Planovane zastaravanie
Re: Planovane zastaravanie
upgradovanie notebookov je viac menej utopia. hlavne tych modernejsich. mozno tam vymenis ramky alebo disk ale na novych ultrabookoch (napriklad macbook m1) nespravis uz ni to. vsetko je na jednom plosaku a vymenit je to bud nemozne alebo narocne a riskantne.
ale nie je to preto ze by sa to inak vyrabat nedalo je ozaj iba o tom konzumerizme a marketingovom presviedcani zakaznika ze potrebuje co najtensi a najlahsi notebook a jedine co tym obetuje je zivotnost.
https://frame.work/at/en
neviem ci poznate toto, je to modularny notebook, vies tam vymenit vsetko od konektorov a klavesnice az po zakladnu dosku s procesorom. a maju to vymyslene tak ze ked aj vymenis zakladnu dosku za novsiu, tak tu staru mozes pouzivat ako desktop alebo server, staci kupit/vytlacit krabicku.
samozrejme nie je tenucky ako konkurencne ultrabooky a tiez to nie je bezchybne zariadenie ale nestoji to za to ze ten notebook mozes mat navzdy a ked potrebujes tak vzdy vymenis len to co ozaj potrebujes vymenit? miesto toho aby si musel zahodit cely notebook lebo ti odisiel disk...
k tej zaruke, ja dreamera celkom chapem, aj ja by som to v istom zmysle ocenil. teda nie ze by som chcel plosne na cely trh dat povinnu zaruku 10 rokov ale ma pravdu v tom ze dnes pri vacsine produktov proste ani nemas sancu kupit nieco kvalitne co ti vydrzi dlho. hlavne nie ako bezny jozko. ked chces nejaku pracku alebo chladnicku tak pojdes do datartu alebo si otvoris alzu a smutnym faktom je ze ci zoberies chladnicku za 500 eur alebo 2500 eur tak to bude v zasade to iste, akurat tam budes mat "premiove" smart funkcie. s velkou pravdepodobnostou ti ta drahsia vydrzi rovnako dlho ako ta lacna.
no a sice mozes povedat ze trh si to vyriesi sam, ze mam volit penazenkou ale ako ked nie je z coho vyberat? aj ta najpremiovejsia telka, smartfon ci elektricka kolobezka ti da iba 2 roky zaruku a aj to len preto ze ju europska unia donutila a v inych krajinach dava len rok na to...
a ked aj niekto nahodou da dlhsiu zaruku tak je to vacsinou zase len marketingovy odrb lebo zaruka bude platit iba na vady od vyroby (lebo to je uplne bezne ze po X rokoch zrazu objavis vadu od vyroby)...
co ale ozaj podporujem a dufam ze do buducnosti sa to zacne ozaj globalne presadzovat je pravo na opravu. a pri softwari by som bol ozaj za nejaku povinnost odomknut zariadenie ked ho uz raz prestanes podporovat aby si tam aspon mohol nahrat nieco ine.
nedavno sa mi zacnelo za mojim starym telefonom, blackberry passport, pogooglil som ako je to s nim teraz, ci existuju nejaky alternativny firmware a smutne som zistil ze blackberry tam ma zamknuty bootloader a proste tam nenahras nic co nie je podpisane blackberry...
dokonale zariadenie, bolo by este dokonalejsie keby tam je nejaky komunitny software (linux?) a jedine co by stacilo aby blackberry zverejnilo privatny kluc na podpisovanie...
ale nie je to preto ze by sa to inak vyrabat nedalo je ozaj iba o tom konzumerizme a marketingovom presviedcani zakaznika ze potrebuje co najtensi a najlahsi notebook a jedine co tym obetuje je zivotnost.
https://frame.work/at/en
neviem ci poznate toto, je to modularny notebook, vies tam vymenit vsetko od konektorov a klavesnice az po zakladnu dosku s procesorom. a maju to vymyslene tak ze ked aj vymenis zakladnu dosku za novsiu, tak tu staru mozes pouzivat ako desktop alebo server, staci kupit/vytlacit krabicku.
samozrejme nie je tenucky ako konkurencne ultrabooky a tiez to nie je bezchybne zariadenie ale nestoji to za to ze ten notebook mozes mat navzdy a ked potrebujes tak vzdy vymenis len to co ozaj potrebujes vymenit? miesto toho aby si musel zahodit cely notebook lebo ti odisiel disk...
k tej zaruke, ja dreamera celkom chapem, aj ja by som to v istom zmysle ocenil. teda nie ze by som chcel plosne na cely trh dat povinnu zaruku 10 rokov ale ma pravdu v tom ze dnes pri vacsine produktov proste ani nemas sancu kupit nieco kvalitne co ti vydrzi dlho. hlavne nie ako bezny jozko. ked chces nejaku pracku alebo chladnicku tak pojdes do datartu alebo si otvoris alzu a smutnym faktom je ze ci zoberies chladnicku za 500 eur alebo 2500 eur tak to bude v zasade to iste, akurat tam budes mat "premiove" smart funkcie. s velkou pravdepodobnostou ti ta drahsia vydrzi rovnako dlho ako ta lacna.
