Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
Radšej nech ide dudlať švonce. To je to co som párkrát spominal, ze mne ako katolikovi enormne vadia sekty v nabozenstve, čiže aj v krestanstve. Potom to nadobuda aj u ateistov dojem, ze celá cirkev a celé nabozenstvo je len sekta ktorá vlastne chce mať vplyv nad ludmi a aj sa na nich obohatiť a nič iné. Sekty sú zlo v realite a aj vo filmoch, je to istý kult schovaných špinavostí.
Som zato aby umiernený krestania + ateisti, bojovali proti sektám,bolševikom,nacistom,oligarchii a im podobním aby raz bolo v SR lepšie.
Som zato aby umiernený krestania + ateisti, bojovali proti sektám,bolševikom,nacistom,oligarchii a im podobním aby raz bolo v SR lepšie.
Tak mohlo by sa začať tým, že by cirkev prestala byť financovaná štátom. To by mohlo trošku zlepšiť finančnú situáciu priemerného človeka v SR. Nech si verí, kto chce čomu chce, ale považujem za nemorálne požadovať, aby im toto hobby dotovali cudzí ľudia, ktorí s tým nemajú nič spoločné. Veď podľa učenia Svätého Písma by mali byť kresťania radi, že by potom museli viac podporovať takú ducha povznecujúcu vec ako chod cirkvi.
Čo na to hovoríš, si za?
Čo na to hovoríš, si za?
Co ti poviem mne tiez vadia tie katolicke domy ktoré sú velké ako haciendy a vily. Mám pochopenie ze ateistom vadí prispievat co i len centom na cirkev resp nábozenstvo v ktoré neveria a ktoré berú len ako výplach mozgov. Tiez chápem ze cirkev dlhodobo celé storočia povazovala ateistov za neveriacich ktorích treba týrať a zabijať.Aj dnešná cirkev má značné problemy. Kresťanstvo rozdelené na rôzne znepriatelené vetvy + rozne sekty páchajuce výplach mozgov,rituálne vraždy,znásilnenia. Vodcovia siekt maju harem žien ktoré možu ponižovať atd atd.
Tak ti poviem mám stym naozaj problem, je nutné stým niečo robiť a urobiť kompromis aj s ateistami ktorích beriem ovela lepšie než bolševikov,náckov,fanatikov atd.. Medzi ateistami mám vela kamarátov a kamarátiek rešpektujeme sa, kompromisi sa daju najsť.
Tak ti poviem mám stym naozaj problem, je nutné stým niečo robiť a urobiť kompromis aj s ateistami ktorích beriem ovela lepšie než bolševikov,náckov,fanatikov atd.. Medzi ateistami mám vela kamarátov a kamarátiek rešpektujeme sa, kompromisi sa daju najsť.
Tam žiadny kompromis neexistuje. Buď budú kresťania lobovať za to, aby im zvyšok spoločnosti dotoval ich hobby alebo si to zafinancujú kompletne sami.
Kompromisy som myslel niečo iné. Jasné ze ked 65% slovákov su krestania tak podla zoznamu nech sa skladaju na výstavbu kostolov napr.
Kto je ateista podla zoznamu tak nech sa ich toto samozrejme netýka toto platenie. Tiez by som nechcel platiť za službu ktoru nevyuzivam alebo nechcem využivať.
Kto je ateista podla zoznamu tak nech sa ich toto samozrejme netýka toto platenie. Tiez by som nechcel platiť za službu ktoru nevyuzivam alebo nechcem využivať.
Keď väčšina Slovákov sú kresťania, prečo sa teda slovenská RKC tak silno bráni predstave, že bude fungovať len zo zdrojov svojich veriacich? Podľa mňa by im to len pomohlo ozdraviť cirkev. Ako keď mladému človeku zruší tatko prístup k svojej kreditke a decko sa musí živiť samo.
Som si istý, že keby sa kresťania začali skladať na chod cirkvi z vlastného vačku, tak by ich zrazu bolo sakramenstky menej ako 65%
ephramko - tak lebo skazená cirkev ktorá robí hanbu naboženstvu a nevyhovovalo by im, keby je financované len z príspevkov od veriacich.
pilifo - bolo by menej, mne osobne sa stačí pomodliť doma pár modlitieb za zdravie rodiny, za zdravie štátu, lepších medziludských vztahov, na to nepotrebujem ani kostol. Aj ked mi nevadí ist do kostola ale viem ze tam chodí vela farizejov horšie sa správajucich ako hociktorí z ateistov.
