Vesmir

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Používateľov profilový obrázok
Dreamer
Addict
Addict

Vesmir

Príspevok od používateľa Dreamer »

Nenasiel som ziadnu temu o vesmire, tak vytvaram novu, ak uz podobna tema existuje, prosim temy spojte, prip. uvedte odkaz a budem pokracovat tam.

Na zaciatok novinka, bola objavena voda na Jupiterovom mesiaci Ganymedes, konkretne velky slany ocean pod povrchom. Myslite si ze by tam mohol byt zivot? Alebo su pre vas dokazy pritomnosti vody nedostacujuce?

BTW prave sledujem dokument o vesmire a konkretne epizodu o moznom zivote na inych planetach a prave tam spominali aj mozny zivot v oceane pod hrubym ladom na inom mesiaci Jupitera, Europa. (O dokumente napisem v prislusnej teme kam patri)
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Re: Vesmir

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

ja som praveze par dni dozadu postrehol clanok o tom, ze aj na jednom mesiaci Saturna, Enceladus, su vhodne podmienky pre zivot, dokonca vhodnejsie ako na mesiacoch Jupitera, voda tam je dokonca tepla
http://www.engadget.com/2015/03/12/satu ... rothermal/
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

ale prosim vas, na Cerese si tam uz robia diskoteky..:D
Najvacsi problem tychto zivotov je, ze su velmi krechke a labilne.. ak tam nieco zije, je to v dokonalej harmonii a viem si velmi dobre predstavit, ze to tam nejaka sonda kontaminuje, ked tam pride a vsetko znici...alebo tam nic nebude a kontaminujeme to zivotom..
Dreamer
Addict
Addict

Kontaminacia pozemskym zivotom je samozrejme mozna, je to riziko, aj ked myslim ze dnes uz je mozne to minimalizovat na minimum - a nie na desatinu percenta, ale uplne na miliontinu stotiny, mozno aj na nulu. Taktiez neviem ako je to pri takomto "bakterialnom" zivote, ale mozno bude mozne urcit aj vek zivota - a ak funguje podobne ako na zemi, tak v DNA vznikaju chyby a tak by mohol byt zivot aj rozny, ved len v pozemskych oceanoch je ohromne mnozstvo druhov, takze tam by mohlo existovat aspon niekolko, vzhladom na rozlohu oceanu, urcite aj rozdielnu teplotu pri hornej casti kde je lad a spodnej teplejsej.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

Dreamer
Addict
Addict

Tak druha sa venuje ciernym dieram a prvu mi nenaslo a tiez prvy prispevok je o nekonecnosti vesmiru, kazdopadne, ak sa rozhodne o spojeni, nevidim v tom problem, ale vazne sa tazko hladalo v tej zaplave...

//autoeditácia príspevku (07 Jún 2015, 17:50)
http://www.ta3.com/clanok/1063188/ludsk ... dmenu.html

IMO je to pomerne mala odmena, ale mozno si niekto z vas zarobi, potom mi moze poslat proviziu.

Ja som v tomto laik, aj ked nejake veci ovladam, ale co tak tekutiny, ak nie voda, tak tekuta ortut ci nieco podobne? Mozno v tekutom stave by sa znizilo, alebo zrkadla alebo nejake materialy ktore by to odrazali... Teda uplne to asi nejde, uz by to spravili, ale mozno kombinacia by to mohla znizit na prijatelnu uroven, mohli by skusal rozne latky. Ak som uplne mimo, tak ma kludne usmernite, prip. dajte odkaz na nejaku studiu na nete.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa wladas »

Ohladom zivota na spominanej Europe je pekny scifi film Europa Report. Nie, nieje to hollywoodska blbost.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Na Jupiterovych mesiacoch by teroreticky mohol byt zivot vo forme bakterii viacej by som necakal.
Ohladom cestovania ludskych posadok vesmirom- to je skutocne velky problem: dlhodoby pobyt mimo Zeme cloveku jednoducho neprospieva, problemy s vesmirnym ziarenim,atrofia svalov,kosti,dusevne problemy. Je napriklad znamym faktov ze vecsina kozmonautov ktory boli hore dlhsie sa vratila povahovo zmenena,osobne si neviem predstavit co by to spravilo s ludskou psychikou keby niekto musel navzdy zostat na niekde Marse na obmedzenom priestore zakladne..