no a sice mozes povedat ze trh si to vyriesi sam, ze mam volit penazenkou ale ako ked nie je z coho vyberat? aj ta najpremiovejsia telka, smartfon ci elektricka kolobezka ti da iba 2 roky zaruku a aj to len preto ze ju europska unia donutila a v inych krajinach dava len rok na to...
a ked aj niekto nahodou da dlhsiu zaruku tak je to vacsinou zase len marketingovy odrb lebo zaruka bude platit iba na vady od vyroby (lebo to je uplne bezne ze po X rokoch zrazu objavis vadu od vyroby)...
co ale ozaj podporujem a dufam ze do buducnosti sa to zacne ozaj globalne presadzovat je pravo na opravu. a pri softwari by som bol ozaj za nejaku povinnost odomknut zariadenie ked ho uz raz prestanes podporovat aby si tam aspon mohol nahrat nieco ine.
nedavno sa mi zacnelo za mojim starym telefonom, blackberry passport, pogooglil som ako je to s nim teraz, ci existuju nejaky alternativny firmware a smutne som zistil ze blackberry tam ma zamknuty bootloader a proste tam nenahras nic co nie je podpisane blackberry...
dokonale zariadenie, bolo by este dokonalejsie keby tam je nejaky komunitny software (linux?) a jedine co by stacilo aby blackberry zverejnilo privatny kluc na podpisovanie...
- harrison314
- Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
U Aple je jasne, ze on si ide svoje ana nejaku ekologiu, opravu kasle.
Ako tymi stansardnymi komponentami mi ani nejde tak o upgradovanie (aj ked ho pokladam za super bonus), ale to, ze daju veci lahko opravit za rozumnu cenu.
A ano vidim to rovnako, dnes si prakticky nemam co vybrat aby som nemusel kupovat veci o dva roky.
Este k tym mobilom a linuxu? Uz si to skusal? lebo co citam recenzie, tak kazda ta minidistribucia nefunguje poriadne, pripadne funguje na par konkretnych zariadeniach a nie su pre ne aplikacie, co clovek bezne pouziva.
Ako tymi stansardnymi komponentami mi ani nejde tak o upgradovanie (aj ked ho pokladam za super bonus), ale to, ze daju veci lahko opravit za rozumnu cenu.
A ano vidim to rovnako, dnes si prakticky nemam co vybrat aby som nemusel kupovat veci o dva roky.
Este k tym mobilom a linuxu? Uz si to skusal? lebo co citam recenzie, tak kazda ta minidistribucia nefunguje poriadne, pripadne funguje na par konkretnych zariadeniach a nie su pre ne aplikacie, co clovek bezne pouziva.
Aké každé 2 roky? Môj smartphone Huawei P30 Pro vyšiel pred vyše 4 rokmi a stále ho používam, aktualizácie vychádzajú a ešte sa mi nestalo, že by mi nejaká aplikácia nešla nainštalovať, pretože mám starú verziu Androidu apod. Takisto ako osobný laptop používam Macbook Pro 2015, aktualizácie tiež stále vychádzajú a nemám problém s používaním.
Takže smartphone sa dá v pohode používať 5+ rokov bez limitov a laptopy ešte dlhšie. Takže aké plytvanie a neekologické riešenia?
Ešte čo sa týka kazivosti, tak si nepamätám na elektroniku, ktorá by sa mi pokazila skôr, ako by som ju zahodil do šuflíka kvôli tomu, že som ju prestal používať. Pamätám si akurát na MP3 prehrávač TEAC, ktorý som kúpil niekedy v 2006 a musel som ho reklamovať. Odvtedy si fakt nepamätám, či som nejakú elektroniku musel kvôli kazivosti reklamovať...
Takže smartphone sa dá v pohode používať 5+ rokov bez limitov a laptopy ešte dlhšie. Takže aké plytvanie a neekologické riešenia?
Ešte čo sa týka kazivosti, tak si nepamätám na elektroniku, ktorá by sa mi pokazila skôr, ako by som ju zahodil do šuflíka kvôli tomu, že som ju prestal používať. Pamätám si akurát na MP3 prehrávač TEAC, ktorý som kúpil niekedy v 2006 a musel som ho reklamovať. Odvtedy si fakt nepamätám, či som nejakú elektroniku musel kvôli kazivosti reklamovať...
A co konkretne vám "nevydrzi"?