To ako si cirkev vykladá Bibliu a to ako si naboženstvo vykladajú sekty je dalšia vec, je to nutné rozlišovať.
pilifo - bolo by menej, mne osobne sa stačí pomodliť doma pár modlitieb za zdravie rodiny, za zdravie štátu, lepších medziludských vztahov, na to nepotrebujem ani kostol. Aj ked mi nevadí ist do kostola ale viem ze tam chodí vela farizejov horšie sa správajucich ako hociktorí z ateistov.
To ako si cirkev vykladá Bibliu a to ako si naboženstvo vykladajú sekty je dalšia vec, je to nutné rozlišovať.
som za odluku cirkvi od statu ale nikto to nemoze predsa ocakavat od samotnej cirkvi, preco by to robila?
zial demokracia funguje tak ze vacsina vyhrava. pokial vacsina chce dotovat cirkev statnymi peniazmi tak s tym nie je moc co spravit.
zial demokracia funguje tak ze vacsina vyhrava. pokial vacsina chce dotovat cirkev statnymi peniazmi tak s tym nie je moc co spravit.
Samozrejme. Na druhej strane by im to mohlo pomôcť. Lebo máme najviac kňazov a kostolov na počet obyvateľov v EU. Ale kostolné lavice sú stále prázdnejšie a prázdnejšie. A asi viete, že na platy kňazov sa skladáme my všetci. V podstate sú to štátni zamestnanci. Takto by sa to dosť radikálne preriedilo a udržal by sa len farár, ktorý ten kostol naozaj vie naplniť a komunita ho teda pokladá za niečo prospešné. Rovnako by to pre RKC bola motivácia zbaviť sa ľudí ako arcibiskup Orosch. Doteraz za tvárili, že všetko je v poriadku a pána arcibiskupa treba počúvať, keď hovorí. Teraz sa už za jeho slová aj ospravedlnili a žehlili to, lebo sa im už ozvali aj veriaci, že sa im ten Orosch nepáči. Keby sa financovali sami, tak by Orosch po nejakom svojom liste rovno letel...alebo by ho odsunuli niekde do kláštora. Vedeli by si spočítať, že je tam nepriama úvera. Čím viac Orosch hovorí, tým menej máme peňazí. Lebo by im veriaci proste nezaplatil alebo by rovno prešiel do iného kresťanského kostola a cirkvi.
V ČR už je to pekne vidieť, ako sa kvôli mamonu začali žrať medzi sebou a kšeftovať s majetkami.
V ČR už je to pekne vidieť, ako sa kvôli mamonu začali žrať medzi sebou a kšeftovať s majetkami.
Len jedna vec. Ja som ateista, neverím na žiadnu všemocnú bytosť, peklo, raj, a podobné nezmysly.
Pre mňa, ale aj pre ďalších mne podobných ľudí, nastáva určitý problém. Keď som bol dieťa, bol som pokrstený. Keďže som v tej dobe nemal ani páru o svete (mal som cca 1 rok), nemohol som sa sám rozhodnúť, či chcem byť pokrstený, či chcem patriť do rímskokatolíckej cirkvi, či do niektorej inej. Takže teraz som oficiálne vedený ako veriaci, čo v skutočnosti nie som. V blízkej budúcnosti chcem riešiť vystúpenie z cirkvi, takže všade možne po internete si hľadám spôsoby a odporúčania, ako sa čo najskôr vymaniť z katolíckej cirkvi aj oficiálnou cestou. A čo nachádzam skúsenosti ľudí, ktorí si týmto prešli, tak cirkev (aby som to upresnil, tak fara pod ktorú spadá kostol, v ktorom bol daný človek pokrstený) robí neustále problémy, zámerne nereagujú na žiadosť o vystúpenie z cirkvi, poprípade to naťahujú až do tej doby, kým na to človek aj zabudne. A keď už aj príde k riešeniu toho vystúpenia z cirkvi, tak musí prebehnúť nejaký pohovor s predstaviteľom danej fary. A zasa sa robia obštrukcie s termínom tak, aby mal človek problém sa k danému termínu, dostaviť na danú faru. Keď už aj k pohovoru príde, tak je to zasa v takom duchu strašenia. Ako si zatváram dvere pred večným životom v raji, ako budem mučení v pekle, a podobne bludy (netvrdím, že toto sa preberá na každej fare, no pár blogov som si už o tomto prečítal). Je teda úplne jedno, či sa jedná o rímskokatolícku či gréckokatolícku cirkev, či ide o svedkov Jehovovych, alebo akúkoľvek inú odnož. Stále je to len sekta, ktorá bude neustále spôsobovať problémy ľuďom, ktorí z nej chcú vystúpiť. Som zvedavý, ako dopadnem ja.
