Voda
Re: Voda
No neviem, keby bolo po volbach, predal by aj vlastnu mater.
http://www.teraz.sk/slovensko/ziga-bude ... lanok.html
http://www.teraz.sk/slovensko/ziga-bude ... lanok.html
Kopie prispevkov z inej temy:
Nehovoriac o tom, ze prave tie krajiny kde voda je, EU, USA, su zodpovedne za nedostatok vody v inych krajinach, resp. za znecistovanie vody - CO2, globalne oteplovanie, vyroba a tazba pre EU/USA v inych krajinach, tiez skladkovanie nebezpecneho odpadu z EU/USA v Afrike a pod.
Kazdopadne, stale si myslim ze prave technologie mozu v buducnosti nie len pomahat, ale budu nevyhnutne pre zachranu ludstva, kedze sladka voda sa straca v globalnom meradle, ladovce sa roztapaju a menia sa na slanu vodu, takze lacny sposob premeny slanej vody na sladku bude klucovy.
Dreamer napísal:Co sa tyka vody, uz davnejsie som to spominal aj v inych temach, toto moze sposobit globalnu migraciu, ekologicku, nepomozu ziadne ploty ani opatrenia, ak nebudu mat ludia vodu, nebudu moct nic vypestovat, nakrmit dobytok, migracia bude pre nich jedinou moznostou ako prezit. V tomto by mohli vyrazne pomoct technologie, uz dnes je mozne vyrobit z morskej vody pitnu, ale zatial je to drahe, do toho by mali investovat aj vyspele krajiny, ako preventivne opatrenie proti ekologickej migracii. Inak o ekologickej migracii ako hrozbe sa uz vie, aj na urovni EU, ale myslim ze opatrenia su zatial nedostatocne a ma to pomale tempo, ak by sme dokazali poskytnut viac vody v rozvojovych krajinach a hlavne v Afrike, znizila by sa aj ekonomicka migracia
Aj u nas sa to deje, no neuvedomuju si dosledky, ak niekde voda nebude, ludia budu migrovat tam kde je, takze pride spominana masova ekologicka migracia a mozno vojna.jackb napísal:technologie... stacilo pocuvat na geografii. krajiny s velkou rozlohou krasovych uzemi maju obrovske zasoby kvalitnej pitnej vody, na ktoru nemaju vyrazny dopad obdobia bez zrazok. tieto by vodu mohli predavat krajin s menej priaznivou hydrogeologiou. namiesto toho, aby niektore z nich videli vodu ako stretegicku suroviny a hodnotny obchodny artikel, menia svoje zakony tak, aby sa voda nesmela predavat mimo ich hranic a radsej si v tekutine, za ktoru by iny dali miliony napustaju bazeny v akvaparkoch kde si magaju kurie oka...
Nehovoriac o tom, ze prave tie krajiny kde voda je, EU, USA, su zodpovedne za nedostatok vody v inych krajinach, resp. za znecistovanie vody - CO2, globalne oteplovanie, vyroba a tazba pre EU/USA v inych krajinach, tiez skladkovanie nebezpecneho odpadu z EU/USA v Afrike a pod.
Kazdopadne, stale si myslim ze prave technologie mozu v buducnosti nie len pomahat, ale budu nevyhnutne pre zachranu ludstva, kedze sladka voda sa straca v globalnom meradle, ladovce sa roztapaju a menia sa na slanu vodu, takze lacny sposob premeny slanej vody na sladku bude klucovy.
ja by som to tak strasne negeneralizoval "EU a USA". to je vseobecna hlupost. aku krasovu vodu chces hladat v Holandsku? v US ma tiez kras len zopar statoch.
Slovensko ale naopak ma vody v krase, ktora NEpodlieha vykyvom pocas momentalnych obdobi horucav a je prirodzene prefiltrovana a da sa bez upravy pit. no zaroven ma vyvoz vody chraneny co je obrovska chyba, lebo z toho mohli mat Slovaci profit. namiesto toho je aquapark plneny kvalitnou vodou v kadzej druhej dedine a miliony eur je vyliatych do zumpy.
Slovensko ale naopak ma vody v krase, ktora NEpodlieha vykyvom pocas momentalnych obdobi horucav a je prirodzene prefiltrovana a da sa bez upravy pit. no zaroven ma vyvoz vody chraneny co je obrovska chyba, lebo z toho mohli mat Slovaci profit. namiesto toho je aquapark plneny kvalitnou vodou v kadzej druhej dedine a miliony eur je vyliatych do zumpy.