Ja takyto problem vobec neevidujem v podstate pri ziadnom zariadeni. V mojom okoli je kopec aj velmi starych ntb, ci mobilov a vsetky funguju. Samozrejme neberiem do uvahy nieco sa pouzivanim mechanicky ničí, taka suciastka po 10.tich rokoch nebude vyzerat ako nova.
Ano su takí experti co si daju smartfon do zadneho vrecka rifli a ked si sadnu a praskne im displej tak hovoria ze nic nevydrzi,alebo ho utopia v zachode, ale za to vyrobca fakt nemoze. A ked nejake zariadenie menim, tak je len preto, ze chcem prejst na nieco co ma modernejsie fičuri a nie preto ze by to zrazu prestalo pracovat. Či nie je problem skor v tom, že dnes si ludia elektroniku moc nevazia a potom sa k nej aj tak spravaju
Ja takyto problem vobec neevidujem v podstate pri ziadnom zariadeni. V mojom okoli je kopec aj velmi starych ntb, ci mobilov a vsetky funguju. Samozrejme neberiem do uvahy nieco sa pouzivanim mechanicky ničí, taka suciastka po 10.tich rokoch nebude vyzerat ako nova.
Ano su takí experti co si daju smartfon do zadneho vrecka rifli a ked si sadnu a praskne im displej tak hovoria ze nic nevydrzi,alebo ho utopia v zachode, ale za to vyrobca fakt nemoze. A ked nejake zariadenie menim, tak je len preto, ze chcem prejst na nieco co ma modernejsie fičuri a nie preto ze by to zrazu prestalo pracovat. Či nie je problem skor v tom, že dnes si ludia elektroniku moc nevazia a potom sa k nej aj tak spravaju
huawei p30 si si vybral fakt ze jeden z mala androidov ktory vydava updaty aj po tolkych rokoch, vacsina to nerobi. a novy huawei si nekupis pretoze na nom nebezia google aplikacie a teda ani app store...
macbooky stare su tiez celkom ok, ale ako som pisal o novych, tam nevymenis absolutne nic.
co dalej nevydrzi? akekolvek bezdratove sluchadla ti vydrzia iba tolko co baterka, lebo tu skratka nevymenis (hej, videl som nejake videa indov co vedia na airpodoch vymenit baterku ale to je skor hobby nez komercna sluzba (staci pozriet napriklad slovensky fixservis ktory sice ponuka nahradne baterie do airpodov ale iba ako suciastku, vymenit ti to nevymeni).
co ma este z hlavy napadne.. za poslednych par rokov som kupoval niekolko elektrickych teplomerov, neboli lacne, po nejakom case prestanu ukazovat dobre teplotu a co s tym? kto ti to opravi? mozes zahodit.
logitech sluchadla mi odisli asi mesiac po skonceni zaruky...
a to stale riesime iba elektroniku. co tak tenisky za 100 eur ktore su sice kozene ale su to iba "vychadzkove" tenisky a nemas s nimi chodit v dazdi (lebo bezne ked idem von tak v ruksaku nosim gumaky keby nahodou zacalo prsat aby som sa mohol prezut)...
mal som mozno dvoje tenisky v zivote ktore mi vydrzali viac nez 2 sezony, vacsinou nevydrzia ani jednu.
uff a ani nezacinajme s hrackami. to je raj podnikatelov. ja si na to davam pozor, detom kupim iba to co povazujem za kvalitne ale kolko krat sa stalo ze sa vratili od starych rodicov a nejakou otrasnou cinskou hrackou ktora sa pokazila za 15 minut... vzdy mi je do placu ked si uvedomim kolko plastoveho odpadu sme vygenerovali a este sme za to zaplatili.
inak ked uz je rec o generovani odpadu, co hovorite na novy trend jednorazovych elektronickych cigariet? koho to napadlo a kto to kupuje? tolko litiovych baterii co putuje do kosa po jednom pouziti..
macbooky stare su tiez celkom ok, ale ako som pisal o novych, tam nevymenis absolutne nic.
co dalej nevydrzi? akekolvek bezdratove sluchadla ti vydrzia iba tolko co baterka, lebo tu skratka nevymenis (hej, videl som nejake videa indov co vedia na airpodoch vymenit baterku ale to je skor hobby nez komercna sluzba (staci pozriet napriklad slovensky fixservis ktory sice ponuka nahradne baterie do airpodov ale iba ako suciastku, vymenit ti to nevymeni).
co ma este z hlavy napadne.. za poslednych par rokov som kupoval niekolko elektrickych teplomerov, neboli lacne, po nejakom case prestanu ukazovat dobre teplotu a co s tym? kto ti to opravi? mozes zahodit.
a to stale riesime iba elektroniku. co tak tenisky za 100 eur ktore su sice kozene ale su to iba "vychadzkove" tenisky a nemas s nimi chodit v dazdi (lebo bezne ked idem von tak v ruksaku nosim gumaky keby nahodou zacalo prsat aby som sa mohol prezut)...