Pre mňa, ale aj pre ďalších mne podobných ľudí, nastáva určitý problém. Keď som bol dieťa, bol som pokrstený. Keďže som v tej dobe nemal ani páru o svete (mal som cca 1 rok), nemohol som sa sám rozhodnúť, či chcem byť pokrstený, či chcem patriť do rímskokatolíckej cirkvi, či do niektorej inej. Takže teraz som oficiálne vedený ako veriaci, čo v skutočnosti nie som. V blízkej budúcnosti chcem riešiť vystúpenie z cirkvi, takže všade možne po internete si hľadám spôsoby a odporúčania, ako sa čo najskôr vymaniť z katolíckej cirkvi aj oficiálnou cestou. A čo nachádzam skúsenosti ľudí, ktorí si týmto prešli, tak cirkev (aby som to upresnil, tak fara pod ktorú spadá kostol, v ktorom bol daný človek pokrstený) robí neustále problémy, zámerne nereagujú na žiadosť o vystúpenie z cirkvi, poprípade to naťahujú až do tej doby, kým na to človek aj zabudne. A keď už aj príde k riešeniu toho vystúpenia z cirkvi, tak musí prebehnúť nejaký pohovor s predstaviteľom danej fary. A zasa sa robia obštrukcie s termínom tak, aby mal človek problém sa k danému termínu, dostaviť na danú faru. Keď už aj k pohovoru príde, tak je to zasa v takom duchu strašenia. Ako si zatváram dvere pred večným životom v raji, ako budem mučení v pekle, a podobne bludy (netvrdím, že toto sa preberá na každej fare, no pár blogov som si už o tomto prečítal). Je teda úplne jedno, či sa jedná o rímskokatolícku či gréckokatolícku cirkev, či ide o svedkov Jehovovych, alebo akúkoľvek inú odnož. Stále je to len sekta, ktorá bude neustále spôsobovať problémy ľuďom, ktorí z nej chcú vystúpiť. Som zvedavý, ako dopadnem ja.
Zial je to tak ako vravite. Nie je knaz ako knaz. Je to pocut aj v obsahu kázni. Samotný Pápež povedal že stačí max 8 minutová kázeň.
Slovenský fanatický knazi kážu aj 25 minut a potom ludia nestihaju ist na autobusy po omši. My v meste máme moderneho dekana, ale su tam aj farari ktorí dristaju skutočné sra*ky a co je horšie, tieto kázne trvaju tích 20-25 minut. Aj kvoli nim do kostola nejdem.
Je to samozrejme vrchol ich drzosti aj neprofesionality ako štátnych zamestnancov, toto druhým ludom robiť ktorí nechcu ich služby.
Ak by to bolo nutné možno sa obratiť aj na policiu alebo právnika ja neviem ako toto riešiť ale máš právo odtial vystupiť.
Slovenský fanatický knazi kážu aj 25 minut a potom ludia nestihaju ist na autobusy po omši. My v meste máme moderneho dekana, ale su tam aj farari ktorí dristaju skutočné sra*ky a co je horšie, tieto kázne trvaju tích 20-25 minut. Aj kvoli nim do kostola nejdem.
Je to samozrejme vrchol ich drzosti aj neprofesionality ako štátnych zamestnancov, toto druhým ludom robiť ktorí nechcu ich služby.
Ak by to bolo nutné možno sa obratiť aj na policiu alebo právnika ja neviem ako toto riešiť ale máš právo odtial vystupiť.
