Vesmir

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Používateľov profilový obrázok
Dreamer
Addict
Addict

Re: Vesmir

Príspevok od používateľa Dreamer »

To je dokaz, ze zem je plocha.

Tam hore je okraj okna, tu je cele video:

Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Auto máš asi bez skiel, že? :D
Dreamer
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

taki7
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Bezos sa stal 570. človekom, ktorý letel do vesmíru. Bolo na Markíze.

Ivan Bella bol 385. v roku 1999.
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Ivan_Bella
Paťko
King
King

Príspevok od používateľa Paťko »

Nebol vo vesmíre, ale iba na hranici.
Hensym
VIP
VIP

Je pekné takto podpichovať číslami, lenže to bol prvý, kompletne komerčný a civilný let, aspoň pokiaľ viem - tj. ani jeden astronaut/kozmonaut. Spolu s nedávnym letom Virgin Galactic je to obrovský krok vpred. Vzhľadom na to, že sa bude dať do vesmíru údajne prakticky za chvíľu lietať za približne 250 000 eur, čo síce je veľa peňazí, ale je to šialene malá suma, keď si vezmeš, že to je cena mierne nadpriemerného bytu v Bratislave.

taki, neviem koľko máš rokov, a či si niekedy mal takéto vesmírne sny. Ale ak si ich nemal ty, isto ich malo X ľudí z tvojej rodiny, alebo priateľov. Koľko z nich si to reálne mohlo/môže dovoliť? Zober si, že dnes máme za sebou prakticky dva pilotné komerčné lety dvoch spoločností, a už teraz si môže kdejaký mladý chalan zo Slovenska, ktorý napríklad podedí byt po rodičoch/starkovcoch, že ho predá, splní si sen a poletí do vesmíru. Či je to dobrá investícia nech posúdi každý sám, ale keď si vezmeš, že prémiovejšie autá začínajú na nejakých 60 tisícoch, tak 250k je za toto smiešne malá suma, pretože za tých 60k furt dostaneš len motor, plechy a 4 kolesá. Nehovoriac o tom, kde to bude (technologicky a cenovo) za takých 10, či 20 rokov (čiže v čase, keď ešte väčšina z nás bude žiť v rozumnom veku).

Netreba porovnávať Blue Origin a Virgin Galactic so SpaceX, lebo prvým dvom firmám ide o niečo úplne iné, a aj keď sú (vo všetkom) XY rokov za SpaceX, tak oni sa už k svojim cieľom blížia, SpaceX má ešte dlhé trate pred sebou.

Každopádne nie som fanúšikom ani Bezosa, ani Bransona, sledujem podrobnejšie iba SpaceX, ale vďaka bohu za to, že sa do vesmírnych programov obúvajú súkromné spoločnosti, lebo ten pokrok za posledné desaťročie je brutálny.
Paťko napísal: 20 júl 2021, 21:01 Nebol vo vesmíre, ale iba na hranici.
Bol vo vesmíre. Bodka.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

Branson bol podla USA (NASA) vo vesmire ale podla svetovej astronautiky nie. Ale Bezos uz bol dokonalo vo vesmire.
Bodka
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Ako povedala Wally, nebolo z tej vysky este dobre vidiet Zem, ale trochu ciernej oblohy videli, aj zero g si na par sekund uzili. Vdaka tomu, ze ich tam bolo viacej, a hlavne najmladsi lietajuci Holandan, tak tam Bezos trochu zanikol, kedze dnes to malo byt hlavne o nom, ale nevadi.
Ja osobne by som sa citil velmi blbo keby som mal ist na par sekund do stratosfery a oco by mi za to zaplatil 19 melenov, plus do konca zivota by mi zostala nalepka bohateho decka co to vnima ako listok na horsku drahu. Ale pokym to nevadi jemu ani jeho otcovi, tak aspon tie peniaze isli na dobru vec.

Plus, netreba zabudat na bezpecnost takychto letov, Bezosov Blue Origin mal pred startom s posadkou iba 15 letov a toto je prvy podareny vystup s posadkou. Tieto dva projekty Bezosa a Bransona moc nesledujem, no hadam maju nejaky zachranny mechanizmus, ak napr. spacex, lebo keby sa nieco nepodarilo, tak by to mohlo pripadnych turistov odradit, a mohlo by to skoncit ako francuzsky concord.
Hensym
VIP
VIP

Na margo toho mladého chalana súhlasím s tým čo hovoríš.

Čo sa týka tejto New Shepard rakety, áno, majú tam escape pod, podobne ako SpaceX, testovali ho. Otázne je, či by dostatočne rýchlo vedeli predpovedať katastrofu, na to, aby ho "vystrelili". :) SpaceShipTwo, v ktorom nedávno letel Branson nemá žiadny únikový modul.