mal som mozno dvoje tenisky v zivote ktore mi vydrzali viac nez 2 sezony, vacsinou nevydrzia ani jednu.
uff a ani nezacinajme s hrackami. to je raj podnikatelov. ja si na to davam pozor, detom kupim iba to co povazujem za kvalitne ale kolko krat sa stalo ze sa vratili od starych rodicov a nejakou otrasnou cinskou hrackou ktora sa pokazila za 15 minut... vzdy mi je do placu ked si uvedomim kolko plastoveho odpadu sme vygenerovali a este sme za to zaplatili.
inak ked uz je rec o generovani odpadu, co hovorite na novy trend jednorazovych elektronickych cigariet? koho to napadlo a kto to kupuje? tolko litiovych baterii co putuje do kosa po jednom pouziti..
tie nevymenitelne baterie to sme uz spominali, to je zlé, jednoznacne pravda. Ale to je vec v zmysle ze sa nic nepokazilo, len bateria ukoncila svoju zivotnost. Preto sa drzim uz roky starsich Bose qc35, aj keby som ich rad vymenil za novsie, lenze vyrobcovia uz vobec neponukaju sluchadla na klasicke AAA baterie.aacid napísal: ↑16 máj 2023, 15:36 huawei p30 si si vybral fakt ze jeden z mala androidov ktory vydava updaty aj po tolkych rokoch, vacsina to nerobi. a novy huawei si nekupis pretoze na nom nebezia google aplikacie a teda ani app store...
Cinske lacne hracky- to ano, tie nic nevydrzia, ale kvalitnejsie hracky, nemusia byt za kazdu cenu znackove, tie co pozorujem vydrzia uplne v pohode.
S tymi teniskami resp topankami- ciastocne suhlasim, ciastocne nie. Niektore nevydrzia vela, resp ako celok funguju, ale napr sa niekde nieco prilis skoro zoderie.Alebo sa odlepi cast podrazky co ale clovek doma rychlo opravi. Ale ine vydrzia aj vela rokov. Toto ale neviem dobre posudit, lebo mam naraz mnoho párov a priebezne ich striedam /mozno aj preto viacej vydrzia, ze nie su namahane stale/, takze tazko povedat ako su za tie roky realne vyuzivane, ten ktory pár.
Teplomeri nam funguju, aj bezdotykovy /netreba iba vymenit baterku?/
Co sa tyka elektr.cigariet, tak pred rokmi ked zacal ten boom, tak som si kupil taku sadu ale to boli bez nikotinu len s prichutami a neboli jednorazove,kazda vydrzala tak mesiac. Ako celkovo zbytocnost.
Android- jeden z mobilov mam z nostalgie stary LG g5 a je tam nejaky uplne prastary Android, lebo novsi uz nejde apdejtnut. A deje sa nieco? Vobec nic. Funguje skoro ako ked bol nový, aj nove appky fachčia. Len treba system raz zacas trochu precistit.
K zaruke. Ako uz bolo spomenute v US maju len 1 rocnu zaruku. Pytam sa, kazia sa tam rychlejsie veci? Su menej kvalitne?
Ja mam pocit ze nie, skor naopak.
Ja mam pocit ze nie, skor naopak.
Neviem co si predstavujes, ale ja som napisal, ze som otvoreny aj kompromisom a diskusii, hlavne baterie by mali byt standardizovane a mohlo by byt dostatok velkosti, aby neobmedzovali vyrobcov, ale mat stovky roznych typov a velkosti pre mobily, ked su casto rozdiely v milimetroch, nema ziadny zmysel. Pri elektronike by sa mohli urcit standardy v urcitych oblastiach, ved take velke spotrebice maju vsetky takmer identicke rozmery, rovnako mobily, notebooky, aj monitory, alebo televizory.
Priklad - spominal som, keby sa napr. standardizovala elektronicka cast pracky, tak sa dana cast alebo casti mozu vymenit, nielen ked sa nieco pokazi, ale aj pre zlepsenie programov, rozsirenie funkcii a pod.
K tomuto sa este vratim, stale si mozu ludia zobrat uver a budu mat istotu, ze im vyrobok vydrzi isty cas a aj ked sa pokazi, tak bude mozna lacna oprava.
Priklad - ked si chce chudobny clovek kupit mobil, moze si kupit lowend, ktoremu sa po 2 rokoch znizi vydrz baterie a vymena sa neoplati, nasledne si kupi dalsi lowend - keby boli modularne, so standardizovanymi komponentami, tak si kupi lowend, po roku si dokupi lepsi fotak, po dalsom lepsi displej a neskor mozno pamat a po rovnakom case moze mat mid-range, alebo dokonca high-end, aj ked zaplati spolu rovnaku sumu.