- harrison314
- Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Zial toto je protizakonny stav, pretoze by mal stacit podpisana ziadost. Ale nikto s tym nic nerobi, podobne ako s inymi nezkaonnymi stavmi ktore suvisia s katolickou cirkovou.Noobsz DJ napísal: ↑27 apr 2023, 13:26 Len jedna vec. Ja som ateista, neverím na žiadnu všemocnú bytosť, peklo, raj, a podobné nezmysly.
Blastbit jediny rozdiel oproti sekte je ten, ze cirkve ma viac clenov a viac moci. Staci sa pozriet trosku do historie ale aj sucasnosti. Takze ked ti vadia sekty mala by ti vadit aj cirkev.
Ved si sa v mojich nazoroch snád docital ze mi vadi aj cirkev. Ze má svoje značné problemy a ze si nabozenstvo vykladaju po svojom.
Este som písal ale trochu dávnejšie, že cirkev potrebuje vplyv a moc aj teraz nielen za cias križiackych vojen.
Takže za mna v uplnej stručnosti - nobozenstvo mám rád, cirkev nie a sekty su premna kriminálnici a castokrát aj v cirkvi su kriminalnici.
Este som písal ale trochu dávnejšie, že cirkev potrebuje vplyv a moc aj teraz nielen za cias križiackych vojen.
Takže za mna v uplnej stručnosti - nobozenstvo mám rád, cirkev nie a sekty su premna kriminálnici a castokrát aj v cirkvi su kriminalnici.
do tohto sa ja nejak nevyznam takze by som poprosil o objasenie.Noobsz DJ napísal: ↑27 apr 2023, 13:26 Len jedna vec. Ja som ateista, neverím na žiadnu všemocnú bytosť, peklo, raj, a podobné nezmysly.
co znamena ze si vedeny ako veriaci? kde si vedeny?
akoze niekde na fare mas meno napisane v knizke? alebo existuje nejaka oficialna "centrala" veriacich kde maju tvoje zaznamy?
znamena to ze mas nejake povinnosti alebo naopak limitacie?
nepredpokladal by som ze to ma nieco spolocne s oficialnymi statistikami, tie sa beru zo scitania ludu, ci?
- harrison314
- Hardcore addict
aacid: ako veriaceho ta eviduje samotna cirkev vo svojich archivoch.
Nevznikaju ti z toho ziadne povinnosti. Dokonca mozes byt takto vo viacerych cirkvach naraz.
To pre co ludia vystupuju z cirkvi je pre to, ze oni sa tam nerozhodli vstupit a aj tak im brania vo vystupeni (a aj ked vystupis, tak podla ich ucenia si pokrsteni takze smola). No prakticka stranka veci je ta, ze na tu ich internu statistiku sa odvolvaju vzdy ked chcu nieco pretlacit v zakonoch alebo ked chccu viac penazi.
Co sa tyka oficialnych statistik na urovni statu, tak tie su jedine so scitania.
Nevznikaju ti z toho ziadne povinnosti. Dokonca mozes byt takto vo viacerych cirkvach naraz.
To pre co ludia vystupuju z cirkvi je pre to, ze oni sa tam nerozhodli vstupit a aj tak im brania vo vystupeni (a aj ked vystupis, tak podla ich ucenia si pokrsteni takze smola). No prakticka stranka veci je ta, ze na tu ich internu statistiku sa odvolvaju vzdy ked chcu nieco pretlacit v zakonoch alebo ked chccu viac penazi.
Co sa tyka oficialnych statistik na urovni statu, tak tie su jedine so scitania.
Long story short. Krst je cirkevný úkon a proste ťa majú zapísaného ako v matrike. Podľa nich si potom už kresťan na veky vekov a nemôžeš to vziať späť. Len oni, ako zástupcovia Boha na Zemi, ťa môžu odtiaľ vyškrtnúť.aacid napísal: ↑27 apr 2023, 13:50 do tohto sa ja nejak nevyznam takze by som poprosil o objasenie.
co znamena ze si vedeny ako veriaci? kde si vedeny?
akoze niekde na fare mas meno napisane v knizke? alebo existuje nejaka oficialna "centrala" veriacich kde maju tvoje zaznamy?
znamena to ze mas nejake povinnosti alebo naopak limitacie?
nepredpokladal by som ze to ma nieco spolocne s oficialnymi statistikami, tie sa beru zo scitania ludu, ci?