--dreamer

ortut?? toxicka a naviac vysokou hmotnostou- myslis ze je to dobry napad? :wink:
Dreamer
Addict
Addict

Tak pisal som ze sa v tom nevyznam, ortut som tipol len kvoli tekutemu stavu pri beznej teplote, ale celkovo nejake tekutiny by nemohli zalomit alebo stlmit to ziarenie? Myslel som ze by to bolo v trupe lode, resp. medzi dvomi vrstvami trupu.

//autoeditácia príspevku (14 Júl 2015, 23:58)
"Vedci pracujúci s Veľkým hadrónovým urýchľovačom (LHC) pod švajčiarsko-francúzskou hranicou oznámili, že sa im podarilo objaviť nový druh častíc nazývaných pentakvarky. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Ich existenciu po prvý raz predpokladali v 60. rokoch 20. storočia americkí fyzici Murray Gell-Mann a Georg Zweig. Gell-Mann, ktorý zaviedol výraz kvark, dostal v roku 1969 Nobelovu cenu.

Objav pentakvarkov potvrdila Európska organizácia pre jadrový výskum (CERN).

Štúdium pentakvarkov môže pomôcť vedcom lepšie porozumieť tomu, „ako je stavaná obyčajná hmota, protóny a neutróny, z ktorých sa všetci skladáme", uviedol hovorca LHC Guy Wilkinson.

Objav vedci predložili žurnálu Physical Review Letters.

(TASR)"

zdoj: zive.sk

//autoeditácia príspevku (15 Júl 2015, 0:57)
Dnes (resp. uz vcera) dalsia novinka...

Sonda New Horizons je neďaleko Pluta, poslala detailný záber

http://www.ta3.com/clanok/1065638/sonda ... zaber.html
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Detailnejsi zaber bude az zajtra. Prenosova rychlost 2KB/s. Kym prijmu vsetky data nazbierane pri priblizeni prejde 16 mesiacov.

IAMA s timom New Horizont https://www.reddit.com/r/IAmA/comments/ ... zons_team/
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Strašne ma tešia takéto správy, škoda že ich nie je veľa. :)
Dreamer
Addict
Addict

Detailnejsie informacie, aj s videom ako to zacalo, uz v roku 2006...

http://www.kosmonautix.cz/2015/07/udalo ... lem-pluta/

No a co ten pentakvark? Len nedavno som sledoval dokument, kde sa zaoberali prave tym, ako sa prave tam snazia objavit bozsku casticu, resp. Higgsov bozon, nie je to prave ten objaveny pentakvark, alebo je to len medziclanok?
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

co Ta zaujima ohladne toho pentakvarku? ako myslis, ze je to medziclanok? pentakvark bol doteraz iba teoreticka castica standardneho modelu spolu inymi exotikami, podobne, ako kedysi tetrakvarky a dibaryony, ci Tebou spomenuty Higgsov bozon (hoci bozony su zodpovedne za sprostredkovanie slabej jadrovej sily a su to castice elementarne, nie zlozene) ... radi sa medzi hadrony, popri baryonoch a mezonoch a zlozenych tetrakvarkoch a dibaryonoch... kedze by mal byt podla predpokladov tvoreny styrmi kvarkmi a jednym antikvarkom, vytvoreny bol asi rozkladom baryonov... skratka len dalsi dielik skladacky s inou energiou, ktory sa sklada z ineho poctu kvarkov, spaja ine sily, ma iny spin apod... skratka nie je to taka slava, ako keby bol objaveny napr. graviton alebo tachyon...
Dreamer
Addict
Addict

http://www.ta3.com/clanok/1066200/nasa- ... enost.html

Myslim ze velmi zaujimavy objav, je to exoplaneta zatial najviac podobna Zemi.

Mna zaujalo to, ze ta hviezda je o 1.5 miliardy rokov starsia ako Slnko, spolu so vsetkymi podobnostami tej planety a Zeme, ak by tam bol zivot, mal ovela viac casu, takze mozno tam je inteligentny zivot, mozno omnoho inteligentnejsi ako na Zemi a mozno tam aj bol a uz nie je.

Samozrejme ze my tam cestovat nebudeme, ale tym ze oni mali ovela viac casu, jednak na vyvoj inteligentneho zivota, tiez na hladanie exoplanet a ak sme nasli my ich, je pravdepodobne ze oni nasli nas a mozno uz aj poslali nejaku sondu k nam, prip. ak by vyslali "ludsku" posadku mimo ich sustavu, nasmerovali by ju prave k nam.