To je pravda a prave preto by pomohlo, ak by boli diely standardizovane, pouzivali sa viac skrutky, mozno moduly, ktore by sli vymenit lahko, tie casti by sa mohli vysuvat napr. ako PCI karty alebo RAMky v PC.Pilifo napísal: ↑15 máj 2023, 22:07Taktiež som videl video s týpkom, ktorý si kúpil nejakú použitú OLED telku za $100, pretože nefungovala a problém bol tuším v nejakom jednom kondenzátori za $0.5, ktorý stačilo vymeniť.
...
Ak nemáš znalosti, musel by si to dávať servisákovi a platiť mu za prácu, tak som presvedčený o tom, že by sa to nevyplatilo, pretože by si lacnejšie zohnal nejakú inú funkčnú telku na bazoši. Preto sa dnes relatívne lacná elektronika príliš neopravuje, ľudský čas totiž nie je veľmi lacný.
Ved standardizacia neznamena zakaz inovacii, ak by niekto prisiel s niecim novym, tak by sa vytvorili nove standardy, keby sa urcili standardy v case, ked mali mobily male displeje, tak by nikdy nemohol vzniknut dotykovy, ale ved by sa vytvoril novy standard, ak by bol potrebny a prave trh urci, ktore standardy preziju a ktore zaniknu.
Priklad - ride mi, ako by ste mnohi povazovali standardy za nieco obmedzene, nemenne, ved aj tuzkove baterie (AA) boli/su standardom, ale prisli aj AAA a teraz som nasiel aj AAAA baterie a je vela inych, podobne mohli a mali byt standardizovane aj ine akumulatory a ak bude potrebnych pre urcitu skupinu elektroniky 5 standardov, tak ich bude 5, ak 20, tak ich bude 20.
Priklad - modularne mobily existuju, maju porovnatelny dizajn, vahu, velkost, funkcie - a tiez cenu, co je dokazom, ze by sa ceny nemuseli extremne zvysovat, dokonca jeden taky mobil ma 4-rocnu zaruku, pritom ich dokazali vyrobit male firmy s obmedzenym rozpoctom, tak by to urcite dokazali aj tie velke firmy a lepsie.Pilifo napísal: ↑16 máj 2023, 11:46Takže postaviť PC na kolene z komponentov je omnoho jednoduchšie, ako postaviť na kolene použiteľný smartphone. Kvôli tomuto dôvodu štandardizácia komponentov u PC dáva zmysel, ale u smartphonov nie. A zase - tá štandardizácia nebola vynútená žiadnou reguláciou, ale prirodzeným tlakom trhu!
Trh nefunguje dokonale, pretoze firmam ide iba o zisk, takze nikdy nezacnu sami od seba vyrabat kvalitnejsie a povedzme ekologickejsie, aj ked to dokazu.
Pozri si moje predosle prispevky, aspon prvy, opakoval som to velakrat. Riesia sa tam aj ine veci ako elektronika, ako spominal aacid.
Mozno by bolo dobre zhrnut si nejake zname fakty a pojmy, v viacerym su tu aj samostatne temy:
- planovane zastaravanie
- psychologicke zastaravanie
- fast fashion - velky problem, firmy spaluju nove nenosene oblecenie v Afrike!
- mikroplasty - su vsade, na dne mora, v Antarktide, vode, pode, vzduchu, ludskom tele
- zivotne prostredie - kvoli znecisteniu zomieraju miliony ludi
- voda - sucha, aj u nas, casom sposobia masove migracie a vojny
- cipova kriza - casom sa to zhorsi, pretoze zdroje nie su neobmedzene
- ekonomika - klimaticke zmeny sposobuju skody aj firmam, statu
- greenwashing
EDIT: Doplnim este, ze spotrebitelovi ziadne spominane opatrenia neznizia prijmy, takze aj ked spotrebuje o nieco menej na urcity HW, tak moze viac nakupovat SW, takze to nemusi byt hned pohroma pre ekonomiku, uz teraz ludia viac nakupuju SW a digitalny obsah a s prichodom AI sa to moze este zvysit, ked sa niekomu pokazi pracka, tak mozno vynecha dovolenku, ak by sa nepokazila, tak by to nemuselo hned znamenat znizenie rastu ekonomiky.