Tiež súhlasím, že 15 letov je smiešne málo a veľké riziko - ale tak zjavne vedeli, čo robia. :) SpaceX má s F9 nalietaných pomaly 150 úspešných letov, s úspešnosťou samotného letu prakticky 100% v posledných 5 rokoch, a úspešnosťou záchrany boosteru skoro 99%, pričom to 1% pokazilo skôr obdobie pred rokmi. A netreba zabúdať na veľkosť rakety v ktorej letel Bezos, ktorá je oproti Falconu fakt len taký menší pipík (a o Starshipe ani nehovorím).
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Spaceshiptwo im drbol aj s posádkou, kvôli úplne banálnej chybe...odisteným sklápacím krídlam. Vraj tam pridali už nejakú "debilovzdornú" poistku.

To je fajn, že prekonali pomyselnú hranicu vesmíru. Ale o skutočných letoch do vesmíru sa budeme môcť baviť, až keď sa im podarí aspoň párkrát obletieť zem na orbite.

Pri lete na "hranicu vesmíru" je asi bezpečnejšie použiť proste balón. Myslím, že aj nejaká spoločnosť na tom tiež pracuje. A asi to bude aj o dosť lacnejšie a komerčnejšie využiteľné...keď postavia veľkú kabínu ako na nejakom kolotoči...to vypustia s balónom...potom ich pritiahnu dole...a môžu ísť ďalší ľudia.

Celkom ma dnes pobavilo to letiace dildo :D
retkvic
Addict
Addict

Príspevok od používateľa retkvic »

Osobne by som pred takymto "vystrelenim" ako z kanona preferoval skor let napr. v U-2. Aky absolvoval napr. James May z TopGearu. Hoci to by asi nebolo pre kazdeho, vsetky tie tlakove skusky, mat na sebe ten tlakovy oblek.
Inac mali ty pasazieri na sebe tlakovy oblek? Mali akesi obleky, no helmu alebo nieco podobne som na nich nevidel, ci ta kabina v ktorej boli bola natolko dobra aby nemuseli mat na sebe tlakovy oblek s helmou? Podobne aj ten Branson, tam boli obleceny uplne obycajne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

tam maju podla mna upraveny tlak na normal
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Uvidíte vo vašich kinách :D
Hensym
VIP
VIP

Super Heavy booster (BN4) a druhý stupeň rakety (Ship20) boli dnes prvý krát na skúšku spojené, takže prvý krát sme mohli "na živo" vidieť celú (prototyp) loď Starship (120m na výšku, ak sa nemýlim), od jej ohlásenia cca 9 rokov dozadu. :) Ide o "naj" raketu sveta prakticky vo všetkých ohľadoch (veľkosť, výkon, nosnosť...), snáď okrem surovej hmotnosti (opravte ma ak sa mýlim).

Pre predstavu, testovacie lety druhého stupňa SN8, SN9, SN10, SN11, SN15 (ktoré boli asi rozoberané aj tu, aj na soc. sieťach) mali 3 motory Raptor a aj keď išlo len o nízke suborbitálne lety 10-12,5 km, aj tak bola tá raketa celkom slušné a hlučné hovädo. :) Tie 3 motory, s ktorými sa letelo doteraz môžete vidieť na druhej foto "ship20" - tie tri v strede

Aktuálne má prototyp druhého stupňa (Ship20), ktorý stál dnes na plošine 3+3 raptor motory (tri klasické do atmosféry, 3 vákuové) a prvý stupeň (booster BN4) má 29 klasických Raptorov. Dokopy teda 35 motorov.

Teraz bude nasledovať veľmi veľa testov, a snáď niekedy v septembri prvý orbitálny let. To bude show :D
Prílohy
bn4.jpg
ship20.jpg
starship.png
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

Videl niekto padanie tých meteorov ? Ja osobne nie lebo v poslednom čase, aj včera v mojom okrese búrky,blesky nebolo dobre vidieť oblohu.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Vcera som v izbe postrehol nejake zablesky svetla, ale vzdy ked som sa pozrel von oknom, tak nikde nic a ani mraky. Ale padajuce metority by to mohli vysvtlit.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Mohol niekto niekde fotiť zrkadlovkou s bleskom :D
taki7
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa taki7 »

Zrejme blýskavica.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Pravda je, že sa v noci dokáže blesk prejaviť aj z veľkej diaľky.
Niekomu inému by som možno napísal - boli to záblesky zdravého rozumu :D
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Vylet po Space Base s Elonom Muskom ako sprievodcom
obsahuje vela technickych detailov ma to spolu 2.5 hodiny
Napísať odpoveď