Ano, viem ze su to vsetko dohady, snivam, este nevieme ci su tam splnene vsetky podmienky na zivot, aj ak by tam bol zivot, je mozne ze oni nasli aj ine exoplanety a mozno viac podobne ich planete, kedze je tazsie najst mensiu planetu, je mozne ze nasu planetu neobjavili vobec, no predstava, ze dokaz o existencii inteligentneho zivota moze byt na ceste k nam uz dlho a mohla by k nam prist aj pocas nasho zivota, je urcite vzrusujuca.
Dun
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Dun »

Na Plute bola alebo ešte je geologická aktivita v podobe pohybu ľadovcov https://www.nasa.gov/feature/new-horizo ... s-on-pluto
A na Plute je Cthulhu Regio? A tiež Balrog Regio? Na Chárone je zas Mordor. Zaujímavé názvy (zatiaľ neoficiálne) :D
Dreamer
Addict
Addict

Zamyslel sa uz niekto nad tym, ze mnoho veci moze byt uplne inak?

Jednoduchy priklad 10:3, matematika v tom ma jasno, 3.3 periodickych, jedna ciarka ma ospravedlnit nemohucnost a nevedomost dnesnej matematiky.

Temna hmota, nevychadzaju vypocty, tak si vymyslime hmotu, ktoru nik nevidi, nik nezmeria, ale zrazu vsetko sedi, tak su vsetci spokojni.

CO AK?? Co ak nekonecno neexistuje, co ak temna hmota neexistuje?

Uz v jednom dokumente som zaznamenal, ze dnesny vesmir by mohol mat hranice, no a vtedy ma to napadlo...

CO AK MA VESMIR HRANICE? Co ak ma vesmir nejaku SKRUPINU, ako vajce, co ak ma ta skrupina hmotnost a pritahuje vsetky objekty vo vnutri nasho vesmiru, co ak nie je ZIADNA temna hmota, co ak dovodom rozpinania vesmiru je pritazlivost danej vonkajsej skrupiny? Tak ako sa objekty pritahuju navzajom, by mohla vonkajsia skrupina pritahovat vsetky objekty vo vesmire? Bolo by len logicke, ze objekty ktore su k sktupine blizsie, by sa pritahovali rychlejsie a ktore su dalej, by sa pritahovali pomalsie. Matematicky by to sedelo a mne sa to paci viac ako existencia nejakej temnej energie, ktoru nikto nikdy nezmeral. Tu skrupinu tiez nik nezmeral ani neobjavil, ale co je pravdepodobnejsie, ze existuje temna energia nanometer od nas, ktoru nikto nevidi, alebo ze existuje skrupina na okraji vesmiru, ktoru nemame ako zmerat a odhalit?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Dreamer napísal:objekty ktore su k sktupine blizsie, by sa pritahovali rychlejsie a ktore su dalej, by sa pritahovali pomalsie
pozorovania hovoria nieco ine
Dun
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Dun »

Mýliš si temnú hmotu s temnou energiou. A tá škrupina by sa prejavila na lokálnych rozdieloch v rozpínaní, čo nepozorujeme, temná energia by mala pôsobiť rovnomerne a a účinok by sa mal prejavovať v čase.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

Temna energia ma s najvacsou pravdepodobnostou podstatu v energii vakua. Einsteinova konstanta v gravitacnej rovnici je proporcionalna hustote energie vakua a ta vyjadruje potom, ci je vesmir staticky, kontrahuje alebo expanduje. No a energia vakua je realny fakt.
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

Dreamer napísal: Jednoduchy priklad 10:3, matematika v tom ma jasno, 3.3 periodickych, jedna ciarka ma ospravedlnit nemohucnost a nevedomost dnesnej matematiky.
O ziadne obmedzenie matematiky sa nejedna. Priklad 10:3 = 3,3333... vyzera v trojkovej sustave takto 101/10 = 10,1 a koniec. Ide o uplne rovnaku operaciu delenia ako v pripade desiatkovej sustavy. A okrem toho mas aj v desiatkovej sustave moznost zapisat tuto hodnotu presne - napises ju ako zlomok 10/3 . Teda ide o obmedzenie zapisu nie matematiky. Matematika si dokaze s tymto problemom poradit celkom elegantne.
Napísať odpoveď