Autoeditácia príspevku po 12 min 52 sek:
EÚ chce dať stopku obmedzovaniu životnosti výrobkov: Čo sa má zmeniť
Toto je podrobnejsi clanok k teme, ktorou sa obnovila tato tema, je to iba na zaciatku a ma to byt skor o lepsom informovani a obmedzeni "greenwashingu", platit to moze zacat az v roku 2026 a ziadne predlzenie zaruky sa tam nespomina, iba dobrovolne a zrejme platene, spominaju aj lepsiu opravitelnost, ale pochybujem, ze to zmeni pristup vyrobcov, ked nebudu mat ziadnu motivaciu, okrem nejakeho oficialneho stitku.
s tymi bateriami ze sa nedaju lahko vymienat, to s tebou suhlasim. Ale to ohladom povinne standardizovanych komponentov pre vsetky mobily, to je proste nerealne.Dreamer napísal: ↑16 máj 2023, 18:33
Priklad - ked si chce chudobny clovek kupit mobil, moze si kupit lowend, ktoremu sa po 2 rokoch znizi vydrz baterie a vymena sa neoplati, nasledne si kupi dalsi lowend - keby boli modularne, so standardizovanymi komponentami, tak si kupi lowend, po roku si dokupi lepsi fotak, po dalsom lepsi displej a neskor mozno pamat a po rovnakom case moze mat mid-range, alebo dokonca high-end, aj ked zaplati spolu rovnaku sumu.
Pises, ze niekto si kupi najlacnejsi mobil a potom si dokupi lepsi fotak a neviem co a zrazu z toho bude highend. Takto to nemoze fungovat. Pretoze kvalitu fotografie/videa vo mobile netvori len samotny fotoaparat ale aj samotny hardware, tj procesor atd. ale aj software. A toto vsetko musi byt zladene dokopy. Ked napojis na mobil za 50€ drahy kvalitny objektiv, tak nebude dobre fotit, pretoze cely zbytok mobilu nie je na to stavany. To je akokeby si na chcel do Dacie narvať motor z Ferrari a ked sa ti nahodou aj podarí tak by si sa cudoval, preco to nefunguje. No nefunguje, k tomu potrebujes patricnu prevodovku, brzdy,elektroniku, vsetko.
Nehovoriac o tom, ze tento tvoj system by z hladiska "ekoneviemčo" nič neriesil. Miesto vyradenych mobilov, by sa ti hromadili vyradene stare komponenty ktore by boli nahradene tymi lepsimi.
Rovnako nemozes mat ani stadardizovane displeje, lebo kazdy mobil moze mat ine rozlisenie, uhlopriecku, celkovu velkost a milion inych parametrov. To je predsa uplne nonsens myslienka.
Dokonca ani u PC ktore su velke a mas tam velky priestor nie je z principu vsetko standardizovane v zmysle ze hocico napojis do hicocoho. Nie, proste nieco mozes zapojit len do urciteho typu slotu a urcite komponenty spolu funguju a niektore nie.
Dreamer napísal: ↑16 máj 2023, 18:33 Ved standardizacia neznamena zakaz inovacii, ak by niekto prisiel s niecim novym, tak by sa vytvorili nove standardy, keby sa urcili standardy v case, ked mali mobily male displeje, tak by nikdy nemohol vzniknut dotykovy, ale ved by sa vytvoril novy standard, ak by bol potrebny a prave trh urci, ktore standardy preziju a ktore zaniknu.
Štandardizácia samotná neznamená zákaz inovácií, ak je dobrovoľná. Ale regulácia, ktorá vyžaduje štandardizáciu, už znamená zákaz inovácií. Predstav si, keby sa pred 20 rokmi urobila regulácia na mobily - dizajn, baterky, klávesnica, atď. Je dosť možné, že dnes by sme behali vo vačkoch s nejakou fancy obdobou Nokie 3310 namiesto moderných smartphonov, ktoré znamenali obrovský krok vpred.
Áno, existujú, ale očividne o ne príliš veľa ľudí nemá záujem. Nikto ti nebráni si taký mobil kúpiť, ale mainstream z toho pravdepodobne nikdy nebude. Väčšina ľudí si totiž nechce upgradovať svoj mobil, rozoberať ho a meniť v ňom komponenty. Chcú mať all in one zariadenie, ktoré bude fungovať pre účely, na ktoré ho potrebujú. Je to vidieť na iPhonoch - rozdiely medzi jednotlivými modelmi sú minimálne, ale napriek tomu si značná časť ich zákazníkov upgraduje svoj iPhone každý rok, aj keď je to v podstate zbytočné. Ty si strašne pomýlený svojimi preferenciami vs. preferenciami zvyšku trhu, ktorý sa uberá presne opačným smerom.Dreamer napísal: ↑16 máj 2023, 18:33 Priklad - modularne mobily existuju, maju porovnatelny dizajn, vahu, velkost, funkcie - a tiez cenu, co je dokazom, ze by sa ceny nemuseli extremne zvysovat, dokonca jeden taky mobil ma 4-rocnu zaruku, pritom ich dokazali vyrobit male firmy s obmedzenym rozpoctom, tak by to urcite dokazali aj tie velke firmy a lepsie.
Voľný trh práveže funguje dokonale, ak o tom nič nevieš, tak odporučím si v prvom rade naštudovať problematiku dopytu vs. ponuky. Proste ak zákazníci začnú vyžadovať kvalitnejšiu a ekologickejšiu elektroniku, tak firmy sa svojou ponukou budú musieť tomuto dopytu prispôsobiť, inak zaniknú. To, aká je dnes produkovaná elektronika, je len odrazom potrieb väčšiny trhu.