Chcel som tam napisat poznamku, jasne ze to nie je len EU/USA, chcel som tym povedat, ze aktivity v niektorych krajinach ovplyvnuju zivotne prostredie v inych, nejde len o vodu a je to na dlhsiu diskusiu.jackb napísal:ja by som to tak strasne negeneralizoval "EU a USA". to je vseobecna hlupost. aku krasovu vodu chces hladat v Holandsku? v US ma tiez kras len zopar statoch.
S tym obchodovanim s vodou suhlasim, no zatial si ludia neuvedomuju skutocnu cenu vody, je lacna, tak plytvame, podobne ako nerozumne miname ropu ci zemny plyn, co ak ich budeme potrebovat a minu sa? Co ak nebude mozna alternativa? Opat OT, tak spat k vode...
Inak ma tiez zaraza, ako sa vodou plytva, nielen v akvaparkoch, napr. balena voda:
- Výskumy dokazujú, že polovica zo všetkých balených vôd pochádza z kohútika. Následne sa upraví, prípadne prejde testom kvality.
- Na výrobu jednej litrovej fľaše spotrebuje až 1,39 litra vody.
- Iba jedna zo šiestich fliaš skončí v kontajneri na plastový odpad.
- V balených vodách našli JEDY z plastov!
EU sa snazi nieco robit, myslim ze sa navrhovali aj vratne plastove flase, podla mna riesenim by bolo, ak by boli aspon flase s cistou alebo ochutenou vodou vratne - bez ohladu na to, ci by sa pouzivali opakovane alebo jednorazovo. Takze moznosti:
- 1 flasa = 1 euro zaloha, kto ma na to aby si kupil 30 flias vody, ma zrejme aj auto, kto ma auto, ma 30€, kto dokaze prepravit 30 plnych tazkych flias z obchodu, dokaze prepravit aj 30 prazdnych na ceste do obchodu.
- 2 sumy na blocku, napr. voda-0.05€, flasa-0.35€, malo by to psychologicky efekt.
- Povinnost uvadzat oznamy na flasi ak obsahuje vodu z vodovodu, nie mineralnu vodu, ako oznam na cigaretach, mozno aj nejake napisy ako to, ze kolko vody sa spotrebuje na vyrobu flase, kolko flias konci v oceanoch, info o mikroplastoch v rybach, vode, pode, mozno svoje navyky zmenia. Malo by sa to vztahovat aj na rozne ochutene vody, ktore sa daju "vyrobit" lahko aj doma, ked obsahuju ako zaklad kohutikovu vodu.
- Podpora kohutikovej vody - spoty, testy, porovnania zlozenia, ochutnavky
tuto na zapade podpora kohutikovej vody funguje.
Skotsko ma vodu "zadarmo" - nie su vodomery, ale podla ludi v byte sa vodne a stocne plati v ramci miestnej dane. ale znamena to, ze mozes z kohutika polievat hekatorovu zahradu a nikto ti nic nepovie.
no a pred 5 tyzdnami som v Glasgow zabludil na event, kde na centranom namesti dobrovolnici rozdavali male termosky a bola moznost si ich naplnit vodou s roznymi zeleninami a ovocim, ktore tam mali. ale princip ako si opisal: pit kohutikovu vodu a hlavne zredukovat pouzitie plastov na minimum. a v UK este aj nechlastat sladke vody, ktore vedu ku obezite a cukrovke. na co sa na uzemi Skotska skladaju vsetci, lebo tam je zdravotnictvo "zdarma" - aj ked teda na neporovnatelne vyssej urovni ako slovenske, no to je OT.
co ma sokovalo, ze aj balene vody su skutocne ako z kohutiku. na Slovensku clovek aspon kupi mineralku a rozumie, preco je to vo flasi, ale najst tu bublinkovu neochutenu vodu chce snahu. preto kampane na pitie vody z vodovodu maju velmi zmysel. v krjainach, kde vodomery su by malo byt v zaujme prevadzkovatelov vodovodnych sieti, aby im ludia robili vacsie trzby a mohli by urobit nieco pre buducnost planety.
