
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 18096
Registrovaný: 14 jún 2004, 18:35
Bydlisko: Martin SR, Brno CZ
Kontaktovať používateľa:

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

trosku elegantnejsie riesenie

=VLOOKUP(C3;$F$2:$G$12;2;TRUE)
Prílohy
Zošit1 vlookup.xlsx
(10.19 KiB) 253 stiahnutí
Scorpion90
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1692
Registrovaný: 09 máj 2010, 9:41

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa Scorpion90 »

Ďakujem obom za pomoc - uz to funguje ako ma :)
luto
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 924
Registrovaný: 10 sep 2005, 11:48
Bydlisko: Vrútky
Kontaktovať používateľa:

Excel 2007 - farba pisma alebo pozadia bunky

Príspevok od používateľa luto »

Ahojte, je mozne, ze to tu uz bolo spomenute len to neviem najst, tak prosim o radu.

1. Jedna sa o bunku, ktora obsahuje urcity vzorec, kde vysledkom je hodnota v percentach. Ide mi o to, aby vysledna hodnota sa sfarbila pismom, alebo podkladom bunky v zavislosti na hodnote. napr. ak je vysledok <50% cervena, 50-75% zlta a >75% zelena.

2. Je mozne napisat vzorec jednoduchsie ako napriklad sucet urcitych buniek, pravidelne sa opakujucich. = A1+A4+A7 .... ak ich ma byt napr.10 v poradi, je to neprakticke.

Dakujem za rady

PS> Dakujem za presun temy, uz som tu nebol dlho, som ale lama :D
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 18611
Registrovaný: 02 nov 2005, 17:03

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa brm »

Ad 1. Na karte Domov (Office 2010) by si mal mať možnosť Podmienené formátovanie.. a tam si niektoré vyber a nastav.. skúsil by som tie farebné škály, prípadne si vytvoril vlastnú.

Ad 2. Nepochopil som.. ak sa Ti to napr. opakuje v každom riadku, tak len jednoducho skopíruj obsah buniek o riadok nižšie a všetky bunky A1+A4+A7 sa Ti zmenia na B1+B4+B7..
Runes
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4832
Registrovaný: 09 aug 2006, 13:03
Bydlisko: Bratislava - Tatoine
Kontaktovať používateľa:

Re: Pre všetkých, ktorí potrebuju pomoc s MS Excel

Príspevok od používateľa Runes »

budem sa opakovat
ako pisal brm conditional formating alebo teda podmienene formatovanie najprv to bude zlozite ale pozri si par tutorialov amas vyriesene cokolvek :) alternativa je if else dade v skrytej bunke ale ak sa dobre pamatam nefungovalo mi to trebalo spravit normal makro cez developera
2 problem som bud tiez nepochopil alebo ako pise brm, pripadne ak chces sucet 10 buniek tak do vyslednej bunky napis =SUM( potom stlac CTRL a klikaj ktore bunky sa mju scitavat ak budes mat vsetky stlac enter pripadne ked su to bunky v rade tak klikni na prvu stlac SHIFT a klikni na poslednu pripadne pouzi skratku A1:A25 co je rozmedzie prvi a posledny clen. A pokial chces operacie ako A1+A3-A4+A5-A6 tak to asi jedine manualne naklikat a potom kopirovat
Napísať odpoveď