Očividne nemáš veľké znalosti ohľadom ekonómie. Ak sa zníži spotreba ľudí a oni začnú svoje peniaze šetriť napr. vďaka tomu, že všetky výrobky budú mať 5-krát dlhšiu životnosť za rovnakú cenu, tak to automaticky znamená spomalenie ekonomiky a môže to viesť až k recesii. Aspoň teda pri momentálnom fungovaní globálnej monetárnej politiky založenej na inflačných peniazoch. Na to, aby sa tieto ekonomické zákony zmenili, by musel nastať obrovský reset celej globálnej ekonomiky.Dreamer napísal: ↑16 máj 2023, 18:33 EDIT: Doplnim este, ze spotrebitelovi ziadne spominane opatrenia neznizia prijmy, takze aj ked spotrebuje o nieco menej na urcity HW, tak moze viac nakupovat SW, takze to nemusi byt hned pohroma pre ekonomiku, uz teraz ludia viac nakupuju SW a digitalny obsah a s prichodom AI sa to moze este zvysit, ked sa niekomu pokazi pracka, tak mozno vynecha dovolenku, ak by sa nepokazila, tak by to nemuselo hned znamenat znizenie rastu ekonomiky.
Dreamer
pises ze sa cudujes ze tato myslienka povinnej modularity a kompatibilnosti vsetkych vyrobcov v ramci daneho segment sa nijako nepresadila v praxi.
Uz tato skutocnost naznacuje, ze je to preto, ze to nie je technicky reálne a naviac, vacsina ludi to ani nechce. Chcu mat kazde dva roky pekny novucicky mobil, chápeme sa trochu ?
Pilifo
dobre napisane
pises ze sa cudujes ze tato myslienka povinnej modularity a kompatibilnosti vsetkych vyrobcov v ramci daneho segment sa nijako nepresadila v praxi.
Uz tato skutocnost naznacuje, ze je to preto, ze to nie je technicky reálne a naviac, vacsina ludi to ani nechce. Chcu mat kazde dva roky pekny novucicky mobil, chápeme sa trochu ?
Pilifo
dobre napisane
Prečo sa predáva len tento Samsung Xcover, a žiadna iná značka takéto nevyrába? Lebo to nikto nechce. Každý chce pekne dizajonove mobily so zahnutým displayom. A vyrobiť telefón ako napríklad S23 Ultra aby vyzeral ako vyzerá mal vymeniteľnu batériu a zároveň bol vodotesný určite nie je jednoduché, ak je to vôbec možné. Vymeniteľné komponenty v mobile? Už som to tu raz písal a spomínaš to aj ty. Modulárne mobily tu boli, niečo skúšala aj Motorola a nič nevydržalo na trhu ani 2 roky. Úprimne, zo 100 ľudí v mojom okolí možno jeden vie čo a načo je RAM. Tak prečo by si modularnylmi mobilmi výrobcovia zbytočne komplikovali život.Dreamer napísal: ↑15 máj 2023, 21:05 gogo - samozrejme, ze by to slo, opat spominany priklad, Samsung Galaxy Xcover seria, ma vsetky tie normy IP a este nejake vojenske navyse a zadny kryt sa da lahko odnat, vymenit bateriu a ked uz ide toto, tak prakticky vsetky dalsie komponenty by sli vymenit tiez, lebo su az pod tym krytom, stacila by 1 skrutka, alebo system ako mali stare SIM karty, podobne RAM pamate, alebo este Motorola co mala zadne vymenitelne kryty, kde boli rozne veci, displej by sa mohol riesit podobne ako zadny kryt.
tohto sa ja napriklad bojim, na taky telefon by som internet banking alebo password manager nenainstaloval.
jedna vec je ze ziadny system nie je nepriestrelny a aj na tie najnovsie verzie sa obcas najde 0day exploit, druha vec je ked komukolvek staci napisat do googlu konkretnu verziu stareho androidu a najde ti hromady CVE-cok a k nim na githube example zdrojaky.
zo strany vyrobcov je to pochopitelne, pretoze udrzovat aktualizovany system kompatibilny so stovkami starych zariadeni je extra drahe ale tam prave je cesta ten opensource, respektive odomykanie bootloaderu.
k tomuto este, neriesim to vobec, je to bieda. ked uz by som nieco alternativne instaloval tak by to bol graphene OS, tam bezia androidove aplikacie a dokonca viez aj play store nainstaloval v specialnej sandboxovej vrstve.harrison314 napísal: ↑16 máj 2023, 14:37Este k tym mobilom a linuxu? Uz si to skusal? lebo co citam recenzie, tak kazda ta minidistribucia nefunguje poriadne, pripadne funguje na par konkretnych zariadeniach a nie su pre ne aplikacie, co clovek bezne pouziva.