Skotsko ma vodu "zadarmo" - nie su vodomery, ale podla ludi v byte sa vodne a stocne plati v ramci miestnej dane. ale znamena to, ze mozes z kohutika polievat hekatorovu zahradu a nikto ti nic nepovie.
no a pred 5 tyzdnami som v Glasgow zabludil na event, kde na centranom namesti dobrovolnici rozdavali male termosky a bola moznost si ich naplnit vodou s roznymi zeleninami a ovocim, ktore tam mali. ale princip ako si opisal: pit kohutikovu vodu a hlavne zredukovat pouzitie plastov na minimum. a v UK este aj nechlastat sladke vody, ktore vedu ku obezite a cukrovke. na co sa na uzemi Skotska skladaju vsetci, lebo tam je zdravotnictvo "zdarma" - aj ked teda na neporovnatelne vyssej urovni ako slovenske, no to je OT.
co ma sokovalo, ze aj balene vody su skutocne ako z kohutiku. na Slovensku clovek aspon kupi mineralku a rozumie, preco je to vo flasi, ale najst tu bublinkovu neochutenu vodu chce snahu. preto kampane na pitie vody z vodovodu maju velmi zmysel. v krjainach, kde vodomery su by malo byt v zaujme prevadzkovatelov vodovodnych sieti, aby im ludia robili vacsie trzby a mohli by urobit nieco pre buducnost planety.
Ano, o tych technologiach som pisal, skor ci neskor budu nevyhnutne pre niektore oblasti, len sa malo investuje do vyvoja. Co sa tyka tej potrebnej energie, prave v Afrike by ju mohli zabezpecit solarne elektrarne, prip. by sa mohla pouzit energia z prilivu a pod. Problem je, ze taka Afrika na to nema, takze stale bude pre nich jednoduchsie migrovat do EU, preto by to mala dotovat prave EU, do technologii, zariadeni aj do vyvoja, lebo ked tam vsetko vyschne, tak uz tam nikto nezostane, resp. sa tam nevrati.gogo956 napísal:jackb
to by nebolo efektivne riesenie. Napr. v Grecku ci Spanielsku je v mnohych oblastiach problem s vodou ale tazko si predstavit ze by sa teraz postavilo giganticke potrubie zo Slovenska do tychto krajin. Nehovoriac o tom, ze zase tie slovenske vodne rezervy nie su az take velke aby dokazali dlhodobo zasobovat okrem nas aj dalsie krajiny. Skor je potrebne investovat do technologii, napr pod Saharou su velke zasoby vody, len nie je lacne ju dostat v relevantnom mnozstve na povrch. Potom je tu filtracia z morskej vody. Uz dnes su vynajdene spickove nanofiltre ktore su efektivnejsie ako tie doteraz existujuce, ale masova vyroba je este daleko. V podstate by sa dala lacno vyrabat voda z morskej odparovanim na Sahare. Problem je len ze cerpadla si vyzaduju dost energie a potom tu destilku treba chemicky upravit, pretoze nie je vhodna na pitie ani na zavlahu.
len by som upozornil na skutocnost, ze Afrika nie je krajina a nie kazdy stat v nej ma pristup ku moru. takze energia z prilivu a pod by nepripadala do uvahy.
o krase a zasobach vody
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com ... 13RG000443
o krase a zasobach vody
https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com ... 13RG000443
Ved to - a nielen to, voda zadarmo podporuje plytvanie vseobecne, v malom ci velkom.jackb napísal:Skotsko ma vodu "zadarmo" - nie su vodomery, ale podla ludi v byte sa vodne a stocne plati v ramci miestnej dane. ale znamena to, ze mozes z kohutika polievat hekatorovu zahradu a nikto ti nic nepovie.
Mnoho ludi prakticky nepozna ci neriesi rozdiely, niektore balene vody - udajne teda az 50% su z vodovodu, potom su vody vhodne na kazdodenne pitie a potom su mineralne vody, z ktorych niektore nie su ani vhodne na kazdodenne pitie, opat kampan a mozno aj povinne oznamenia, ak je voda z vodovodu a tiez ak nie je mineralka vhodna na kazdodenne pitie, pre deti a pod. Ak to prezeniem, tak na sladenych vodach by mohli byt tiez oznamy ako na cigaretach, ze kazdodenne pitie vyhradne sladenych napojov prispieva k obezite a ta k vaznym ochoreniam.jackb napísal:co ma sokovalo, ze aj balene vody su skutocne ako z kohutiku. na Slovensku clovek aspon kupi mineralku a rozumie, preco je to vo flasi, ale najst tu bublinkovu neochutenu vodu chce snahu. preto kampane na pitie vody z vodovodu maju velmi zmysel. v krjainach, kde vodomery su by malo byt v zaujme prevadzkovatelov vodovodnych sieti, aby im ludia robili vacsie trzby a mohli by urobit nieco pre buducnost planety.