Druhá cesta je keď ťa iná cirkevná autorita prehlási za "ich veriaceho". Čiže dá sa toho zbaviť konvertovaním na inú vieru. Tým porušíš bod 1. desatora a Boh už s tebou nič nechce mať spoločné, lebo veríš v iného Boha.
Po odluke cirkvi od štátu by štát už absolútne nezaujímalo, čo má cirkev kde všade popísané. Proste by si vypĺňal daňové priznanie a keby si tam zaškrtol kolonku, že sa hlásiš k RKC, tak by ti z daňového úradu prišiel šek, že máš zaplatiť toľko a toľko na účet RKC.
Prípadne by ti rovno účtovníčka povedala, že toľko musíš zaplatiť navyše, lebo sa hlásiš z cirkvi. A ako tradičný veriaci Slovák katolík by si účtovníčke povedal, že tak tam napíšte, že sa nehlásim k žiadnej cirkvi, nech to nemusím platiť.
Podľa mňa by to malo fungovať ako teraz tie 2% z dani. Ak je človek aktívny, tak si to vyplní a daruje 2% zo svojich daní cirkvi alebo zvieratkám. Ak nie je aktívny a nevyplní to, tak proste daň zaplatí len štátu.
vdaka za vysvetlenie ale nejak mi stale nie je jasne ci to ma vplyv na to kolko dostane cirkev penazi od statu alebo nie.
lebo sa mi ozaj nezda ze by stat prisiel za zastupitelom cirkve opytal sa ho "kolko chcete dostat penazi?", on sa pozrie do nejakej svojej knizky a povie "tak mame X veriacich"...
ocakaval by som ze taketo statistiky si bude stat viest sam aby nedochadzalo k omylom. tento clanok to aj pise, ze je to na zaklade scitania.
teda mi vychadza ze to ze si nevystupil z cirkve a maju ta niekde vedeneho ako veriaceho ma vplyv len na teba (cim netvrdim ze je to nepodstatne), na nic ine.
lebo sa mi ozaj nezda ze by stat prisiel za zastupitelom cirkve opytal sa ho "kolko chcete dostat penazi?", on sa pozrie do nejakej svojej knizky a povie "tak mame X veriacich"...
ocakaval by som ze taketo statistiky si bude stat viest sam aby nedochadzalo k omylom. tento clanok to aj pise, ze je to na zaklade scitania.
teda mi vychadza ze to ze si nevystupil z cirkve a maju ta niekde vedeneho ako veriaceho ma vplyv len na teba (cim netvrdim ze je to nepodstatne), na nic ine.
Už tu vyššie napísali iní používatelia.
Ak by prišlo k tomu, že odluka cirkvi od štátu bude reálna a udeje sa, tak cirkev sa bude snažiť získať na dani čo najviac financií. Takže by zo všetkých diecéz vyťahovali svoje záznamy, ktorými by sa oháňali.
Inak ešte jeden blog, čo ma tak na rýchlo napadol. A nech si každý spraví svoj názor
https://blog.sme.sk/mikacova/spolocnost ... -to-nie-je
Ak by prišlo k tomu, že odluka cirkvi od štátu bude reálna a udeje sa, tak cirkev sa bude snažiť získať na dani čo najviac financií. Takže by zo všetkých diecéz vyťahovali svoje záznamy, ktorými by sa oháňali.
Inak ešte jeden blog, čo ma tak na rýchlo napadol. A nech si každý spraví svoj názor
https://blog.sme.sk/mikacova/spolocnost ... -to-nie-je
- harrison314
- Hardcore addict
accid: Momentalne je to tak, ze cirkvi dostavaju peniaze podla poctu knazov plus nejaku sumu, ktora sa podla vatikanskej zmluvy kazdy rok musi zvysit, plus mimoriadne pridavky (ako pred par tyzdnami, ked to zakrili Vaseckovym zakonom), samozrejme plus osobtyne dostavaju za chyritu a na kulturne pamiatky, a este osobytne na svoje neziskovky a k tomu este 2%.
Takze pocet veriacich nema ziaden vpliv na ich financovanie.
Pri vystupeni je fajn tato stranka: https://zbohom.net/ .
Takze pocet veriacich nema ziaden vpliv na ich financovanie.
Pri vystupeni je fajn tato stranka: https://zbohom.net/ .