nie je pouzivany na "citlive" pristupy. Ale teoreticky by sa to dalo obratit: aka je pravdepodobnost, ze hackery sa zameraju na moderne systemy ktorych je vacsina, ako na system stary mnoho rokov, ktori pouziva minimum uzivatelov?aacid napísal: ↑17 máj 2023, 13:00 tohto sa ja napriklad bojim, na taky telefon by som internet banking alebo password manager nenainstaloval.
jedna vec je ze ziadny system nie je nepriestrelny a aj na tie najnovsie verzie sa obcas najde 0day exploit, druha vec je ked komukolvek staci napisat do googlu konkretnu verziu stareho androidu a najde ti hromady CVE-cok a k nim na githube example zdrojaky.
Hackerske utoky vacsinou prebiehaju narazovo ako velka vlna a cielom je infikovat co najviac zariadeni, pretoze takato nelegalna aktivita je okrem ineho aj financne náročná, preto nedava velmi zmysel sa orientovat na velmi minoritnu skupinu . Napr Iphone je uzivatelsky overla prijemnejsi, co si ludia aj pochvaluju, tiez s nim nemam problem. Ale neberiem take tie typicke argumenty ze "android sa po case zahlce a je spomaleny". Resp staci ho raz zacas prebehnut nejakym cleaning softom a bezi ako novy.
aka je pravdepodobnost?
otazka je skor aka je obtiaznost. pokial chces zautocit na aktualizovany system ktory ma sice 1000x viac uzivatelov tak musis najprv mat samotny exploit. ten bud musis objavit sam alebo ho kupit a o cenach sice netusim ale ak ma niekto 0day exploit na verziu android ktora ma vela uzivatelov tak ju urcite neda za par eur.
na druhu stranu pokial si vyberies staru verziu ktora ma sice malicko uzivatelov ale zaroven ma na internete volne pristupny funkcny exploit tak taky skript ti napise kazdy druhy vysokoskolsky student.
a samozrejme zalezi od exploitu ale v horsom pripade to moze kludne byt len obycajna adsense reklama na nejakej stranke a maju ta chyteneho.
otazka je skor aka je obtiaznost. pokial chces zautocit na aktualizovany system ktory ma sice 1000x viac uzivatelov tak musis najprv mat samotny exploit. ten bud musis objavit sam alebo ho kupit a o cenach sice netusim ale ak ma niekto 0day exploit na verziu android ktora ma vela uzivatelov tak ju urcite neda za par eur.
na druhu stranu pokial si vyberies staru verziu ktora ma sice malicko uzivatelov ale zaroven ma na internete volne pristupny funkcny exploit tak taky skript ti napise kazdy druhy vysokoskolsky student.
a samozrejme zalezi od exploitu ale v horsom pripade to moze kludne byt len obycajna adsense reklama na nejakej stranke a maju ta chyteneho.
ano, urcite ze stary system je riziko. Preto na nom bezi Eset, tak ten by snad si nieco vsimol keby nieco.aacid napísal: ↑17 máj 2023, 13:22 aka je pravdepodobnost?
- starysomar
- Hardcore addict
"Eset, tak ten by snad si nieco vsimol" - v minulosti som viackrát zažil, že nevšimol a ak aj - nevedel, čo s tým... Snáď už je to podstatne lepšie.
Daj priklad starysomar.
- starysomar
- Hardcore addict
U kolegu som raz dávno likvidoval množiaci sa vírus, na ktorý NOD nereagoval obyčajným ukončovaním jeho procesov a následným mazaním súborov. Na obázku v časoch WinXP disk jedného pána s NOD32 (pripojený u mňa v PC na odvírenie, jeho Windows už nešiel spustiť).
Mne chodili v začiatku zavírené maily u Stonline a na spodku každého: Preverené NOD32...atd.
Mne chodili v začiatku zavírené maily u Stonline a na spodku každého: Preverené NOD32...atd.
- harrison314
- Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
starysomar - v casoch XP... to je z pohladu IT prehystroria.
Ked sme uz pri kazdeni veci, tak vcera mi odislo jedno sluchatko z blouetooth sluchatiek. Nemali ani pol roka.
Pri tom nechat na mobile jeden blby jack konektor by ich nezabilo. Je to dost otravne staledovat ci ma clovek nabite sluchatka a hlavne nevydrzia viac ako dve hodiny, takze cast cesty som bez nich.
Ked sme uz pri kazdeni veci, tak vcera mi odislo jedno sluchatko z blouetooth sluchatiek. Nemali ani pol roka.
Pri tom nechat na mobile jeden blby jack konektor by ich nezabilo. Je to dost otravne staledovat ci ma clovek nabite sluchatka a hlavne nevydrzia viac ako dve hodiny, takze cast cesty som bez nich.