Kampane maju urcite vyznam, ak sa to spravi dobre, ludia nemaju cas hladat a studovat co je zdrave, co je dobre, vhodne, alebo naopak skodlive, navyse su zaplaveni mnohymi informaciami, studiami, casto aj zavadzajucimi ci klamlivymi, takze uz prestavaju verit comukolvek.
//autoeditácia príspevku (29 Júl 2018, 22:24)
Jasne, viem ze Afrika nie je krajina, ale ak by mali aspon urcite krajiny dostupnu a lacnu vodu, tak by ludia mohli migrovat prave tam a nie do EU - a nakoniec, ak dokazeme dopravit plyn ci ropu cez polovicu zemegule, tak aj vodu by mohli nejak dopravit do ostatnych krajin Afriky, minimalne tam kde je nedostatok, ved aj teraz ju musia prepravovat.jackb napísal:len by som upozornil na skutocnost, ze Afrika nie je krajina a nie kazdy stat v nej ma pristup ku moru. takze energia z prilivu a pod by nepripadala do uvahy.
Spominal som to v inych temach, deti musia chodit kazdy den kilometre pre vodu, tisice deti denne zomiera kvoli nedostatku cistej vody, myslim teda, ze by stalo za to tu vodu nejak dostat aj do inych krajin, ak by tam bola voda, bol by tam zivot, mohli by pestovat, hospodarit a nakoniec by si mohli tu prepravu aj zaplatit sami, mohli by byt sebestacni - to by okrem ineho znamenalo aj vyrazne menej ekologickych ale aj ekonomickych migrantov do EU.
Tu je jedno velmi silne video:
tak vodovod zo Slovenska do Grecka ci Spanielska je hlupost.gogo956 napísal:jackb
to by nebolo efektivne riesenie. Napr. v Grecku ci Spanielsku je v mnohych oblastiach problem s vodou ale tazko si predstavit ze by sa teraz postavilo giganticke potrubie zo Slovenska do tychto krajin. Nehovoriac o tom, ze zase tie slovenske vodne rezervy nie su az take velke aby dokazali dlhodobo zasobovat okrem nas aj dalsie krajiny. Skor je potrebne investovat do technologii, napr pod Saharou su velke zasoby vody, len nie je lacne ju dostat v relevantnom mnozstve na povrch. Potom je tu filtracia z morskej vody. Uz dnes su vynajdene spickove nanofiltre ktore su efektivnejsie ako tie doteraz existujuce, ale masova vyroba je este daleko. V podstate by sa dala lacno vyrabat voda z morskej odparovanim na Sahare. Problem je len ze cerpadla si vyzaduju dost energie a potom tu destilku treba chemicky upravit, pretoze nie je vhodna na pitie ani na zavlahu.
Grecko by mohlo vyuzivat krasovu vodu z centralnej casti FYROMu, Spanielsko zase z Baskicka, alebo inych naveternych vapencovych pohori.
ved miestne vlady by mali vediet, kde maju zasoby vody lepsie, ako my na slovenskom diskusnom fore.
no najma juzne od Skopje je vidiet, ze problem s vydatnostou neexistuje. hore na hrebenoch je vegetacia vysusena a hori. o 1100m nizsie sa zo skaly veselo vali rieka siroka ako Nitra pri Univerzitnom moste.
uz Rimania napajali svoje aquadukty z krasovych vyvieraciek, takze ludstvo skutocne nemusi vymyslat nieco nove.
problem moze byt v tom, ze vyskum a ochrana krasu su dobrovolnicke aktivity, takze si tie svoje zdroje mohli znicit tym, ze tam postavali dopravnu infrastrukturu, alebo z nich napajaju zavlazovanie... kto vie
uz Rimania napajali svoje aquadukty z krasovych vyvieraciek, takze ludstvo skutocne nemusi vymyslat nieco nove.
problem moze byt v tom, ze vyskum a ochrana krasu su dobrovolnicke aktivity, takze si tie svoje zdroje mohli znicit tym, ze tam postavali dopravnu infrastrukturu, alebo z nich napajaju zavlazovanie... kto vie
Dalsia vec ktora ma zaraza, dazdova voda a wc. Preco sa takmer vobec nevyuziva dazdova voda, minimalne na splachovanie, ved tam sa spotrebuje obrovske mnozstvo pitnej vody, alebo mozno aj voda zo sprchy by sla vyuzit.
V takych chatach maju casto zberne nadoby, aj ked su tam ludia len v lete cez vikendy, oplati sa im to kupit, ale v rodinnych domoch ci panelakoch kde su stovky ludi a ziju tam nonstop, tam sa vobec dazdova voda nepouziva, preco?
Nasledne v zahradach polievaju pitnou vodou, aj ked by si mohli nazbierat dostatok dazdovej vody na polievanie.
V takych chatach maju casto zberne nadoby, aj ked su tam ludia len v lete cez vikendy, oplati sa im to kupit, ale v rodinnych domoch ci panelakoch kde su stovky ludi a ziju tam nonstop, tam sa vobec dazdova voda nepouziva, preco?
Nasledne v zahradach polievaju pitnou vodou, aj ked by si mohli nazbierat dostatok dazdovej vody na polievanie.
Dnes na TA3 som prvykrat zachytil novu kampan prave na to vyuzivanie dazdovej vody, inak podporovanu EU.
https://www.protisuchu.sk/
//autoeditácia príspevku (09 Sep 2018, 21:14)
Tak aj Google sa zapaja, nevedel som presne do akej temy to umiestnit, hodilo by sa to do viacerych...
Webový nástroj Googlu poukazuje na plytvanie vodou či jedlom
Americká technologická spoločnosť Google sa spojila s Kalifornskou akadémiou vied na projekte, ktorý má pomôcť znížiť ekologickú stopu bežných domácností.
Spoločne vydali nástroj s názvom „Your Plan, Your Planet“ (Tvoj plán, tvoja planéta), ktorý poukazuje na plytvanie vodou, predpovedá dopad vyhadzovania neskonzumovaného jedla či demonštruje výsledok zníženia teploty v domácnosti o niekoľko stupňov.
Samotná výroba jedla podľa odhadov spotrebúva viac ako 2/3 úžitkovej vody a je zodpovedná za štvrtinu emisií oxidu uhličitého. Nástroj preto ukazuje vplyv uhlíka a vody na to, čím sa ľudia stravujú a predstaví im šikovné spôsoby skladovania, aby v koši skončilo menej jedla.
Priamy odkaz na stranku (v Anglictine, no nic narocne, su tam aj obrazky, je to zrozumitelne):
https://yourplanyourplanet.sustainability.google/
//autoeditácia príspevku (12 Sep 2018, 21:46)
Pokial ste tuto spravu nezachytili...
Len 23-ročný Holanďan spúšťa obrovský projekt na čistenie oceánov. Veľké plávacie siete nás majú zachrániť pred plastami
https://www.youtube.com/channel/UCYXGHi ... h-M_wd9m3Q
//autoeditácia príspevku (21 Okt 2019, 22:10)
Čerpanie podzemných vôd je „časovaná bomba“. Problém budú mať aj Slováci
https://www.protisuchu.sk/
//autoeditácia príspevku (09 Sep 2018, 21:14)
Tak aj Google sa zapaja, nevedel som presne do akej temy to umiestnit, hodilo by sa to do viacerych...
Webový nástroj Googlu poukazuje na plytvanie vodou či jedlom
Americká technologická spoločnosť Google sa spojila s Kalifornskou akadémiou vied na projekte, ktorý má pomôcť znížiť ekologickú stopu bežných domácností.
Spoločne vydali nástroj s názvom „Your Plan, Your Planet“ (Tvoj plán, tvoja planéta), ktorý poukazuje na plytvanie vodou, predpovedá dopad vyhadzovania neskonzumovaného jedla či demonštruje výsledok zníženia teploty v domácnosti o niekoľko stupňov.
Samotná výroba jedla podľa odhadov spotrebúva viac ako 2/3 úžitkovej vody a je zodpovedná za štvrtinu emisií oxidu uhličitého. Nástroj preto ukazuje vplyv uhlíka a vody na to, čím sa ľudia stravujú a predstaví im šikovné spôsoby skladovania, aby v koši skončilo menej jedla.
Priamy odkaz na stranku (v Anglictine, no nic narocne, su tam aj obrazky, je to zrozumitelne):
https://yourplanyourplanet.sustainability.google/
//autoeditácia príspevku (12 Sep 2018, 21:46)
Pokial ste tuto spravu nezachytili...
Len 23-ročný Holanďan spúšťa obrovský projekt na čistenie oceánov. Veľké plávacie siete nás majú zachrániť pred plastami
https://www.youtube.com/channel/UCYXGHi ... h-M_wd9m3Q
//autoeditácia príspevku (21 Okt 2019, 22:10)
Čerpanie podzemných vôd je „časovaná bomba“. Problém budú mať aj Slováci